• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar ASV apliecinājumiem tālākajā Latvijas ceļā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.08.2001., Nr. 122 https://www.vestnesis.lv/ta/id/53375

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ar kopīgu baltiešu vēlmi drošības ceļā uz NATO

Vēl šajā numurā

24.08.2001., Nr. 122

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar ASV apliecinājumiem tālākajā Latvijas ceļā

Vakar, 23.augustā, Saeimas priekšsēdētāja biedrs Rihards Pīks tikās ar Amerikas Savienoto Valstu senatoru padomnieku un Potomaka fonda pārstāvju delegāciju.

Tikšanās laikā pārrunāti jautājumi, kas skar mūsu valsts iekšpolitiskos procesus, Latvijas virzību uz Eiropas Savienību (ES) un NATO, kā arī Latvijas un Krievijas divpusējās attiecības.

Saeimas priekšsēdētāja biedrs R.Pīks uzsvēra, ka Latvijas ārpolitikas galvenie mērķi ir virzība uz ES un NATO. ASV senatoru padomnieki vēlējās uzzināt, kāds ir sabiedrības atbalsts mūsu valsts integrācijai šajās struktūrās. R.Pīks informēja viesus par jaunākajiem sabiedriskās domas pētījumiem, kas liecina par iedzīvotāju atbalsta pieaugumu Latvijas integrācijai NATO, bet norāda uz atbalsta samazinājumu mūsu valsts virzībai uz ES.

ASV senatoru padomnieki uzklausīja arī Latvijas un Krievijas divpusējo attiecību vērtējumu.

Pārrunājot ar iekšpolitisko situāciju saistītos jautājumus, Saeimas priekšsēdētāja biedrs informēja viesus par Latvijas ekonomiskās izaugsmes tendencēm, kā arī pastāstīja par sabiedrības integrācijas procesa norisi.

Vakar arī Saeimas priekšsēdētāja biedrs, Baltijas asamblejas Latvijas delegācijas vadītājs Romualds Ražuks tikās ar Amerikas Savienoto Valstu senatoru padomnieku un Potomaka fonda pārstāvju delegāciju.

Tikšanās laikā galvenā uzmanība tika veltīta jautājumiem, kas skar Latvijas integrāciju Eiropas Savienībā (ES) un NATO, kā arī Baltijas asamblejas darbību.

Tikšanās sākumā Saeimas priekšsēdētāja biedrs R.Ražuks sacīja, ka Latvijas ārpolitikas galvenie mērķi ir virzība uz ES un NATO, kā arī akcentēja sasniegtās pozitīvās izmaiņas mūsu valstī pēc neatkarības atjaunošanas.

Tikšanās laikā R.Ražuks ASV senatoru padomniekiem pastāstīja par Baltijas valstu sadarbību Baltijas asamblejas ietvaros un akcentēja tās nozīmi visu trīs valstu kopīgo mērķu – integrācija ES un NATO - sasniegšanā. "Baltijas valstu attiecības nekad nav bijušas tik labas kā tagad! Tā ir liela vērtība!" sacīja R.Ražuks. Saeimas priekšsēdētāja biedrs viesus informēja arī par Baltijas asamblejas un Ziemeļu padomes ciešo sadarbību, kā arī kontaktiem starp Baltijas asambleju un Beniluksa valstīm. Abas puses bija vienisprātis, ka nākotnē ļoti svarīgi būtu šādus kontaktus attīstīt arī ar citām valstīm.

Sarunas nobeigumā ASV senatoru padomnieki interesējās par privatizācijas procesa norisi mūsu valstī. R.Ražuks atzina: kaut arī bijušas kļūdas, privatizācijas process kopumā vērtējams kā sekmīgs.

Arī Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Edvīns Inkēns, priekšsēdētāja biedre Helēna Demakova un Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšsēdētājs Dzintars Kudums tikās ar Amerikas Savienoto Valstu senatoru padomnieku un Potomaka fonda pārstāvju delegāciju.

Tikšanās laikā tika pārrunāti jautājumi, kas skar Latvijas paveikto ceļā uz integrāciju NATO, kā arī Latvijas un Krievijas divpusējās attiecības.

Tikšanās sākumā Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšsēdētājs Dz.Kudums uzsvēra, ka virzība uz NATO ir viena no Latvijas ārpolitikas galvenajām prioritātēm. "Atbalsts šī mērķa īstenošanai pausts ne tikai vārdos, to apliecina arī reāli paveiktais. Lai uzlabotu situāciju aizsardzības jomā, šogad Saeimā pieņemts Valsts aizsardzības finansēšanas likums, kas nosaka, ka nākamgad valsts aizsardzībai tiks atvēlēti 1,75%, bet 2003.gadā - jau 2% no iekšzemes kopprodukta," sacīja Dz.Kudums.

Viesus interesēja Latvijas parlamentā pārstāvēto politisko spēku attieksme pret Latvijas iestāšanos NATO. Komisiju pārstāvji informēja, ka piecas no Saeimā pārstāvētajām politiskajām partijām atbalsta mūsu valsts dalību Ziemeļatlantijas aliansē.

Tikšanās noslēgumā Dz.Kudums pateicās par ASV sniegto ieguldījumu Latvijas valsts aizsardzības projektu izstrādē.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!