• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai valstis un tautas tuvinātos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.10.2001., Nr. 139 https://www.vestnesis.lv/ta/id/54318

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Mums ir svarīgs arī Nīderlandes atbalsts"

Vēl šajā numurā

02.10.2001., Nr. 139

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai valstis un tautas tuvinātos

28. un 29. septembrī Saeimā notika Eiropas parlamentu pētniecības un dokumentācijas centra un Saeimas rīkots seminārs “Eiropas lietu komisiju loma nacionālajos parlamentos”. Semināra laikā tika diskutēts par trim pamattēmām: Eiropas lietu komisiju loma nacionālajos parlamentos, attiecības starp nacionālajiem parlamentiem un Eiropas Parlamentu, nacionālo parlamentu loma sabiedrības informēšanā par Eiropas Savienību. Semināra atklāšanā tā dalībniekus uzrunāja Saeimas sekretāre Silvija Dreimane (runu skat. zemāk). Seminārā piedalījās 25 Eiropas valstu parlamentu pārstāvji. Semināra laikā tā dalībnieki varēja salīdzināt dažādo Eiropas valstu parlamentu pieredzi Eiropas integrācijas procesa norisē. Semināra rīkošana Rīgā pavēra iespēju dziļāk ar citu valstu parlamentāriešiem pārrunāt mūsu parlamenta pieredzi, Latvijai integrējoties Eiropas Savienībā. Eiropas parlamentu pētniecības un dokumentācijas centrs ir Eiropas Parlamenta un Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas izveidota institūcija sadarbības veicināšanai starp nacionālajiem parlamentiem. Šobrīd tajā pārstāvētas 66 deputātu asamblejas. Latvija ir šīs organizācijas locekle kopš 1995. gada. “LV” informācija

Saeimas sekretāre Silvija Dreimane:

Uzruna Eiropas parlamentu pētniecības un dokumentācijas centra un Saeimas rīkotā semināra “Eiropas lietu komisiju loma nacionālajos parlamentos” atklāšanā Rīgā 2001. gada 28. septembrī

Cienījamie semināra dalībnieki! Godātie viesi! Dāmas un kungi!

Latvijas Saeimas Prezidija vārdā, manu kolēģu deputātu un visu darbinieku vārdā man ir liels prieks sveikt Latvijas Saeimā pārstāvjus no visas Eiropas parlamentiem. Īpašu nozīmi šim notikumam piešķir fakts, ka tas notiek laikā, kad mūsu valsts galvaspilsēta Rīga svin savu astoņsimtgadi un vēl šomēnes nes Eiropas kultūras galvaspilsētas titulu. Es ļoti ceru, ka jūs radīsit Rīgā personiskas iedvesmas mirkļus un izjutīsit pilsētnieku viesmīlību.

Rīdzinieki lepojas ar savu pilsētu, tās vēsturi un tradīcijām, kuras lielā mērā ietekmējusi aktīvā līdzdarbība Hanzas savienībā. Gadsimtu garumā Rīga ir bijusi vērā ņemams Eiropas tirdzniecības, rūpniecības un arī kultūras centrs. Taču Latvijas ģeogrāfiskā atrašanās vieta un vēsture nav bijušas tik labvēlīgas parlamentārās demokrātijas attīstībai.

Neatkarīgas valsts parlamenta pieredzi mēs varam mērīt vien dažos gadu desmitos. Tāpēc gan Saeimas deputātiem, gan arī parlamentārā darba profesionāļiem īpaši svarīgi ir izzināt un apgūt citu valstu parlamentu pieredzi. To darot, pareizais atslēgas vārds ir “sadarbība”, kas, cik man zināms, ir arī Eiropas parlamentu pētniecības un dokumentācijas centra (EPPDC) sekmīgas darbības pamatā.

No šīs sadarbības pieredzi saņem ikviens nacionālais parlaments; arī Saeimas darbinieki ir piedalījušies daudzos EPPDC programmas ietvaros rīkotos semināros un konferencēs, guvuši informāciju no datu bāzēm un salīdzinošajiem pētījumiem un — kas, manuprāt, ir vissvarīgāk — atraduši profesionālos sadarbības partnerus un draugus. Domāju, ka ir pienācis laiks arī mums atdot daļu no savas pieredzes citiem, tādēļ esmu gandarīta, ka EPPDC izpildkomiteja ir uzticējusi Saeimai šo godu sarīkot semināru.

Būt Eiropas Parlamentārās pētniecības un dokumentācijas centra dalībniekam nozīmē gūt unikālu iespēju salīdzināt visdažādākās Eiropas valstu parlamentu pieredzes, pārrunāt kopīgās problēmas un šajā gadījumā — diskutēt par to, kā parlamentam atrast savu vietu Eiropas integrācijas procesā. Šis ir pirmais Eiropas Parlamentārās pētniecības un dokumentācijas centra un Latvijas Republikas Saeimas kopīgi organizētais seminārs par aktuālu tēmu “Eiropas lietu komisiju loma nacionālajos parlamentos”, un, esmu pārliecināta, ka mūs vienos auglīga sadarbība arī turpmāk.

Eiropas lietu komisijai ir īpaša vieta Saeimā, un ne tikai tāpēc, ka skaitliski tā ir vislielākā — tajā strādā 21 no 100 deputātiem. Svarīgākais ir tas, ka šī komisija ir atbildīga par to, lai Latvijas darbs ceļā uz ES būtu pēc iespējas profesionālāks, kvalitatīvāks, laika ziņā ātrāks un ieguvēji no šī procesa būtu visi. Droši vien par komisijas darbu vairāk runās tās priekšsēdētājs Edvīns Inkēns, bet es gribu vien uzsvērt, ka dalība Eiropas Savienībā ir viena no galvenajām Latvijas valdības definētām prioritātēm un Saeima kopš 90. gadu vidus aktīvi darbojusies šī mērķa sasniegšanā. Patlaban Saeimas Eiropas lietu komisija ir Latvijas un ES sarunu delegācijas sastāvā un savās sēdēs izskata visas sarunu pozīcijas, tādējādi parlamenta deputāti jau tagad kopīgi ar valdību veido nākotnes Latviju — Latviju kā pilntiesīgu šīs demokrātiskās organizācijas locekli.

Eiropas Savienības paplašināšanās procesam ir raksturīgs milzīgs informācijas plūsmas pieaugums, un šajā informācijas gūzmā nav viegli orientēties nedz politiķiem, nedz arī sabiedrībai kopumā.

Mēs visi saprotam sadarbības veicināšanas un informācijas apmaiņas starp nacionālajiem parlamentiem lielo lomu mūsu kopīgās lietas — demokrātiskas sabiedrības attīstības — virzīšanā uz priekšu. Bet — kādi būtu visefektīvākie dažādu valsts institucionālo mehānismu funkcionēšanas un sadarbības modeļi, kā palielināt nacionālo parlamentu lomu, lai risinātu jautājumus par pilsoņu lielāku iesaisti ES lēmumu pieņemšanas procesos, kā izraisīt sabiedrībā aktīvu diskusiju par ES nākotnes modeļiem? Šīs tēmas ir Eiropas dienaskārtības degpunktā, īpaši jautājums par sabiedrības informēšanu par ES; manuprāt, ir jāpievērš pastiprināta uzmanība, jo daudziem joprojām minētie temati šķiet nesaistīti ar viņu ikdienas dzīvi, nereti — grūti saprotami, tāpēc ne visai populāri. Mūsu uzdevums ir atsijāt nelietderīgās darbības un likt lietā lietderīgās, ja vēlamies, lai cilvēki ne tikai klausās, bet arī sadzird. Šis laiks pieprasa uzrunāt skaidri un lakoniski, tāpēc ir jāmeklē jaunas, novatoriskas komunikāciju metodes.

Šis seminārs pulcē pārstāvjus gan no valstīm, kas gadiem veidojušas demokrātiskas sabiedrības tradīcijas, gan tādām, kas šādu iespēju atguvušas nesen, gan tādām, kas meklē ceļu uz to, bet visus semināra dalībniekus vieno Eiropas vienotības ideja un uzmanības fokusēšana uz parlamenta lomu demokrātiskā sabiedrībā. Nopietnu ekspertu forumā vienmēr dzimst jaunas idejas, un mēs no savas puses esam centušies nodrošināt maksimāli labvēlīgu augsni radošam darba procesam.

Latvijas piedāvātais risinājums — Eiropas Savienības informācijas centrs Saeimā, tā daudzpusīgās aktivitātes — ir tikai viens no iespējamajiem modeļiem. Cik efektīvs? Uz šo jautājumu mēs ceram dzirdēt atbildi gan šajā seminārā, gan arī turpmākajos gados — gan kā ES kandidātvalsts, gan pilntiesīgas dalībvalsts lomā.

Es ceru, ka šodien mūsu seminārā izraisīsies interesantas diskusijas un katrā no darba grupām jūs gūsit sev ko jaunu, dalīsities uzkrātajā pieredzē, kā arī izveidosit vērtīgus kontaktus. Veiksmi darbā!

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!