• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Zemkopības ministrijas 2001. gada 3. augusta instrukcija Nr. 5 "Liellopu apzīmēšanas veidi un līdzekļi". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.10.2001., Nr. 150 https://www.vestnesis.lv/ta/id/54844

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pārtikas un veterinārā dienesta rīkojums Nr.267

Par veterināro (veselības) sertifikātu svaigas cūkgaļas ievešanai Latvijas Republikā no Dānijas

Vēl šajā numurā

19.10.2001., Nr. 150

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Zemkopības ministrija

Veids: instrukcija

Numurs: 5

Pieņemts: 03.08.2001.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Zemkopības ministrija

Instrukcija Nr.5 Rīgā 2001. gada 3. augustā

Liellopu apzīmēšanas veidi un līdzekļi

Izdota saskaņā ar Ministru kabineta 1998. gada 13. janvāra noteikumu Nr. 10

“Dzīvnieku un ganāmpulku reģistrēšanas noteikumi” 19. punktu

I.Vispārīgie jautājumi

1. Šī instrukcija nosaka liellopu apzīmēšanas veidus un līdzekļus.

2. Liellopu apzīmēšanu drīkst veikt sertificēta persona, bet savā ganāmpulkā — arī īpašnieks (turpmāk — persona).

3. Īpašnieks ir atbildīgs par dzīvnieka apzīmēšanas akta aizpildīšanu, liellopu uzskaiti turēšanas vietā un savlaicīgu informācijas nosūtīšanu valsts SIA “Valsts ciltsdarba informācijas datu apstrādes centrs” (turpmāk — datu apstrādes centrs) informācijas reģistrēšanai dzīvnieku reģistrā un ganāmpulku reģistrā (turpmāk — datu bāze).

 

 

II. Liellopu apzīmēšanas veidi un līdzekļi

4. Liellopu apzīmēšanai izmanto divpusējas, elastīgas, vienreiz izmantojamas dzeltenas krāsas plastikāta krotālijas, kuru augstums — 45 mm, platums 55 mm, rakstu zīmju augstums — 5 mm un uz kurām neizdzēšami uzdrukāts dzīvnieka identitātes numurs un datu apstrādes centra logo. Identitātes numurs sastāv no 14 zīmēm ar šādu informāciju:

4.1. valsts apzīmējums — LV;

4.2. ganāmpulka reģistrācijas numurs no septiņiem cipariem;

4.3. sugas apzīmējums — viens cipars;

4.4. dzīvnieka individuālais numurs no četriem cipariem.

5. Katrs liellops tiek apzīmēts ar divām krotālijām, kas satur identisku informāciju. Identitātes numuru uz krotālijas norāda arī svītru koda formā.

6. Krotālijas tiek iestiprinātas abās ausīs starp abām auss skrimšļa līnijām, ne tuvāk kā 1/3 un ne tālāk kā 1/2 no auss pamatnes, ar krotālijas lielāko pusi auss iekšpusē un ar mazāko pusi — ārpusē.

7. Īpašnieks papildus var izmantot arī citus liellopa apzīmēšanas veidus ar nosacījumu, ka apzīmējums netraucē obligātajam apzīmēšanas veidam, dzīvnieka labsajūtai un tā veselībai.

8. Papildu apzīmēšanas veidi:

8.1. tetovēšana, kuru veic ar speciālām stangām, kurās, veidojot liellopa individuālo numuru, maina adatu matricu. Individuālo numuru tetovē labās auss iekšpusē;

8.2. metāla krotālija — ausi aptveroša krotālija, kuru iestiprina auss augšējā malā tuvāk tās pamatnei;

8.3. elektroniskā apzīmēšana — dzīvniekam zem ādas ievieto (implantē) elektronisku ierīci, kurā fiksēts dzīvnieka individuālais numurs. Numura nolasīšanai izmanto speciālu aparatūru;

8.4. kakla siksna, uz kuras tiek norādīts dzīvnieka individuālais numurs.

9. Dzīvnieka apzīmēšanas akts ir dokuments, kurā informāciju par teritoriālās vietas nosaukumu, īpašnieku, identitātes numuru, kā arī tā svītru kodu iedrukā datu apstrādes centrs. Informāciju par dzīvnieka vārdu, dzimšanas datumu, dzimumu, šķirni, tēvu, māti, apzīmēšanas datumu ieraksta persona un apstiprina ar savu parakstu.

10. Persona aizpilda dzīvnieku apzīmēšanas aktu, kārto uzskaiti dzīvnieku turēšanas vietās un nosūta informāciju reģistrēšanai datu bāzē septiņu dienu laikā.

11. Identitātes numurus piešķir tikai reģistrētu ganāmpulku dzīvniekiem.

12. Identitātes numuru saņemšanai persona aizpilda pieteikumu krotāliju iegādei (1. un 2. pielikums) un nosūta datu apstrādes centram.

13. Krotāliju pasūtījumu veic vismaz divus mēnešus pirms krotāliju izmantošanas. Pamatojoties uz krotāliju pieteikumu, datu apstrādes centrs nodrošina krotāliju apdrukāšanu, dzīvnieku apzīmēšanas aktu izdruku un piegādi 20 dienu laikā.

14. Lai atjaunotu apzīmējumu tiem identificējamiem dzīvniekiem, kuri pazaudējuši savu identitātes numuru vai tas kļuvis nesalasāms, aizpilda jaunu krotāliju pasūtījumu (3. pielikums). Pamatojoties uz krotāliju pieteikumu, datu apstrādes centrs nodrošina krotāliju apdrukāšanu, dzīvnieku apzīmēšanas aktu izdruku un piegādi 10 dienu laikā. Vispārējā kārtībā var atjaunot tikai vienu krotāliju. Lai atjaunotu abas krotālijas, ir nepieciešams dzīvnieku reģistra kontrolējošās institūcijas slēdziens par dzīvnieka identifikāciju pēc papildu apzīmēšanas veida (4. pielikums).

15. Jaundzimušo teļu apzīmēšanu ar krotālijām veic ne vēlāk kā 20 dienu laikā pēc teļa piedzimšanas. Līdz krotālijas iespiešanai nodrošina teļa atpazīšanu pēc tā mātes, uzliekot atpazīšanas zīmi, kurā norādīts mātes identitātes numurs un teļa dzimšanas datums.

16. Pārvietojot liellopu, personas izpilda dzīvnieku pārvietošanas deklarāciju (5. pielikums), kuru septiņu dienu laikā nosūta uz datu apstrādes centru.

17. Ja liellops no citas valsts ievests audzēšanai un tā apzīmējums atbilst Eiropas Savienības noteikumiem, īpašnieks septiņu dienu laikā nosūta datu apstrādes centram reģistrēšanai datu bāzē šādus dokumentus:

17.1. veterinārā (veselības) sertifikāta kopiju;

17.2. dzīvnieka izcelšanos apliecinoša dokumenta kopiju;

17.3. dzīvnieka pārvietošanas deklarāciju.

18. Ja liellops no citas valsts ievests audzēšanai un tā apzīmējums neatbilst Eiropas Savienības noteikumiem vai dzīvnieks nav apzīmēts, dzīvnieks apzīmējams Ministru kabineta noteiktajā kārtībā un saskaņā ar šo instrukciju. Īpašnieks septiņu dienu laikā nosūta datu apstrādes centram reģistrēšanai datu bāzē šādus dokumentus:

18.1. dzīvnieka apzīmēšanas aktu;

18.2. veterinārā (veselības) sertifikāta kopiju;

18.3. izcelšanos apliecinoša dokumenta kopiju;

18.4. dzīvnieka pārvietošanas deklarāciju.

19. Dzīvnieka šķirni un šķirnību nosaka pēc tā tēva un mātes šķirnes, šķirnības pakāpes un apzīmēšanas aktā dzīvnieka šķirnes nosaukuma kodu ieraksta saskaņā ar zemkopības ministra apstiprinātu cilts darba programmu, kurā ir norādīta šķirnes dzīvnieku izcelsmes reģistrācijas sistēma. Ja dzīvnieka apzīmēšanas aktā nav norādīta dzīvnieka izcelšanās, dzīvnieks datu bāzē tiek reģistrēts bez tās. Ja dzīvnieka apzīmēšanas aktā ir norādīts tēvs, datu bāzē reģistrē arī dzīvnieka mātes apsēklošanu vai dabīgo lecināšanu ar norādīto tēvu.

20. Liellopa pase ir datorizēti aizpildīta veidlapa. Pasē norāda dzīvnieka dzimšanas datumu, identitātes numuru, izcelšanās datus un īpašnieku.

21. Liellopa pasi, pamatojoties uz iesūtīto apzīmēšanas aktu, aizpilda un izdod datu apstrādes centrs un nosūta dzīvnieka īpašniekam 14 dienu laikā. Īpašnieks liellopa pasi saglabā, kamēr dzīvnieks atrodas ganāmpulkā.

22. Liellopu pārvietojot, iepriekšējais īpašnieks nodod jaunajam īpašniekam liellopa pasi, ko apliecina ar savu parakstu. Jaunais īpašnieks liellopa pases otrajā pusē ieraksta pārvietošanas datumu un septiņu dienu laikā informē datu apstrādes centru par izmaiņām ganāmpulkā.

23. Liellopu realizējot kaušanai, pasi nodod kautuves īpašniekam vai tā pilnvarotajai personai, kura liellopa pasē ieraksta liellopa nokaušanas datumu un septiņu dienu laikā nosūta datu apstrādes centram.

24. Liellopam nobeidzoties, īpašnieks pasē ieraksta liellopa nobeigšanās datumu, kuru apstiprina licencēts veterinārārsts, un septiņu dienu laikā nosūta datu apstrādes centram.

25. Īpašnieks par savu ganāmpulku kārto dzīvnieka reģistra grāmatu (6. pielikums), kurā ieraksta trīs dienu laikā ar dzīvnieku notikušās pārmaiņas.

26. Dzīvnieku reģistra grāmatu īpašnieks var kārtot gan rakstiskā, gan datorizētā veidā, un tā tiek glabāta vismaz trīs gadus pēc pēdējā reģistrētā dzīvnieka likvidēšanas.

27. Dzīvnieka reģistra grāmata, krotāliju pieteikuma veidlapas un dzīvnieka pārvietošanas deklarācijas īpašniekam ir pieejamas datu apstrādes centrā.

 

 

III. Pārejas jautājumi

28. Instrukcija stājas spēkā nākamajā dienā pēc tās publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

29. Atzīt par spēku zaudējušu Zemkopības ministrijas 1998. gada 30. jūlija instrukciju Nr. 1 “Par liellopu apzīmēšanu”.

Zemkopības ministrs A.Slakteris

Lauksaimniecības nozaru un pārstrādes

departamenta direktore Z.Bērziņa

“Latvijas Vēstneša” redakcijā — 17.10.2001.

 

1.pielikums

ZM5-1 COPY.GIF (79562 bytes)

Lauksaimniecības nozaru un pārstrādes

departamenta direktore Z.Bērziņa

 

4.pielikums

ZM5-4 COPY.GIF (78978 bytes)

Lauksaimniecības nozaru un pārstrādes

departamenta direktore Z.Bērziņa

2.pielikums

ZM5-2 COPY.GIF (71606 bytes)

Lauksaimniecības nozaru un pārstrādes

departamenta direktore Z.Bērziņa

 

5.pielikums

ZM5-5 COPY.GIF (199651 bytes)

Lauksaimniecības nozaru un pārstrādes

departamenta direktore Z.Bērziņa

3.pielikums

ZM5-3 COPY.GIF (76976 bytes)

Lauksaimniecības nozaru un pārstrādes

departamenta direktore Z.Bērziņa

 

6.pielikums

ZM5-6 COPY.GIF (82755 bytes)

Lauksaimniecības nozaru un pārstrādes

departamenta direktore Z.Bērziņa

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!