• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas un finansu komitejā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.10.1995., Nr. 168 https://www.vestnesis.lv/ta/id/52812

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru prezidents "Latvijas finierī"

Vēl šajā numurā

31.10.1995., Nr. 168

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

MINISTRU KABINETA ZIŅAS

Ekonomikas un finansu komitejā

Vakar, 30.oktobrī, Ministru kabineta Ekonomikas un finansu komiteja akceptēja izskatīšanai valdības sēdē rīkojuma projektu “Par pensiju fondam nodoto statūtsabiedrībās pārveidoto valsts un pašvaldību uzņēmumu kapitāla daļu pārvaldīšanu”. Tas paredz, ka pensiju fondam nododamo valsts un pašvaldību kapitāla daļu uzņēmējsabiedrībās turētājs turpmāk būs Valsts sociālās apdrošināšanas fonds. Līdz ar to visas dividendes par šīm kapitāla daļām nonāks sociālās apdrošināšanas budžetā.

Komiteja akceptējusi noteikumu projektu “Par kārtību, kādā pašvaldības var uzlikt pašvaldību nodevas”. Pašvaldības nodevu varēs iekasēt tikai par tās domes un domes izveidoto iestāžu sniegtajiem pakalpojumiem, par izklaidējoša rakstura pasākumu rīkošanu publiskās vietās, par atpūtnieku un tūristu uzņemšanu, par tirdzniecību publiskās vietās (izņemot par vietām, kuras jau speciāli iekārtotas tirdzniecībai), par visu veidu dzīvnieku turēšanu, par reklāmas, afišu un sludinājumu izvietošanu publiskās vietās, par laivu, motorlaivu un jahtu turēšanu, kā arī par pašvaldību simbolikas izmantošanu. Valdības akceptam komiteja nolēmusi nosūtīt arī likuma “Par valsts un pašvaldību mantas atsavināšanas kārtību” piemērošanas noteikumus, tas ir, kas un kā var atsavināt valsts mantu, kā tiek saskaņots jautājums par valsts mantas atsavināšanu.

Atbalstīts Privatizācijas aģentūras priekšlikums, ka nav lietderīgi, veicot atsevišķu valsts uzņēmumu likvidāciju, pārraudzībā pār likvidācijas gaitu iesaistīt arī Valsts īpašuma fondu, jo uzraudzību jau veic Valsts kontrole un Privatizācijas aģentūras padome.

MK konceptuālai izskatīšanai komiteja nolēmusi nosūtīt 1996.gada valsts lauksaimniecības likuma projektu. Tajā 1996.gadam noteikti galvenie lauksaimniecības attīstības uzdevumi, iedzīvotāju apgādei nepieciešamie un iespējamie lauksaimniecības produktu ražošanas apjomi (piemēram, nepieciešami 162 000 tonnu gaļas un gaļas produktu, bet iespējams saražot tikai 120 000 tonnu), ražošanas nodrošināšanai nepieciešamie finansu resursi (piemēram, subsīdijas lauksaimniecības produkcijas ražotājiem būtu nepieciešamas 13,2 — 20 miljonu latu apmērā), kā arī citi lauksaimniecības attīstībā veicamie uzdevumi.

Akceptēts projekts kārtībai, kādā Valsts ieņēmumu dienesta nodaļas turpmāk reģistrēs nodokļu maksātājus un veidos vienotu reģistrācijas sistēmu, tas ir, kādu informāciju uzkrāj nodokļu maksātāju reģistrs, kā uzņēmējsabiedrībām jāreģistrējas nodokļu maksātāju reģistrā un kādos gadījumos uzņēmējsabiedrība tiek svītrota no reģistra datu bāzes. Uzņēmējiem papildu staigāšanu šī reģistrācija neprasīs — nodokļu maksātāju reģistra uzskaitē nodokļu maksātājs nonāks, iesniedzot dokumentus par uzņēmuma reģistrāciju Uzņēmumu reģistrā (juridiskām personām) vai saņemot algas grāmatiņu VID (fiziskām personām).

Valdības akceptam nolemts nosūtīt rīkojuma projektu “Par Latvijas Attīstības aģentūras statūtu apstiprināšanu”. Tie saskaņoti ar Satversmes 81.panta kārtībā pieņemtajiem Latvijas Attīstības aģentūras darbības noteikumiem un paredz, ka nodibināma valsts bezpeļņas akciju sabiedrība LAA ar dibināšanas reģistrēto pamatkapitālu 250 000 latu. Jaunveidojamā valsts akciju sabiedrība būs Latvijas Attīstības aģentūras tiesību un saistību pārmantotāja.

Atbalstīts Zemkopības ministrijas priekšlikuma projekts par 60 000 dekalitru etilspirta ievešanu Latvijā ar samazinātu ievedmuitu, tas ir, 5% apmērā. Šāda lēmuma iemesls — jānodrošina Latvijas alkoholu ražojošos uzņēmumus ar izejvielām.

Apstiprināts projekts noteikumiem par dzīvojamo māju privatizācijas objekta vērtības noteikšanu. Tie nosaka, ka dzīvokļa, neapdzīvojamās mājas, mākslinieku darbnīcas, viendzīvokļa un daudzdzīvokļu mājas novērtēšana jāorganizē un jāveic pilsētu un pagastu dzīvojamo māju privatizācijas komisijām saskaņā ar speciālu māju novērtēšanas metodiku.

Izskatīšanai valdības sēdē akceptēts arī noteikumu projekts “Par dzīvojamās mājas privatizācijai nepieciešamajiem dokumentiem un to sagatavošanu, tas ir, kādi būs privatizācijai nepieciešamo dokumentu paraugi, kā piemērojamas atsevišķas likuma “Par valsts un pašvaldību dzīvojamā fonda privatizāciju” normas.

Valsts īpašumā nolemts saglabāt un nodot Valsts mežu dienestam Rīgas autoelektroaparātu rūpnīcas dzīvojamo māju un saimniecības ēkas Alūksnes rajona Virešu pagastā, Gulbenes MRS kantora un saimniecības ēkas. Valsts īpašumā jāpaliek arī ēkai Baldonē, Rīgas ielā 89, un tai jāpāriet Labklājības ministrijas valdījumā. Savukārt nekustamo īpašumu Rīgā, Duntes ielā 8, (bijušais Kara hospitālis) nolemts nodot Rīgas Domes īpašumā.

Privatizācijai nolemts nodot kārtējos 19 valsts īpašuma objektus, tai skaitā valsts uzņēmumu “Rīgas manufaktūra”, valsts akciju sabiedrību “Staburadze”, valsts uzņēmumu “Kalceks”, papīrfabriku “Jugla”, valsts uzņēmumu “Komutators”. Savukārt no privatizācijai paredzēto valsts īpašumu sarakstiem nolemts svītrot uzņēmumu “Kalsnavas spirts” un uzsākt tajā ražošanas pārstrukturizāciju.

Valsts īpašuma fondam atļauts pārdot izsolē ēku Brīvības ielā 38 (ar nosacījumu, ka ēkā paliek A.Upīša muzejs), Kaļķu ielā 20, Smilšu ielā 16, Turgeņeva ielā 16, Vecpilsētas ielā 8a, Brīvības ielā 230 un Teātra ielā 6.

Zemes īpašumu Rīgā, Hamburgas ielā 9, nolemts pārdot Vācijas Federatīvajai Republikai vēstniecības vajadzībām.

Privatizēt nolemts arī nekustamo īpašumu Rīgā, Republikas laukumā 2, bet ar nosacījumu, ka tiek veidota statūtsabiedrība, kuras daļa pieder valstij.

Valdības preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!