• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Demokrātija ir tautas vara, bet reizē tā ir gan zināšanas un pieredze, gan prakse un tradīcijas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.05.1995., Nr. 81 https://www.vestnesis.lv/ta/id/53088

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Dzīvokļa īpašums un Zemesgrāmata

Vēl šajā numurā

27.05.1995., Nr. 81

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Demokrātija ir tautas vara, bet reizē tā ir gan zināšanas un pieredze, gan prakse un tradīcijas

"Mācīšanās vislabāk sokas jaunībā"

Saeimas priekšsēdētāja Anatolija Gorbunova uzruna Latvijas Skolēnu saeimai

Godātie Skolēnu saeimas pārstāvji!

Šī diena Saeimas namam ir vēsturiska ar savu neparastumu. LR 5.Saeimas deputāti būs pagodināti, ka 1995. gada 26.maijā viņu vietas ir ieņēmusi Skolēnu saeima. Es ceru, ka arī jūsu dzīvē šī diena paliks kā nozīmīga.

Latvijas Republikas Satversmē ir noteikts, ka Latvija ir neatkarīga, demokrātiska valsts. Bet no šīs tribīnes deputāti dažreiz ir atzinuši, ka demokrātiju mēs vēl tikai mācāmies.

Jums un vēl labāk mums, Saeimas deputātiem, ir zināms, ka mācīšanās vislabāk sokas jaunībā.

Kas tad ir demokrātija? Demokrātija, kā zināms, ir tautas vara, bet reizē tā ir gan zināšanas un pieredze, gan konkrēta prakse un tradīcijas.

Apsveicami ir tas, ka jūs neesat pulcējušies uz lietišķu spēli, kuras nosaukums ir Saeima. Saeima jums likās pieņemama demokrātiska parlamentāra forma, ar kuras palīdzību jūs gribat būt par izglītības sistēmas aktīviem līdzveidotājiem.

Es ļoti vēlētos, lai Skolēnu saeima kļūtu par tradīciju.

Es ļoti negribētu, lai Skolēnu saeima paliek tikai par skolēnu pārstāvju sapulci. Lai tas tā nenotiktu, būtu jāņem vērā vairākas lietas.

Jūs esat Skolēnu saeimas pārstāvji — deputāti, un deputātiem ir savs noteikts statuss, kurš stājas spēkā ar ievēlēšanas brīdi. Taču pats galvenais, kas jāatceras katram deputātam, ir tā atbildība, kura viņam jāuzņemas pret tiem, kuri viņu ir ievēlējuši.

Svarīgi ir vēl kas — Saeima atšķirsies no vienkāršas sapulces, ja tai būs stiprs reglaments, kas noteiks tās darbības principus, jeb Saeimas Kārtības rullis. Parlamenta Kārtības rullis — tā nav vienkārši formāla tradīcija, tas ir likums par to, kādā veidā Saeima pieņem likumus.

Stingra procedūra palīdz racionāli un mērķtiecīgi strādāt. Un tieši procedūra nodrošina objektīvu pieeju. Jūs nekad nevarat iepriekš zināt, vai jūs ar savu viedokli gūsit vairākuma atbalstu, vai būsit mazākumā. Bet jums jābūt pārliecinātiem, ka jūsu priekšlikums tiks izskatīts pēc būtības. Tāpat jums jābūt skaidrībā par to, kādā veidā jums jādarbojas, lai savu viedokli aizstāvētu, jeb — jāprot maksimāli izmantot procedūru. Tāpēc es novēlu jums stingri ievērot Kārtības rulli.

Skolēnu pārstāvju sapulce tiešām kļūs par Skolēnu saeimu, ja jūs neaizmirsīsit vienu svarīgu Saeimas kā parlamenta iezīmi, un tāda tā ir patiesi demokrātiskās valstīs — Saeimā jāizskan ne tikai prasībām, bet Saeimai kā parlamentam jābūt tai vietai, kur tiek saskaņotas sabiedrības dažādu slāņu intereses.

Ir samērā viegli izteikt un vienoties par savām prasībām, bet daudz grūtāk ir tās saskaņot ar visas sabiedrības interesēm.

Jūs esat izvēlējušies augstāko — parlamentāro — formu, tātad jūs neesat Vislatvijas skolēnu sanāksme, jūs esat Saeima — tāpēc, pieņemot savas prasības, mēģiniet tās skatīt ne tikai no sava, bet arī no sabiedrības interešu viedokļa.

Bet nebaidieties arī izteikt savas prasības. Esmu pārliecināts, ka tās palīdzēs vēl 5.Saeimai vai varbūt pat 6.Saeimai pieņemt Izglītības likumu. Un, pilnveidojot izglītības sistēmu, jūs vienlaikus pilnveidojat visu mūsu sabiedrību.

Vēlu jums sekmes!

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!