• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts prezidents. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.09.1997., Nr. 249 https://www.vestnesis.lv/ta/id/52125

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Katras zinātnes atslēga ir jautājuma zīme. Arī Baltijā

Vēl šajā numurā

30.09.1997., Nr. 249

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts prezidents —

— tiekoties ar Ukrainas prezidentu

Vakar, 29. septembrī, Kijevā savstarpējās sapratnes un draudzības gaisotnē risinājās Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa un Ukrainas prezidenta Leonīda Kučmas tikšanās (augšējā attēlā). Tikšanās ilga stundu. Abu valstu prezidenti sarunas gaitā apliecināja kopēju stratēģisku mērķu izpratni un abu valstu tradicionālo draudzīgo attiecību būtisku padziļināšanos.

Pārrunājot jautājumu par iespējamo Baltijas un Melnās jūras valstu vadītāju konferences rīkošanu Ukrainā 1999. gadā, prezidenti atzina abu valstu ieinteresētību pārejā no Rietumu–Austrumu uz Ziemeļu–Dienvidu sadarbības vektora stiprināšanu. G.Ulmanis izteica atbalstu šādas konferences rīkošanai un ierosināja laikus sākt tās sagatavošanu visos līmeņos. Runājot par Melnās jūras padomes un Baltijas jūras valstu padomes sadarbības perspektīvām, tai skaitā Latvijas piedalīšanos gaidāmajā saietā viesstatusā tika konstatēta nepieciešamība izvērst reģionālās sadarbības plašākas iniciatīvas, kas kalpotu kā pozitīvs precedents vienotajā Eiropas attīstībā.

Analizējot valstu divpusējās attiecības, tai skaitā ekonomisko sadarbību, tika atzīts, ka starpvaldību komisija kopumā darbojas rezultatīvi, bet atsevišķos jautājumos vajadzīga abpusēji izdevīga intensifikācija. Tāpēc būtu lietderīgi abu valstu valdību vadītājiem tikties vēl līdz abās valstīs gaidāmajām parlamentu vēlēšanām — līdz 1998. gada martam. G.Ulmanis minēja nepieciešamību drīzumā parakstīt brīvās tirdzniecības līguma lauksaimniecības sadaļu un vairākus citus ekonomiska rakstura nolīgumus. G.Ulmanis solīja, ka Latvijā, tiekoties ar aizsardzības ministru, viņš pārrunās divpusējās sadarbības intensificēšanas iespējas aizsardzības nozarē.

Sarunas gaitā tika analizēti eirointegrācijas procesi, stabilizējoši nozīmīgā Eiropas Savienības paplašināšanās kontinenta austrumu virzienā, NATO atvērtība jaunām dalībvalstīm un lielvalstu loma starptautiskajās attiecībās (konkrēti ASV un Krievijas). Tika konstatētas pieaugošas pozitīvas tendences reģiona attīstībā kopumā un uzticības pieaugums kaimiņvalstu savstarpējās attiecībās. Pārrunāti arī iekšpolitiskie un reģionālās drošības jautājumi.

No Ukrainas puses sarunā piedalījās prezidenta administrācijas vadītājs Jevgenijs Kušnarjovs, Ārpolitikas pārvaldes vadītājs Vladimirs Ogrizko, ārlietu ministra pirmais vietnieks Antons Buteiko un Ārlietu ministrijas Eiropas un Amerikas pārvaldes priekšnieks Anatolijs Ponomarenko.

— pie Ukrainas premjerministra

Ceturtdien, 25.septembrī, Kijevā Latvijas Valsts prezidents Guntis Ulmanis tikās ar Ukrainas premjerministru Valēriju Pustovoitenko.

Saruna noritēja draudzīgā savstarpēja atbalsta gaisotnē. Pārrunājot Melnās jūras padomes un Baltijas jūras valstu padomes sadarbības perspektīvas, G.Ulmanis izteica nepieciešamību Latvijas pārstāvjiem piedalīties kā viesiem nākamajā Melnās jūras valstu padomes saietā Kijevā jau šī gada oktobrī. Tas kopumā kalpotu par reģionālās sadarbības plašāku precedentu vienotajā Eiropas attīstībā. Latvija joprojām stingri un nelokāmi atbalsta Ukrainas kā novērotājvalsts piedalīšanos BJVP arī turpmāk.

Analizējot ekonomisko sadarbību, tika konstatēts, ka tā visumā attīstās pakāpeniski; starpvaldību komisija kopumā strādā, bet ir atsevišķas problēmas. Tāpēc būtu lietderīgi valdību vadītāju tikšanās, kas paātrinātu jau izveidotās līgumbāzes atdevi, — pieaugtu savstarpēji izdevīga sadarbība un tautu labklājība. Līgumbāzes tālāka pilnveidošana ir svarīgs abu valdību uzdevums tuvākajā nākotnē.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!