• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Bez nodokļiem nepastāv neviena valsts. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.10.2001., Nr. 144 https://www.vestnesis.lv/ta/id/54589

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par informācijas dienu Holandē

Vēl šajā numurā

10.10.2001., Nr. 144

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Bez nodokļiem nepastāv neviena valsts

Par visu gaidīto forumu "Nodokļu politika uzņēmējdarbībā"

Šā gada 17. maijā, atverot sarunu sadaļu "Nodokļu politika", tika sākta diskusija par Latvijas nodokļu sistēmas harmonizēšanu ar Eiropas Savienības (ES) nodokļu politiku. Tā kā, iestājoties ES, mūsu valsts uzņēmējiem būs jāspēj izturēt konkurenci Eiropas vienotajā ekonomiskajā telpā, ir lietderīgi uzzināt viņu viedokli par to, kādai vajadzētu būt nodokļu politikai mūsu valstī. Lai veicinātu konstruktīvu dialogu starp valdību un uzņēmējiem, Lietišķās informācijas dienests sadarbībā ar Valsts ieņēmumu dienestu (VID) rīko biznesa forumu "Nodokļu politika uzņēmējdarbībā", kas notiks šā gada 24. oktobrī Rīgā, Kongresu namā. Vakar, 8. septembrī, preses konferencē par šo pasākumu tika informēti plašsaziņas līdzekļu pārstāvji.

Lietišķās informācijas dienesta izpilddirektore Aiva Vīksna pastāstīja, ka foruma darbs plānots trīs daļās.

Pašreizējā Latvijas nodokļu sistēma, nodokļu politikas starptautiskā prakse un nodokļu sistēmas attīstības iespējas. Paredzēts, ka foruma atklāšanas uzrunu teiks Ministru prezidents Andris Bērziņš, ar iecerētajām valsts nodokļu politikas izmaiņām foruma dalībniekus iepazīstinās finansu ministrs Gundars Bērziņš, bet par VID pasākumiem godīgas nodokļu maksāšanas veicināšanā referēs šīs institūcijas ģenerāldirektors Andrejs Sončiks. Forumā tiks iztirzātas investoru piesaistīšanai nepieciešamās izmaiņas nodokļu politikā, ārzonu uzņēmumu loma, nodokļu ietekme uz uzņēmējdarbību reģionālajā kontekstā un citi nozīmīgi jautājumi. Ar savu valstu pieredzi nodokļu politikas īstenošanā iepazīstinās speciālisti no Somijas, Īrijas un Igaunijas.

VID ģenerāldirektors A. Sončiks norādīja, ka VID šogad īpašu uzmanību veltījis attiecību uzlabošanai un pilnveidošanai ar uzņēmējiem. VID ir izvērsis sadarbību ar uzņēmēju asociācijām. Šogad tika noslēgts sadarbības līgums ar Degvielas tirgotāju asociāciju, kā rezultātā pieņemti Ministru kabineta (MK) noteikumi par naftas produktu apriti. Pēc līguma parakstīšanas veiksmīga izvērtusies arī sadarbība ar Alus darītāju asociāciju. Šai nozarei saistošs MK noteikumu projekts pašlaik tiek saskaņots ar ministrijām. Kā visefektīvāko A. Sončiks novērtēja sadarbību ar Kokmateriālu eksportētāju asociāciju, jo VID speciālisti tās darbiniekus izglītojuši nodokļu un muitas jautājumos, savukārt viņi palīdzējuši VID darbiniekiem praktiski apgūt šo uzņēmējdarbības vidi no nodokļu nomaksas viedokļa konkrētos uzņēmumos.

A. Sončiks atgādināja, ka Latvija patlaban ir prezidējošā valsts Viduseiropas un Austrumeiropas valstu nodokļu administrēšanas asociācijā. Šīs asociācijas viens no galvenajiem uzdevumiem ir uzņēmējdarbības vides un nodokļu administrēšanas uzlabošana. Iepazīstināt Eiropu ar šajā jomā paveikto VID plāno nākamā gada rudenī. Kaut gan jau šobrīd Latvija ir valsts, ar kuru rēķinās starptautiskā apritē esošie uzņēmēji, A. Sončiks pauda pārliecību, ka gada laikā pozitīvās pieredzes būs uzkrāts vēl vairāk un mūsu valsts varēs lepoties ar sasniegto. Viņš uzsvēra, ka VID ir atvērts dialogam un gatavs veicināt sadarbību ar uzņēmējiem. Arī biznesa forumā uzklausīs uzņēmēju priekšlikumus. Tos apkopojot un izvērtējot, iespējams, tiks veiktas izmaiņas pašreizējos uz uzņēmējdarbību attiecināmajos normatīvajos aktos. Galvenais, lai ar likumiem valsts sekmētu godīgu iekšējā tirgus konkurenci un uzņēmējdarbību, kā arī maksimāli bremzētu un ierobežotu negodīgo.

Tirgus un sociālo pētījumu centra "Latvijas fakti" direktors Aivars Freimanis iepazīstināja ar septembra pēdējā nedēļa veiktās telefonaptaujas rezultātiem. Tās ietvaros tika aptaujāti trīssimt Latvijas uzņēmēji. 63,1% aptaujāto uzņēmumu vadītāju valstī pastāvošo nodokļu sistēmu vērtē kā apmierinošu. Pēc viņu domām, tā ir stabila un visumā labi sakārtota. 1998. gadā, kad tika veikta līdzīga aptauja, nodokļu sistēmu kā apmierinošu vērtēja par 15% mazāk uzņēmēju nekā šogad. Par būtiskāko šķērsli sava biznesa attīstībai 60,2% aptaujāto uzskata augstos nodokļus, 17,4% — ierēdņu korumpētību, bet 15,9% — nepilnības nodokļu likumdošanā un administrēšanā.

Taujāti par to, vai Latvijas iestāšanās ES veicinās mūsu valsts ekonomisko attīstību, pozitīvu atbildi sniedza 48,3%, bet negatīvu — 49,8% uzņēmumu vadītāju. Runājot konkrēti par savu uzņēmumu, 27,4% aptaujāto pauda viedokli, ka Latvijas iestāšanās ES nekādi neietekmēs tā darbību.

Marika Līdaka, "LV" tautsaimniecības redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!