• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par nerezidentu -fizisko personu ienākumu no Latvijas Republikā esoša nekustamā īpašuma atsavināšanas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.10.2001., Nr. 154 https://www.vestnesis.lv/ta/id/55008

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par pašvaldību īpašuma objektu privatizāciju

Vēl šajā numurā

26.10.2001., Nr. 154

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts ieņēmumu dienests

Veids: informācija

Numurs: 15.1.1./18916

Pieņemts: 17.10.2001.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts ieņēmumu dienests

Dienesta informācija Nr. 15.1.1./18916 Rīgā 2001. gada 17. oktobrī

Par nerezidentu – fizisko personu ienākumu no Latvijas Republikā esoša nekustamā īpašuma atsavināšanas

Valsts ieņēmumu dienests sniedz skaidrojumu par likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” un likuma “Par uzņēmumu ienākuma nodokli” normu piemērošanu ienākumam, kuru gūst nerezidenti –fiziskās personas no Latvijas Republikā esoša nekustamā īpašuma atsavināšanas.

Atbilstoši likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 3.panta trešajai daļai viens no nerezidenta — fiziskās personas ar nodokli apliekamajiem ienākumiem ir ienākums no Latvijas Republikā esoša nekustamā īpašuma atsavināšanas neatkarīgi no tā, cik ilgu laiku nekustamais īpašums bijis nerezidenta īpašumā. Saņemot šāda veida ienākumu, nerezidents iedzīvotāju ienākuma nodokli maksā rezumējošā kārtībā, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, atbilstoši likuma 20.panta trešajai daļai.

Ar Ministru kabineta 2001.gada 25.septembra noteikumu Nr.407 “Grozījumi Ministru kabineta 2000.gada 18.oktobra noteikumos Nr.357 “Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” normu piemērošanas noteikumi”” 4.punktu Ministru kabineta likuma normu piemērošanas noteikumi tiek papildināti ar jauniem punktiem (3.1 - 3.6 punkts), kuri precīzi reglamentē kārtību, kā tiek noteikts nerezidentu — fizisko personu apliekamais ienākums no Latvijas Republikā esoša nekustamā īpašuma atsavināšanas. Atbilstoši noteikumiem nerezidentu apliekamais ienākums no nekustamā īpašuma pārdošanas tiek noteikts kā starpība starp pārdošanas cenu un tā iegādes vērtību. Turklāt noteikumos attiecīgi tiek precizēts, kā nosaka nerezidentu — fizisko personu apliekamo ienākumu, ja tiek pārdots nekustamais īpašums, kas saņemts mantojumā vai kā dāvinājums vai kas atgūts, atjaunojot īpašumtiesības uz nacionalizēto nekustamo īpašumu.

Noteikumu 3.1— 3.6 punktā minētā kārtība ir piemērojama visam nerezidentu — fizisko personu ienākumam no nekustamā īpašuma atsavināšanas, kas gūts 2001.taksācijas gadā.

Vienlaikus likuma “Par uzņēmumu ienākuma nodokli” 3.panta ceturtās daļas 7.punkts paredz, ka nodoklis no atlīdzības par Latvijā esoša nekustamā īpašuma atsavināšanu ir jāietur izmaksas brīdī 2 procentu vērtībā no atlīdzības summas. Nodoklis tiek ieturēts no minētās atlīdzības, ja to izmaksā rezidenti un pastāvīgās pārstāvniecības nerezidentiem, tai skaitā arī fiziskajām personām, ja no šiem maksājumiem nav ieturēts iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Tomēr, ievērojot likuma “Par nodokļiem un nodevām” 4.panta ceturto daļu, kas nosaka, ka vienu un to pašu ienākumu nevar aplikt vienlaikus ar iedzīvotāju ienākuma nodokli un uzņēmumu ienākuma nodokli, un apstākli, ka iedzīvotāju ienākuma nodoklis no šāda nerezidenta — fiziskās personas ienākuma tiks maksāts rezumējošā kārtībā, likumā “Par uzņēmumu ienākuma nodokli” noteiktā norma nav piemērojama.

Valsts ieņēmumu dienesta

Galvenās nodokļu pārvaldes direktora vietnieks G. Zaķis

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!