• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Austrijas vicekanclera ofciālo vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.10.1997., Nr. 286 https://www.vestnesis.lv/ta/id/52161

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Valsts prezidenta valsts vizīti Somijā

Vēl šajā numurā

31.10.1997., Nr. 286

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Austrijas vicekanclera oficiālo vizīti Latvijā

Šī nedēļa, pēc Latvijas Republikas Valsts prezidenta vārdiem, ir Austrijas nedēļa. Otrdien savu akreditācijas vēstuli Valsts prezidentam Guntim Ulmanim iesniedza Austrijas Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā Antons Kozusniks.

Šodien, 31.oktobrī, Latvijā oficiālā vizītē ierodas Austrijas vicekanclers un ārlietu ministrs Volfgangs Šisels (Dr. Wolfgang Schūssel) . Pulksten 11.30 Volfgangs Šisels atklās Austrijas vēstniecību — tā atradīsies Rīgā, Basteja bulvārī 14.

Austrijas Republikas vēstnieks Antons Kozusniks (Anton Kozusnik) — “Latvijas Vēstnesim”

— Vēstnieks kungs, kādas būs jūsu pirmās aktivitātes?

— Manas vēstnieka misijas sākums sakrīt ar mūsu jaunās vēstniecības atklāšanu Rīgā. Līdz ar to šīs pirmās dienas Rīgā saistītas ar daudziem organizatoriskiem darbiem, liekot strādāt visai vēstniecības infrastruktūrai. Tas ir mūsu pirmais pienākums — iedarbināt šo infrastruktūru, lai pēc tam tā kalpotu abu valstu divpusējo attiecību attīstīšanai.

— Kā jūs, vēstnieka kungs, vērtējat Latvijas un Austrijas divpusējo attiecību pašreizējo līmeni?

— Mūsu divpusējās attiecības ir patiešām labā līmenī. Būtībā mēs šīs attiecības esam uzsākuši relatīvi nesen. Starp mūsu valstīm nav nekādu vēsturisku sarežģījumu, un mums ir ļoti labs izejas punkts. Mūsu valstīm — abpusēji — ir pozitīva attieksme pret labu attiecību veidošanu. Es gribētu uzsvērt, ka jaunajā Eiropā attiecības starp valstīm kļūst aizvien ciešākas. Mums ir patiešām laba gaisotne divpusējo attiecību veidošanai. Man bija patīkami uzzināt, ka Austrija, neraugoties uz savu relatīvi nelielo teritoriju, ārvalstu investīciju apjoma ziņā Latvijā ieņem nozīmīgu vietu. Es ceru, ka tas būs pamats sekmīgai mūsu ekonomisko attiecību attīstīšanai nākotnē. Un tas savukārt būs labs pamats attiecību veidošanai arī daudzās citās jomās.

Bez tam mūsu tautas var vienot to spēcīgā kultūras identitāte. Es redzu, ka Latvijā ir ļoti savdabīga nacionālā kultūra, kas jūsu tautu padara jo nozīmīgāku Eiropas kontekstā. Tas palīdzēs mūsu tautām labāk saprasties un savstarpēji tuvināties.

— Kā vērtējat Latvijas vēlmi iestāties Eiropas Savienībā?

— Austrija ar dziļu izpratni un simpātijām raugās uz šo vēlmi. Kā zināt, mēs dotu priekšroku tādam modelim, kas ļautu uzsākt sarunas par iestāšanos ES vienlaikus ar visām ieinteresētajām valstīm. Kā zināms, Eiropas Komisija tādu modeli ir atzinusi par neiespējamu. Pēc mūsu domām, šis atzinums atspoguļo kandidātu gatavības pakāpi kādā konkrētā momentā, bet neizslēdz iespēju visām kandidātvalstīm piedalīties šajā procesā.

— Paldies par jūsu atbildēm!

Par Austrijas vicekancleru Volfgangu Šiselu ( Dr. Wolfgang Schūssel )

Viņa ekselence Dr. Volfgangs Šisels, Austrijas Republikas vicekanclers un federālais ārlietu ministrs dzimis 1945. gadā. Pēc izglītības jurists, lasījis Vīnes universitātē lekcijas jurisprudencē. 1968. gadā ieguvis juridisko zinātņu doktora grādu. Volfgangs Šisels aktīvi piedalījies sabiedriskajā dzīvē un politikā. No 1968. līdz 1975. gadam bijis viens no Austrijas Tautas partijas parlamenta grupas vadītājiem. No 1975. līdz 1991. gadam — Austrijas Biznesa federācijas (viena no Tautas partijas organizācijām) ģenerālsekretārs. No 1978. līdz 1989. gadam Volfgangs Šisels bija Austrijas parlamenta deputāts, no 1987. līdz l989. gadam arī Austrijas Tautas partijas parlamenta grupas priekšsēdētāja vietnieks. No 1989. gada aprīļa līdz 1995. gada maijam Austrijas federālais ekonomikas ministrs. 1995. gada aprīlī V.Šisels ievēlēts par Austrijas Tautas partijas priekšsēdētāju. No 1995. gada maija ir Austrijas vicekanclers (valdības vadītāja vietnieks) un federālais ārlietu ministrs.

Volfgangs Šisels ir precējies, ģimenē ir divi bērni.

Savas oficiālās vizītes laikā šodien Rīgā Austrijas Republikas vicekanclers un federālais ārlietu ministrs Volfgangs Šisels tiksies ar Latvijas Republikas Valsts prezidentu Gunti Ulmani, Ministru prezidentu Guntaru Krastu un ārlietu ministru Valdi Birkavu. Volfgangs Šisels arī atklās Austrijas Republikas vēstniecības telpas Rīgā, Basteja bulvārī 14. Austrijas Republikas vicekanclera un ārlietu ministra vizīte ir svarīgs notikums mūsu valsts ārpolitikā. Austrijas viedoklis ir visnotaļ būtisks Latvijas virzībā uz Eiropas Savienību. Domājams, ka Austrijas vēstniecības atklāšana Rīgā dos jaunu impulsu intensīvo Latvijas un Austrijas kontaktu tālākai attīstībai.

Jānis Ūdris,

“LV” ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!