• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par valsts budžeta pieņemšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.10.2001., Nr. 143 https://www.vestnesis.lv/ta/id/54522

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidente:
- sveicot Čehijas prezidentu jubilejā

Vēl šajā numurā

09.10.2001., Nr. 143

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par valsts budžeta pieņemšanu

Valsts budžeta izstrādāšana un pieņemšana ir sarežģīts process, jo valdībai nācās meklēt līdzekļus veselai virknei jaunu neatliekamu izdevumu, ko bija paredzējuši likumdevēji. Tomēr bezgalīga jautājumu saskaņošana un vilcināšanās ar budžeta pieņemšanu Ministru kabinetā nav pieļaujama.

Ministru prezidents Andris Bērziņš uzskata, ka ir laiks beigt diskusijas un, lai cik laika tas arī prasītu, budžets jāpieņem jau šodien, 9. oktobrī, kā arī nekavējoties jāiesniedz Saeimā. Ministru prezidents aicina koalīcijas partijas būt gatavām savstarpēji pieņemamiem kompromisiem un dot pilnvaras saviem ministriem akceptēt šos kompromisus.

Visiem ir redzama nepieciešamība veikt grozījumus pensiju likumdošanā. Tāpēc koalīcijas padome izveidoja darba grupu, kura ir izstrādājusi vairākus kompromisa priekšlikumus.

Lai gan Ministru prezidents un viņa partija “Latvijas ceļš” uzskata, ka nepieciešams atcelt visus ierobežojumus strādājošajiem pensionāriem, kā to paredz valdības deklarācija, koalīcijas partneri aizstāv viedokli par pakāpenisku ierobežojumu atcelšanu, no 2002. gada strādājošajiem pensionāriem ļaujot saņemt pensiju līdz Ls 90, no 2003. gada līdz Ls 120, no 2004. gada līdz Ls 150 utt. Visas koalīcijas partijas uzskata, ka nepieciešams mainīt pensiju aprēķināšanas formulu un, aprēķinot pensijas, turpmāk jāņem vērā nevis minimālā alga, bet gan vidējā apdrošināšanas iemaksu alga. Ir panākta vienošanās līdz 2005. gada 1. jūlijam saglabāt priekšlaicīgās pensionēšanās iespējas.

Šobrīd ir skaidri redzams, ka pirms budžeta apstiprināšanas ir jāatrod papildu līdzekļi, piemēram, veselības aprūpei. Vajadzīga nauda, lai sekmīgi turpinātu skolu renovācijas projektu. Administratīvi teritoriālās reformas nodrošināšanai nepieciešams finansēt reģionālo ceļu sakārtošanu. Vajadzīga nauda korupcijas novēršanas biroja izveidei un citiem pasākumiem.

Ir saprotama arī pašvaldību vēlme saņemt iespējami lielāku valsts budžeta dotāciju. Taču jebkurā gadījumā ir jāpanāk, lai nākamgad nevienas pašvaldības budžets nebūtu mazāks kā šogad.

Kas attiecas uz budžeta ieņēmumiem, ir būtiski jāuzlabo Valsts ieņēmumu dienesta darbs, panākot nodokļu iekasēšanas uzlabošanu. Katrs papildus iekasētais nodokļu procents pamata un speciālajā budžetā kopā par vairāk nekā 13 miljoniem latu palielinātu budžeta ieņēmumus un ļautu palielināt izdevumus.

Arnis Lapiņš, Ministru prezidenta preses sekretārs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!