• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par nekaitīgiem kuģu pārklājumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.10.2001., Nr. 145 https://www.vestnesis.lv/ta/id/54603

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kultūras ministre:
- intervijā Latvijas Radio vakar, 10.oktobrī

Vēl šajā numurā

11.10.2001., Nr. 145

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par nekaitīgiem kuģu pārklājumiem

Latvija ir parakstījusi starptautisko konvenciju par kontroli attiecībā uz kaitīgām pretapaugšanas sistēmām uz kuģiem. Konvencija parakstīta Starptautiskās jūras organizācijas (IMO) vides aizsardzības komitejas diplomātiskās konferences laikā Londonā. Konferencē piedalījās 300 dalībnieku no 75 valstīm. Latviju pārstāvēja Satiksmes ministrijas Jūrniecības departamenta direktors Aigars Krastiņš.

Konvencija aizliedz veselībai un videi kaitīgu svina savienojumu lietošanu kuģu pārklājumiem.

Zem ūdens esošā kuģa daļa pārklājas ar dažādiem jūras organismiem — aļģēm, gliemjiem, rezultātā kuģis zaudē ātrumu, palielinās degvielas patēriņš, tiek sadārdzinātas kuģa ekspluatēšanas izmaksas. Tādēļ uz kuģiem tiek izmantotas pretapaugšanas sistēmas: speciāli klājumi, krāsojumi, ārējās virsmas apstrāde. Diemžēl lielākā daļa šo krāsojumu ir kaitīgi videi, jo satur svinu saturošus elementus. Svinu uzņem gliemji, kas pēc laika no kuģa korpusa nokrīt, un caur barošanas ķēdi svins var nonākt arī cilvēka organismā.

Konvencijas normas stāsies spēkā 2003.gadā vai ar brīdi, kad stāsies spēkā konvencija, tas ir, vienu gadu pēc tam, kad 25 valstis būs konvenciju ratificējušas un šo valstu pārvadājamo kravu tonnāža veidos 25% no pasaulē kopējās ar kuģiem pārvadājamo kravu tonnāžas. Tiks dots laiks pārkārtoties, un šajā posmā tiks piemērots daļējs kaitīgo pretapaugšanas sistēmu aizliegums. Bet, sākot ar 2008.gadu, nekādi svina savienojumus saturoši pārklājumi uz kuģiem vairs nedrīkstēs būt.

Satiksmes ministrijas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!