• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2001. gada 23. oktobra noteikumi Nr. 448 "Noteikumi par nepieciešamo izglītības līmeni personām, kuras veic uzņēmējdarbību ar ķīmiskajām vielām un ķīmiskajiem produktiem". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.10.2001., Nr. 154 https://www.vestnesis.lv/ta/id/55045-noteikumi-par-nepieciesamo-izglitibas-limeni-personam-kuras-veic-uznemejdarbibu-ar-kimiskajam-vielam-un-kimiskajiem-produktiem

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.449

Grozījums Ministru kabineta 2001.gada 17.jūlija noteikumos Nr.323 "Prasības atkritumu sadedzināšanai un atkritumu sadedzināšanas iekārtu darbībai"

Vēl šajā numurā

26.10.2001., Nr. 154

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 448

Pieņemts: 23.10.2001.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.
Ministru kabineta noteikumi Nr.448

Rīgā 2001.gada 23.oktobrī (prot. Nr.52 6.§)
Noteikumi par nepieciešamo izglītības līmeni personām, kuras veic uzņēmējdarbību ar ķīmiskajām vielām un ķīmiskajiem produktiem
Izdoti saskaņā ar Ķīmisko vielu un ķīmisko produktu likuma 9.panta piekto daļu
1. Noteikumi nosaka nepieciešamo izglītības līmeni personām, kuras veic uzņēmējdarbību ar ķīmiskajām vielām un ķīmiskajiem produktiem (turpmāk — darbību veicējs).
2. Noteikumi neattiecas uz to personu izglītības līmeni, kuras veic bīstamo ķīmisko vielu vai bīstamo ķīmisko produktu pārvadājumus.
3. Darbību veicējam ir nepieciešama vismaz pamatizglītība, ja tas veic uzņēmējdarbību ar ķīmiskajām vielām un ķīmiskajiem produktiem, kas nav bīstami.
4. Darbību veicējam nav nepieciešama profesionālā izglītība ķīmijā, ja bīstamo ķīmisko vielu vai bīstamo ķīmisko produktu daudzums, ar kādu veic darbības, ir mazāks par 10 kg gadā (izņemot ļoti toksiskas ķīmiskās vielas vai ķīmiskos produktus).
5. Darbību veicējam ir nepieciešams noteikts izglītības līmenis vai profesionālā kvalifikācija, lai:

5.1. ražotu, importētu, apstrādātu, iepakotu, uzglabātu, lietotu, savāktu, iznīcinātu, pārstrādātu vai tirgotu bīstamās ķīmiskās vielas vai bīstamos ķīmiskos produktus;

5.2. veiktu darbības, kurās bīstamās ķīmiskās vielas vai bīstamos ķīmiskos produktus lieto ķīmiskajā procesā kā izejvielas vai piedevas;

5.3. veiktu darbības, kurās bīstamās ķīmiskās vielas vai bīstamie ķīmiskie produkti rodas ķīmiskajā procesā kā starpprodukti;

5.4. noteiktu bīstamo ķīmisko vielu vai bīstamo ķīmisko produktu fizikālās, ķīmiskās, toksikoloģiskās vai citas īpašības, kā arī klasificētu, marķētu bīstamās ķīmiskās vielas un ķīmiskos produktus, novērtētu jaunu vai esošu ķīmisko vielu vai ķīmisko produktu risku vai piegādātu ķīmiskās vielas vai ķīmiskos produktus.
6. Fiziskajai personai, kas pārvieto, uzglabā, apstrādā, ņem paraugus, testē, savāc, lieto ķīmiskajā procesā kā izejvielas vai piedevas, ražo vai pārstrādā bīstamās ķīmiskās vielas vai bīstamos ķīmiskos produktus un kas atbilstoši Latvijas profesiju klasifikatoram ir ķīmisko izejvielu pārstrādes iekārtu operators, tehnoloģiskā procesa operāciju kontrolieris vai laborants, ir nepieciešams viens no šādiem izglītības līmeņiem:

6.1. vispārējā vidējā izglītība un profesionālā kvalifikācija ķīmijā (otrais profesionālās kvalifikācijas līmenis);

6.2. profesionālā vidējā izglītība ķīmijā (trešais profesionālās kvalifikācijas līmenis).
7. Fiziskajai personai, kas organizē un vada bīstamo ķīmisko vielu vai bīstamo ķīmisko produktu importu, piegādi, tirdzniecību vai glabāšanu un kas atbilstoši Latvijas profesiju klasifikatoram ir attiecīgās pamatdarbības struktūrvienības vadītājs, ir nepieciešams viens no šādiem izglītības līmeņiem:

7.1. profesionālā vidējā izglītība ķīmijā (trešais profesionālās kvalifikācijas līmenis);

7.2. pirmā līmeņa profesionālā augstākā izglītība ķīmijā (ceturtais profesionālās kvalifikācijas līmenis);

7.3. pirmā līmeņa profesionālā augstākā izglītība citā jomā (ceturtais profesionālās kvalifikācijas līmenis).
8. Fiziskajai personai, kas organizē un vada bīstamo ķīmisko vielu vai bīstamo ķīmisko produktu ražošanu, pārstrādi, lietošanu (kā izejvielas) vai iznīcināšanu un kas atbilstoši Latvijas profesiju klasifikatoram ir attiecīgās pamatdarbības struktūrvienības vadītājs, ir nepieciešams viens no šādiem izglītības līmeņiem:

8.1. pirmā līmeņa profesionālā augstākā izglītība ķīmijā (ceturtais profesionālās kvalifikācijas līmenis);

8.2. otrā līmeņa profesionālā augstākā izglītība ķīmijā (piektais profesionālās kvalifikācijas līmenis), ja vada struktūrvienību, kas nosaka ķīmisko vielu un ķīmisko produktu fizikālās, ķīmiskās, toksikoloģiskās vai ekotoksikoloģiskās īpašības vai veic pētījumus par šo vielu un produktu iedarbību uz vidi vai cilvēku veselību;

8.3. otrā līmeņa profesionālā augstākā izglītība vides zinātnē vai citās dabaszinātnēs (piektais profesionālās kvalifikācijas līmenis).
9. Fiziskajai personai, kas klasificē vai marķē ķīmiskās vielas vai ķīmiskos produktus, vai sastāda drošības datu lapas un kas atbilstoši Latvijas profesiju klasifikatoram ir vecākais speciālists, nepieciešamais izglītības līmenis ir pirmā līmeņa profesionālā augstākā izglītība ķīmijā, vides zinātnēs vai vides pārvaldībā (ceturtais profesionālās kvalifikācijas līmenis).
10. Fiziskajai personai, kas izstrādā rūpniecisko avāriju novēršanas programmu vai drošības pārskatu vai novērtē rūpniecisko avāriju risku un kas atbilstoši Latvijas profesiju klasifikatoram ir vecākais speciālists, nepieciešamais izglītības līmenis ir vismaz otrā līmeņa profesionālā augstākā izglītība inženierzinātnēs, ķīmijā, vides zinātnēs vai vides pārvaldībā (piektais profesionālās kvalifikācijas līmenis).
11. Fiziskajai personai, kas novērtē jaunu vai esošo ķīmisko vielu risku vai izstrādā tehnisko ziņojumu par jaunām ķīmiskajām vielām, nepieciešamais izglītības līmenis ir otrā līmeņa profesionālā augstākā izglītība vides zinātnēs, ķīmijā, bioloģijā, medicīnā vai citās dabaszinātnēs (piektais profesionālās kvalifikācijas līmenis).
12. Ja darbību veicējs veic darbības ar ķīmiskajām vielām vai ķīmiskajiem produktiem, kuru daudzums ir lielāks par 1000 tonnām gadā, fiziskajai personai, kas organizē vai vada šos darbus, nepieciešamais izglītības līmenis ir vismaz pirmā līmeņa profesionālā augstākā izglītība ķīmijā, vides zinātnēs vai vides pārvaldībā, kā arī kvalifikācija vides zinātnes vai vides pārvaldības jomā, ja vienlaikus veic darbības ar vairāk nekā 50 tonnām ķīmisko vielu vai ķīmisko produktu, un kvalifikācija toksikoloģijā, ja vienlaikus veic darbības ar vairāk nekā piecām tonnām toksisku, ļoti toksisku, kā arī kancerogēnu, mutagēnu vai reproduktīvajai sistēmai toksisku ķīmisko vielu vai ķīmisko produktu.
13. Ja darbību veicējs veic darbības:

13.1. ar viegli uzliesmojošām, īpaši viegli uzliesmojošām vai sprādzienbīstamām ķīmiskajām vielām vai ķīmiskajiem produktiem, fiziskajai personai, kas organizē, vada vai veic šos darbus, jābūt apmācītai ugunsdrošībā atbilstoši likumam “Par ugunsdrošību” un citiem normatīvajiem aktiem;

13.2. ar toksiskām, ļoti toksiskām, kā arī kancerogēnām, mutagēnām vai reproduktīvajai sistēmai toksiskām, kā arī īpaši viegli uzliesmojošām vai sprādzienbīstamām ķīmiskajām vielām vai ķīmiskajiem produktiem, fiziskajai personai, kas veic šos darbus, jābūt apmācītai pirmās palīdzības sniegšanā saindēšanās gadījumos atbilstoši Civilās aizsardzības likumam un citiem normatīvajiem aktiem.
14. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2001.gada 6.marta noteikumus Nr.99 “Noteikumi par izglītības līmeni, kas nepieciešams darbību veicējam, kurš veic uzņēmējdarbību ar bīstamajām ķīmiskajām vielām un bīstamajiem ķīmiskajiem produktiem” (Latvijas Vēstnesis, 2001, 38.nr.).
15. Noteikumi stājas spēkā ar 2002.gada 1.janvāri.
Ministru prezidents A.Bērziņš

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs V.Makarovs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!