• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par monētu "Millennium". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.08.2001., Nr. 119 https://www.vestnesis.lv/ta/id/53260

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Privatizācijas sertifikātu tirgū veikto darījumu apjomi un vidējās cenas īpašuma kompensācijas sertifikātiem no 06.08.2001 līdz 10.08.2001

Vēl šajā numurā

17.08.2001., Nr. 119

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par monētu "Millennium"

MILLENNIUM-AVERSS.JPG (27452 BYTES) MILLENNIUM-REVERSS.JPG (24370 BYTES)

2001. gada 9. augustā Latvijas Banka saņēma izdevuma "World Coin News" balvu "Gada novatoriskākā monēta" — šādu vērtējumu guvis sudraba lats "Millennium".

ASV iznākošais mēnešraksts "World Coin News" 18 gadus aptaujā noskaidro pasaulē labākās monētas desmit nominācijās: vēsturiski visnozīmīgākā monēta, labākā laikmetu atspoguļojošā monēta, visnovatoriskākā monēta, labākā zelta un sudraba monēta, labākā krona, labākā apgrozības monēta, vispopulārākā monēta, vismākslinieciskākā monēta un visiedvesmojošākā monēta. No šīm desmit monētām viena tiek izraudzīta par gada monētu.

Par 2001. gada monētu izvēlēta gada vismākslinieciskākā monēta — 5000 sudraba Itālijas liru ar zemeslodes un jaunā gadu tūkstoša iestāšanās tematiku.

Žūrijas komisijā ir monētu kaltuvju, numismātu organizāciju, monētu tirdzniecības organizāciju, centrālo banku pārstāvji, gravieri, neatkarīgi eksperti un mēnešraksta izdevēja Krause Publications pārstāvji — 2001. gadā pavisam 65 cilvēki.

Gada balva radīta, lai iedzīvinātu jaunus dizainiskus risinājumus, estētiskas vērtības monētu mākslā un parādītu meistarības līmeni, kāds mūsdienās sasniedzams šai nozarē. Balvas dibinātāji uzsver, ka, kalpojot par maksāšanas līdzekli, monēta reizē tās saņēmējam ir stāsts par izlaidēju valsti — tās stiprajām pusēm, tās sasniegumiem un veiksmēm, un šai monētas funkcijai ir pievēršama ne mazāka vērība kā pirmajai.

Jubilejas monēta — poga "Millennium" — tika nokalta 1999. gada beigās starptautiskās monētu programmas ietvaros. Lai radītu programmu, Lielbritānijas Karaliskā monētu kaltuve aicināja 24 programmas dalībvalstis no visiem zemeslodes reģioniem piedāvāt neparasta izskata monētas, kas būtu unikālas attiecīgās valsts naudas kolekcijā — ar vēl nebijušu tēlu, formu vai nominālvērtību. Monēta Latvijas naudas vēsturē kļuva par unikālu ne tikai naudai nebijušās formas dēļ — īpašs bija arī naudas radīšanas process. Latvijas Banka monētas izveidei organizēja visas tautas ideju konkursu; tajā uzvarēja Taurenes pamatskolas matemātikas skolotāja Maija Bārzdiņa. Šī monēta ir ļoti populāra piemiņas lieta un velte. 1999. gada beigās trīs dienās cilvēki iegādājās 2000 monētu – pogu — tas ir tieši tik, cik tobrīd kaltuve bija paspējusi nokalt.

Monēta joprojām iegādājama Latvijas Bankas kasē, bankās un citās monētu tirdzniecības vietās.

Edžus Vējiņš, Latvijas Bankas preses sekretārs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!