• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pārbaudes rezultātiem Latvijas Enerģētikas aģentūrā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.02.1996., Nr. 38 https://www.vestnesis.lv/ta/id/52327

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Republikas valdības un Krievijas Federācijas valdības vienošanās par sadarbīburobežapsardzības jautājumos

Vēl šajā numurā

29.02.1996., Nr. 38

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

VALSTS KONTROLES ZIŅAS

Revīzijas lieta
nr.5.1–2–215 1995.g.

Latvijas Republikas Valsts kontroles
Valsts budžeta revīzijas departamenta kolēģijas lēmums

Rīgā, 1995.gada 21.decembrī

Par pārbaudes rezultātiem Latvijas Enerģētikas aģentūrā

Latvijas Republikas Valsts kontroles Valsts budžeta revīzijas departamenta kolēģijas priekšsēdētājs — departamenta direktors — K.Beljānis un kolēģijas locekļi B.Breidaks un R.Zonenbergs, izskatījuši pārbaudes rezultātus par Latvijas Enerģētikas aģentūras darbību un rīcību ar valsts mantu par laika periodu no 1994.gada marta līdz 1995.gada jūlijam,

konstatēja:

Latvijas Enerģētikas aģentūra (tālāk tekstā — LEA) nodibināta, pamatojoties uz LR Ministru kabineta 1994.gada 1.marta lēmumu nr.26, un ir Ekonomikas ministrijas pārraudzībā. Tās darbību reglamentē ar šo pašu lēmumu apstiprinātais Latvijas Enerģētikas aģentūras nolikums. Galvenie darbības virzieni ir sekojoši: Latvijas enerģētikas politikas un stratēģijas nodrošināšana, likumdošanas aktu, plānu un projektu sagatavošana enerģētikas jomā.

Finansēta LEA tiek no valsts budžeta. Personāla darba algām kā valsts pārvaldes iestādei 1995.gadā tai noteikta apropriācija Ls 60 000 apmērā, un bez tam tās rīcībā nodoti arī tautsaimniecības finansēšanai paredzētie valsts budžeta līdzekļi, kas uz revīzijas brīdi bija piešķirti Ls 157 000 apmērā. Līdz ar to Latvijas Enerģētikas aģentūrai ir valsts budžeta iestādes statuss un kā tāda tā arī atskaitās par valsts budžeta līdzekļu asignējumiem. Taču valdības apstiprinātā nolikuma 10.punkts paredz, ka savā darbībā LEA ievēro bezpeļņas organizācijas darbības principus. Par cik bezpeļņas organizācijas darbību reglamentē statūti un noteikts, ka šādai organizācijai jāreģistrējas valsts Uzņēmumu reģistrā, šajā gadījumā valdības apstiprinātais nolikums ir pretrunā ar pieņemtajiem likumiem kā par valsts budžetu, tā arī par bezpeļņas organizāciju. Atzīmējams, ka uz revīzijas pabeigšanas brīdi LEA nebija ne statūtu, ne arī tā bija reģistrēta Uzņēmumu reģistrā. Tas viss norāda uz pretrunām, kādas ir LEA statusa noteikšanā, un šīs pretrunas nepieciešams novērst.

Pārbaudē konstatēti trūkumi grāmatvedības uzskaitē: pieļautas nepilnības pamatlīdzekļu, mazvērtīgā inventāra, materiālu uzskaitē, pārkāpumi sociālā nodokļa aprēķināšanā un pabalstu izmaksā darba nespējas gadījumos.

Kases dokumentos konstatēti kases izdevuma orderi, uz kuru pamata ir izdarīti maksājumi par nesaņemtiem materiāliem un pakalpojumiem. 1994.gada jūlijā uzņēmējsabiedrībai SIA “EVOR” pēc kases orderiem izmaksāti Ls 215 par inventāra pārvešanu uz jaunajām LEA telpām. Pēc pārbaudes SIA “EVOR” konstatēts, ka nauda tur nav saņemta un uzņēmējsabiedrība transporta pakalpojumus neveic. 1994.gada decembrī uzņēmējsabiedrībai SIA “Celtniecības pasaule” pēc kases orderiem veikta apmaksa par grīdas klājumu un sienas flīzēm, attiecīgi Ls 1149,75 un Ls 648,—. SIA “Celtniecības pasaule” grāmatvede revīzijā paskaidroja, ka tādas summas nav saņemtas. LEA kases izdevumu orderos nav uzrādīta persona, kam nauda izmaksāta. Materiālu apgrozījuma pārskatos nav datu par materiālu ņemšanu uzskaitē, nav arī datu par to saņemšanu noliktavā. Minētais norāda, ka ir izdarīts kases izdevumu orderu viltojums. LEA direktors P.Šipkovs rakstiskajā paskaidrojumā neapstrīd kases izdevumu orderos uzrādīto datu neatbilstību faktiskajiem apstākļiem un izskaidro šādu rīcību ar praktisko izdevīgumu, ko guvusi LEA. Kopā tādā veidā izmaksāti Ls 2012, ar ko valstij ir nodarīts zaudējums, jo dokumentāri šie izdevumi nav pamatoti. Par šo summu nosakāms uzrēķins un materiāli nosūtāmi prokuratūrai, lai vainīgās personas tiktu sauktas pie likumā noteiktās atbildības.

Bez pamatotas lietderības ir izlietoti valsts budžeta līdzekļi likumu projektu izstrādei, izmaksājot Ekonomikas ministrijas Enerģētikas departamentu vadošajiem darbiniekiem Ls 3069. Saskaņā ar Latvijas Enerģētikas aģentūras nolikumu un funkciju sadalījumu starp Ekonomikas ministrijas Enerģētikas departamentiem un LEA šāda darba veikšana ietilpst LEA darbinieku tiešajos darba pienākumos.

No SIA “Lat Oil Product Ltd” 16 pamatkapitāla daļām LEA pieder 1 daļa, kuras nominālvērtība ir Ls 1000, taču LEA nenodrošina pietiekamu kontroli par šo savu kapitāla daļu, jo dividendes par 1994.gadu tai ir ieskaitītas tikai 1995.gada septembrī.

1995.gada 10.janvārī LEA no Valsts privatizācijas fonda telpu remontam piešķirtos līdzekļus Ls 40 000 apmērā, nepareizi rīkojoties ar tiem, ir iemaksājusi kā depozītnoguldījumu komercbankā “Latintrādes banka”. Pēc komercbankas atzīšanas par maksātnespējīgu LEA šos speciālajiem mērķiem paredzētos valsts līdzekļus ir zaudējusi.

LEA ir atvērts budžeta konts tautsaimniecības finansēšanai, bet 1995.gada I pusgadā valsts pasūtījuma izpildei saņemtie līdzekļi, kas paredzēti siltuma uzskaites mēraparātu iegādei un uzstādīšanai Ls 157 000 apmērā, Latvijas Enerģētikas aģentūrai ir nepareizi ieskaitīti saimnieciskās darbības līdzekļu kontā, šajā kontā nepamatoti tiek uzkrāti arī procenti par minētajiem līdzekļiem.

Kolēģijā piedalījās un paskaidrojumus sniedza Latvijas Enerģētikas aģentūras direktors P.Šipkovs, direktora vietniece E.Barka un galvenā grāmatvede D.Dzalba.

Valsts kontroles Budžeta revīzijas departamenta kolēģija, izvērtējot revīzijas materiālus un pamatojoties uz likuma “Par 1923.gada 2.augusta likuma “Par Valsts kontroli” atjaunošanu” 33.pantu,

nolēma:

1. Apstiprināt pārbaudes rezultātus par Latvijas Enerģētikas aģentūras darbību un rīcību ar valsts mantu laika periodā no 1994.gada marta līdz 1995.gada 1.jūlijam.

2. Noteikt Latvijas Enerģētikas aģentūrai uzrēķinu Ls 2012,— par nepareizi veiktu naudas līdzekļu izmaksu no iestādes kases uz viltotu dokumentu pamata un revīzijas materiālus šajā daļā iesniegt prokuratūrā.

3. Paziņot LR Ministru kabinetam par revīzijā konstatēto nesakārtotību likumdošanā attiecībā uz Latvijas Enerģētikas aģentūras juridiskā statusa noteikšanu.

4. Paziņot LR ekonomikas ministram par LEA vadītāju nepareizu rīcību ar valsts līdzekļiem Ls 40 000 apmērā, kā rezultātā šie līdzekļi ir zaudēti.

5. Latvijas Enerģētikas aģentūrai veikt nepieciešamos pasākumus pārbaudes aktā atklāto trūkumu novēršanai un par rezultātiem iesniegt Valsts kontrolei informāciju līdz 1996.gada 1.februārim.

Lēmumu var pārsūdzēt Latvijas Republikas Valsts kontroles padomē mēneša laikā no tā pieņemšanas dienas, iesniedzot sūdzību Valsts kontroles Valsts budžeta revīzijas departamentā.

Kolēģijas priekšsēdētājs, departamenta direktors K.Beljānis
Kolēģijas locekļi: B. Breidaks, R.Zonenbergs

1996.gada 21.februārī notika Latvijas Republikas Valsts kontroles padomes sēde, Valsts kontroles padome nolēma: atstāt negrozītu Valsts kontroles Valsts budžeta revīzijas departamenta kolēģijas 1995.gada 21.decembra lēmumu Latvijas Enerģētikas aģentūras lietā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!