• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uz Saeimas deputātu jautājumiem sniegtās atbildes. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.09.2001., Nr. 133 https://www.vestnesis.lv/ta/id/53977

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta 18. septembra sēdē

Vēl šajā numurā

20.09.2001., Nr. 133

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uz Saeimas deputātu jautājumiem sniegtās atbildes

Pēc 2001.gada 13.septembra sēdes

Sēdi vada Latvijas Republikas 7.Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume.

Sēdes vadītājs. Labdien! Pulkstenis ir 17.00. Pienācis laiks uzklausīt ministru atbildes uz deputātu jautājumiem.

Ministru prezidenta Andra Bērziņa atbildi uz deputātu Leona Bojāra, Aijas Barčas, Pētera Salkazanova, Jāņa Lejas un Valda Lauska jautājumu par mācību grāmatu cenām pilnvarots sniegt izglītības ministrs. Deputāti ir saņēmuši arī rakstisku atbildi. Lūdzu, ministra kungs, jūsu rīcībā divas minūtes.

K.Greiškalns (izglītības ministrs).Godājamais priekšsēdētāja kungs! Augsti godātais Salkazanova kungs! Augsti godātais Bojāra kungs! Es esmu gatavs sniegt atbildes uz pieprasījumu.

Pirmais jautājums bija, kāpēc nav izstrādātas mācību programmas, lai katru gadu nemainītu mācību grāmatu saturu?

Saskaņā ar Izglītības likuma 15.panta 5.punktu, Vispārējās izglītības likuma 5.panta 1.punktu Izglītības un zinātnes ministrija ir izstrādājusi reglamentējošus dokumentus: valsts pamatizglītības standartu, valsts vispārējās vidējās izglītības standartu, attiecīgo mācību priekšmetu standartus un mācību priekšmetu programmu paraugus. Programmu paraugi ir pieejami katrā izglītības iestādē. Izmaiņas attiecīgajās programmās nav pieļaujamas, līdz notiek izmaiņas normatīvajos aktos.

Otrais jautājums. Kas veic un atbildi par mācību grāmatas saturu?

Mācību grāmatas saturu izstrādā izdevniecības konkurences apstākļos, uzsveru — izdevniecības. Izglītības un zinātnes ministrijas Izglītības satura un eksaminācijas centrs izvērtē mācību grāmatu satura atbilstību pirmajā punktā nosauktajām programmām.

Trešais. Kāpēc mācību grāmatas tiek iespiestas uz ļoti dārga papīra un ir pārsātinātas ar bildēm, nav standarta formāta?

Tātad mācību grāmatām jābūt kvalitatīvām un ilgstoši lietojamām, un grūti noteikt, vai tās ir uz dārga vai lēta papīra, tām ir jābūt ilgstoši lietojamām, un atkarībā no izglītības pakāpes, vai tā ir pirmsskolas, sākumskolas, pamatskolas, tad arī ir izstrādāti grāmatu formāti un izvēlētas bildes, kuras iekļauj, lai varētu apgūt mācību saturu.

Vai ir veikts pētījums par grāmatu svaru, kurš negatīvi ietekmē bērnu veselību?

Pētījums par grāmatu svaru, kas negatīvi ietekmē bērnu veselību, nav veikts, tomēr ir nepieciešams noteikt sanitārās normas par pieļaujamo svaru, kādu ikdienā var nēsāt attiecīgā vecuma skolēns. Un atkarībā no šīm normām būtu regulējama skolēnu somas komplektācija un pieļaujamais svars. Šobrīd spēkā ir tikai smaguma pārnēsāšanas un pārvietošanas normas, kas ir vecumā no 13 līdz 18 gadiem. Tātad Izglītības un zinātnes ministrijai būtu jāizdara šis lietišķais pētījums. Paldies par to ierosinājumu!

Piektais. Kas regulēs cenas mācību grāmatām, sevišķi tāpēc, ka to izdošanu dotē valsts?

Mācību grāmatu cenu regulē tirgus. Saskaņā ar likumu "Par valsts budžetu 2001.gadam" izglītības iestādēm grāmatu iegādei ir piešķirti 548 125 lati jeb 1,56 lati vienam skolēnam. Kopš 1995.gada mācību grāmatu izdošanu valsts nedotē. Likumā "Par valsts budžetu 2001.gadam" ir paredzēts finansējums 79 tūkstoši, bet tas ir speciālajām mācību iestādēm, tas ir braila rakstam, tas ir, iespiest tekstu lielākiem burtiem, kas ir tuvredzīgiem, vājredzīgiem, kas lietojams speciālajās skolās.

Kāpēc piespiedu kārtā obligāti jāiegādājas mācību palīglīdzekļi, kuru cena ir vienāda ar mācību grāmatu cenu?

Tātad mācību līdzekļi ir neatņemama mācību procesa sastāvdaļa. Un vienīgais cilvēks valstī ir skolotājs, kurš, beidzoties mācību gadam, nosaka, pēc kādām grāmatām tiks realizētas programmas nākamajā mācību gadā un kādi minimālie mācību līdzekļi nepieciešamie lai varētu realizēt programmu.

Sēdes vadītājs. Paldies, ministra kungs.

Vārds papildjautājuma uzdošanai deputātam Leonam Bojāram.

L.Bojārs (LSDSP). Jā, paldies Greiškalna kungam par tādu pilnīgu atbildi, bet tomēr ir papildu jautājumi. 6.klasei angļu valodas mācību grāmata un palīgburtnīca maksā 6 lati. Un, ja tagad mēs paskatāmies no iedzīvotāju tā maciņa, kurš viņam ir, viņš patiesībā tās grāmatas savam skolniekam iegādāties nevar. Tāpēc man ir atkārtots jautājums. Kāpēc tomēr Izglītības ministrija nepārbauda tās cenas, kuras nesamērīgi lielas ir uzlikuši mūsu tirgotāji? Un pie tā vēl viens jautājums. Kāpēc nevar izlietot citās tipogrāfijās iespiestas grāmatas vai pat citās valstīs, bet ir noteikti jābūt "Zvaigznes" tipogrāfijas izdotām grāmatām?

K.Greiškalns. Jā, paldies. Vēlreiz es atkārtoju, ka konkurenci nosaka Komerclikums, un tas ir konkurences apstākļos, kā tipogrāfijas izdod grāmatas. Bet grāmatu, pēc kuras mācīties, nosaka skolotājs, tāpat kā mācību līdzekļus. Vai viņš nosaka to dārgāko vai lētāko, tas ir kopā vecāku sanāksmē jāvienojas. Tātad katrai skolai ir tiesības noteikt, no kādas grāmatas mācīties. Un cena, par kādu cenu pirks, tā tomēr ir sociāla funkcija, bet tā nav izglītojoša funkcija. Paldies!

Sēdes vadītājs. Paldies! Papildjautājumi. Vēl viens papildu jautājums. Lūdzu Pēteris Salkazanovs.

P.Salkazanovs (LSDSP). Es domāju, ka mēs atceramies to brīdi, kad mēs strādājām pašvaldībās, tad uz vienu bērnu bija 2 lati grāmatu iegādei. Šī summa ir samazinājusies, kā jūs teicāt, uz 1,56 latiem uz skolēnu. Vai šī summa ir pietiekama, un kāpēc tā iet uz leju?

K.Greiškalns. Paldies par jautājumu. Tā nav pietiekama, bet šī ir summa, ko garantē valsts. Tātad pašvaldībai ir iespējas papildināt šo summu, un ir pašvaldības un skolas, kuras iepērk visas mācību grāmatas. Tātad arī atbilstoši pašvaldību iespējām. Tātad 1,65 lati ir tikai daļa no finansējuma.

Sēdes vadītājs. Paldies, Greiškalna kungs. Atbilde uz jautājumu ir sniegta.

Pārējās atbildes uz deputātu jautājumiem mēs pārceļam uz nākamo ceturtdienu pulksten 17.00. Paldies!

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!