• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par sadarbību Baltijas jūras reģionā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.10.2001., Nr. 154 https://www.vestnesis.lv/ta/id/55068

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ES finansējumu Latvijas ceļiem

Vēl šajā numurā

26.10.2001., Nr. 154

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par sadarbību Baltijas jūras reģionā

Ceturtdien, 25. oktobrī, Rīgā pirmoreiz norisinājās Baltijas jūras reģiona “Interreg” programmas un PHARE pārrobežu sadarbības programmas (PHARE CBC) kopīgi organizētā informācijas diena un partneru meklēšanas forums.

Šī pasākuma mērķis ir dalīties pieredzē un rast jaunas idejas jauniem sadarbības projektiem Baltijas jūras reģiona valstu starpā. Šis pasākums līdzinās tirgus placim, kurā tiek izstādītas dažādas projektu idejas un norisinās to iegāde, pārdošana un apmaiņa, preses konferencē teica “Interreg IIIB” sekretariāta vadītāja Suzanna Šerera. S. Šerera pauda viedokli, ka šī pasākuma mērķis ir ģenerēt jaunas idejas un rast pamatu jauniem kopējiem projektiem, kas parādītu, cik izdevīgi ir sadarboties Eiropas Savienības (ES) ietvaros, tādējādi atklājot, cik pievilcīga būs kandidātvalstu nākotnes dalība ES.

Īpašu uzdevumu ministrs sadarbībai ar starptautiskajām finansu institūcijām Roberts Zīle atzina, ka Baltijas jūras reģiona valstu sadarbība jau ir ļoti aktīva un veiksmīga, bet šis pasākums neapšaubāmi radīs arvien jaunas kopīgu projektu idejas un stiprinās Baltijas jūras reģiona vietu Eiropā. R. Zīle īpašu uzmanību pievērsa Krievijas un Baltkrievijas līdzdalībai informācijas dienas pasākumos, kas veicinās arī ciešāku sadarbību ar šīm reģionam svarīgajām valstīm (galvenokārt ES TACIS programmas ietvaros).

Savukārt “Interreg IIIB” sekretariāta Karlskrūnas filiāles vadītājs Bose Lovendāls uzsvēra faktu, ka šī ir pirmā reize, kad abas programmas (“Interreg” un “PHARE CBC”) rīko kopīgu forumu ar mērķi pilnveidot jau esošos un veidot jaunus pārrobežu projektus starp ES dalībvalstīm, kandidātvalstīm un reģionā esošajām kandidātvalstīm. Kā rāda sekmīgā norise, šis kopējais forums katrā ziņā nebūs pēdējais šāda veida pasākums, norādīja S. Šerera.

Jau sesto gadu arī ES kandidātvalstis, tajā skaitā Latvija, var izmantot PHARE finansējumu, lai piedalītos arī ES dalībvalstīm domātajā starpnacionālajā sadarbības programmā “Interreg”. Piemēram, Latvijas pašvaldības, izmantojot šo iespēju, jau piedalījušās 13 kopprojektos.

2001. gada “PHARE CBC” programmai piešķirto līdzekļu apjoms ir 3 miljoni eiro. Finansējums tiek sadalīts divās daļās. Viens miljons eiro tiek piešķirts mazo projektu fonda ietvaros (iesniedzamo projektu apjoms — 20 000 līdz 50 000 eiro), savukārt divi miljoni eiro tiek novirzīti grantu shēmai (iesniedzamo projektu apjoms — no 50 000 līdz 300 000 eiro, un iesniedzamie projekti galvenokārt saistīti ar infrastruktūras attīstību).

Pasākumā piedalījās vairāk nekā 250 dalībnieku no Baltijas jūras reģiona valstīm, tajā skaitā no visām Skandināvijas valstīm, Vācijas, Polijas, Lietuvas, Igaunijas, arī Krievijas un Baltkrievijas. Dalībnieki pārstāv ne tikai nacionālās, bet arī reģionālās un vietējās pārvaldes institūcijas, aģentūras, nevalstiskās organizācijas, kā arī Baltijas jūras reģiona organizācijas.

 

Artis Nīgals,  “LV” nozares redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!