• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Atvadoties no Latvijas: - ASV vēstnieks pie Saeimas priekšsēdētāja - ASV vēstnieks pie Ministru prezidenta. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.09.2001., Nr. 127 https://www.vestnesis.lv/ta/id/53721

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Savienība un kandidātvalstis meklē kopsaucējus

Vēl šajā numurā

11.09.2001., Nr. 127

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Atvadoties no Latvijas:

— ASV vēstnieks pie Saeimas priekšsēdētāja

7.septembrī Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume tikās ar Amerikas Savienoto Valstu ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Džeimsu Holmsu, kurš bija ieradies atvadu vizītē.

Tikšanās laikā abas puses pārrunāja ar mūsu valsts iekšpolitisko situāciju saistītos jautājumus, integrāciju ES un NATO, Latvijas un ASV līdzšinējo sadarbību un turpmāko tās padziļināšanos nākotnē, kā arī Latvijas un Krievijas divpusējās attiecības.

Saeimas priekšsēdētājs atzinīgi novērtēja Latvijas un ASV līdzšinējo sadarbību, uzsverot, ka tās atbalsts mūsu valsts virzībai uz Eiropas un transatlantiskajām struktūrām ir ļoti nozīmīgs. J.Straume kā veiksmīgu novērtēja arī abu valstu sadarbību ASV un Baltijas partnerības hartas ietvaros.

Savukārt ASV vēstnieks Dž. Holmss sacīja: “Ir viena patiesība — Latvija guvusi panākumus, pateicoties saviem sasniegumiem.” Viņš arī uzsvēra, ka Latvijas uzplaukuma un attīstības garants ir dalība ES un NATO, un pauda savas valsts atbalstu mūsu valsts virzībā uz NATO. Tostarp vēstnieks atzina, ka ASV mūsu valsti uzskata par vienu no konkurētspējīgākajiem kandidātiem nākamajā NATO paplašināšanas kārtā 2002.gadā, un norādīja, ka “nav pamata būt pašapmierinātiem”, jo līdz šim veiksmīgi īstenotais darbs virzībā uz NATO ir jāturpina.

Tika pārrunāti arī ar mūsu valsts iekšpolitisko situāciju saistītie jautājumi — jau sāktā priekšvēlēšanu kampaņa pirms 8.Saeimas vēlēšanām. ASV vēstnieks uzsvēra, ka ir ļoti svarīgi priekšvēlēšanu kampaņas laikā citām pasaules valstīm neradīt šaubas par Latvijas vēlmi iestāties ES un NATO.

Saeimas priekšsēdētājs un ASV vēstnieks sprieda arī par Latvijas un Krievijas divpusējām attiecībām. Dž.Holmss norādīja, ka visefektīvākais arguments patlaban izskanējušiem Krievijas iebildumiem par valsts valodas jautājuma risinājumu Latvijā būtu EDSO organizācijas skaidrojošais darbs.

Tikšanās nobeigumā Saeimas priekšsēdētājs pateicās ASV vēstniekam Dž.Holmsam par viņa personīgo ieguldījumu abu valstu sadarbības veicināšanā un izteica cerību par tās padziļināšanu arī turpmāk.

Saeimas preses dienests

 

— ASV vēstnieks pie Ministru prezidenta

Vakar, 10.septembrī, pie Ministru prezidenta Andra Bērziņa atvadu vizītē ieradās Amerikas Savienoto Valstu vēstnieks Latvijā Džeimss Holmss. Vēstnieks ar gandarījumu norādīja, ka viņa darbības laikā Latvijā notikušas nozīmīgas pārmaiņas un eirointegrācijas procesā Latvija sasniegusi ievērojamus panākumus. Gan Ministru prezidents, gan vēstnieks atzina, ka abu valstu divuspējās attiecības raksturojamas kā īpaši draudzīgas, tādēļ, īstenojot plašās dialoga iespējas, arī turpmāk jānodrošina abu valstu veiksmīga sadarbība.

Sarunas gaitā galvenokārt apspriesti jautājumi, kas saistīti ar Latvijas iespējamo dalību NATO aliansē. Vēstnieks ar gandarījumu uzsvēra, ka šo trīs gadu laikā, ko viņš pavadījis Latvijā, vērojama nopietna bruņoto spēku attīstība un izaugsme.

Ministru prezidents informēja vēstnieku, ka Latvija pabeigusi darbu pie nākamā gada Rīcības plāna dalībai NATO, pēc kura tiks novērtēta Latvijas gatavība kļūt par dalībvalsti.

Novēlot panākumus turpmākajā darbā, A.Bērziņš izteica pateicību vēstniekam par aizvadīto darba posmu un labo sadarbību.

Valdības preses departaments

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!