• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Itālijas Republikā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.05.1997., Nr. 132 https://www.vestnesis.lv/ta/id/51950

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šosvētdien, visā pasaulē - Starptautiskā bērnu aizsardzības diena

Vēl šajā numurā

30.05.1997., Nr. 132

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Svētki un godadienas

Itālijas Republikā

Pirmdien, 2.jūnijā, valsts svētki — Nacionālā diena. Tūlīt pēc Otrā pasaules kara šajā dienā Itālijas pilsoņi referendumā nobalsoja par republikānisku valsts iekārtu

Itālija atrodas Eiropas dienvidos, Vidusjūras un Adrijas jūras krastos. Pēc iedzīvotāju skaita (56,9 miljoni) tā ir viena no Eiropas lielākajām zemēm. Ekonomiskā potenciāla ziņā Itālija minama starp pasaules ietekmīgākajām valstīm.

Itālija izsenis bijusi pazīstama kā attīstīta lauksaimniecības zeme. Taču pēdējos gadu desmitos, lielā mērā pateicoties Itālijas līdzdalībai Eiropas Savienībā, tā izveidojusi arī labi attīstītu rūpniecību. Tomēr Itālijas tautsaimniecība joprojām ir visai nevienmērīgi attīstīta un tas arī nosaka joprojām visai atšķirīgos dzīves standartus rūpnieciski attīstītajos (un līdz ar to bagātākajos) valsts ziemeļos un agrārajos diendivos, īpaši Sicīlijas salā. Itālija eksportē galvenokārt mašīnas un transporta līdzekļus, ķīmijas preces, apģērbus un apavus, augsts prestižs pasaulē ir arī Itālijas modes precēm. No pārtikas produktiem pasaules tirgū izcilu reputāciju iemantojuši Itālijas vīni un augļi. Svarīga Itālijas ekonomikas nozare ir starptautiskais tūrisms.

Itālija ir parlamentāra republika. Tās parlaments sastāv no Deputātu palātas un Senāta, abām palātām ir līdzvērtīga vara. 630 deputātus un 315 senatorus Itālijā ievēlē uz pieciem gadiem. Parlaments ievēlē arī Itālijas prezidentu. Prezidents savukāt ieceļ Ministru padomes prezidentu jeb premjerministru un pēc viņa ieteikuma arī ministrus. Itālija ir viena no Eiropas Savienības dibinātājvalstīm, NATO locekle.

Diplomātiskās attiecības starp Latviju un Itāliju tika nodibinātas pavisam drīz pēc mūsu valstiskās neatkarības atjaunošanas 1991.gada 30.augustā. Itālijas intereses Latvijā pārstāv Itālijas Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā Alesandro Pjetromarki (Alessandro Pjetromarchi) , viņa rezidence ir Rīgā.

Uzskatāms apliecinājums abu valstu labajām politiskajām attiecībām un svarīgs impulss tālākai ekonomisko attiecību attīstībai bija nesenā Itālijas Republikas prezidenta Oskara Luidži Skalfaro vizīte Latvijā kā atbilde Latvijas Republikas Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa vizītei Itālijā.

Jānis Ūdris,

“LV” ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!