• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pedagogu skaitu Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.09.2001., Nr. 125 https://www.vestnesis.lv/ta/id/53627

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pie Latvijas zelta, sudraba un naudas

Vēl šajā numurā

05.09.2001., Nr. 125

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pedagogu skaitu Latvijā

Tuvojoties jaunajam mācību gadam, masu informācijas līdzekļi vairākkārt izteikuši bažas par skolotāju trūkumu Latvijas skolās. LR Izglītības un zinātnes ministrija ir informēta par Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības sagatavoto informāciju par skolotāju vakancēm Latvijas skolās. Saskaņā ar Rīgas pilsētas Skolu valdes sniegtajiem datiem Rīgas skolās pašreiz ir brīvas 70 skolotāju vietas. Arodbiedrības sagatavotie dati nav uzskatāmi par pilnīgi objektīviem, jo informācija ir apkopota par situāciju no 15.maija, bet aizpildītās vakances nav atsauktas. Pilnīga informācija par skolotāju skaita trūkumu būs pieejama tikai pēc 10.septembra, kad Latvijas skolas būs iesniegušas tarifikācijas datus.

Runājot par nepietiekamo skolotāju skaitu skolās, parasti tiek minēts arguments, ka daudzi skolotāji būs spiesti aiziet no darba nepietiekamās kvalifikācijas dēļ. Tomēr jāuzsver, ka pedagogu profesionālā kvalifikācija skolotājiem bija zināma jau kopš 1998.gada un katrs pedagogs ir atbildīgs par savu izglītību. Patlaban Latvijas skolās strādā 387 pedagogi bez atbilstošas kvalifikācijas.

Paaugstinātas prasības pedagogu kvalifikācijai ir pilnīgi pamatotas, jo pēdējā pusotra gada laikā skolotāju algas ir palielinātas un turpinās pieaugt. Līdz ar pieaugošo atalgojumu pieaug arī prasības, kas tiek izvirzītas pedagogiem. Skolotāju trūkums jānovērš skolas vadībai, kas ir atbildīga par izglītības procesa nodrošināšanu izglītības iestādē un līdz ar to arī par tās nodrošināšanu ar kadriem.

LR Izglītības un zinātnes ministrija veicina skolu nodrošinājumu ar pedagogiem un to tālākizglītību. Jau šajā gadā ir paredzēts sākt dzēst studiju kredītus 125 strādājošiem skolotājiem, šāda procedūra būs katru gadu, un dzēsto kredītu skaits pieaugs. Ar Skolotāju izglītības atbalsta fonda starpniecību ministrija apmaksā arī daļu no maksas, ko skolotāji maksā par mācībām neklātienē.

Ministrija ir panākusi arī vienošanos ar Latvijas augstskolām par filiāļu atvēršanu dažādās Latvijas pilsētās, lai nodrošinātu pedagogiem iespēju iegūt nepieciešamo kvalifikāciju tuvu darba un dzīves vietai. Vienlaikus jāuzsver, ka arī vietējām pašvaldībām ir jācenšas piesaistīt pedagogus darbam skolās, piemēram, piedāvājot dienesta dzīvokļus.

Artis Jurkevics, Izglītības un zinātnes ministrijas Sabiedrisko attiecību un preses nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!