• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 1998. gada 24. novembra noteikumi Nr. 444 "Valsts pensiju, atlīdzības par darbspēju zaudējumu un atlīdzības par apgādnieka zaudējumu apmēra pārskatīšanas kārtība". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.11.1998., Nr. 352/354 https://www.vestnesis.lv/ta/id/51595

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr. 445

Ietekmes uz vidi novērtējuma valsts biroja nolikums

Vēl šajā numurā

27.11.1998., Nr. 352/354

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 444

Pieņemts: 24.11.1998.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 444

Rīgā 1998.gada 24.novembrī (prot. Nr. 63, 19.§)

Valsts pensiju, atlīdzības par darbspēju zaudējumu un atlīdzības par apgādnieka zaudējumu apmēra pārskatīšanas kārtība

Izdoti saskaņā ar likuma "Par valsts pensijām" 26.pantu un
likuma "Par obligāto sociālo apdrošināšanu pret nelaimes
gadījumiem darbā un arodslimībām" 8.pantu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Šie noteikumi nosaka kārtību, kādā līdz 2000.gadam pārskatāms (indeksējams) valsts pensiju, kā arī atlīdzības par darbspēju zaudējumu un atlīdzības par apgādnieka zaudējumu (turpmāk - atlīdzības) apmērs, ņemot vērā patēriņa cenu izmaiņu indeksu vai pensijas palielinājuma koeficientu.

2. Valsts pensiju un atlīdzību indeksācijai piemērojamā patēriņa cenu izmaiņu indeksa lielumu nosaka labklājības ministrs, pamatojoties uz Finansu ministrijas sniegtajiem datiem par faktisko un prognozējamo patēriņa cenu indeksu.

3. Ja patēriņa cenu pieaugums ir lielāks vai mazāks, nekā iepriekš prognozēts, pieauguma vai samazinājuma starpība tiek ņemta vērā nākamajā valsts pensiju un atlīdzību indeksācijā.

4. Valsts pensijas un atlīdzības indeksē 1999.gada 1.maijā un 1999.gada 1.novembrī.

5. Ar 1999.gada 1.maiju valsts pensiju indeksācijai piemēro pensijas palielinājuma koeficientu, kuru aprēķina, ņemot vērā patēriņa cenu izmaiņu indeksu un pensijas saņēmēja vecumu.

II. Valsts pensiju un atlīdzību indeksācija

6. Valsts pensiju un atlīdzību indeksācijā piemērojamā patēriņa cenu izmaiņu indeksa noteikšanai ņemams vērā:

6.1. patēriņa cenu indekss laikposmā no 1999.gada 1.aprīļa līdz 1999.gada 30.septembrim - 1999.gada 1.maija indeksācijā;

6.2. patēriņa cenu indekss laikposmā no 1999.gada 1.oktobra līdz 2000.gada 31.martam - 1999.gada 1.novembra indeksācijā.

7. Līdz šo noteikumu 4.punktā minētajiem datumiem piešķirto valsts pensiju un atlīdzību indeksācijā piemēro:

7.1. valsts pensijām - attiecīgo pensijas palielinājuma koeficientu;

7.2. atlīdzībām - attiecīgo patēriņa cenu izmaiņu indeksu.

8. To valsts pensiju un atlīdzību indeksācijai, kuras piešķirtas laikposmā no kārtējās valsts pensiju un atlīdzību indeksācijas līdz nākamajai, piemērojams:

8.1. valsts pensijām - pēdējais patēriņa cenu indekss vai pensijas palielinājuma koeficients, kāds pensijas piešķiršanas brīdī noteikts valsts pensiju indeksācijai;

8.2. atlīdzībām - pēdējais patēriņa cenu indekss vai pēdējais patēriņa cenu izmaiņu indekss, kāds atlīdzības piešķiršanas brīdī noteikts atlīdzību indeksācijai.

9. Ja valsts pensija tiek pārrēķināta laikposmā no kārtējās valsts pensiju indeksācijas līdz nākamajai, valsts pensiju indeksē tās pārrēķināšanas brīdī, ievērojot šādus nosacījumus:

9.1. ja līdz 1996.gada 1.janvārim piešķirtā valsts pensija (invaliditātes pensija - līdz 1997.gada 7.janvārim) pārrēķināma saskaņā ar likuma "Par valsts pensijām" Pārejas noteikumu 16.punkta 1.apakšpunktu, tā indeksējama, ņemot vērā pirms pārrēķināšanas gada novembra valsts pensiju indeksācijā piemēroto prognozējamo patēriņa cenu indeksu vai pensijas palielinājuma koeficientu un pārrēķināšanas gadā līdz valsts pensijas pārrēķināšanas dienai attiecīgajai pensijai piemērotos patēriņa cenu indeksus un pensijas palielinājuma koeficientus;

9.2. ja pēc 1996.gada 1.janvāra piešķirtā valsts pensija (izņemot invaliditātes pensiju) pārrēķināma saskaņā ar likuma "Par valsts pensijām" Pārejas noteikumu 13.punktu, jo ir palielinājies līdz 1996.gada 1.janvārim uzkrātais apdrošināšanas stāžs, tā indeksējama, ņemot vērā visus tos patēriņa c e nu indeksus un pensijas palielinājuma koeficientus, kas piemēroti attiecīgajai valsts pensijai līdz tās pārrēķināšanas dienai;

9.3. ja valsts pensija (izņemot invaliditātes pensiju) neatkarīgi no tās piešķiršanas laika pārrēķināma saskaņā ar likuma "Par valsts pensijām" 24.pantu, jo ir papildinājies pēc valsts pensijas piešķiršanas (pārrēķināšanas) gada laikā vai ilgākā laikposmā (sākot ar 1996.gada 1.janvāri) uzkrātais pensijas kapitāls, tad indeksējama no uzkrātā pensijas kapitāla aprēķinātās pensijas daļa, ņemot vērā pēdējo patēriņa cenu indeksu vai pensijas palielinājuma koeficientu, kas piemērots attiecīgajai valsts pensijai līdz tās pārrēķināšanas dienai;

9.4. pārrēķinot pēc 1997.gada 7.janvāra piešķirtās invaliditātes pensijas, tās indeksējamas šādi:

9.4.1. saskaņā ar likuma "Par valsts pensijām" 24.pantu, ja palielinājies apdrošināšanas stāžs un nav mainījusies invaliditātes pensijas piešķiršanā piemērotā vidējā apdrošināšanas iemaksu alga, - ņemot vērā visus tos patēriņa cenu indeksus un pensijas palielinājuma koeficientus, kas piemēroti attiecīgajai invaliditātes pensijai pirms tās pārrēķināšanas;

9.4.2. saskaņā ar likuma "Par valsts pensijām" 24.pantu, ja palielinājusies vidējā apdrošināšanas iemaksu alga, vai saskaņā ar likuma "Par valsts pensijām" 16.pantu, ja mainījusies invaliditātes grupa, - piemērojot pēdējo patēriņa cenu indeksu vai pensijas palielinājuma koeficientu, kas piemērots attiecīgajai invaliditātes pensijai līdz tās pārrēķināšanas dienai;

9.5. ja pārrēķina invaliditātes pensijas, kas noteiktas kaitējuma atlīdzības apmērā, ņemot vērā Centrālās statistikas pārvaldes aprēķināto vidējo bruto darba samaksu par iepriekšējo ceturksni sabiedriskajā sektorā strādājošajiem saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem par darbā n o darītā kaitējuma atlīdzināšanu, jo ir mainījušies darbspēju zaudējuma procenti, piemēro pēdējo patēriņa cenu indeksu vai pensijas palielinājuma koeficientu, kas piemērots attiecīgajai invaliditātes pensijai līdz tās pārrēķināšanas dienai.

10. Pārrēķinot atlīdzību saskaņā ar likuma "Par obligāto sociālo apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām" 20. un 23.pantu, ja ir mainījušies darbspēju zaudējuma procenti vai mainījies apgādājamo skaits, un nemainot atlīdzības piešķiršanā piemēroto vidējo apdrošināšanas iemaksu algu, attiecīgā atlīdzība indeksējama tās pārrēķināšanas brīdī, ņemot vērā visus tos patēriņa cenu indeksus un patēriņa cenu izmaiņu indeksus, kas piemēroti attiecīgajai atlīdzībai pirms tās pārrēķināšanas.

11. Laikposmā no 1997.gada 1.janvāra līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai pārrēķinātās valsts pensijas pārskatāmas atbilstoši šajos noteikumos noteiktajai kārtībai.

12. Ja laikposmā no 1997.gada 1.janvāra līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai pārrēķinātā valsts pensija, kas pārskatīta atbilstoši šiem noteikumiem, ir mazāka par valsts pensiju, kas izmaksāta pirms šo noteikumu stāšanās spēkā, valsts pensija tiek izmaksāta iepriekšējā apmērā, kamēr attiecīgo valsts pensiju apmēri izlīdzinās. Šis nosacījums nav jāievēro, ja va l sts pensijas samazinājuma cēlonis pēc šo noteikumu spēkā stāšanās ir invaliditātes grupas vai darbspēju zaudējuma procentu izmaiņas, izmaiņas apgādājamo skaitā vai tiesas nolēmums un ja minētie nosacījumi ietekmē valsts pensijas apmēru.

III. Noslēguma jautājumi

13. Valsts pensiju un atlīdzību indeksācijas nodrošināšanai Finansu ministrija iesniedz Labklājības ministrijā šādas ziņas:

13.1. līdz 1999.gada 13.aprīlim - par faktisko patēriņa cenu pieaugumu laikposmā no 1998.gada 1.oktobra līdz 1999.gada 31.martam un prognozēto patēriņa cenu pieaugumu laikposmā no 1999.gada 1.aprīļa līdz 1999.gada 30.septembrim;

13.2. līdz 1999.gada 13.oktobrim - par faktisko patēriņa cenu pieaugumu laikposmā no 1999.gada 1.aprīļa līdz 1999.gada 30.septembrim un prognozēto patēriņa cenu pieaugumu laikposmā no 1999.gada 1.oktobra līdz 2000.gada 31.martam.

14. Bezpeļņas organizācija valsts akciju sabiedrība "Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra" attiecīgi līdz 1999.gada 15.aprīlim un 15.oktobrim iesniedz Labklājības ministrijā aprēķinus par valsts pensiju speciālā budžeta, invaliditātes, maternitātes un slimības speciālā budžeta un darba negadījumu speciālā budžeta izdevumiem, kas saistīti ar valsts pensiju un atlīdzību indeksāciju.

15. Atzīt par spēku zaudējušu Ministru kabineta 1998.gada 17.marta rīkojumu Nr.132 "Par valsts pensiju apmēra palielināšanu" (Latvijas Vēstnesis, 1998, 73./74.nr.).

16. Noteikumi stājas spēkā ar 1998.gada 1.decembri. 

Ministru prezidents G.Krasts

Labklājības ministrs V.Makarovs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!