• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Francijas jūras kara fregate "Detroyat" Daugavas ūdeņos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.06.1996., Nr. 99 https://www.vestnesis.lv/ta/id/52531

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Satiksmes ministrijas pavēle Nr.39

Par grozījumiem "Noteikumos par sertifikātu izsniegšanas kārtību kravas ekspedīcijas pakalpojumu uzņēmējdarbībai"

Vēl šajā numurā

11.06.1996., Nr. 99

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

MILITĀRĀS ZIŅAS

Francijas jūras kara fregate "Detroyat" Daugavas ūdeņos

Šā gada 7.jūnijā Rīgā trīs dienu vizītē ieradās Francijas jūras kara flotes fregate “Detroyat”. Latvijā franču karakuģis uzturējās līdz 10.jūnijam, un šajā laikā kuģa komandieris korvetkapteinis Žans Batists Dipuī (Jean Baptiste Dupuis) tikās ar Latvijas Jūras spēku vadību, kā arī ar citām civilajām un militārajām amatpersonām.

Vizītes pirmajā dienā, 7.jūnijā, franču kara jūrnieki Latvijas Jūras spēkiem dāvināja ugunsdzēšanas aprīkojumu un jūrnieku uniformas. Pirms svinīgā pasākuma uz fregates “Detroyat” klāja notika preses konference, kurā piedalījās kuģa komandieris fregates kapteinis Žans Batists Dipuī, Francijas vēstniecības Latvijā pirmais padomnieks un preses atašejs Filips Senjorēns (Filip Seigneuren), Latvijas Jūras spēku komandieris jūras kapteinis Gaidis Zeibots, Latvijas Jūras spēku kapteiņleitnants Ingus Vizulis, Nacionālo bruņoto spēku preses virsnieks leitnants Uldis Davidovs.

Kuģa komandieris Ž.B.Dipuī īsi raksturoja fregati “Detroyat”. “Detroyat” ir karakuģis, kas galvenokārt paredzēts zemūdeņu iznīcināšanai, tomēr fregates funkcijās ietilpst arī cīņa ar aviāciju, mīnu atklāšana, patruļdienests, kā arī cilvēku glābšana, palīdzība avārijā iekļuvušiem, ūdens piesārņošanas likvidēšana. Pavisam Francijā ir uzbūvēti 17 šī tipa karakuģi. “Detroyat” ir ceturtais no šīs sērijas karakuģiem. Fregate ir nosaukta Francijas jūras kara flotes virsnieka Robēra Detruā (Robert Detroyat) (1911—1941) vārdā, kurš, pildot kaujas uzdevumu, gāja bojā varoņa nāvē vētrā pasaules kara laikā. Kuģa bāzēšanās vietas ir Brestas un Loriānas jūras kara bāzes. “Detroyat” raksturo sekojoši skaitļi — garums 80 metri, platums 10 metri, kravas spēja — 1350 tonnas. Pavisam fregates apkalpē ir 95 cilvēki: 8 virsnieki, 55 apakšvirsnieki, 40 jūrnieki. Kaujas uzdevumu veikšanai kuģim ir iespaidīgs apbruņojums: trīs radari, 1—100 milimetru un 2—20 milimetru universālie ātršāvēji lielgabali (tos var izmantot jūras, sauszemes un gaisa mērķu iznīcināšanai), 1—375 milimetru dziļumbumbu metējs, 4 torpēdaparāti, jaudīgās “Exocet” tipa raķetes un mīnu atklāšanas ierīce. “Detroyat” var ilgi atrasties jūrā un bieži dodas 4—6 mēnešu ilgos jūras braucienos.

Kuģa komandieris pastāstīja, ka katru gadu Francijas jūras kara flote sūta vienu karakuģi uz Baltijas jūru, kur tas atrodas vienu mēnesi. Brestas ostu “Detroyat” atstāja 4.maijā, vispirms veica dažus kopīgus treniņus ar Dānijas un Vācijas kara kuģiem. 14.maijā fregate iebrauca Baltijas jūrā. “Detroyat” jau apmeklēja Gdiņas, Klaipēdas, Tallinas ostas. 11.jūnijā fregate atstās Baltijas jūru.

Kuģa komandieris informēja, ka viens no “Detroyat” misijas mērķiem bija Francijas jūras kara flotes un Latvijas Jūras spēku draudzības saišu nostiprināšana un humānās palīdzības atvešana Latvijas Jūras spēkiem.

Pēc tam “Detroyat” komandieris Ž.B.Dipuī Latvijas Jūras spēku komandierim G.Zeibotam pasniedza Francijas jūras kara flotes dāvanu — ekipējumu un modernus, specifiskus līdzekļus ugunsdrošībai un cīņai ar uguni uz ūdens. Svinīgā pasākuma noslēgumā Latvijas Jūras spēku komandieris G.Zeibots sirsnīgi pateicās franču jūrniekiem par dāvanām — dārgo un tehniski sarežģīto aprīkojumu cīņai ar uguni, ekipējumu. G.Zeibots piebilda, ka nākotnē ir iespējama Latvijas kara kuģu draudzības vizīte Francijā — Brestas ostā.

Savukārt rīdzinieki un Rīgas viesi fregati “Detroyat” varēja apskatīt 8. un 9.jūnijā.

Viesturs Avots,
“LV” nozares redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!