• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas un Pasaules bankas sarunām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.10.2001., Nr. 150 https://www.vestnesis.lv/ta/id/54871

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par mūsu izglītības konkurētspēju

Vēl šajā numurā

19.10.2001., Nr. 150

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas un Pasaules bankas sarunām

Trešdien, 17. oktobrī, Latvijas valdības pārstāvji devās uz Varšavu, kur 18. un 19. oktobrī notiks Latvijas un Pasaules bankas sarunas par otro programmatisko strukturālo pārkārtojumu aizdevumu līgumu (PSAL 2) Latvijai.

2000. gadā noslēgtā līguma pamatā ir izstrādāta Latvijas valdības politikas programma trim gadiem vairākos valstij izšķirīgos sektoros. Programmas mērķis — veicināt un atbalstīt strukturālos pārkārtojumus, ar Eiropas Savienības integrāciju saistītās vajadzības, tajā skaitā makroekonomisko stabilitāti un valsts sektora attīstību. Līguma ietvaros Latvijas valdība saņem iespēju reformu īstenošanai izmantot Pasaules bankas aizdevumu kopumā par 100 miljoniem ASV dolāru (ekvivalentā).

“Programma skar tādus valstij svarīgus jautājumus kā valsts finansu vadības sistēmas pilnveidošana, valsts aģentūru sistēmas sakārtošana, valsts sektora samaksas sistēmas koncepcija, jautājums par vienotas finansu uzraudzības aģentūru, par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem,” uzsvēra sarunu vadītājs no Latvijas puses, īpašu uzdevumu ministrs sadarbībā ar starptautiskajām finansu institūcijām Roberts Zīle.

Līguma ietvaros Latvija pirms gada saņēma pirmās kārtas aizdevumu — nedaudz vairāk kā 40 miljonu ASV dolāru — ekonomikas un valsts pārvaldes reformu atbalstam Latvijā. Tas piešķirts uz 17 gadiem ar piecu gadu atmaksas nogaidošo periodu. Pēc Pasaules bankas misijas Latvijā šī gada sākumā puses vienojās sarunas par šīgada programmas izpildi atsākt rudenī.

PSAL 2 programmas izpildes atbalstam Latvija šī gada pavasarī saņēma arī Japānas valdības dāvinājumu pusmiljona ASV dolāru apmērā (konkrēti USD 504 315). Līgumu par Japānas valdības dāvinājumu šī gada sākumā parakstīja īpašu uzdevumu ministrs sadarbībā ar starptautiskajām finansu institūcijām Roberts Zīle un Pasaules bankas reģionālais direktors Basils Kavaļskis.

Dāvinājuma mērķis — turpināt atbalstu Latvijas ekonomiskajām reformām, konkrēti, sniegt finansu atbalstu Latvijai PSAL 2 programmas izpildei pirms otrā aizdevuma kārtas.

Dāvinājuma ietvaros tiek atbalstīti kopumā 26 projekti, tajā skaitā jau izstrādāts Garantētais minimālo ienākumu pabalsta sistēmas ieviešanas plāns, valsts izdevumu vadības pārskata metodoloģija, kā arī vidēja termiņa budžeta plānošanas metodoloģija, veikta Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbībai nepieciešamo finansu resursu analīze un daudzi citi pētījumi.

Latvijai šī jau ir otrā strukturālo pārkārtojumu aizdevuma līguma programma ar Pasaules banku. Iepriekšējā beidzās 1996. gada beigās, tās ietvaros saņemts aizdevums — 90,6 miljoni Vācijas marku. Latvija bija viena no pirmajām valstīm, kura izmantoja šāda veida Pasaules bankas aizdevumu pret valdības programmu. Aizdevumam nav ārkārtas rakstura, tas domāts, lai veicinātu valsts pārvaldes reformas un ātrākus pārkārtojumus valstij svarīgos sektoros.

Kopš sadarbības sākuma Latvijā īstenoti (tajā skaitā tiek realizēti šobrīd) 19 Pasaules bankas projekti 394 miljonu ASV dolāru vērtībā.

 

Īpašu uzdevumu ministra sadarbībā ar starptautiskajām finansu institūcijām preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!