• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Informācija. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.11.1997., Nr. 309/310 https://www.vestnesis.lv/ta/id/52249

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Mazo un vidējo uzņēmumu attīstības Nacionālā programma. 1997-2001.

Vēl šajā numurā

28.11.1997., Nr. 309/310

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Informācija

* Sanktpēterburgā pārtikas ražojumu izstādē “Peterfood” a/s “Uzvara” izstrādājumi — karameles “Rīgas maisījums” un zefīra kārba “Maigums” saņēmusi zelta medaļas par kvalitāti. Diploms piešķirts a/s “Laima” lielajai konfektei “Miks”.

* Pašlaik publiskā apgrozībā atrodas miljons “Baltas” akciju.

* Jaunā iesalnīca, ko paredzēts uzcelt Talsu rajona Pastendē izmaksās ap 8,5–9,6 miljoni latu. Tās jauda būs 25 000–30 000 tonnu iesala gadā. Gadā tā patērēs ap 35 000–40 000 tonnu alus miežu. Ar to audzēšanu iesalnīcas vajadzībām varēs nodarboties 3000–5000 zemnieku. Ar jaunās iesalnīcas jaudām pietiks, lai pilnībā ar kvalitatīvu iesalu nodrošinātu Latvijas alus ražotājus, kā arī, iespējams, to varētu eksportēt.

* 18. un 19. janvārī Stokholmā uz biznesa elites forumu pulcēsies ievērojamākie Baltijas jūras reģiona valstu darījumu aprindu pārstāvji, kas sniegs ieteikumus dažas dienas vēlāk Rīgā paredzētajai šo valstu valdību vadītāju sanāksmei. Forums koncentrēs uzmanību uz to, kā un cik efektīvi valdības cenšas radīt labvēlīgus apstākļus darījumu aprindām, lai tās kļūtu par ekonomikas izaugsmes un uzplaukuma veicinātāju.

* Par jauno a/s “Rīgas miesnieks” valdes priekšsēdētāju un ģenerāldirektoru uzņēmuma ārkārtas akcionāru pilnsapulcē ievēlēts bijušais Zemes bankas tehniskais direktors Andris Ņikitins. Līdz ar vadības maiņu Igaunijas Rakveres gaļas kombināts papildus iegādājās vēl 18% uzņēmuma akciju, un tagad tam pieder 85% “Rīgas miesnieka” akciju.

* Vairākām tirdzniecības vietām Rīgā iecerēts piešķirt tirgus statusu. Tās atrodas Daugavgrīvas ielā, Čiekurkalnā, Ziepniekkalnā, Sarkandaugavā, Ozolciemā un vēl citur. Līdz ar to tirgu skaits Rīgā sasniegtu 26.

* Strasbūras Ziemassvētku tirgū no Latvijas piedalīsies 64 amatnieki un individuālie ražotāji, kā arī lielie ražošanas uzņēmumi — “Staburadze”, “Laima”, “Uzvara”, “Latvijas balzams”, “Rīgas vīni”, “Dzintars” un “Līvānu stikls”.

* Pēc rūpīgām pārbaudēm atlikuši vairs tikai seši Latvijas piena pārstrādes uzņēmumi, kuri nākamgad, iespējams, varēs eksportēt savu produkciju uz Eiropas Savienības valstīm: “Rīgas piena kombināts”, “Rīgas piensaimnieks”, “AGM Agro eksports”, “Preiļu siers”, “Vidzemes piens”, “VALRIT”. Decembrī Latvijā ieradīsies ES komisija, kas izvērtēs šo uzņēmumu atbilstību ES normām.

* A/s “Valmieras stikla šķiedra” šā gada deviņos mēnešos palielinājusi produkcijas apgrozījumu par 38,4 tūkstošiem latu salīdzinājumā ar šo periodu pērn. Šajā laikā par 68,7 tūkstošiem latu pieaugusi arī uzņēmuma pirmsnodokļu peļņa.

* Rīgā, Krasta ielā atklāta jaunā “Volkswagen” centra pagaidu mītne. Tā saimnieks ir jaunais “Volkswagen AG” oficiālais parstāvis Latvijā “Motors Latvia SIA”. Pagaidu tirdzniecības zālē var iegādāties visu modeļu “Volkswagen” automobiļus un rezerves daļas.

* Krievu kultūras centrs noteiktajā laikā nav iesniedzis priekšlikumus Valsts nekustamā īpašuma aģentūrai par Pētera I nama apsaimniekošanu Vecrīgā, Palasta ielā 9, tāpēc ēka tiks pārdota atklātā izsolē, kas paredzēta 19. decembrī.

* Līdz šim Valsts nekustamā īpašuma aģentūra pārdevusi 10 valstij piederošos nekustamos īpašumus, valsts budžetā ieskaitot 1,2 miljonus latu, bet privatizācijas fondā — 21 tūkstoti latu. Līdz gada beigām aģentūra plānojusi pārdot vēl 13 nekustamos īpašumus.

* Dāņu kompānijas “Scan Thor” meitas uzņēmums atvēris Rīgā jauniešiem veltītu plaša patēriņa preču veikalu “Lifestyle 21”.

* A/s “Ave Lat Grupa” iegādājusies 10% a/s “Rīgas vīni” akciju. Tā kā “Rīgas vīniem” pieder 61,4% a/s “Rīgas alus” akciju, “Ave Lat Grupa” ir kļuvusi par akcionāru arī šajā uzņēmumā. Patlaban “Ave Lat Grupai” pieder akcijas a/s “Laima”, “Uzvara”, “Kaija”, “Salacgrīva 95”, “Balticovo” un “Hanzas maiznīca”, kurā ietilpst četras maizes ceptuves — “Baltmaiznieks”, “Abra”, “Rīgas maiznieks”, “Rēzeknes maiznieks” un graudu pārstrādes uzņēmums “Rēzeknes dzirnavnieks”. Notiek pārrunas arī par “Rīgas piena” kombināta akciju ieguvi.

* Šā gada pirmajos deviņos mēnešos “Latvijas kuģniecība” strādājusi ievērojami veiksmīgāk nekā bija paredzēts budžetā. Zaudējumi deviņos mēnešos bija 4,43 miljoni USD, tas ir, aptuveni par 12 miljoniem USD mazāk, nekā sākotnēji bija plānots.

* Latvijas un Dānijas tabakas ražošanas kopuzņēmums “House of Prince Rīga” sācis jaunas cigarešu markas “Elita Plus” ražošanu, ar kuru tas plāno palielināt savu ietekmi vietējā tirgū. Jaunās markas izgatavošanā izmantots netradicionāls tabakas maisījums, un tās plānotais ražošanas apjoms mēnesī būs aptuveni 20 miljoni cigarešu. Prognozē, ka “Elita Plus” gan cenas, gan kvalitātes ziņā nopietni konkurēs ar tādām pazīstamām ārzemju markām kā “Bond Street” un “Magnum”. “Elita” jau šobrīd aizņem 20% vietējā tirgus.

* Latvijas austrumu robežu ar Krieviju un Baltkrieviju ar robežkontroles elektroniskajām ierīcēm, sakaru sistēmām un datortīklu apgādās starptautiskā elektronikas un telekomunikāciju koncerna “Siemens” datortehnikas meitas uzņēmums “Siemens Nixdorf Informacionsysteme AG” kopā ar Latvijas uzņēmumu a/s “Dambis”. Robežpunktu modernizācijas darbi sāksies 1998. gadā. Ar jauno aparatūru un sakaru sistēmu apgādās robežpunktus no Silenes dienvidos līdz Pededzei ziemeļos. “Siemens” piegādās arī mobilas dokumentu pārbaudes ierīces, ko lietos, pārbaudot ieceļotājus vilcienos. Šīs ierīces, izmantojot bezvadu sakarus ar Robežapsardzes datu bāzi, varēs momentāni atpazīt viltotus dokumentus, kā arī reģistrēt ceļotāju likumīgo iebraukšanu vai izbraukšanu no valsts.

* Šā gada pirmajos desmit mēnešos valsts a/s “Latvijas dzelzceļš” ir pārvadājis 33,3 miljonus tonnu kravu, kas ir par 16% vairāk nekā pērn. No kravu pārvadājumiem lielākā daļa bija starptautiskās kravas, bet Latvijas teritorijā pārvadāti 2 miljoni tonnu kravu.

* Šogad Latvijas ostas sasniegs 50 miljonus tonnu kravu apgrozījumu, kas ir apmēram par 5 miljoniem tonnu vairāk nekā pērn. Tā kā Ventspils ostas jaudas jau sasniegušas griestus, nākamgad paredz kravu apgrozījumu pieaugumu Rīgas un Liepājas ostām.

No Latvijas preses informācijas

“Latvijas Vēstneša”

privatizācijas lietu virsredaktore

MUDĪTE LUKSA

* Šogad Latvijas lauku rajonos atklāti 165 jauni autobusu maršruti, papildus veikti 819 reisi. Kopējais uzlabojums maršrutu tīklā ir 13 052 km.

* Daugavpilī atvērts firmas “Norvēģijas riepas” veikals – darbnīca, kurā var iegādāties dažādas autoriepas un turpat arī tās uzmontēt. Tuvākajos plānos ir izvērst uzņēmuma darbu, atverot riepu pārdošanas un montēšanas centrus arī citās Latgales pilsētās.

* SIA “Aviosabiedrība Liepāja” sākusi piedāvāt klietniem biļešu rezervēšanas sistēmas “Sirēna” pakalpojumus, kas ļauj potenciālajiem pasažieriem pasūtīt biļetes no visām Krievijas un citu NVS valstu lidostām.

* Uzņēmējsabiedrība “BTC Transports”, kas līdz šim nodarbojās tikai ar maršruta taksometru pakalpojumu sniegšanu Rīgas pilsētā, paredzējusi decembra beigās sākt darbu kā vieglo taksometru pakalpojumu firma. Šiem mērķiem sadarbībā ar “Hansa Lising Igaunija” tiks iepirktas 50 jaunas “Opel Omega” automašīnas. Pašreiz Rīgā licences, lai nodarbotos ar privāttaksometru pakalpojumu sniegšanu, piešķirtas ap 1300 vieglajiem auto. Rīgā kopumā ir 6000 taksometru.

* Šā gada oktobrī salīdzinājumā ar septembri ražotāju cenas Latvijas rūpniecībā pieaugušas par 0,6%. Lietuvā šajā laikaposmā ražotāju cenas rūpniecībā palielinājās par 0,1%, Igaunijā — par 0,2%. Salīdzinot ar pērnā gada oktobri, ražotāju cenas Latvijā cēlušās par 3,4%, Lietuvā — par 2,2%, Igaunijā — par 8,1%. Lielākais cenu kāpums Latvijā gada laikā bija metāla atkritumu un lūžņu otreizējā pārstrādē, ūdens ieguvē, attīrīšanā un sadalē, karjeru izstrādē, kūdras ieguvē, elektroenerģijas, gāzes, tvaika un karstā ūdens apgādē, koksnes un kokizstrādājumu (izņemot mēbeļu) ražošanā, gumijas un plastmasu izstrādājumu ražošanā.

* Sākot ar 1994. gadu, nozveja Baltijas jūrā un Rīgas līcī palielinājusies vairāk nekā par 10% katru gadu. 1996. gadā tika nozvejotas 70 000 tonnas zivju. Tā ir lielākā nozveja kopš 1980. gada.

Pēc Latvijas preses informācijas

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!