• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvija jūt līdzi amerikāņu tautai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.09.2001., Nr. 129 https://www.vestnesis.lv/ta/id/53791

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Nacionālās drošības padomes sēdē

Vēl šajā numurā

13.09.2001., Nr. 129

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvija jūt līdzi amerikāņu tautai

Valsts prezidente un Ministru prezidents, tiekoties ar žurnālistiem vakar, 12.septembrī

BE.JPG (30854 bytes)12.09.2001. Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Vakar, 12. septembrī, Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga un Ministru prezidents Andris Bērziņš pēc savas sarunas, tikās ar žurnālistiem.

Valsts prezidente,

Vaira Vīķe–Freiberga:

— Dāmas un kungi! Mums pārrunājot situāciju, kas radusies sakarā ar vēl nepieredzēta apjoma terora aktiem ASV, Latvija nolēmusi solidarizēties ar Amerikas tautu tās pārdzīvojumos, un rīt (ceturtdien, 13. septembrī — “LV”) Latvijā tiks izsludināta nacionālā sēru diena. Rīt pusdienlaikā, pulksten 12, Doma baznīcā notiks ekumēniskais sēru dievkalpojums. Par šīs sēru dienas norises detaļām sīkāk informēt lūdzu Ministru prezidentu.

Ministru prezidents

Andris Bērziņš:

— Es jau esmu devis rīkojumu Valsts kancelejai sagatavot atbilstošu dokumentu. Rīt (ceturtdien, 13. septembrī - “LV”) pulksten 9 būs vakar pārtrauktās Ministru kabineta sēdes turpinājums, un viens no pirmajiem jautājumiem tajā būs par sēru dienas izsludināšanu. Gribu masu medijus lūgt palīgā, lai izskaidrotu sabiedrībai šo situāciju. Lai cilvēki būtu gatavi ceturtdien līdz pulksten 9 izkārt valsts karogus sēru noformējumā. Protams, Doma baznīcā būs ekumēniskais dievkalpojums, bet es domāju, ka līdzīgi dievkalpojumi būs arī citās Latvijas baznīcās. Es aicinu Latvijas pašvaldības un to vadītājus iesaistīties šajos pasākumos. Jo es piekrītu tam, ko teica Valsts prezidentes kundze, — tas ir bezprecedenta gadījums, kad miruši un ievainoti tūkstošiem cilvēku.

Latvijā pastiprināti drošības pasākumi. Vai latviešiem vajadzētu būt satrauktiem un baidīties?

V. Vīķe –Freiberga: — Es domāju, satraukums un bailes neko neatrisina. Mēs redzam šajos terora uzbrukumos, ka tie ir pilnīgi neprognozējami un notiek bez brīdinājuma. To galvenais mērķis ir radīt paniku un nedrošību tieši šīs neprognozējamības dēļ. Savā ziņā tā būtu piekāpšanās viņu vēlmei radīt nedrošības un baiļu situāciju, destabilizēt pasauli, būtībā uzbrukt civilizācijai. Ļauties bailēm — tas nozīmētu parādīt šiem teroristiem pārāk lielu godu. Man šķiet, labākais, ko mēs varam darīt, ir turpināt savas ierastās gaitas, kā mēs to jau darām. Protams, paturot prātā paaugstinātās bīstamības situāciju un arī izmantojot šo traģisko gadījumu, lai pārvērtētu paši savā apkaimē un savā personīgajā dzīvē, kādi drošības pasākumi ir iespējami mūsu darba vietās, skolās un citās iestādēs. Piemēram, evakuācijas pasākumi. Kādi drošības pasākumi vēl tiek plānoti, to mēs tūdaļ pēc tikšanās ar jums pārrunāsim arī Nacionālās drošības padomes sēdē, ko es esmu sasaukusi. Jo šī ir reize, kad mums jāpārbauda arī sava gatavība reaģēt uz krīzes situācijām. To varētu darīt arī katra skola, katra fabrika, katra darbavieta. Padomāt, kā mēs rīkotos, ja, piemēram, izceltos ugunsgrēks. Vai visi esam gatavi krīzes situācijai?

Latvijas Vēstneša” jautājums:Vai šie terora akti varētu paātrināt NATO paplašināšanu?

V. Vīķe–Freiberga: — Es domāju, vēl ir pāragri par to spriest. Jo patlaban visas pūles Amerikā tiek veltītas vēl dzīvo glābšanai. Nākamais solis būs noteikt patieso upuru skaitu. Turpināsies izmeklēšana. Un tikai tad redzēsim, kādas tālejošas sekas varētu būt gan politikā, gan drošībā, gan arī finansu pasaulē.

A. Bērziņš: — Pēc tikšanās ASV vēstniecībā ar Amerikas vēstnieku, kurš man pauda ASV prezidenta viedokli, ir pilnīgi skaidrs, ka Amerika nekādā veidā nav iebiedēta. Ka viņi neko netaisās mainīt savā ārpolitikas stratēģijā. ASV konsekventi paliek savās pozīcijās — aizstāvēt demokrātiju, normālu attīstību visās valstīs. Tā ka šobrīd dienas kārtībā nav jautājums par kaut kādām izmaiņām šo terora aktu rezultātā. Bet ir pilnīgi skaidrs arī tas, ka kaut kam tagad ir jāmainās. Mēs runājām arī par to, ka visām valstīm vairāk jāsadarbojas cīņā pret terorismu. Jo šodien ir skaidri redzams, ka terorisms pāraudzis atsevišķu valstu robežas un brīvi pārvietojas globalizētajā telpā.

“Latvijas Vēstneša” jautājums: — Prezidentes kundze, kā, jūsuprāt, šis notikums mainīs Latvijas un Amerikas attiecības? Ir tāda sajūta, ka esam kļuvuši vēl tuvāki.

V. Vīķe–Freiberga: — Jā, nelaimes ļaudis bieži vien tuvina. Un šajā gadījumā Amerikas Savienotajām Valstīm jūt līdzi veselā saprāta spēki visā pasaulē. Pat tādi, kas citkārt ASV nav īpaši draugi, šajā brīdī tomēr ir solidarizējušies ar ASV. Tīri cilvēciskā plāksnē izpratuši situācijas nopietnību un vērsušies pie ASV ar saviem līdzjūtības apliecinājumiem. Tas ir ļoti pareizi un normāli, un prieks redzēt, ka pasaulē tomēr valda veselais saprāts. Ka ir vērojama pasaules mēroga solidaritāte, kategoriski norobežojoties no šāda veida akcijām un nosodot tās.

Jānis Ūdris, “LV” ārpolitikas redaktors

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!