• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 20. novembra sēdē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.11.2001., Nr. 168 https://www.vestnesis.lv/ta/id/55768

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidente:
- konferencē "Ebreji mainīgajā pasaulē"

Vēl šajā numurā

21.11.2001., Nr. 168

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta 20. novembra sēdē

Akceptēts rīkojums “Par valsts zemesgabala “Dikļu pils” nodošanu Valmieras rajona Dikļu pagasta pašvaldības īpašumā”, kas paredz Valsts nekustamā īpašuma aģentūrai nodot bez atlīdzības Valmieras rajona Dikļu pagasta pašvaldības īpašumā zemesgabalu “Dikļu pils” 28,4 ha platībā (no tās 4,3 ha — zeme zem ēkām un pagalmiem, 18,0 ha — lauksaimniecībā izmantojamā zeme, 0,2 ha krūmāji, 5,9 ha pārējā zeme) Valmieras rajona Dikļu pagastā, kas ierakstīts zemesgrāmatā uz valsts vārda Finansu ministrijas personā.

Akceptēts Saeimas lēmumprojekts “Par valsts meža zemesgabala nodošanu Valmieras rajona Dikļu pagasta pašvaldības īpašumā”. Lēmumprojekts paredz saskaņā ar Meža likuma 44.panta piekto daļu nodot bez atlīdzības Valmieras rajona Dikļu pagasta pašvaldības īpašumā valsts meža zemi 4,2 ha platībā, kas atrodas zemesgabalā “Dikļu pils” Valmieras rajona Dikļu pagastā.

Akceptēts likumprojekts “Grozījumi likumā “Par valsts proves uzraudzību””. Ar 2001.gada 1.augustu stājās spēkā grozījumi likumā “Par akcīzes nodokli”, kas izslēdza dārgmetālus, dārgakmeņus un to izstrādājumus no akcīzes preču saraksta. Šo grozījumu pieņemšana ir radījusi izmaiņas dārgmetālu, dārgakmeņu un to izstrādājumu apritē. Atceļot akcīzes nodokli dārgmetāliem, tā vietā tika paaugstināta proves darbu pakalpojumu valsts nodeva. Lai saglabātu kontroles un uzraudzības efektivitāti, ir jāveic uzņēmējdarbības ar dārgmetāliem, dārgakmeņiem un to izstrādājumiem veikšanas vietu reģistrācija, kas ir viens nopamatmehānismiem, kas nodrošinās dārgmetālu tirgus uzraudzību un vienlīdzīgu konkurenci. Lai nodrošinātu efektīvu proves uzraudzību, sakārtotu normatīvo bāzi dārgmetālu, dārgakmeņu un to izstrādājumu apritē, uzlabotu un sakārtotu uzņēmējdarbības vidi, ir sagatavoti grozījumi likumā “Par valsts proves uzraudzību.”

Akceptēts rīkojums “Par nekustamo īpašumu ieguldīšanu bezpeļņas organizācijas valsts akciju sabiedrības “Ceļu satiksmes drošības direkcija” pamatkapitālā”, kas atļauj ieguldīt bezpeļņas organizācijas valsts akciju sabiedrības “Ceļu satiksmes drošības direkcija” pamatkapitālā nekustamos īpašumus, kas ierakstīti zemesgrāmatā uz valsts vārda Satiksmes ministrijas personā.

Akceptēts rīkojums “Par nekustamā īpašuma Rīgā, Miera ielā 23, pārņemšanu valsts īpašumā un ieguldīšanu bezpeļņas organizācijas valsts akciju sabiedrības “Ceļu satiksmes drošības direkcija” pamatkapitālā”, kas paredz pārņemt valsts īpašumā un nodot Satiksmes ministrijas valdījumā nekustamo īpašumu – zemesgabalu 1292 m2 platībā, divas administratīvās ēkas un palīgēku – šķūni Rīgā, Miera ielā 23, kuru Rīgas pilsētas pašvaldība saskaņā ar likuma “Par valsts un pašvaldību mantas atsavināšanas kārtību” 35.pantu bez atlīdzības nodod valstij.

Akceptēts likumprojekts “Par 1924.gada Starptautisko konvenciju par dažu konosamenta noteikumu unifikāciju (Hāgas noteikumi), tās 1968.gada protokolu (Visbijas protokols) un 1979.gada protokolu (SDR protokols)”. Likumprojekts nepieciešams, lai Latvija varētu pievienoties minētajai starptautiskajai konvencijai, ieviestu pasaulē pieņemto praksi attiecībā uz jūras kravu pārvadājumiem un pārvadātāja tiesisko atbildību.

Akceptēti “Noteikumi par Valsts pedagoģiski medicīniskās komisijas un pašvaldību pedagoģiski medicīnisko komisiju kompetenci”. Valsts pedagoģiski medicīniskās komisijas un pašvaldību pedagoģiski medicīniskās komisijas ir institūcijas, kuras izveidotas, lai: ieteiktu vecākiem (aizbildņiem) izglītojamā vecumam, spējām, veselības stāvoklim un attīstības līmenim atbilstošu izglītības programmu; veicinātu izglītojamo ar garīgās vai fiziskās attīstības traucējumiem, valodas traucējumiem, psihiskās attīstības aizturi un mācīšanās grūtībām, psihoneiroloģiskām vai somatiskām saslimšanām, kā arī vājredzīgu un neredzīgu, vājdzirdīgu un nedzirdīgu izglītojamo integrēšanu vispārējās izglītības iestādēs; koordinētu speciālās izglītības pakalpojuma nodrošināšanu.

Akceptēti “Noteikumi par otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības valsts standartu”, kuri nosaka valsts otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības standartu. Otrā līmeņa profesionālo augstāko izglītību un piektā līmeņa profesionālo kvalifikāciju iegūst, apgūstot otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmas: profesionālās augstākās izglītības bakalaura studiju programmas, profesionālās augstākās izglītības maģistra studiju programmas un profesionālās augstākās izglītības studiju programmas. Noteikts, ka otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības programmas īsteno tikai augstskolā, to stratēģiskie mērķi ir: nodrošināt valsts ekonomikas, kultūras, sociālajām vajadzībām atbilstošas profesionālās studijas; nodrošināt nozares zinātņu teorētiskajos pamatos sakņotas, profesijas standartiem atbilstošas, praktiski piemērojamas profesionālās studijas. Programmu galvenie uzdevumi ir: izglītot piektā līmeņa profesionālās kvalifikācijas speciālistus tautsaimniecībai un valsts drošībai nepieciešamajās nozarēs, kā arī sekmēt to konkurētspēju mainīgos sociālekonomiskajos apstākļos un starptautiskajā darba tirgū; īstenot nozarei raksturīgu padziļinātu zināšanu apguvi, kas nodrošina iespēju izstrādāt jaunas vai pilnveidot esošās sistēmas, produktus un tehnoloģijas un sagatavo jaunrades, pētnieciskajam un pedagoģiskajam darbam nozarē.

Akceptēti “Noteikumi par profesionālās izglītības programmu īstenošanas izmaksu minimumu uz vienu izglītojamo”, kas nosaka Latvijas Republikas Izglītības klasifikācijā iekļauto profesionālās pamatizglītības, arodizglītības, profesionālās vidējās izglītības un pirmā līmeņa profesionālās augstākās izglītības programmu īstenošanas izmaksu minimumu gadā uz vienu izglītojamo. Programmu izmaksas veido: programmu normējamās izmaksas — darba alga, darba devēja valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, komandējumu un darba braucienu izmaksas, samaksa par pakalpojumiem, materiālu, energoresursu, ūdens un inventāra izmaksas, iekārtu un mācību līdzekļu iegādes un modernizēšanas izmaksas; programmu nenormējamās izmaksas — normatīvajos aktos noteiktās sociālā nodrošinājuma izmaksas, stipendijas un transporta izdevumu kompensācijas, kvalifikācijas prakses vadītāja (prakses vietā) darba samaksa, dienesta viesnīcas uzturēšanas izmaksas, uzturēšanas izdevumi bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem izglītojamiem. Noteikts, ka noteikumi stājas spēkā 2003.gada 1.janvārī.

Akceptēts rīkojums “Par neapbūvēto zemesgabalu nodošanu privatizācijai”, kas paredz nodot privatizācijai neapbūvētos trīs zemesgabalus Rīgā — Aglonas ielā, Brūkleņu ielā un Dzirnavu ielā, kas ierakstīti zemesgrāmatā uz valsts vārda.

Akceptēti likumprojekti: “Grozījumi likumā “Par Aizsardzības spēkiem””; “Grozījums likumā “Par Latvijas Republikas Zemessardzi”” un “Grozījumi Valsts civildienesta likumā”, likumprojekti sagatavoti, lai sakārtotu un reglamentētu karavīru iecelšanu amatos un dienesta gaitas kārtību civilajās iestādēs darbinieku un ierēdņu amatos.

Akceptēti noteikumi “Piesārņoto un potenciāli piesārņoto vietu apzināšanas un reģistrācijas kārtība”, kas nosaka: piesārņotu un potenciāli piesārņotu vietu apzināšanas metodes un kārtību, finansēšanas kārtību, kā arī datu apkopošanas un izmantošanas nosacījumus; piesārņotu un potenciāli piesārņotu vietu reģistrācijas kārtību. Noteikts, ka piesārņoto un potenciāli piesārņoto vietu apzināšanu un sākotnējo novērtēšanu savā administratīvajā teritorijā organizē un veic pašvaldība sadarbībā ar attiecīgo reģionālo vides pārvaldi.

Akceptēti noteikumi “Īpaši jutīgo teritoriju apsaimniekošanas pasākumu koordinācijas padomes nolikums”. Īpaši jutīgo teritoriju apsaimniekošanas pasākumu koordinācijas padome ir konsultatīva institūcija, kas sniedz ieteikumus valsts pārvaldes institūcijām valsts politikas veidošanā, lai novērstu lauksaimnieciskas darbības izraisītu piesārņojumu ar nitrātiem.

Akceptēti noteikumi “Grozījums Ministru kabineta 1998.gada 28.jūlija noteikumos Nr.271 “Tieslietu ministrijas nolikums””, kas paredz noteikt, ka ministrs būtu tiesīgs izdot instrukciju par kārtību, kādā izsludināmie un publicējamie normatīvie akti un normatīvajos aktos noteiktie sludinājumi un paziņojumi ievietojami laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

Akceptēti “Noteikumi par filmu producētāja (ražotāja) un izplatītāja, filmu izplatīšanas vietas un filmas reģistrācijas valsts nodevu”. Noteikumi nosaka valsts nodevas likmes par filmu, filmu producētāju (ražotāja) un izplatītāja, kā arī par filmu izplatīšanas vietas un filmas reģistrāciju, ko veic Kultūras ministrijas pakļautībā esošais Latvijas Nacionālais Kinematogrāfijas centrs. Valsts nodevas likmes ir šādas: par filmu producētāja (ražotāja) reģistrāciju 10 latu; par filmu izplatītāja reģistrāciju 10 latu; par filmu izplatīšanas vietas reģistrāciju 5 lati; par vienas filmas (vai filmu programmas, kuras demonstrēšanas ilgums nepārsniedz 180 minūtes) reģistrāciju 5 lati. Noteikumi stājas spēkā 2002.gada 1.janvārī.

Akceptēti “Filmu izplatīšanas noteikumi”, kas nosaka filmu izplatīšanas kārtību un kārtību, kādā notiek filmu producētāju (ražotāju) un izplatītāju, kā arī filmu izplatīšanas vietu un filmu reģistrācija. Noteikumi stājas spēkā ar 2002.gada 1.janvāri.

Akceptēti noteikumi “Piena, apstrādāta piena un piena produktu aprites noteikumi”. Noteikumi nosaka: obligātās nekaitīguma prasības: govju, aitu, kazu, ķēvju un bifeļu pienam, kas iegūts no viena vai vairākiem dzīvniekiem, nav bijis termiski apstrādāts virs 40° C vai citādi apstrādāts, iegūstot līdzvērtīgu efektu, un kas paredzēts pārdošanai vai piedāvāšanai patērētājam, apstrādāšanai vai izmantošanai piena produktu ražošanā; piena apstrādei un piena produktu ražošanai; higiēnas prasības: dzīvnieku novietnē un pirmapstrādes (filtrēšana un dzesēšana) posmā, kā arī uzņēmumos (uzņēmējsabiedrībās), kas nodarbojas ar piena savākšanu, transportēšanu, apstrādi un piena produktu ražošanu šādos aprites posmos: piena ieguvē, pirmapstrādē, savākšanā, glabāšanā, transportēšanā un izplatīšanā; termiski apstrādāta piena vai piena, kuram mainīts sastāvs, pievienojot vai atdalot tā dabiskos komponentus, ražošanā, iesaiņošanā, iepakošanā, transportēšanā un izplatīšanā; no piena vai apstrādāta piena ražotu piena produktu, t.i., to piena produktu, kuru sastāvā neviena piena sastāvdaļa nav aizvietota ar kādu citu sastāvdaļu un kuru sastāvā ir ne mazāk kā 51 % piena, ražošanā, iesaiņošanā, iepakošanā un transportēšanā; dzīvnieku novietnē un uzņēmumā nodarbinātajam personālam; marķēšanas prasības piena, apstrādāta piena un piena produktu iesaiņojumam, iepakojumam un transportēšanai un glabāšanai izmantojamām tilpnēm, cisternām un kannām; kārtību, kādā veicama informācijas uzskaite un apmaiņa par apstrādei un piena produktu ražošanai iepirkto pienu. Noteikumi stājas spēkā ar 2002.gada 1.janvāri.

Akceptēti noteikumi “Grozījumi Ministru kabineta 1997.gada 13.maija noteikumos Nr.182 “Satiksmes biroja nolikums””.

Akceptēts rīkojums “Grozījumi Ministru kabineta 1997.gada 6.augusta rīkojumā Nr.405 “Par Satiksmes biroja padomes sastāvu””. Rīkojums nosaka, ka turpmāk Satiksmes biroja padomes sastāvā būs Finansu un kapitāla tirgus komisijas pārstāvis, nevis Valsts apdrošināšanas uzraudzības inspekcijas pārstāvis, kā arī ievieš atbilstošas izmaiņas Satiksmes biroja padomes pārstāvju darba vietu nosaukumos un aizstāj VID Galvenās muitas pārvaldes pārstāvi ar jaunizvirzīto VID Galvenās muitas pārvaldes pārstāvi.

Aizstāt rīkojuma daļā “Padomes priekšsēdētāja vietnieks” vārdus:

“G.Romeiko — Valsts apdrošināšanas uzraudzības inspekcijas priekšnieks” ar vārdiem “G.Romeiko — Finansu un kapitāla tirgus komisijas Juridiskā un licencēšanas departamenta direktors”. Aizstāt rīkojuma daļā “Padomes locekļi” vārdus: “J.Sprincis – Latvijas Apdrošinātāju asociācijas pārstāvis, apdrošināšanas akciju sabiedrības “Balta” viceprezidents” ar vārdiem “J.Sprincis — Latvijas Apdrošinātāju asociācijas pārstāvis, apdrošināšanas akciju sabiedrības “Latgarants” stratēģijas un attīstības direktors”; “A.Torgāns — Latvijas Apdrošinātāju asociācijas viceprezidents, apdrošināšanas akciju sabiedrības “Alterna” prezidents” ar vārdiem “A.Torgāns — Latvijas Apdrošinātāju asociācijas pārstāvis, apdrošināšanas akciju sabiedrības “ERGO Latvija” valdes loceklis”. Svītrot rīkojuma daļā “Padomes locekļi” vārdus “R.Jurāne — Valsts ieņēmumu dienesta Muitas pārvaldes Procedūru daļas Tranzītu un kravu pārvadājumu nodaļas muitas eksperte”. Papildināt rīkojuma daļu “Padomes locekļi” ar šādiem vārdiem (alfabēta secībā): “M.Tols — Valsts ieņēmumu dienesta Galvenās muitas pārvaldes Muitošanas metodikas daļas priekšnieks”.

Akceptēts rīkojums “Grozījumi Ministru kabineta 1998.gada 12.novembra rīkojumā Nr.539 “Par valsts dzīvojamo māju nodošanu privatizācijai””.

Akceptēts likumprojekts “Grozījumi Alkohola aprites likumā”. Likumprojekta mērķis ir paredzēt administratīvo atbildību juridiskām personām par alkoholisko dzērienu realizāciju personām, kas jaunākas par 18 gadiem. Viens no ietekmīgākajiem sodiem atbildības pastiprināšanai ir licences anulēšana alkohola aprites jomā. Šo licenci anulē Valsts ieņēmumu dienests, taču, lai to izdarītu, šo institūciju nepieciešams nodrošināt ar informāciju par konstatētajiem gadījumiem, kuros alkohols ir realizēts personām, kuras jaunākas par 18 gadiem. Tā kā Alkohola aprites likums jau tagad atļauj sodīt juridiskās personas par šādu pārkāpumu (87. panta trešā daļa), tad likumprojekts paredz bargāku sodu par atkārtotu alkoholisko dzērienu realizāciju personām, kuras jaunākas par 18 gadiem.

Akceptēts likumprojekts “Grozījums Valsts civildienesta likumā”.

Akceptēti četri rīkojumi “Par uzņemšanu Latvijas pilsonībā naturalizācijas kārtībā”. Latvijas pilsonība naturalizācijas kārtībā piešķirta 820 pilsonības pretendentiem, tai skaitā 132 viņu nepilngadīgajam bērniem.

Akceptēti “Noteikumi par valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu likmes sadalījumu pa valsts sociālās apdrošināšanas veidiem 2002.gadā”. Noteikumi nosaka valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu likmi obligāti sociāli apdrošināmajām personām un valsts sociālās apdrošināšanas brīvprātīgo iemaksu likmi personām, kuras brīvprātīgi pievienojušās valsts sociālajai apdrošināšanai, un tās sadalījumu pa valsts sociālās apdrošināšanas veidiem 2002.gadā. Obligāto iemaksu likme, ieskaitot sociālās apdrošināšanas pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām obligāto iemaksu likmi, ja darba ņēmējs tiek apdrošināts visos sociālās apdrošināšanas veidos, ir 35,09 % no obligāto iemaksu objekta. Obligāto iemaksu likmes sadalījums starp darba devēju un darba ņēmēju ir attiecīgi 26,09 % un 9 %. Obligāto iemaksu likmes sadalījums pa sociālās apdrošināšanas veidiem ir šāds: valsts pensiju apdrošināšanai — 27,10%; sociālajai apdrošināšanai bezdarba gadījumam – 1,90 %; sociālajai apdrošināšanai pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām – 0,09 %; invaliditātes apdrošināšanai – 3,76 %; maternitātes un slimības apdrošināšanai – 2,24 %. Noteikumi stājas spēkā ar 2002.gada 1.janvāri.

Akceptēts rīkojums “Par Latvijas Republikas ekonomisko politiku 2002.gadā”.

Akceptēti “Noteikumi par izglītojamo uzņemšanu internātskolā, speciālās izglītības iestādē un pirmsskolas izglītības iestādes speciālajā grupā un atskaitīšanu no speciālās izglītības iestādes un pirmsskolas izglītības iestādes speciālās grupas”. Noteikumi nosaka kritērijus un kārtību, kādā: izglītojamo uzņem internātskolā, kas īsteno licencētas pamatizglītības programmas, vispārējās vidējās izglītības programmas vai programmas ar profesionālu ievirzi, un nodrošina viņa aprūpi; izglītojamo uzņem speciālās izglītības iestādes, kas īsteno licencētas speciālās izglītības programmas, rehabilitāciju un aprūpi vai vispārējās izglītības programmas, rehabilitāciju un aprūpi, un atskaita no tās; izglītojamo uzņem pirmsskolas izglītības iestādes speciālajā grupā, kas īsteno licencētas speciālās pirmsskolas izglītības programmas un rehabilitāciju, un atskaita no tās.

Akceptēti noteikumi “Speciālās izglītības iestāžu, vispārējās izglītības iestāžu speciālās izglītības klašu (grupu) un internātskolu finansēšanas kārtība”, kas nosaka kārtību, kādā tiek finansētas speciālās izglītības iestādes, vispārējās izglītības iestāžu speciālās izglītības klases (grupas) un internātskolas.

Akceptēti noteikumi “Kārtība, kādā nodrošināma izglītojamo drošība izglītības iestādēs un to organizētajos pasākumos”. Noteikts, ka noteikumi stājas spēkā ar 2002.gada 1.janvāri.

Akceptēta Izglītības un zinātnes ministrijas iesniegtā Valsts programma sociālo pedagogu un sociālo darbinieku sagatavošanai.

Pieņemta zināšanai iekšlietu ministra Mareka Segliņa sniegtā informācija par aktuāliem valsts robežas atjaunošanas jautājumiem.

Pieņemta zināšanai iekšlietu ministra M.Segliņa sniegtā informācija par izsniegtajām un anulētajām uzturēšanās atļaujām un izbraukšanas rīkojumiem.

Akceptēti likumprojekti: “Grozījumi likumā “Par Latvijas labības tirgu un valsts labības rezervi””; “Grozījumi Lauksaimniecības likumā”; “Grozījumi likumā “Par uzņēmumu, iestāžu un organizāciju darbības apturēšanas kārtību””; “Grozījumi Veterinārmedicīnas likumā” un “Grozījumi Pārtikas aprites uzraudzības likumā”.

Pieņemta zināšanai kultūras ministres Karinas Pētersones sniegtā informācija par līdzekļu piešķiršanu Jaunajam Rīgas teātrim. Ministru kabinets nolēma piešķirt Kultūras ministrijai no Finansu ministrijas līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem 2001.gadam 1527 latu avārijas stāvoklī esošā Jaunā Rīgas teātra jumta remontam.

Pieņemta zināšanai īpašu uzdevumu ministra sadarbībai ar starptautiskajām finansu institūcijām Roberta Zīles informācija par PHARE 2001.gada nacionālās programmas Finansu memorandu.

Valsts kancelejas

Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!