• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas Republikas ģenerālprokurora vēstuli. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.10.1997., Nr. 286 https://www.vestnesis.lv/ta/id/52169

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas priekšsēdētāja paziņojums

Saeimas priekšsēdētāja paziņojums

Vēl šajā numurā

31.10.1997., Nr. 286

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Saeimas Prezidijs

Veids: lēmums

Pieņemts: 30.10.1997.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Saeimas Prezidija lēmums

Par Latvijas Republikas ģenerālprokurora vēstuli

Saeimas Prezidijs nolemj:

Nosūtīt Latvijas Republikas ģenerālprokurora Jāņa Skrastiņa vēstuli izskatīšanai Saeimas Juridiskajai komisijai.

Rīgā 1997.gada 30.oktobrī

Saeimas priekšsēdētājs A.Čepānis

Saeimas sekretārs I.Bērziņš

Par atļaujas došanu tiesneša saukšanai pie kriminālatbildības un apcietināšanai

Latvijas Republikas Saeimai

1997.gada 28.oktobrī pamatojoties uz LR likuma “Par tiesu varu” 13.panta 2.daļu, esmu ierosinājis krimināllietu Nr.81209297 pēc Latvijas KK 164.panta 1.daļā paredzētā nozieguma pazīmēm pret Valmieras rajona tiesas tiesnesi Edvīnu Balodi par kukuļņemšanu.

1997.gada 28.oktobrī atbilstoši likuma “Par tiesu varu” 13.panta 2.daļas prasībām LR Augstākās tiesas īpaši pilnvarots tiesnesis F.Jaunbelzējs pieņēma lēmumu par tiesneša E.Baloža aizturēšanu Latvijas KPK 120.pantā noteiktajā kārtībā un par kratīšanas izdarīšanu tiesneša dzīves vietā un tiesas darba kabinetā.

Edvīns Balodis tiek turēts aizdomās par kukuļa saņemšanu no Guntara Deniņa 1997. gada 28. oktobrī Valmieras rajona tiesas telpās. Lietā savāktie pierādījumi ļauj turēt E.Balodi aizdomās nozieguma izdarīšanā pie sekojošiem apstākļiem: E.Baloža lietvedībā ilgstoši atradās krimināllieta G.Deniņa apsūdzībā par koku nelikumīgu ciršanu. Lietas izskatīšana 1997. gadā daudzkārt tika atlikta un tās izskatīšana bija nozīmēta uz 1997. gada 29. oktobri. Dienu iepriekš, tas ir, 28. oktobrī G.Deniņš ieradās pie E.Baloža darba kabinetā, kur nolūkā labvēlīgi ietekmēt iztiesāšanas rezultātus nodeva tiesnesim aploksni ar Ls 500, ko E.Balodis pieņēma un nekavējoties ielika kabatā.

Saskaņā ar Latvijas KPK 122.panta 3.daļu personu, ko tur aizdomās par nozieguma izdarīšanu, nedrīkst aizturēt ilgāk par 72 stundām, un atbilstoši šī panta 4.daļas prasībām līdz aizturēšanas termiņa beigām prokuroram jāsaņem tiesneša lēmums par drošības līdzekļa — apcietinājuma — piemērošanu aizdomās turētajam vai arī viņš jāatbrīvo. Saskaņā ar likuma “Par tiesu varu” 13.panta 2.daļu tienesi nevar apcietināt un saukt pie kriminālatbildības bez Saeimas piekrišanas. Noziegums, kura izdarīšanā E.Balodis tiek turēts aizdomās, saskaņā ar Latvijas KK 7.–1 pantu atzīts par smagu noziegumu, kam ir paaugstināta sabiedriskā bīstamība. Latvijas KPK 72.pants nosaka apstākļus, kas ņemami vērā, izraugoties vienu no Latvijas KPK 69.pantā paredzētajiem drošības līdzekļiem. Viens no šādiem apstākļiem, kas jāņem vērā, ir izdarītā nozieguma smagums. Bez tam, izraugoties drošības līdzekli tiesnesim E.Balodim, jāņem vērā varbūtība, ka atrazdamies brīvībā, viņš traucēs patiesības noskaidrošanu.

Pamatojoties uz likuma “Par tiesu varu” 13.panta 2.daļu, lūdzu Saeimas piekrišanu Valmieras rajona tiesas tiesneša Edvīna Baloža saukšanai pie kriminālatbildības un drošības līdzekļa — apcietinājuma piemērošanai.

LR ģenerālprokurors J.Skrastiņš

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!