• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par uzņēmumu amatpersonu datu pārbaudi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.10.2001., Nr. 145 https://www.vestnesis.lv/ta/id/54626

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lai augstākā izglītība būtu pa kabatai katram

Vēl šajā numurā

11.10.2001., Nr. 145

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par uzņēmumu amatpersonu datu pārbaudi

Lai uzlabotu datu juridisko kvalitāti Uzņēmumu reģistra (UR) izziņās, kā arī lai samazinātu uzņēmējdarbības riskus valstī kopumā, Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) un SIA “Lursoft” vienojušās par personas miršanas fakta informācijas iekļaušanu “Lursoft” izsniegtajās izziņās par uzņēmumu amatpersonām. Jaunais pakalpojums būs pieejams, sākot ar 2001. gada 11. oktobri. Līdz šim šī informācija bija pieejama tikai valsts iestādēm, bet turpmāk tā būs iekļauta uzņēmumu interneta izziņās bez maksas un būs pieejama visiem reģistrētajiem “Lursoft” abonentiem. Ņemot vērā Fizisko personu datu aizsardzības likumu, informāciju varēs saņemt tikai pēc personas koda identificētas personas.

Pamatojoties uz līgumu starp Uzņēmumu reģistru, PMLP un “Lursoft”, sākot ar 2000. gadu, sistēma tiešsaistes režīmā nodrošināja Uzņēmumu reģistram nepieciešamās informācijas ieguvi un pārbaudi attiecībā uz jauniesniegtiem dokumentiem. Diemžēl prakse, ar kuru nākas sastapties reālā uzņēmējdarbībā, rāda, ka šāda sākotnēja datu pārbaude un pat prasība pēc notariāli apstiprināta amatpersonu paraksta pirms tās reģistrācijas Uzņēmumu reģistrā negarantē, ka persona pēc kāda laika nenomirst. Savukārt juridiskais mehānisms, kas nosaka informācijas paziņošanas kārtību valsts dažādām kontrolējošām institūcijām, darbojas vāji. Uz to norāda arī pēdējā nedēļā presē skaļi izskanējušais skandāls par putnu gaļas nelikumīgu importu, gandrīz gadu izmantojot mirušas amatpersonas parakstu.

Lai uzlabotu datu juridisko kvalitāti, informācijas tehnoloģiju uzņēmums “Lursoft” šā gada augustā izstrādāja datu kontroles sistēmu, kas automātiski pārbauda UR reģistrēto amatpersonu datus Iedzīvotāju reģistra (IR) datu bāzē.

Sākot pārbaudi šī gada augustā, tika pārbaudītas visas 371 601 uzņēmuma amatpersonas, kas reģistrētas visos 128 994 nelikvidētajos uzņēmumos (dati visur tekstā attiecināmi uz 2001. gada 10. oktobri). Tika konstatēts, ka 2374 personas (jeb 0,639% no pārbaudīto personu kopskaita), pēc IR datiem, reģistrētas kā mirušas. Personas, kuras pēc IR datiem reģistrētas kā mirušas, joprojām tiek uzrādītas vairāk nekā 2300 nelikvidētu uzņēmumu un sabiedrisko organizāciju amatos.

Puses paredz, ka šāda sistēma varētu strādāt nepārtrauktā režīmā, jo tādējādi varētu ievērojami uzlaboties datu kvalitāte gan iesaistītajos reģistros, gan arī laikus varētu tikt brīdināti uzņēmēji par potenciālu risku sadarbībā ar šāda veida uzņēmumiem.

Ja pētījums un izveidotā jaunā iespēja radīs interesi uzņēmējos un arī valsts iestādēs, līdzīgā veidā regulāri varētu tikt pārbaudīti arī kapitāla daļu īpašnieki un uzņēmumu akcionāri. Savukārt uzņēmēji, saņemot izziņu par personu, varētu iegūt bezmaksas informāciju, ja konkrētā persona izrādītos reģistrēta kā mirusi.

“Lursoft” paredz šīs informācijas iekļaušanu arī “Lursoft” īsziņu pakalpojumos, kas ļautu iegūt minētos datus, izmantojot mobilo telefonu tieši no darījuma vietas.

Uzņēmumu reģistra informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!