• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar rudens krāsām nāk Aleksandrs Čaks. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.10.2001., Nr. 146 https://www.vestnesis.lv/ta/id/54672

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Kad padomāju vien pie tevis, skaistās, Man sirdī iesāpas, bet acis smejas..."

Vēl šajā numurā

12.10.2001., Nr. 146

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar rudens krāsām nāk Aleksandrs Čaks

BILDE.JPG (19683 bytes)
Aleksandra Čaka muzeja vadītāja Andra Konste ar pateicību pieņem vērtīgo dāvinājumu, ko muzejam nodod Guntars Saiva      Foto: Sigizmunds Timšāns

Pirmo reizi latviešu kultūras vēsturē tik rūpīgi tiek vērtēts Aleksandrs Čaks. Varbūt arī tālab, ka šogad ir A.Čaka simtās dzimšanas dienas gads. Dzejnieka muzeja vadītāja Andra Konste ar saviem domubiedriem ir sarūpējusi bagātu atceres sarīkojumu virkni. Bez galvenā pasākuma, kas notiks 27. oktobrī, Rīgas aktieri runās simtgadnieka dzeju, iznāks kompaktdisks ar dziesmām, kurām ir dzejnieka vārdi. Taču, šķiet, visvairāk uzmanību piesaistīs tas, ka 25. un 26. oktobrī Rīgas Latviešu biedrībā notiks jubilāra simtgadei veltīta konference.

"Aleksandrs Čaks: nezināmie konteksti; modernisms; totalitārais režīms". Muzeja vadītāja pastāstīja, ka konferencei referātus piedāvājuši vairāk nekā 40 dažādu nozaru pētnieki, tos visus nav bijis iespējams ietvert programmā. Arī pašreizējā konference strādās sekcijās, kuras vadīs Latvijā pazīstamas personības: Silvija Radzobe, Benedikts Kalnačs, Janīna Kursīte, Valdis Rūmnieks, Guna Zeltiņa, Līga Ulberte, Skaidrīte Lasmane, Andra Konste, Viesturs Vecgrāvis, Dace Lūse. Tā ir tikai daļa no jubilejas gada pasākumiem.

Simtgade ir arī dāvanu saņemšanas laiks A.Čaka muzejā. Tas savā īpašumā ieguvis dzejnieka pēcnāves masku, memoriālos priekšmetus un rokrakstus. Nupat pienākusi dāvana arī no Austrālijā dzīvojošā mākslinieka Mārtiņa Gaujas (pazīstams "LV" lasītājiem no vairākām publikācijām).

Mārtiņš Gauja ir A.Čaka laikabiedrs, tādēļ arī viņa krāsainā grafika ir velte abiem viņam tuvajiem cilvēkiem — Aleksandram Čakam un māksliniekam Kārlim Padegam. No Austrālijas šo darbu atveda Latvijas Zinātņu vēstures asociācijas biedrs (ārzemēs) un korporācijas "Selonija" filistrs Guntars Saiva. Mākslas darba pasniegšanas svinīgajā brīdī klāt bija arī viņa dzīvesbiedre dziedone un ordinētā diakone Brigita Saiva. Notika plaša saruna par dzejnieka daiļradi un A.Čaka muzeja darbību.

Sigizmunds Timšāns — speciāli "Latvijas Vēstnesim"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!