• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kā latvieši un kā ārsti. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.06.1997., Nr. 155/166 https://www.vestnesis.lv/ta/id/52014

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas kultūra - ceļā uz Strasbūru

Vēl šajā numurā

27.06.1997., Nr. 155/166

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Mēs visi pasaulē

Kā latvieši un kā ārsti

Rīgā darbu turpina III Pasaules latviešu ārstu kongress, kas sākās 25.jūnijā un pulcējis vairāk nekā 3000 dalībnieku no aptuveni 20 valstīm. Tā devīze: “Godprātība, profesionalitāte, pēctecība”. Saieta delegātus uzrunāja arī Latvijā visvecākais aktīvi strādājošais medicīnas profesors Nikolajs Skuja. Pirmajā kongresā 1989.gadā viņa sacītais vēlējums, “lai veidojas stiprs tilts, kas mūs vieno”, ir piepildījies. Un daudz šajā laikposmā ir mainījies. Mainījies uz labo pusi. Latvijas ārstu rīcībā ir mūsdienīga aparatūra un jaunākās zāles. Desmitiem mūsu valsts ārstu specializējušies prestižās citzemju klīnikās. Visus gadus kopš I kongresa Latvijas medicīnai un latviešu ārstiem daudz un nesavtīgi palīdzējuši svešatnē dzīvojošie tautieši — medicīnas profesori Kristaps Kegi, Bertrams Zariņš, Kristaps Zariņš, Kaspars Tūters, Ansis Muižnieks, Pēteris Apse, Marsels Bertholds un vēl daudzi citi. Lai man piedod ārsti, kuru uzvārdus šeit neesmu nosaukusi. Bet stomatologs Pēteris Apse, kurš I kongresā bija delegāts no Kanādas, jau atgriezies uz pastāvīgu dzīvi Latvijā un strādā Latvijas Medicīnas akadēmijā.

Pirmais kongress, kas notika 1989.gada jūnijā un vienkopus pulcēja gandrīz sešus tūkstošus latviešu mediķu no visas pasaules, bija īpašu emociju kongress. Īstenojās ASV dzīvojošā profesora Bertrama Zariņa ideja, kuru atbalstīja profesori Kristaps Kegi (ASV), Kristaps Zariņš (ASV), Viktors Kalnbērzs un Haralds Jansons. Tādus svētkus pat daudz redzējusī Rīga vēl nebija piedzīvojusi. II kongresā emociju bija jau mazāk, bet šajā — pavisam maz. Jo tas ir darba kongress, kad dominē profesionālās pieredzes apmaiņa. Mazliet gan žēl, ka nav tās īpašās pirmo divu kongresu gaisotnes, ko nepieredz LMA studenti un rezidenti, kuri plaši piedalās kongresā.

III Pasaules latviešu ārstu kongresa pirmajā plenārsēdē tika nolasīti četri referāti. Par ārstu kā brīvās profesijas pārstāvi runāja Latvijas Ārstu biedrības prezidents, 6.Saeimas deputāts Andrejs Požarnovs. Lai gan citviet pasaulē ārsti paši pārvalda visus savus profesionālos jautājumus, mūsu valstij šis jauninājums nozīmē jaunus pasākumus un citādu domāšanu.

Ārstiem allaž ir patīkama katra sastapšanās ar profesoru Kasparu Tūteru (Kanāda). Šoreiz plenārsēdē viņš referēja par ārstu, slimnieku un medicīnas ētiku. Profesors, starp citu, uzsvēra, ka ir neētiski ārstam ieņemt vairākus amatus, strādājot valdībā.

Vakar darbs sākās 35 medicīnas specialitāšu sekciju sēdēs. Par patiesu prieku Latvijā strādājošajiem anesteziologiem viņu profesionālās sekcijas sēdes vadīja arī pašreizējais Latvijas vēstnieks Kanādā profesors Georgs Andrejevs, kura ieguldījums anestezioloģijas un intensīvās terapijas attīstībā Latvijā ir ļoti nozīmīgs. Un, kā kuluāru sarunās izteicās mūsu valsts anesteziologi, tad, kad Anesteziologu biedrību vadījis Georgs Andrejevs, tās darbs ritējis pilnvērtīgi un radoši. Anesteziologiem bijusi kopības sajūta.

Rīt Kongresu namā, Rīgā, III Pasaules latviešu ārstu kongresa otrā plenārsēde. Viens no referātiem būs arī profesoram Georgam Andrejevam — “Vai medicīniskā izglītība var noderēt diplomātijā?” Bet, runājot par šo, trešo, kongresu, Georgs Andrejevs uzskata, ka visvērtīgākā ir sastapšanās ar kolēģiem no citām valstīm. Un ka citur pasaulē dzīvojošie latviešu ārsti vēl vairāk veicinās latviešu ārstu izglītošanos gan Latvijā, gan savās mītnes zemēs. Savukārt profesors Kristaps Zariņš uzskata, ka kongress dos iespēju Latvijas ārstiem “iziet pasaulē”.

Kongresa ietvaros notiek arī dažādi kultūras un sporta pasākumi, izstādes. Arī izstāžu sabiedrības “Primus Balticum” organizētā 5.starptautiskā farmācijas, medicīnas iekārtu un slimnīcas aprīkojuma izstāde. Bet rīt Jūrmalā — starts medicīnas darbinieku velobrauciena “Kegi–97” balvas izcīņai.

“Mēs varam palīdzēt ar padomu, bet jūsu nākotne ir jūsu pašu rokās,” kongresa atklāšanas dienā sacīja profesors Kristaps Kegi.” Neesiet drūmi un noguruši. Jums ir spoža nākotne. Arī Latvijas medicīnai. Liels paldies par doto iespēju uz Latviju braukt un operēt!”

Šodien kongress beigs darbu.

Armīda Priedīte

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!