• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par jaunām iespējām Latvijas un Turcijas sadarbībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.11.2001., Nr. 168 https://www.vestnesis.lv/ta/id/55763

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

No problēmām pie risinājumiem

Vēl šajā numurā

21.11.2001., Nr. 168

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par jaunām iespējām Latvijas un Turcijas sadarbībā

No 18. līdz 21. novembrim ārlietu ministrs Indulis Bērziņš atrodas oficiālā vizītē Turcijā. Aizvakar, 19. novembrī, Stambulā ministrs tikās ar Turcijas Ārējo ekonomisko attiecību padomes pārstāvjiem un Turcijas uzņēmējiem.

I. Bērziņš informēja klātesošos par Latvijas sociālekonomisko attīstību, kā arī par Latvijas ārpolitikas prioritāšu īstenošanas gaitu. Ministrs savā runā apliecināja, ka labās divpusējās attiecības starp Latviju un Turciju, Latvijas nozīmīgā loma tirdzniecībā starp Rietumiem un Austrumiem un nākamā dalība ES ir nozīmīgs pamats abu valstu biznesa interešu izaugsmei. Ministrs runā atzīmēja, ka abām valstīm ir liels ekonomisko iespēju potenciāls, un uzsvēra, ka Latvija piedāvā jaunas biznesa iespējas potenciālajiem sadarbības partneriem Turcijā tādās nozarēs kā informācijas tehnoloģijas, telekomunikācijas, loģistika, vieglā un pārtikas, kokapstrādes un tekstilrūpniecība, farmācija un inženierzinātnes.

Turcijas uzņēmēji ar interesi uzklausīja I. Bērziņa uzstāšanos un no savas puses uzsvēra, ka Rīga veidojas par reģionālo ekonomisko centru, kurš aktīvi varētu tikt izmantots, veidojot attiecības ar Skandināvijas, Austrumeiropas un Viduseiropas valstīm. Turcijas puse atzīmēja nozīmīgo Latvijas progresu pēc neatkarības atgūšanas, kā arī izveidojušos stabilo uzņēmējdarbības vidi. Turcijas uzņēmēji pauda viedokli, ka perspektīvās sadarbības nozares ar Latviju varētu būt pārtikas rūpniecība, būvniecība un inženierzinātnes. Tikšanas laikā Turcijas uzņēmēji aktīvi interesējās par Latvijas pieredzi Ārvalstu investoru padomes darba organizēšanā.

Atrodoties oficiālajā vizītē Turcijā, ārlietu ministrs Indulis Bērziņš vakar, 20. novembrī, Ankārā tikās ar Turcijas prezidentu Ahmetu Nedždetu Sezeru. Tikšanās laikā pārrunātas Latvijas un Turcijas divpusējo attiecību aktualitātes, drošības politikas jautājumi, kā arī starptautiskā cīņa ar terorismu.

Skarot divpusējo sadarbību, abas puses atzīmēja, ka starp Latviju un Turciju ir izveidojušās labas attiecības, aktīvi attīstās politiskais dialogs, notiek regulāra dažāda līmeņa vizīšu apmaiņa. Turcijas prezidents īpaši atzīmēja nepieciešamību aktivizēt abu valstu ekonomisko sadarbību. A.N.Sezers arī uzsvēra, ka Turcija nekad nav atzinusi Latvijas okupāciju 1940. gadā.

Sarunas laikā notika viedokļu apmaiņa par starptautiskās koalīcijas īstenoto pretterorisma kampaņu, Turcijas prezidents uzsvēra šīs cīņas svarīgumu, norādot, ka terorismam nav robežu un ka tas no nacionālā viegli var kļūt par starptautisko terorismu. Šajā kontekstā pārrunāta situācijas attīstība Afganistānā un pasākumi, kādi būtu jāīsteno starptautiskajai sabiedrībai, lai stabilizētu situāciju šajā valstī pēc antiteroristiskās operācijas noslēguma.

Tikšanās gaitā I.Bērziņš informēja Turcijas prezidentu par Latvijas paveikto sabiedrības integrācijā, tai skaitā valodas un pilsonības jautājumos. Šajā aspektā ministrs uzsvēra, ka EDSO misija Latvijā ir jāslēdz, jo tās vadlīnijas ir sekmīgi izpildītas.

I.Bērziņa vizītes ietvaros vēl ir plānotas ministra tikšanās ar Turcijas Lielās nacionālās sapulces priekšsēdētāju, ārlietu ministru un Aizsardzības ministrijas valsts ministru.

Turpinoties ārlietu ministra Induļa Bērziņa vizītei Turcijā, vakar bijušas tikšanās ar Lielās nacionālās sapulces priekšsēdētāju Omeru Izgi un Aizsardzības ministrijas valsts ministru Tunku Toskai.

Tiekoties ar O.Izgi, apspriestas iespējas intensificēt parlamentāro sadarbību. Šajā sakarā O.Izgi izteica priekšlikumu veidot Latvijas un Turcijas parlamentārās sadarbības grupu, kam Latvijas puse pauda atbalstu. Sarunā ar Turcijas parlamenta priekšsēdētāju I. Bērziņš aicināja Turcijas pusi veikt trīs līgumu ratifikāciju: par sadarbību tūrismā, par sadarbību jūrniecībā, par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu attiecībā uz ienākuma nodokļiem, kuri jau ir ratificēti Latvijas parlamentā. I. Bērziņš uzsvēra šo līgumu nozīmīgumu tālāko ekonomisko attiecību attīstīšanai. O. Izgi apliecināja, ka minētie līgumi atrodas Turcijas parlamenta dienas kārtībā.

I. Bērziņš un O. Izgi pārrunāja arī NATO paplašināšanās jautājumus. Šajā aspektā Turcijas parlamenta priekšsēdētājs pauda viedokli, ka Turcija vēlas redzēt Latviju kā NATO dalībvalsti.

Ārlietu ministram tikoties ar Turcijas aizsardzības ministrijas valsts ministru, galvenokārt tika apspriesti drošības politikas un militārās sadarbības jautājumi.

I. Bērziņš iepazīstināja T. Toskai ar Latvijas rīcības plānu terorisma apkarošanai, kā arī Latvijas līdzdalību starptautiskajās miera uzturēšanas operācijās. Abas puses pārrunāja situāciju Afganistānā un jaunas valdības izveidošanās perspektīvas šajā valstī. Ārlietu ministrs informēja Turcijas pusi par Latvijas plāniem sniegt humāno palīdzību Afganistānai. Abi ministri arī uzsvēra starptautiskās solidaritātes nozīmīgumu cīņā ar starptautisko terorismu.

 

Ārlietu ministrijas preses centrs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!