• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pensiju otrā līmeņa rādītājiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.10.2001., Nr. 149 https://www.vestnesis.lv/ta/id/54806

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par konvertējamo valūtu kursiem

Vēl šajā numurā

18.10.2001., Nr. 149

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pensiju otrā līmeņa rādītājiem

Valsts fondēto pensiju shēmā līdz šim jau ir ieskaitīti 1,312 miljoni latu. Valsts fondēto pensiju līdzekļu pārvaldītājs — Valsts kase — šo naudu ir ieguldījis valsts parādzīmēs un banku termiņnoguldījumos ar vidējo ienesīgumu 6,29% gadā.

Mazākā ienesīguma likme vērtspapīros un depozītos ieguldītajiem pensiju līdzekļiem ir 5,90% gadā, lielākā — 7,46% gadā. Neliela daļa fondēto pensiju shēmā ieskaitītās naudas — 123 tūkstoši latu — tiek uzkrāta līdz lielākai summai un pagaidām pelna 2,25% kā norēķinu konta atlikums.

Līdz 2002.gada 31.decembrim otrā līmeņa pensiju līdzekļus saskaņā ar likumu pārvalda tikai Valsts kase (drīkst līdzekļus ieguldīt tikai Latvijas valsts parādzīmēs un Latvijas lielāko banku depozītos), savukārt pēc tam pensiju sistēmas otrā līmeņa dalībnieki paši varēs izvēlēties savu līdzekļu pārvaldītāju.

Valsts kase kā līdzekļu pārvaldītājs ir sagatavojusi arī pirmo ceturkšņa pārskatu par fondēto pensiju kapitāla pārvaldīšanu — par laiku no 2001.gada 1.jūlija līdz 30.septembrim. Pārskats liecina, ka šajā laikā fondēto pensiju shēmā ieskaitīti pirmie līdzekļi (7.septembrī — 89 tūkstoši latu) un tika gūta arī pirmā peļņa no šīs naudas (134 lati). Līdzekļu pārvaldītāja gatavotie ceturkšņa pārskati tagad ir pieejami visās Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras filiālēs.

Valsts fondēto pensiju jeb otrā pensiju līmeņa līdzekļu turētājbanka ir “Merita Plc. (Nordea)”, kas uzvarēja Valsts kases rīkotā izsolē.

Likums par valsts fondētajām pensijām ir stājies spēkā 2001.gada 1.jūlijā, līdz ar to Latvijā sākusi darboties trīs līmeņu pensiju sistēma. Otrais pensiju līmenis paredz, ka daļa no katras personas sociālajām iemaksām vecuma pensijai ar līdzekļu pārvaldītāju starpniecību tiek ieguldīta finansu un kapitāla tirgū, lai nodrošinātu šī uzkrājuma ieguldījumu peļņu un vērtības pieaugumu. Personām līdz 30 gadiem piedalīšanās otrajā pensiju līmenī ir obligāta, savukārt 31—49 gadus vecie cilvēki to var izvēlēties brīvprātīgi. Pieteikumu par pievienošanos otrajam pensiju līmenim var iesniegt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā.

Atšķirībā no pirmā pensiju līmeņa, kas uzkrāj informāciju par katras sociāli apdrošinātās personas sociālās apdrošināšanas iemaksām, otrajā pensiju līmenī tiek uzkrāta reāla nauda, kas turklāt tiek ieguldīta finansu un kapitāla tirgos, lai nestu augļus.

Trīs līmeņu pensijas sistēma valstī nodrošina sistēmas stabilitāti un drošību, jo tādējādi tiek izlīdzināti riski, kas piemīt katram līmenim.

Finansu ministrijas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!