• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Uzbekistānas delegācijas vizīti. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.11.1996., Nr. 206 https://www.vestnesis.lv/ta/id/52585

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pa saujai Indijas saules un domu

Vēl šajā numurā

29.11.1996., Nr. 206

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Uzbekistānas delegācijas vizīti

Vakar beidzās trīs dienu ilgā Uzbekistānas Republikas Olij Mažlisa (parlamenta) oficiālā vizīte Latvijā. Delegācijas vadītājs bija Uzbekijas parlamenta priekšsēdētājs Erkins Halilovs. Uzturoties Latvijas galvaspilsētā Rīgā, viesi tikās ar Valsts prezidentu Gunti Ulmani, Ministru prezidentu Andri Šķēli, Saeimas priekšsēdētāju Alfredu Čepāni, ar Latvijas un Uzbekistānas parlamentu sadarbības atbalsta grupu, ar Saeimas Ārlietu komisijas, Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas un Aizsardzības un iekšlietu komisijas locekļiem. Turklāt Uzbekistānas parlamenta delegācija apmeklēja akciju sabiedrību “Uzvara” un Rīgas tirdzniecības ostu.

Vakarrīt E.Halilovs uzrunāja Latvijas Republikas Saeimu.

Viesošanās noslēgumā preses konferencē Alfreds Čepānis sacīja, ka Uzbekistāna ir tā NVS valsts, ar ko Latvijai ir izveidojušās sevišķi labas attiecības valdību un parlamentu līmenī. Abas puses jau ir ratificējušas 12 dažādas starpvalstu vienošanās. Sagatavošanas stadijā ir vēl seši dokumenti, kas varētu veicināt sadarbības paplašināšanos un padziļināšanos. Čepāņa kungs izteica gandarījumu par Uzbekistānas patstāvību, paužot savu attieksmi pret globālajām un reģionālajām problēmām.

Savukārt Erkins Halilovs bija ļoti apmierināts ar vizītes laikā notikušo sarunu konkrētajiem rezultātiem. Viņaprāt, Uzbekistānai ir izcila loma kā Austrumus un Rietumus vienojošam elementam. Turklāt Uzbekistāna esot ļoti bagāta valsts — ar lieliem kokvilnas un zelta krājumiem. Tāpēc par to ieinteresējušās daudzas Rietumu valstis. Bet Latvija Uzbekistānā tiekot uzskatīta par drošu, inteliģentu un abpusēji izdevīgu partneri.

Atšķirībā no citām NVS valstīm Uzbekistāna esot spējusi saglabāt pilsonisko mieru un saskaņu. Ekonomikas jautājumi guvuši virsroku pār politiskajiem. Radikālas reformas jeb “šoka terapija” Uzbekistānas tautai neesot pieņemamas. Jo pastāvīgi jādomā par daudzajiem nabadzīgajiem iedzīvotājiem.

Uzbekistāna, attīstot kontaktus ar Latviju, cerot uz abpusēji izdevīgu sadarbību tranzīttirdzniecībā. Rietumvalstu un Austrumāzijas investīcijas Uzbekistānas ražotnēs esot visai lielas un ar pieaugošu tendenci. Tāpēc arī Latvijas valsts un privātajām saimnieciskajām institūcijām varētu būt īpaša interese par tālās Vidusāzijas valsts ekonomisko potenciālu.

Mintauts Ducmanis,

“LV” Saeimas un valdības lietu redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!