• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rīgas koka nami ir kā mūsu un cilvēces kopīga vērtība. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.08.2001., Nr. 124 https://www.vestnesis.lv/ta/id/53520

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas nākotne Vācijas tiešā skatījumā

Vēl šajā numurā

31.08.2001., Nr. 124

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Rīgas koka nami ir kā mūsu un cilvēces kopīga vērtība

Starptautiskā arhitektūras un dabas pieminekļu aizsardzības federācija "Europa Nostra" dibināta sešdesmitajos gados un patlaban aptver vairāk nekā 200 nevalstiskas kultūras mantojuma asociācijas. Par tās sabiedroto kļuvis Latvijā pirms pusotra gada izveidotais atklātais sabiedriskais fonds "Latvia Nostra", kas tāpat pievērsies mantojuma aizsardzības un attīstības jautājumiem. "Latvia Nostra" pārstāves Ieva Laukere, Rike Helmsa un Zaiga Gaile 28. augustā informēja žurnālistus par Rīgā gaidāmo starptautisko konferenci un tās ietvaros organizēto forumu "Koka arhitektūra pilsētās".

Konference ir iekļauta Eiropas Kultūras mēneša programmā un notiks paralēli ar Eiropas Kultūras mantojuma dienām, kuru atklāšana Eiropas mērogā pirmo reizi notiks Rīgā. Tādējādi Latvijā vienlaicīgi risināsies viens ļoti vērienīgs valstiska rakstura un viens tikpat nozīmīgs nevalstiska rakstura starptautisks notikums. Konferencē piedalīsies ap 250 delegātu no Eiropas valstu mantojuma asociācijām, kā arī delegāti no Latvijas un citām Baltijas valstīm.

Kā uzsvēra Zaiga Gaile, kultūras mantojuma sargāšanā aizvien vairāk iesaistās tieši nevalstiskās organizācijas, jo šajā jomā pārmaiņām jānotiek cilvēku apziņā, domāšanā. Jābūt vispirms saprašanai un ieraudzīšanai, audzināšanai un izglītībai, tikai pēc tam nāks likumi. Tad tie tiks arī ievēroti. Šīs konferences uzdevums ir tieši politikas veidošana. 6.septembrī "Europa Nostra" padomes tiksies ar Latvijas nevalstisko organizāciju pārstāvjiem apaļā galda diskusijā.

7.septembrī Latvijas Nacionālajā operā notiks "Europa Nostra" forums "Koka arhitektūra pilsētās", kas sarīkots sadarbībā ar "Latvia Nostra" un Dānijas Kultūras institūtu Rīgā. Paredzams, ka forumu atklās "Europa Nostra" prezidents, Viņa augstība Dānijas princis konsorts Henriks, Latvijas Republikas prezidente Vaira Vīķe–Freiberga un Eiropas Padomes Kultūras un nacionālā mantojuma departamenta vadītājs Hosē Maria Balestērs. "Europa Nostra" galvenā mītne atrodas Hāgā. Dānijas karalienes Margarētas dzīvesbiedrs princis Henriks par šīs starptautiskās arhitektūras un dabas pieminekļu aizsardzības organizācijas prezidentu kļuva 1991. gadā. Viņš dzimis Francijā, agro bērnību un arī vēlāk dažus gadus pavadījis Indoķīnā, apguvis vjetnamiešu un ķīniešu valodu, interesējies par Tālo Austrumu kultūru un filozofiju, studējis jurisprudenci un literatūru Sorbonnas universitātē Parīzē, strādājis Francijas vēstniecībā Londonā. Princim Henrikam patīk burāšana un slēpošana, mūzika, glezniecība un dzeja. Viņš ir arī Dānijas Sarkanā Krusta pilnvarotais un Pasaules dabas fonda nacionālās organizācijas prezidents.

Lai pievērstu sabiedrības uzmanību koka apbūves vērtībai un rādītu paraugu veco koka ēku mūsdienīgā izmantošanā, "Europa Nostra" ierosinājusi kopīgiem spēkiem atjaunot kādu koka māju Rīgas centrā. Atklātais sabiedriskais fonds "Latvia Nostra" izraudzījās Rīgas Lietišķās mākslas koledžas koka ēku Lāčplēša ielā 55, kura kā skola celta pirms gandrīz 200 gadiem un patlaban ir lielākā vienstāva koka celtne Rīgas centrā. Tā atrodas UNESCO iezīmētajā Rīgas vēsturiskā centra daļā un ir valsts īpašums Kultūras ministrijas pārvaldījumā. Kopš 20.gadsimta 30. gadiem te atrodas mākslas skola, kas gatavo arī koka apstrādes speciālistus. Rekonstrukcijas darbos tiks iesaistīti arī koledžas audzēkņi. Ēkas kopējā platība ir 900 kvadrātmetru, un rekonstrukcija izmaksās aptuveni 540 tūkstošus ASV dolāru. Ir sākusies ziedojumu vākšana. Kaut gan savu artavu gan finansiāli, gan mantiski jau devuši daži fondi un uzņēmēji, līdz spāru svētkiem vēl tālu. Toties no Elizabetes ielas pārvestajā Tējas namiņā mājas pagalmā tie tikko nosvinēti. Tieši te pirms došanās uz Balto operas namu arī pulcēsies foruma dalībnieki.

"LV" informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!