• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Mēs stāvam sākumpunktā uz jaunu, atkal vienotu Eiropu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.09.2001., Nr. 134 https://www.vestnesis.lv/ta/id/54059

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Mūsu attiecībām ir kopīga vērtību sistēma"

Vēl šajā numurā

21.09.2001., Nr. 134

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Mēs stāvam sākumpunktā uz jaunu, atkal vienotu Eiropu"

Par Valsts prezidentes vizīti Dānijā

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga kopš vakardienas, 20. septembra, darba vizītē uzturas Dānijas Karalistē, un kā Dānijas rūpnieku konfederācijas "Dansk Industri" galvenā viešņa piedalās gadskārtējā konferencē.

Šajā forumā piedalās ap tūkstoš dalībnieku, pārstāvot visus Dānijas lielākos uzņēmumus. Vakar drīz pēc ierašanās Dānijā V.Vīķe-Freiberga uzrunāja konferences dalībniekus.

Lūk, dažas tēzes no V.Vīķes-Freibergas runas:

"Dānija bija viena no pirmajām valstīm, kas atklāti izteica savu atbalstu Latvijai, pat pirms tā bija atguvusi neatkarību no Padomju Savienības."

"Dānija arī bija viena no pirmajām valstīm, kas oficiāli atzina Latviju kā suverēnu valsti pēc tam, kad Latvija pasludināja savu neatkarību 1991. gada augustā, un mēs esam pateicīgi Dānijai par nepārtraukto palīdzību ievērojamo ekonomisko un sociālo pārmaiņu desmitgadē pēc Latvijas valstiskuma atgūšanas."

"Latvijai un Dānijai ir daudz kopīgu iezīmju, kas ir kalpojušas, lai nostiprinātu draudzības un radniecības saites starp mūsu valstīm. Abas mūsu valstis ir mazas un vitālas, un tām ir izdevies saglabāt savu identitāti, atrodoties daudz lielāku kaimiņvalstu ēnā. Mūsu abu valstu iedzīvotājiem ir kopīga pārliecība par brīvības, demokrātijas un tiesiskuma prioritāti. Abas mūsu valstis atrodas Baltijas jūras reģionā, kam ir izredzes kļūt par vienu no visdinamiskākajiem ekonomiskās izaugsmes reģioniem Eiropā, sevišķi pēc tam, kad Latvija tāpat kā Dānija kļūs par pilntiesīgu Eiropas Savienības un NATO alianses locekli. Un, visbeidzot, abas mūsu valstis vēlas redzēt vienotu Eiropu, kur nav mākslīgi izveidota iedalījuma starp austrumiem un rietumiem vai ziemeļiem un dienvidiem, starp demokrātiskām un nedemokrātiskām vai starp bagātām un nabadzīgām valstīm."

"Visu trīs Baltijas valstu iestāšanās Eiropas Savienībā un NATO aliansē beidzot pieliks punktu Molotova–Ribentropa pakta postošajām sekām, kas Latviju, Igauniju un Lietuvu iekļāva Padomju Savienības ietekmes sfērā un pakļāva piecdesmit gadu ilgai nežēlīgai okupācijai aiz dzelzs priekškara. Mūsu iestāšanās šajās divās organizācijās pārvērtīs Baltijas jūru no barjeras, kas atdalīja bagātos no nabagajiem, brīvos no pakļautajiem, par miera un labklājības telpu Eiropā."

"Latvija ir stingri apņēmusies pabeigt iestāšanās sarunas ES pirms 2002. gada beigām Dānijas Eiropas Savienības prezidentūras laikā. Mēs apbrīnojam Dānijas uzticību ES paplašināšanai un priecājamies, ka Dānija par savas prezidentūras galveno mērķi ir izvirzījusi iestāšanās sarunu pabeigšanu. Diena, kad moto "No Kopenhāgenas līdz Kopenhāgenai" kļūs par realitāti, kļūs par vēsturisku dienu gan Dānijai, gan pārējai Eiropai. Latvijas kā samērā mazas valsts iestāšanās Eiropas Savienībā būs mazāk komplicēta un izmaksās mazāk nekā lielākas kandidātvalsts uzņemšana ES, un mēs noteikti esam tiešā ceļā uz mērķi, sekojot mūsu iestāšanās sarunu "ceļa kartei"."

"Tuvojoties Dānijas ES prezidentūrai, Eiropas dienu laikā mēs plānojam 2002. gada maijā sarīkot dažādus pasākumus, lai informētu Dānijas iedzīvotājus par Latvijas ekonomiku, kultūru un sabiedrību. Es ceru, ka jūs varēsit piedalīties tajos."

"Dānijas uzņēmēji aktīvi darbojas Latvijas Ārzemju investoru padomē, kas uztur regulāru dialogu ar Latvijas valdību. Latvijas valdība ņem vērā šīs padomes rekomendācijas, un šī sadarbība ir ievērojami uzlabojusi biznesa vidi Latvijā. Administratīvo reformu īstenošana arī palīdzēs radīt draudzīgāku biznesa vidi mūsu valstī."

"Aktīvi tiek īstenoti pasākumi, lai samazinātu korupcijas iespējas valsts un pašvaldību institūcijās. Sadarbībā ar ASV ekspertiem ir izveidots korupcijas apkarošanas birojs, kas sniegs informāciju tieši Ministru prezidentam. Eiropas Savienības "Phare" programma arī atbalsta daudzas korupcijas apkarošanas iniciatīvas, un nevalstiskās organizācijas darbojas arvien efektīvāk, uzraugot dažādas valsts finansētas ekonomiskās aktivitātes."

"Mēs visi stāvam sākumpunktā ceļā uz jaunu, atkal vienotu Eiropu — Eiropu, kas lepojas ar pagātni, bet ir arī uzticīga nākotnei, Eiropu, kas ir mūsu kopīgais mantojums un mūsu kopīgās mājas."

Šodien Valsts prezidentei paredzēta tikšanās ar Dānijas premjerministru Polu Nīrupu Rasmusenu un intervija Dānijas galvenajam biznesa laikrakstam "Borsen". Paredzēts arī, ka V.Vīķe-Freiberga iepazīsies ar mūsu valsts vēstniecības jauno ēku Kopenhāgenā.

"LV" informācija

un "LV" (Guntas Štrauhmanes)

tulkojumi no runas angļu valodā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!