• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Stenogramma. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.06.1996., Nr. 99 https://www.vestnesis.lv/ta/id/52519

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Notāru, tiesu ziņas

Vēl šajā numurā

11.06.1996., Nr. 99

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Stenogramma

Sēdes vadītāja. Godātie deputāti, lūdzu, ieņemiet savas vietas! Sākam 1996.gada 6.jūnija Saeimas sēdi. Darbu turpinām pie tā paša likumprojekta, kura izskatīšanu mēs pārtraucām iepriekšējā kārtējā sēdē.

Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par nodokļiem un nodevām””. Māris Vītols — Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas vārdā, LZS, KDS un LDP frakcijas deputāts!

 

M.Vītols (LZS, KDS, LDP). Godātā Saeimas priekšsēdētāja! Godātie kolēģi Saeimas deputāti! Es jūs aicinu koncentrēties darbam. Izskatām grozījumus likumā “Par nodokļiem un nodevām”.Otrais lasījums, steidzams. Pamatā strādāsim ar dokumentu nr. 823c. Budžeta un finansu (nodokļu) komisija ir apkopojusi saņemtos priekšlikumus, devusi savu atzinumu, un jūsu priekšā ir tabula, kurā šie visi saņemtie priekšlikumi ir apkopoti. Tātad lūgums būtu uzsākt šā likumprojekta izskatīšanu pa pantiem.

1.pantā ...

Sēdes vadītāja. Vītola kungs, es jums atļaušos atgādināt, ka mēs šajā likumprojektā iepriekšējā sēdē tikām līdz 12.panta ceturtajai daļai, kas atrodas likumprojekta 7.lappusē. Tāpēc, lūdzu, esiet tik laipns un nelieciet mums sākt balsot likumprojektu no 1.panta, jo mēs jau esam līdz 12.pantam likumprojektu nobalsojuši. Tāpēc, lūdzu, turpiniet no tās vietas, kur pagājušoreiz beidza deputāts Roberts Zīle.

 

M.Vītols. Jūs varat precizēt?

Sēdes vadītāja. Lūdzu, jums stenogramma!

 

M.Vītols. Tālāk. Tātad mums būtu... Ir saņemti priekšlikumi par 12.panta ceturto daļu. Un šeit ir Juridiskā biroja priekšlikums, kurā ir terminoloģisks precizējums. Budžeta komisija šo priekšlikumu atbalsta.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav? Pieņemts.

 

M.Vītols. Tālāk ir saņemts Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums izteikt šo ceturto daļu redakcijā, kādā jūs to varat redzēt. Budžeta un finansu (nodokļu) komisija neatbalsta šo priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Deputātiem pret to, ka noraida Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas iesniegto priekšlikumu, iebildumu nav? Pieņemts.

 

M.Vītols. Tālāk ir deputāta Kārļa Čerāna priekšlikums papildināt likuma 12.panta ceturto daļu ar tekstu, ar kuru jūs varat iepazīties. Budžeta un finansu (nodokļu) komisija neatbalsta šo priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Atklājam debates. Vārds deputātam Kārlim Čerānam, frakcijas “Latvijai” pārstāvim!

 

K.Čerāns (TKL). Labrīt, cienījamā sēdes vadītāja! Godātie deputāti! Šī panta daļa attiecas uz pašvaldību pieņemtajiem saistošajiem noteikumiem par maksājumu izdarīšanu, konkrēti, par kārtību, kādā tie ir reģistrējami Ministru kabinetā. Mana priekšlikuma būtība šajā 12.panta ceturtajā daļā ir uzlikt Ministru kabinetam, konkrēti, Pašvaldību lietu pārvaldei par pienākumu tos saistošos noteikumus, kurus pašvaldības iesniedz reģistrācijai, vai nu reģistrēt, vai arī sniegt atteikumu noteiktā laikā, tas ir, 30 dienu laikā, lai nebūtu tāda situācija, ka šī pārvaldes institūcija šos noteikumus ir saņēmusi un pēc tam vienkārši neizskata. Tātad šis priekšlikums ir radies uz piecu deputātu — Dobeļa, Seiles, Tabūna, Lamberga un Eniņa — priekšlikumu bāzes, to izsakot citā redakcijā, ideju arī nedaudz modificējot, bet saglabājot. Tātad lai pašvaldībām būtu kaut kāda aizsardzība pret laika novilcināšanu Ministru kabineta ietvaros. Tādēļ es lūdzu deputātus balsot par manu priekšlikumu un izteikt tam atbalstu. Paldies!

Sēdes vadītāja. Anna Seile, LNNK un LZP frakcijas deputāte!

 

A.Seile (LNNK, LZP). Labrīt, cienījamā sēdes vadītāja, Prezidija locekļi un Saeimas deputāti! Tik tiešām, ja mēs gribam aizstāvēt pašvaldības, lai pašvaldībām būtu skaidrība, ka viņu pieņemtie dažādie noteikumi par nodevām netiks vēlāk atcelti ar Ministru kabineta rīkojumu, ir vajadzīga šī skaidrība. Tāpēc arī LNNK deputāti bija iesnieguši priekšlikumu. Tiesa gan, tas vairs neatbilst šodienas prasībām, jo tagad vairs likuma noteikumi neparedz, ka Finansu ministrijai būtu jāceļ iebildumi, bet šos jautājumus tagad izskata Ministru kabineta Lietu pārvalde. Tāpēc precīzāka redakcija ir tā, ko iesniedzis deputāts Čerāns, un arī mēs aicinām atbalstīt deputāta Čerāna priekšlikumu, lai pašvaldībām nebūtu šīs ilgās neskaidrības par to, cik ilgā laikā šīs nodevas tiek akceptētas vai noraidītas. Paldies par uzmanību!

Sēdes vadītāja. Aija Poča — Ministru kabineta vārdā!

 

A.Poča (valsts ieņēmumu valsts ministre). Labdien, cienījamais Prezidij! Labdien, cienījamā Saeima! Attiecībā uz deputāta Čerāna priekšlikumu es gribu teikt, ka jau nobalsotajā redakcijā šā panta ceturtajā daļā ir noteikts, ka šīs pašvaldību nodevas reģistrējamas Ministru kabineta noteiktajā kārtībā. Jau šobrīd ir šādi Ministru kabineta noteikumi. Šos precizējumus, ja ir nepieciešams, var izdarīt tieši šajos Ministru kabineta noteikumos. Mūsuprāt, vienkārši likumā nebūtu nepieciešams izvērst tādu normu aprakstu, kuras regulē Ministru kabineta noteikumi. Es lūgtu neatbalstīt šo Čerāna kunga priekšlikumu. Paldies!

Sēdes vadītāja. Vairāk debatēs deputāti pieteikušies nav. Komisijas vārdā!

 

M.Vītols. Budžeta un finansu komisija, izskatot šo priekšlikumu, nolēma to neatbalstīt, un komisijas vārdā es arī lūdzu Saeimas deputātus neatbalstīt deputāta Čerāna priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Lūdzu deputātus balsot par deputāta Čerāna priekšlikumu papildināt likuma 12.panta ceturto daļu ar tekstu, kāds ir dots jums tabulās. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu deputātus balsot! Lūdzu rezultātu! Par — 37, pret — 16, atturas — 21. Rezultāts ir neizšķirts. Lūdzu deputātus vēlreiz pārdomāt pirms otrreizēja — atkārtota balsojuma. Lūdzu vēlreiz zvanu! Lūdzu deputātus balsot par deputāta Kārļa Čerāna priekšlikumu papildināt likuma 12.panta ceturto daļu ar šādu tekstu. Atļaušos jums nolasīt. Es atvainojos, noņemiet balsošanas režīmu! “Pašvaldību lietu pārvaldei jāveic noteikumu reģistrācija vai arī jāsniedz motivēts atteikums to darīt ne vēlāk kā 30 dienu laikā pēc noteikumu reģistrācijas pieteikuma saņemšanas.” Tagad lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu deputātus balsot! Lūdzu rezultātu! Par — 49, pret — 16, atturas — 11. Priekšlikums ir pieņemts.

 

M.Vītols. Tālāk ir saņemts Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums par terminoloģisku precizējumu, un tas ir piektajā daļā. Budžeta un finansu (nodokļu) komisija atbalsta šo priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Tātad piektajā daļā aizstāt vārdus “Pašvaldību lietu pārvalde” ar vārdiem “pašvaldību darbību pārraugošā institūcija”. Deputātiem iebildumu nav? Pieņemts.

 

M.Vītols. Tālāk saņemts Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums izteikt piekto daļu redakcijā, kādu jūs varat redzēt. Budžeta un finansu (nodokļu) komisija neatbalsta šo priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu pret komisijas slēdzienu nav? Pieņemts.

 

M.Vītols. Tālāk ir deputāta Kārļa Čerāna priekšlikums papildināt likuma 12.panta piekto daļu ar tekstu, ar kuru jūs varat iepazīties tabulā. Budžeta un finansu (nodokļu) komisija neatbalsta šo priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Jā, es vienkārši pirms vārda došanas skatos, kā tas iet kopā ar iepriekšējo balsojumu, vai tur neiznāk pretruna, ja jūs to tagad noraidāt. Atklājam debates. Kārlis Čerāns, frakcijas “Latvijai” deputāts!

 

K.Čerāns (TKL). Godātie deputāti! Šis priekšlikums ir analoģisks manam iepriekšējam priekšlikumam. Iepriekšējais attiecas uz republikas pilsētu domēm un rajonu padomēm, uz to noteikumiem. Šis savukārt attiecas uz rajonu (pilsētu) domju un pagastu padomju pieņemtajiem noteikumiem. Tātad, ja vienā gadījumā tas tika atbalstīts, tad otrā gadījumā arī šeit būtu ļoti loģiski to atbalstīt. Es lūgtu deputātus arī balsot par to un ar balsojumu izteikt savu atbalstu. Paldies!

Sēdes vadītāja. Anna Seile, LNNK un LZP frakcijas deputāte!

 

A.Seile (LNNK, LZP). Cienījamie deputāti! Es ļoti lūdzu jūsu atbalstu šim priekšlikumam, jo līdzīgu priekšlikumu ir iesnieguši arī Dobelis, Seile, Tabūns, Lambergs un Eniņš. Mēs noņemam savu priekšlikumu, kas seko mazliet tālāk, Čerāna kunga priekšlikuma labā, jo tik tiešām šai kārtībai tagad vajadzētu būt vienveidīgai. Ja mēs esam nobalsojuši, ka Ministru kabinetam ir jāpieņem lēmums ļoti noteiktā laikā, ja lēmumu par nodevām ir pieņēmušas republikas pilsētu domes un rajonu padomes, tad šādus pašus noteikumus, protams, būtu ļoti loģiski attiecināt arī uz tām mazajām rajonu pilsētu un pagastu pašvaldībām. Aicinu atbalstīt tikpat aktīvi kā iepriekšējā balsojumā Čerāna kunga priekšlikumu. Paldies par uzmanību!

Sēdes vadītāja. Debatēs vairāk deputātu pieteikušies nav. Lūdzu zvanu! Lūdzu deputātus balsot par deputāta Čerāna priekšlikumu papildināt likuma 12.panta piekto daļu ar šādu tekstu. Lūdzu deputātus izlasīt šo tekstu tabulā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu deputātus balsot! Lūdzu rezultātu! Par — 60, pret — 1, atturas — 8. Priekšlikums ir pieņemts.

 

M.Vītols. Tālāk ir priekšlikums, kuru ir iesnieguši deputāti Dobelis, Seile...

Sēdes vadītāja. Es atvainojos, Vītola kungs! Cik es saprotu, Seiles kundze šo priekšlikumu ir noņēmusi. Līdz ar to mēs to neizskatām.

 

M.Vītols. Paldies! Tālāk ir pie 15.panta valsts ieņēmumu valsts ministres Aijas Počas priekšlikums papildināt šo pantu ar jaunu punktu redakcijā, ar kuru jūs varat iepazīties. Budžeta un finansu komisija atbalsta šo priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav? Pieņemts.

 

M.Vītols. Tālāk pie 24.panta ir labklājības ministra Makarova priekšlikums papildināt panta pirmo daļu ar jaunu 3.punktu, kas attiecas uz nodokļu samaksas termiņa pagarināšanu un nodokļu parāda kapitalizāciju. Budžeta un finansu (nodokļu) komisija atbalsta šo priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu pret komisijas slēdzienu nav? Pieņemts.

 

M.Vītols. Tālāk par 24.panta trešo daļu ir Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums izdarīt redakcionālus precizējumus. Budžeta un finansu (nodokļu) komisija atbalsta šo priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Deputātiem pret to, ka Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums ir pieņemts, iebildumu nav? Pieņemts.

 

M.Vītols. Tālāk ir deputāta Tuča priekšlikums papildināt 24.panta trešo daļu aiz vārdiem “Finansu ministrija”, ar vārdiem “vai Ministru kabinets, starpresoru institūcija”. Budžeta un finansu (nodokļu) komisija uzskata to par nelietderīgu un līdz ar to neatbalsta šo priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu pret komisijas slēdzienu nav? Pieņemts.

 

M.Vītols. Tālāk arī ir deputāta Tuča priekšlikums pie 24.panta trešās daļas — 1.apakšpunktā izslēgt vārdus “bet ne vairāk kā 50 procentu”, ko Budžeta un finansu (nodokļu) komisija nav atbalstījusi.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu pret komisijas slēdzienu nav? Pieņemts.

 

M.Vītols. Tālāk pie šī paša panta apakšpunkta ir Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums precizēt redakciju. Tas ir stilistisks labojums, un Budžeta un finansu (nodokļu) komisija atbalsta šo priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu pret komisijas slēdzienu nav? Pieņemts.

 

M.Vītols. Par 24.panta trešās daļas 2.apakšpunktu ir deputāta Čepāņa priekšlikums, kurš ir iestrādāts deputāta Tuča priekšlikumā. Budžeta un finansu (nodokļu) komisija atbalsta deputāta Tuča priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Deputāta Čepāņa priekšlikumu?

 

M.Vītols. Neatbalsta. Nu, tas ir daļēji atbalstīts un iestrādāts deputāta Tuča priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputātiem pret komisijas doto panta redakciju iebildumu nav. Pieņemts.

 

M.Vītols. Pie panta trešās daļas 3.punkta ir Juridiskā biroja priekšlikums izteikt šo punktu precizētā redakcijā. Budžeta un finansu (nodokļu) komisija atbalsta šo priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu pret komisijas slēdzienu nav? Pieņemts.

 

M.Vītols. Tālāk ir deputāta Čepāņa priekšlikums svītrot 24.panta ceturto daļu, un Budžeta un finansu (nodokļu) komisija šo priekšlikumu neatbalsta.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu pret komisijas slēdzienu nav? Pieņemts.

 

M.Vītols. Tālāk ir Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikums izteikt 24.panta piekto daļu jaunā redakcijā, un Budžeta un finansu (nodokļu) komisija atbalsta šo priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu pret komisijas redakciju nav? Pieņemts.

 

M.Vītols. Tālāk ir deputāta Čepāņa priekšlikums pie 24.panta sestās daļas — izteikt sesto daļu redakcijā, ar kuru jūs varat iepazīties tabulā. Šis priekšlikums daļēji tātad šeit nav atbalstīts, daļēji iestrādāts komisijas priekšlikumā pārejas noteikumos.

Sēdes vadītāja. Deputātiem pret komisijas slēdzienu iebildumu nav? Pieņemts.

M.Vītols. Tālāk ir deputāta Čepāņa priekšlikums 24.panta desmitajā daļā izdarīt redakcionālus grozījumus, un šeit Budžeta un finansu (nodokļu) komisija deputāta Čepāņa priekšlikumu nav atbalstījusi, bet ir to iestrādājusi savā Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikumā.

 

Turpinājums — nākamajā numurā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!