• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par bērnu aizsardzību no alkoholisko dzērienu ietekmes. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.11.2001., Nr. 157 https://www.vestnesis.lv/ta/id/55201

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par jaunām preču pavadzīmēm

Vēl šajā numurā

01.11.2001., Nr. 157

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par bērnu aizsardzību no alkoholisko dzērienu ietekmes

Ņemot vērā masu medijos izskanējušo jautājumu par alus pārdošanu nepilngadīgām personām, Saeimas Bērnu tiesību aizsardzības apakškomisija 31. oktobra sēdē nolēma informēt sabiedrību par sekojošo.

Alkoholisko dzērienu apriti, tai skaitā izplatīšanu, iegādi un pārdošanu, reglamentē 1998.gada 14.oktobra Alkohola aprites likums.

Atbilstoši minētā likuma 1. panta pirmās daļas 17. punktam alus ir alkoholisks dzēriens.

Saskaņā ar Alkohola aprites likuma 52.pantu alkoholiskos dzērienus aizliegts pārdot personām, kuras jaunākas par 18 gadiem. Arī Bērnu tiesību aizsardzības likuma 48.panta trešā daļa nosaka, ka “atbilstoši [..] alkohola aprites likumam bērnam nedrīkst pārdot alkoholiskos dzērienus [..]”.

Alkohola aprites likuma 3. panta ceturtā daļa paredz, ka šis likums nenosaka alus aprites kārtību, t.i., arī izplatīšanu un pārdošanu. Alus aprites un uzraudzības kārtība jānosaka Ministru kabinetam, tomēr šobrīd atbilstoši Ministru kabineta noteikumi nav apstiprināti.

Bērnu tiesību aizsardzības apakškomisija un arī Valsts bērna tiesību aizsardzības centrs uzskata, ka Alkohola aprites likuma normas būtu interpretējamas, ņemot vērā Bērnu tiesību aizsardzības likuma 48. panta pirmo daļu, kas nosaka, ka bērns ir aizsargājams no smēķēšanas un alkoholisko dzērienu ietekmes. Tādēļ līdz atbilstošu Ministru kabineta noteikumu pieņemšanai attiecībā uz alus pārdošanu būtu piemērojami Alkohola aprites likuma noteikumi par alkoholisko dzērienu pārdošanas aizliegumu personām līdz 18 gadiem.

Andris Bērziņš, Saeimas Bērnu tiesību aizsardzības apakškomisijas priekšsēdētājs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!