• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ANO Cilvēktiesību komitejas lēmumu izvērtēšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.10.2001., Nr. 146 https://www.vestnesis.lv/ta/id/54687

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidente:
- saņemot ASV prezidenta vēstuli

Vēl šajā numurā

12.10.2001., Nr. 146

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ANO Cilvēktiesību komitejas lēmumu izvērtēšanu

Vakar, 11.oktobrī, Ministru prezidents Andris Bērziņš parakstīja rīkojumu par darba grupas izveidošanu, kura izvērtēs ANO Cilvēktiesību komitejas lēmumu Antoņinas Ignatānes lietā un sagatavos priekšlikumus tā īstenošanai. Darba grupu vadīs valdības pārstāve starptautiskajās cilvēktiesību organizācijās Kristīne Maļinovska, darba grupā iekļauti Ministru prezidenta biroja, Valsts cilvēktiesību biroja, Tieslietu ministrijas, Izglītības un zinātnes ministrijas un Ārlietu ministrijas pārstāvji.

ANO Cilvēktiesību komiteja ir izskatījusi A.Ignatānes sūdzību par viņas svītrošanu no Rīgas domes deputātu kandidātu saraksta pašvaldību vēlēšanās 1997.gadā. Saskaņā ar komitejas lēmumu, liedzot A.Ignatānei kandidēt pašvaldību vēlēšanās, viņai nodarīts kaitējums. Lēmums paredz, ka valdībai līdz 25.oktobrim jāinformē komiteja par veiktajiem pasākumiem jautājuma risināšanā.

Tuvākajā laikā sagaidāms arī Eiropas Cilvēktiesību tiesas spriedums lietā par Latvijas pilsones Ingrīdas Podkolzinas svītrošanu no Saeimas vēlēšanu saraksta sakarā ar nepietiekamām valsts valodas zināšanām. Ministru prezidents atkārtoti apliecina, ka Latvijas valdība, tāpat kā jebkuras Eiropas Padomes dalībvalsts valdība, ir gatava darīt visu nepieciešamo, ieskaitot grozījumus likumdošanā, lai izpildītu tiesas spriedumu un nodrošinātu starptautisko cilvēktiesību un pamatbrīvību ievērošanu.

Kā to nosaka vadlīnijas EDSO pārstāvniecības Latvijā slēgšanai, šajā jautājumā valdība turpinās uzturēt ciešu dialogu ar EDSO augsto komisāru minoritāšu jautājumos.

Latvija ir veikusi EDSO vadlīnijās paredzētos pasākumus — skolas eksāmeni ir pielīdzināti naturalizācijas eksāmeniem, ir samazināta valsts nodeva naturalizācijai, izdarīti grozījumi Valsts valodas likumā, tiek atbalstīta minoritāšu izglītība un sekmēts nacionālo kultūras biedrību darbs. Lai sekmētu saliedētas sabiedrības tālāku attīstību, ir izstrādāta Valsts programma sabiedrības integrācijai, Tieslietu ministrijā izveidots Sabiedrības integrācijas departaments, oktobra beigās savu darbību sāks Sabiedrības integrācijas fonds. Sekmīgi darbojas Valsts cilvēktiesību birojs, balstoties uz starptautisko ekspertu rekomendācijām, tiek īstenota biroja tālāka nostiprināšana.

Tādējādi ir izpildītas vadlīnijas EDSO pārstāvniecības slēgšanai, ļaujot slēgt EDSO pārstāvniecību Latvijā 2002.gada 1.janvārī. EDSO klātbūtnes izbeigšana vēlreiz apliecinās demokrātiskas valsts atjaunošanu, cilvēktiesību un pamatbrīvību nodrošināšanu, kā arī sabiedrības integrāciju Latvijā. Arī pēc pārstāvniecības slēgšanas Latvija turpinās aktīvi piedalīties EDSO darbā, cieši sadarbosies ar Demokrātisko institūciju un cilvēktiesību biroju un citām organizācijas institūcijām un struktūrām.

Valdības preses departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!