• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par akreditētību sertifikācijai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.09.2001., Nr. 125 https://www.vestnesis.lv/ta/id/53608

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pārtikas un veterinārā dienesta dienesta informācija

Par anulētajiem veterinārajiem produktiem

Vēl šajā numurā

05.09.2001., Nr. 125

PAR DOKUMENTU

Veids: informācija

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas Būvinženieru savienība

Dienesta informācija

Par akreditētību sertifikācijai

Rīgas Mazajā ģildē jūlijā notika Latvijas Būvinženieru savienības būvniecības speciālistu sertifikācijas institūcijas akreditācija. Tas rada kvalitatīvi jaunu situāciju šajā nozarē.

Būvniecības kvalitāte vienmēr ir piesaistījusi ne tikai būvnieku un būvniecības pasūtītāju, bet arī visas sabiedrības uzmanību. Būvniecības daudzveidīgā procesā, sākot no būvlaukuma inženierizpētes un projektēšanas darbiem līdz tehnoloģiskās iekārtas montāžai un gatava objekta nodošanai ekspluatācijā, ietvertas pat līdz vairākiem desmitiem dažādu būvniecības specialitāšu struktūrvienības, no kuru darba atkarīga kopējā būvniecības kvalitāte. Tāpēc, lai reglamentētu būvniecības dalībnieku darbību, LR Saeima jau 1992. gadā, pieņemot likumu "Par uzņēmējdarbību", noteica, ka būvniecību var veikt tikai licencēti speciālisti. Šajā likumā gan netika noteiktas visas darbības jomas daudzveidīgā būvniecības procesā, kuru izpildītājiem nepieciešama licence, bet tas bija labs sākums būvniecības kvalitātes uzlabošanai.

Pēc šī likuma pieņemšanas tad Latvijas Būvinženieru savienība nekavējoties uzsāka licenču izsniegšanu projektētājiem, būvdarbu vadītājiem, būvuzraugiem, ēku un būvju tehniskajiem apsekotājiem un būvniecības konstrukciju pārbaudītājiem. Pēc Būvniecības likuma pieņemšanas, kura iniciators un pirmās redakcijas autors arī bija Latvijas Būvinženieru savienība, tika precizētas licencējamās specialitātes un visbeidzot ar Ministru kabineta 1998. gada 31. augusta noteikumiem Nr.328 "Par būvprakses sertifikātiem" tika noteikti būvprakses objekti un darbības jomas būvniecības speciālistu sertifikācijai. Šajos noteikumos ir paredzētas arī galvenās prasības šo sertifikātu saņemšanai — speciālās izglītības cenzs un atbilstošais būvprakses ilgums.

Kopš sertifikācijas sākuma, tas ir 1992. gada 7. marta, Latvijas Būvinženieru savienība izsniegusi 3817 būvprakses sertifikātus un pagarinājusi to derīguma termiņus 1796 sertifikātiem. Šajā laikā pilnveidota sertifikācijas sistēma. Pateicoties Latvijas Nacionālajam akreditācijas birojam, sertifikācijas process un ar to saistītās darbības reglamentētas kvalitātes rokasgrāmatā.

Latvijas Būvinženieru savienības sastāvā radīta būvniecības speciālistu sertifikācijas institūcija (LBS BSSI), kuras galvenais mērķis ir savas kompetences ietvaros radīt maksimāli efektīvu būvniecības speciālistu kvalifikācijas nodrošināšanas sistēmu.

Šai nolūkā LBS BSSI veic būvniecības speciālistu sertifikāciju šādās jomās:

— inženierizpēte;

— būvprojektēšana;

— būvdarbu vadīšana;

— būvuzraudzība;

— būvju nojaukšana;

— būvniecības projektu ekspertīze;

— būvju un to konstrukciju tehniskā apsekošana, pārbaude un novērtēšana;

šādu būvju un to daļu būvniecībā:

— ēkas,

— tilti, ceļu pārvadi, estakādes un tuneļi,

— dūmeņi, torņi silosi, bunkuri, rezervuāri un ūdenstorņi,

— ceļi, ielas un laukumi.

Ar Latvijas Būvinženieru savienības valdes lēmumu nozīmēti augstas kvalifikācijas speciālisti sertifikācijas procesa realizēšanai — sertifikācijas ekspertu darbam, eksāmenu pieņemšanai un sertifikācijas pretendentu atbilstības novērtēšanas komisijai. Līdzšinējā darbībā savu kompetenci un prasmi apliecinājuši V.Bundulis, M.Straume, L.Jākobsons, H.Endriksone, V.Trops, V.Šeškena, K.Kadiķis, L.Jostiņš, G.Līcītis, I.Teivāns, E.Raubiško, A.Jansons, H.Rasa u.c. sertifikācijas procesa dalībnieki.

Radīta arī tā sauktā trešā puse — sertifikācijas institūcijas padome, kuras sastāvā ietilpst Būvniecības departamenta, Valsts būvinspekcijas, augstāko mācību iestāžu celtniecības fakultāšu, kā arī galveno būvniecības pasūtītāju pārstāvji. Padomi vada Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Būvniecības departamenta direktore Vija Gēme. Padome pārstāv visas sertifikācijas procesā ieinteresētās puses, veic vispārēju LBS BSSI darbības uzraudzību un seko, lai sertifikācijas process būtu objektīvs.

Būvprakses sertifikātu iesniegšana reglamentētā sfērā notiek, ievērojot pretendenta izglītības līmeni, būvniecības praksi sertificējamā specialitātē un nokārtojot eksāmenu pastāvošo būvniecības normatīvo aktu zināšanā.

Būvprakses sertifikātu inženierizpētei, projektēšanai, būvdarbu vadīšanai, nojaukšanai un būvuzraudzībai var saņemt speciālisti ar atbilstošu augstāko izglītību un vismaz 3 gadu praksi specialitātē vai vidējo tehnisko izglītību un vismaz 5 gadu praksi specialitātē. Būvprakses sertifikātu projektu ekspertīzei, būvju un to konstrukciju tehniskai apsekošanai, pārbaudei un novērtēšanai var saņemt speciālisti ar atbilstošu augstāko izglītību un vismaz 5 gadu praksi vai vidējo tehnisko izglītību un vismaz 7 gadu praksi specialitātē. Būvprakses sertifikātu būvprojektēšanas vadīšanai var saņemt speciālisti, kuriem ir sertifikāti projektēšanā, atbilstoša augstākā izglītība un vismaz 5 gadu prakse projektēšanā.

Būvprakses sertifikāta saņemšanai inženierizpētē, projektēšanā, tehniskā apsekošanā, projektu ekspertīzē un konstrukciju pārbaudē pretendents iesniedz divus izstrādātus darbus ar visiem nepieciešamiem aprēķiniem. Pretendenta būvpraksi, kā arī iesniegto darbu būvstatistikas aprēķinus pārbauda LBS BSSI eksperti, dodot savu slēdzienu.

Sertifikācijas pretendentiem jākārto arī eksāmens spēkā esošo būvniecības normatīvo aktu zināšanā. Šai nolūkā pretendenti tiek iepazīstināti ar normatīvo aktu sarakstu, kurā katrai specialitātei norādīti obligātie normatīvie akti, kas ietverti eksāmenu biļetēs. Eksāmens tiek kārtots testa veidā, paredzot katram jautājumam trīs alternatīvas atbildes, no kurām tikai viena ir pareiza. Ja pretendents kļūdījies divas vai vairākas reizes, eksāmens jāpārliek ne agrāk kā pēc mēneša. Ja arī nākamajā reizē eksāmens netiek nokārtots, to pārlikt var tikai pēc 6 mēnešiem. Eksāmenu biļetes regulāri tiek aktualizētas, ņemot vērā pieņemtos, jaunos normatīvos aktus.

Pretendenta atbilstību "Nolikumam par būvniecības speciālistu sertificēšanu" novērtē komisija. Komisijas sastāvu nosaka LBS BSSI saskaņā ar LBS valdes apstiprināto, komisijas sastāvam rekomendēto speciālistu sarakstu. Komisija savu darbu veic sertifikācijas pretendenta klātbūtnē, noklausoties eksperta ziņojumu par pretendenta darbības pārbaudi un izskatot pretendenta kārtotā eksāmena rezultātus.

Pretendenta atbilstības novērtēšanas komisijas darbs ir atdalīts no sertifikāta piešķiršanas. Komisija dod tikai slēdzienu par pretendenta pārbaudes rezultātiem un iesniedz savus priekšlikumus par sertifikāta piešķiršanu LBS BSSI administrācijai, kura pieņem galējo lēmumu par sertifikāciju.

Būvprakses sertifikāti tiek piešķirti uz laiku līdz pieciem gadiem. Kvalitātes rokasgrāmatā paredzēti arī kritēriji sertifikāta derīguma laika samazināšanai.

Informācija par izsniegtiem būvprakses sertifikātiem un to derīguma termiņiem tiek ievadīta LBS BSSI datora datu bāzē. Derīguma termiņam izbeidzoties, sertifikātu īpašnieki tiek uzaicināti apmeklēt kvalifikācijas celšanas kursus, kuros tiek izskatīti pieņemtie būvniecības likumdošanas akti, to grozījumi, kā arī raksturīgākie šo likumdošanas aktu pieļautie pārkāpumi. Kursos lekcijas lasa augsti kvalificēti speciālisti pēc LBS BSSI apstiprinātas programmas. Bez kvalifikācijas celšanas kursu apmeklēšanas būvprakses sertifikāta derīguma termiņa pagarināšanai pretendentam jākārto eksāmens pastāvošo likumdošanas aktu zināšanā.

Sertifikāta derīguma termiņa pagarināšanai pretendents iesniedz savu darbības pārskatu, kā arī kopijas no būvdarbu žurnālos fiksētām būvniecības kļūdām. Šīs pretendenta kļūdas izskata eksperts un pretendenta atbilstības novērtēšanas komisija, dodot slēdzienu par sertifikāta derīguma termiņa pagarināšanu.

LBS BSSI izskata arī jautājumus par pieļautiem pārkāpumiem būvniecības procesā. Šādus ziņojumus sniedz būvinspekcijas, pasūtītāji u.c. ieinteresētas institūcijas. Pieļautos pārkāpumus pārbauda eksperti, un, piedaloties sertifikāta īpašniekam, komisija pieņem lēmumu par sertifikāta darbības apturēšanu vai anulēšanu.

Lai novērtētu sertificēšanas kvalitātes sistēmas funkcionēšanas efektivitāti, LBS BSSI sistemātiski tiek veikti iekšējie auditi. Šīs pārbaudes notiek saskaņā ar darba plānu, un tajās iekļauti visi sistēmas elementi. Gadījumos, kad tiek atklātas kādas nepilnības, notiek attiecīgas dokumentācijas aktualizācija.

Nacionālā akreditācijas biroja veiktā Latvijas Būvinženieru savienības būvniecības speciālistu sertifikācijas institūcijas akreditācija ir nozīmīgs solis būvniecības kvalitātes paaugstināšanai mūsu valstī.

Latvijas Būvinženieru savienības

izpilddirektors Visvaldis Krauklis

LBS valdes priekšsēdētāja vietnieks

Mārtiņš Straume

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!