• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts prezidente:- par jauna ordeņa iedibināšanu- par dzīvnieku turēšanas noteikumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.10.2001., Nr. 153 https://www.vestnesis.lv/ta/id/55003

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Apvienoto Nāciju Organizācija un cilvēktiesības Latvijā

Vēl šajā numurā

25.10.2001., Nr. 153

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts prezidente:

— par jauna ordeņa iedibināšanu

Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga vakar, 24.oktobrī, nosūtīja vēstuli Saeimas priekšsēdētājam Jānim Straumem.

Vēstulē prezidente raksta:

“1994.gada 20.oktobrī Saeima pieņēma likumu “Par Triju Zvaigžņu ordeni”, 1994.gada 26.oktobrī savu darbību ir sākusi Triju Zvaigžņu ordeņa dome.

Ar šo vēlos iepazīstināt Latvijas Republikas Saeimu ar tām problēmām un atziņām, ar kurām man kā Triju Zvaigžņu ordeņa domes priekšsēdētājai ir nācies saskarties pēdējos gadus ordeņa piešķiršanas praksē, un lūgt Saeimas atbalstu Latvijas valstij svarīga lēmuma pieņemšanā.

Apbalvošana ar šo ordeni sabiedrībā un masu informācijas līdzekļos dažkārt izsauc neviennozīmīgu attieksmi, un arvien biežāk Ordeņa domei tiek pārmesta ārzemnieku apbalvošana ar ordeņa augstāko šķiru, neņemot vērā to, ka valsts vizīšu laikā starpvalstu apbalvojumu apmaiņa ir obligāta. Tiek pārmests, ka apbalvojumu neiegūst tie, kas to patiesi ir pelnījuši, savukārt piešķir to pārāk bieži un pārāk daudz. Jāatzīst, ka viena ordeņa ietvaros praktiski nav iespējams iestrādāt un ieviest pilnīgi vienlīdzīgus apbalvošanas kritērijus, kas ir vienoti gan valsts kalpotājiem, gan kultūras, zinātnes un sabiedriskajiem darbiniekiem, gan veselības aprūpes, sociālās un reliģijas jomās strādājošajiem, kurus līdzgaitnieki ir novērtējuši kā Latvijas izcilākos iedzīvotājus, kā tādus, bez kuru darbības nebūtu iedomājami Latvijas šībrīža labākie sasniegumi visās dzīves sfērās.

Triju Zvaigžņu ordeņa dome vairākkārt ir diskustējusi par iepriekš minētajiem jautājumiem, pieaicinājusi un uzklausījusi ekspertu, zinātnieku un sabiedrības pārstāvju viedokli.

Ordeņa domes sēdēs apspriestās problēmas un manis augstāk minētais liek secināt, ka Latvijas valstī ar tās senajām kultūras tradīcijām un aktīvo mūsu laiku ārpolitiku viens valsts apbalvojums ir nepietiekams. Nepieciešams sakārtot valsts apbalvošanas sistēmu, kura nebūt nav mazsvarīga valsts tēla daļa.

Tādēļ, izmantojot Latvijas Republikas Satversmes 47.pantā paredzētās tiesības, griežos pie Saeimas ar ierosinājumu izstrādāt un pieņemt jaunu likumu par Latvijas valsts apbalvojumiem un iedibināt ordeni, kuru Valsts prezidents piešķir valsts oficiālo vizīšu laikā (t.i., valsts protokolārā ordeņa apmaiņa). Līdz ar to novērstu dažkārt izteikto neizpratni par apbalvojuma vērtīguma piešķiršanas principiem.

Ņemot vērā Latvijas valsts apbalvojumu vēsturi, jāizlemj jautājums par Atzinības Krusta, Lāčplēša Kara ordeņa un Viestura ordeņa atjaunošanu.”

— par dzīvnieku turēšanas noteikumiem

Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga vakar, 24. oktobrī, nosūtīja vēstuli Saeimas priekšsēdētājam Jānim Straumem.

Vēstulē prezidente raksta:

“Latvijas sabiedrību pēdējā laikā ir satraukuši notikumi, kas saistīti ar cilvēku bezatbildīgu attieksmi pret saviem mājdzīvniekiem, kuras rezultātā vairākām personām, tajā skaitā arī mazgadīgiem bērniem, atkārtoti tiek nodarīti smagi miesas bojājumi.

Pašreiz spēkā esošās Latvijas Krimināllikuma normas tieši neparedz kriminālatbildību gadījumos, kad dzīvnieku turētāji tīši pārkāpj saistošus dzīvnieku turēšanas noteikumus.

Pamatojoties uz iepriekš norādīto un Latvijas Republikas Satversmes 47.pantu, ierosinu Saeimai izdarīt grozījumus Krimināllikumā, paredzot kriminālatbildību par dzīvnieku turēšanas noteikumu pārkāpšanu, gadījumos, kad šo noteikumu tīšas pārkāpšanas rezultātā nodarīts kaitējums personas dzīvībai un veselībai.”

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!