• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Mēs Apvienoto Nāciju saimē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.10.2001., Nr. 147 https://www.vestnesis.lv/ta/id/54740

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par sabiedriskās domas aptauju NATO paplašināšanās jautājumā

Vēl šajā numurā

16.10.2001., Nr. 147

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Mēs Apvienoto Nāciju saimē

Par ANO informācijas dienām “ANO Latvijā un Latvija ANO — 10 gadi”

Jau otro gadu, sagaidot Apvienoto Nāciju Organizācijas dienu, Latvijā tiek organizētas ANO informācijas dienas. Šogad tās notiek no 16. līdz 24.oktobrim un ir veltītas desmit gadiem, kopš Latvija kļuvusi par ANO dalībvalsti. Pasākumu mērķis ir informēt par ANO darbību Latvijā.

Šogad notiekošie pasākumi sniegs detalizētāku informāciju par ANO atbalstītajiem projektiem tautas attīstības un pilsoniskas sabiedrības nostiprināšanas veicināšanā, latviešu valodas apguves valsts programmas izstrādē, HIV/AIDS izplatības samazināšanas un narkotiku apkarošanas, kā arī sociālās drošības un nabadzības mazināšanas jomā. ANO dienu ietvaros iecerēts arī izvērtēt ANO devumu Latvijā un Latvijas ieguvumus, iesaistoties ANO. Turklāt, atzīmējot desmit gadus, kopš Latvija ir ANO dalībvalsts, tikšanās laikā ar žurnālistiem tiks iezīmēti arī ANO Attīstības programmas turpmākie darbības mērķi, ņemot vērā Latvijas straujo attīstību un integrāciju Eiropas Savienībā.

Atcerēsimies: 1991.gada 17.septembrī ANO Ģenerālās asamblejas 46. sesijā Latvija tika uzņemta par pilntiesīgu ANO dalībvalsti, bet 1992.gada beigās Rīgā tika atvērts ANO Attīstības programmas birojs. Ieskatam — tuvāko dienu publiskās aktivitātes.

 

Otrdien, 16. oktobrī, Pasaules pārtikas dienā

Limbažu rajona Katvaros notiks ANO, Latvijas Lauksaimniecības konsultāciju un izglītības atbalsta centra (LLKC) un Zemkopības ministrijas izbraukuma sesija “Latvijas sadarbība ar ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizāciju (FAO)”. Sesijā piedalīsies Latvijas reģionu lauksaimniecības konsultāciju biroju, kā arī ar FAO projektu īstenošanu Latvijā saistīto valsts institūciju pārstāvji. Sesijas dalībnieki tiks iepazīstināti ar FAO projektu rezultātiem meža sektora restrukturizācijā, pārtikas kvalitātes kontroles nostiprināšanā, zivsaimniecības atbalstīšanā un citās jomās.

Kopš 1997.gada FAO kopā ar Latvijas Lauksaimniecības konsultāciju un izglītības atbalsta centru sadarbojas “Telefood Special Fund (Telefood)” projektu ieviešanā. “Telefood” projekti paredz iespējas maznodrošināto zemnieku grupām saņemt neapmaksājamu palīdzību nelielas ražošanas sākšanai. Ik gadu FAO atbalsta 3 — 4 projektus. Sesijas nobeigumā ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācija izsludinās “Telefood” projektu konkursu 2002.gadam. Viesi apmeklēs arī divas zemnieku saimniecības, kuras piedalījušās “Telefood” projektā “Trušu barošanas attīstīšana Limbažu rajona Katvaru pagastā”. Latvijas un ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas sadarbība sākās 1991.gadā.

 

Trešdien, 17. oktobrī, Starptautiskajā nabadzības izskaušanas dienā

Latvijas Universitātes Mazajā aulā notiks pētnieku un politisko partiju pārstāvju diskusija “Atklāti par nabadzību: no pētniecības uz rīcību”. Diskusijas mērķis ir veicināt nabadzības dziļāku izpratni Latvijas kontekstā un meklēt optimālākos risinājumus nabadzības mazināšanai. Diskusijas laikā politiķi tiks aicināti izteikt savus viedokļus par to, kas būtu jādara, lai apzinātu un mazinātu nabadzību valstī. Pētnieki uzstāsies ar īsiem referātiem par nabadzības dažādiem aspektiem un izpausmes veidiem mūsu valstī. LU Filozofijas un socioloģijas institūta socioloģe Ilze Trapenciere stāstīs par pētījumiem, kas līdz šim veikti Latvijā, lai apzinātu nabadzības izplatību, būtību un ietekmi.

Latvijas Lauksaimniecības universitātes profesore Baiba Rivža dalīsies pārdomās par nabadzības multidimensionālo raksturu un šķēršļiem, kas traucē izrauties no nabadzīgas vides, īpaši lauku reģionos. Rīgas Stradiņa universitātes Psihosomatiskās katedras vadītāja Gunta Ancāne aplūkos nabadzības psiholoģisko ietekmi uz indivīdu. Latvijas Kultūras akadēmijas rektors Pēteris Laķis izvērtēs pasaules vēsturē un mūsdienās eksistējošos viedokļus, kā pārvarēt nabadzību.

Diskusijā savu piedalīšanos apstiprinājuši Tautas partijas, Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas, partijas “Latvijas ceļš”, apvienības “Par cilvēktiesībām vienotā Latvijā”, TB/LNNK, Latvijas Zemnieku savienības, Kristīgi demokrātiskās partijas, Latvijas Demokrātiskās partijas, Latvijas Zaļās partijas, Darba partijas, kā arī topošās partijas “Jaunais laiks” pārstāvji.

ANO Attīstības programma Latvijā no 1997. — 1998. gadam ir atbalstījusi piecus nozīmīgus pētījumus nabadzības jomā: “Nabadzība un darba tirgus”; “Kas un kur Latvijā ir nabadzīgi”; “Nabadzīgo cilvēku viedokļi — nabadzības sociālais vērtējums Latvijā”; “Etniskā piederība un nabadzība Latvijā”; “Kā izdzīvot ar niecīgiem līdzekļiem Latvijā”. Pamatojoties uz tiem, ir izstrādāta koncepcija “Nabadzības situācijas risināšana”. Taču, tā kā ir nepieciešama arī turpmāka nabadzības izpēte, kā arī lai veicinātu pētniecības attīstību kopumā un atbalstītu studentu iesaistīšanos pētījumu veikšanā, ANO Attīstības programma diskusijas noslēgumā izsludinās konkursu par labākajiem 2001./2002. gada bakalaura un maģistra darbiem, kuros analizēti ar nabadzību saistītie jautājumi. Konkursā varēs piedalīties visu Latvijas augstskolu studenti. Konkursa uzvarētāji saņems naudas prēmijas. Turklāt prēmijas paredzētas ne tikai studentiem, bet arī pasniedzējiem, darbu vadītājiem.

Pēdējie Latvijas mājsaimniecību budžeta pētījumu dati liecina, ka Latvijā 20% mājsaimniecību, kurās ir viszemākie ienākumi uz vienu iedzīvotāju, dzīvo 40% Latvijas bērnu, savukārt 20% mājsaimniecību ar visaugstākajiem ienākumiem dzīvo tikai 10% no mūsu valsts bērniem.

Viens no ANO Attīstības programmas mērķiem visā pasaulē ir veicināt nabadzības izskaušanu.

 

Ceturtdien, 18.oktobrī, atvērto durvju dienaANO namā

Nama apmeklētāji varēs iepazīties ar ANO darbību Latvijā un tikties ar ANO organizāciju un Informācijas centra darbiniekiem. ANO namā atrodas ANO Attīstības programmas, Starptautiskās migrācijas organizācijas, ANO programmas cīņai ar HIV/AIDS, ANO narkotiku kontroles programmas, ANO Iedzīvotāju fonda, ANO Komisariāta bēgļu jautājumos un Pasaules veselības organizācijas pārstāvniecības. ANO informācijas centrā, kas izveidots pirms diviem gadiem, ir apmēram 2000 informatīvo vienību, galvenokārt grāmatas par sociālajiem jautājumiem. Katru dienu centru apmeklē vidēji 17 cilvēku — studenti, mācību spēki, valsts iestāžu darbinieki. Centrā ir iespējams ne vien iepazīties ar specializēto literatūru, bet arī izmantot interneta pieslēguma iespējas. Turklāt daudzas no bibliotēkā esošajām grāmatām un publikācijām ir atrodamas arī interneta tīklā. ANO informācijas centrs sadarbojas ar Tautas bibliotēkām Valmierā, Ventspilī, Liepājā, Daugavpilī u.c. ANO nams tika atklāts 1999.gada 16.jūlijā.

Pēcpusdienā namā notiks diskusija “Jaunieši politikā — vai jauna politika?/ Latvija. Pārskats par tautas attīstību 2000./2001. Sabiedriskās politikas process Latvijā”.

Diskusijā aicināti piedalīties jaunieši, kuri aktīvi iesaistījušies politisko partiju darbā, un politikas zinātnes studenti. Diskusijas mērķis ir noskaidrot jauniešu viedokli par valstī notiekošajiem politiskajiem procesiem, iespēju tos ietekmēt, kā arī viņu vēlmi un gatavību tajos iesaistīties.

Šogad ANO Attīstības programmas atbalstītais pētījums “Latvija. Pārskats par tautas attīstību 2000./2001. Sabiedriskās politikas process” analizē sabiedrisko politiku Latvijā. Pārskatā meklētas atbildes uz jautājumiem: kas ir demokrātiskās līdzdalības pamats; vai Latvijā politisko lēmumu pieņemšanas process ir slēgts vai atklāts; kā darbojas varas mehānismi un cik liela ir to publiskā atbildība; cik lielā mērā pilsoniskā sabiedrība Latvijā var un grib iesaistīties tai svarīgu lēmumu pieņemšanā.

 

Piektdien, 19.oktobrī, Latviešu biedrības namā, sarunu dienā

Rīgas Latviešu biedrības namā notiks ANO Attīstības programmas un Labklājības ministrijas kopīgi rīkotā starptautiskā konference “Labklājības sistēmas reforma Latvijā — šodiena un nākotne”. Konferencē ar informatīviem un analītiskiem referātiem uzstāsies eksperti no Nīderlandes, Zviedrijas, Norvēģijas un Latvijas. Konferencē piedalīsies arī Baltijas valstu labklājības ministri.

Konferences mērķis ir izvērtēt Latvijas labklājības sistēmas reformu un tās attīstības perspektīvas, kā arī salīdzināt to ar Eiropas valstīs pastāvošajām labklājības sistēmām.

Starptautiskie eksperti atzīst, ka sociālās labklājības sistēmas pārveide Latvijā ir viena no veiksmīgākajām reformām, kas veikta Viduseiropā un Austrumeiropā. Viņu uzskatā, Latvijas pieredze var kalpot kā “rokasgrāmata” tām valstīm, kas tikai tagad sāk pārveidot sociālās drošības sistēmas. Piemēram, iedzīvotāju novecošanās un nodarbinātības problēma ir aktuāla visās Eiropas valstīs, taču šai situācijai pielāgota pensiju sistēma ir izveidota tikai Latvijā, Polijā, Zviedrijā un Itālijā. Latvija šo četru valstu vidū nozīmīga ar to, ka tā bija pirmā valsts, kas izstrādāja 3 līmeņu pensiju sistēmu. Latvijā ir radikāli mainīts klasiskais paaudžu solidaritātes princips, proti, pensiju sistēmā ir ieviesti apdrošināšanas nosacījumi — katrs pats veido uzkrājumu savai pensijai. Jaunums šajā sistēmā ir tas, ka katram pensija būs atkarīga no darba mūža laikā veikto iemaksu apjoma jeb uzkrātā kapitāla. Turklāt Latvijā, aprēķinot pensiju, tiek ņemts vērā paredzamais mūža ilgums — arī šis princips ir būtisks jaunums, kas vēl tikai tiek ieviests pensiju sistēmās Eiropā.

ANO pārstāvniecības Latvijā informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!