• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 1998. gada 28. jūlija noteikumi Nr. 270 "Vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas kārtība un valsts sociālās apdrošināšanas pabalstu piešķiršanas, aprēķināšanas un izmaksas kārtība". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.07.1998., Nr. 223/224 https://www.vestnesis.lv/ta/id/51414

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr. 271

Tieslietu ministrijas nolikums

Vēl šajā numurā

31.07.1998., Nr. 223/224

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 270

Pieņemts: 28.07.1998.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 Ministru kabineta noteikumi Nr.270

Rīgā 1998.gada 28.jūlijā (prot. Nr. 40, 7.§)

Vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas kārtība un valsts sociālās apdrošināšanas pabalstu piešķiršanas, aprēķināšanas un izmaksas kārtība

Izdoti saskaņā ar likuma "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" 2 4. un 31.pantu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Šie noteikumi nosaka kārtību, kādā aprēķina vidējo apdrošināšanas iemaksu algu, kā arī kārtību, kādā piešķir, aprēķina un izmaksā maternitātes pabalstu, slimības pabalstu un apbedīšanas pabalstu.

2. Maternitātes pabalsta apmēru nosaka:

2.1. sociāli apdrošinātajai personai — pamatojoties uz tās vidējo apdrošināšanas iemaksu algu;

2.2. sociāli apdrošinātās personas apgādībā esošai personai — vienas valstī noteiktās minimālās mēnešalgas (amatalgas) apmērā, kas ir spēkā apdrošināšanas gadījuma iestāšanās dienā.

3. Slimības pabalsta apmēru nosaka, pamatojoties uz sociāli apdrošinātās personas vidējo apdrošināšanas iemaksu algu.

4. Apbedīšanas pabalsta apmēru nosaka:

4.1. sociāli apdrošinātās personas nāves gadījumā — pamatojoties uz minētās personas vidējo apdrošināšanas iemaksu algu;

4.2. sociāli apdrošinātās personas apgādībā bijušā ģimenes locekļa nāves gadījumā — pamatojoties uz valstī noteikto minimālo mēnešalgu (amatalgu), kas ir spēkā apdrošināšanas gadījuma iestāšanās dienā.

5. Vidējo izpeļņu likuma "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" 36.panta pirmajā daļā noteiktā slimības naudas apmēra aprēķināšanai nosaka saskaņā ar Latvijas darba likumu kodeksa 103.pantu, un slimības naudu izmaksā saskaņā ar Latvijas darba likumu kodeksa 101.pantu.

II. Vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšana darba ņēmējam

6. Vidējo apdrošināšanas iemaksu algu darba ņēmējam aprēķina no apdrošināšanas iemaksu algas par periodu, kas noteikts likuma "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" 31.panta pirmajā daļā.

7. Lai aprēķinātu darba ņēmēja vidējo apdrošināšanas iemaksu algu, apdrošināšanas iemaksu algā ieskaita visu apdrošināšanas iemaksu algu, kuru darba ņēmējs likuma "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" 31.panta pirmajā daļā noteiktajā periodā guvis:

7.1. kā darba ņēmējs:

7.1.1. pie darba devēja, ar kuru darba ņēmējam apdrošināšanas gadījuma iestāšanās dienā ir kādas no likuma "Par valsts sociālo apdrošināšanu" 1.panta 2.punktā minētajām juridiskajām attiecībām, kas ir apdrošināšanas iemaksu algas gūšanas pamats, ja ir saņemts darba devēja rakstisks apliecinājums par darba ņēmēja neierašanos darbā darbnespējas periodā;

7.1.2. pie darba devēja, ar kuru darba ņēmējam apdrošināšanas gadījuma iestāšanās dienā vairs nepastāv likuma "Par valsts sociālo apdrošināšanu" 1.panta 2.punktā minētās juridiskās attiecības;

7.2. kā pašnodarbinātais.

8. Vidējo apdrošināšanas iemaksu algu šo noteikumu 7.punktā minētajos gadījumos aprēķina pēc formulas:

Vd = (A1 + A2 ... + A6) : D, kur

Vd — kalendāra dienas vidējā apdrošināšanas iemaksu alga;

A1, A2... — apdrošināšanas iemaksu algas summa, kas gūta likuma "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" 31.panta pirmajā daļā noteiktā sešu kalendāra mēnešu perioda attiecīgajā kalendāra mēnesī;

D — likuma "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" 31.panta pirmajā daļā noteiktā perioda kalendāra dienu skaits, neieskaitot tajā pārejošas darbnespējas kalendāra dienas, par kurām izmaksāts slimības pabalsts, grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma un atvaļinājuma bērna kopšanai kalendāra dienas, kā arī periodu, kura laikā darba ņēmējs nav bijis reģistrēts kā valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu (turpmāk — sociālās apdrošināšanas iemaksas) veicējs.

9. Ja likuma "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" 31.panta pirmajā daļā noteiktajā periodā darba ņēmējs nav bijis reģistrēts kā sociālās apdrošināšanas iemaksu veicējs vai nav guvis apdrošināšanas iemaksu algu sakarā ar pārejošu darbnespēju, grūtniecības un dzemdību vai bērna kopšanas atvaļinājumu, kalendāra dienas vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina pēc formulas:

Vd = Vmin x 6 : Dk, kur

Vd — kalendāra dienas vidējā apdrošināšanas iemaksu alga;

Vmin — valstī noteiktā minimālā mēnešalga (amatalga) apdrošināšanas gadījuma iestāšanās dienā;

Dk — likuma "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" 31.panta pirmajā daļā noteiktā perioda kalendāra dienu skaits.

10. Ja sociālās apdrošināšanas iemaksas maternitātes un slimības apdrošināšanai bija jāveic par visu likuma "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" 31.panta pirmajā daļā noteikto sešu mēnešu periodu, bet:

10.1. par daļu šī perioda izveidojies sociālās apdrošināšanas iemaksu parāds, vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina pēc šo noteikumu 8.punktā norādītās formulas no tās summas, par kuru sociālās apdrošināšanas iemaksas ir veiktas, un pēc sociālās apdrošināšanas iemaksu parāda samaksāšanas vidējo apdrošināšanas iemaksu algu un pabalsta apmēru pārrēķina;

10.2. sociālās apdrošināšanas iemaksas par minēto periodu vispār nav veiktas, vidējo apdrošināšanas iemaksu algu un pabalsta apmēru aprēķina tikai pēc attiecīgo iemaksu veikšanas.

11. Ja darba devējs pēc tam, kad ir iesniedzis Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajā iestādē ziņojumu par sociālās apdrošināšanas iemaksām no darba ņēmēju ienākumiem, pats vai pēc nodokļu administrācijas pārbaudes normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā precizējis darba ņēmēju ienākumus un sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, piešķirtā pabalsta apmēru pārrēķina atbilstoši precizētajam darba devēja ziņojumam.

III. Vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšana pašnodarbinātajam

12. Pašnodarbinātajam vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina no pašnodarbinātā apdrošināšanas iemaksu algas par periodu, kas noteikts likuma "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" 32.pantā.

13. Lai aprēķinātu pašnodarbinātā vidējo apdrošināšanas iemaksu algu, pašnodarbinātā apdrošināšanas iemaksu algā ieskaita apdrošināšanas iemaksu algu, kuru pašnodarbinātais likuma "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" 32.pantā noteiktajā periodā guvis kā:

13.1. pašnodarbinātais;

13.2. darba ņēmējs.

14. Pašnodarbinātā kalendāra dienas vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina pēc formulas:

Vd = (A1 + A2 + A3 + ... + A12) : Dp, kur

Vd — kalendāra dienas vidējā apdrošināšanas iemaksu alga;

A1, A2, A3...12 — visa apdrošināšanas iemaksu algas summa, kas gūta likuma "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" 32.pantā noteiktā divpadsmit kalendāra mēnešu perioda attiecīgajā kalendāra mēnesī;

Dp — likuma "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" 32.pantā noteiktā perioda kalendāra dienu skaits, neieskaitot tajā pārejošas darbnespējas kalendāra dienas, grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma kalendāra dienas, kā arī periodu, kurā pašnodarbinātais nav bijis reģistrēts kā sociālās apdrošināšanas iemaksu veicējs, un periodu, kurā pašnodarbinātais nav veicis saimniecisko darbību un nav veicis sociālās apdrošināšanas iemaksas tādēļ, ka ir kopis bērnu vecumā līdz trim gadiem.

15. Ja likuma "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" 32.pantā noteiktajā periodā pašnodarbinātais nav bijis reģistrēts kā sociālās apdrošināšanas iemaksu veicējs vai tam nav bijusi apdrošināšanas iemaksu alga sakarā ar pārejošu darbnespēju, grūtniecības un dzemdību atvaļinājumu vai bērna kopšanas atvaļinājumu, kalendāra dienas vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina pēc formulas:

Vd = Vmin x 12 : Dkp, kur

Vd — kalendāra dienas vidējā apdrošināšanas iemaksu alga;

Vmin — valstī noteiktā minimālā mēnešalga (amatalga) apdrošināšanas gadījuma iestāšanās dienā;

Dkp — likuma "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" 32.pantā noteiktā perioda kalendāra dienu skaits.

IV. Pabalsta apmēra aprēķināšana

16. Maternitātes pabalstu likuma "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" 4.panta pirmajā daļā noteiktajos gadījumos piešķir par kalendāra dienām, un pabalsta apmēru aprēķina pēc formulas:

Pm = Vd x Dg, kur

Vd — kalendāra dienas vidējā apdrošināšanas iemaksu alga;

Pm — maternitātes pabalsta apmērs;

Dg — grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma kalendāra dienu skaits.

17. Slimības pabalstu piešķir par kalendāra dienām, un pabalsta apmēru aprēķina pēc formulas:

Ps = Vd x Dn x 0,8, kur

Vd — kalendāra dienas vidējā apdrošināšanas iemaksu alga;

Ps — slimības pabalsta apmērs;

Dn — darbnespējas perioda kalendāra dienu skaits, kas jāapmaksā saskaņā ar normatīvajiem aktiem.

18. Apbedīšanas pabalsta apmēru aprēķina:

18.1. sociāli apdrošinātās personas nāves gadījumā — pēc formulas:

Pa = Vd x 2 x Dv, kur

Pa — apbedīšanas pabalsta apmērs;

Vd — mirušās sociāli apdrošinātās personas kalendāra dienas vidējā apdrošināšanas iemaksu alga;

Dv — vidējais dienu skaits likuma "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" 31.panta pirmajā daļā vai 32.pantā noteiktā perioda kalendāra mēnesī;

18.2. sociāli apdrošinātās personas apgādībā bijušās personas nāves gadījumā — pēc formulas:

Pa = Vmin x 2 , kur

Pa — apbedīšanas pabalsta apmērs;

Vmin — valstī noteiktā minimālā mēnešalga (amatalga) apdrošināšanas gadījuma iestāšanās dienā.

V. Pabalsta pieprasīšana un izmaksa

19. Lai saņemtu maternitātes vai slimības pabalstu, pabalsta pieprasītājs vai tā pilnvarota persona iesniedz vai nosūta Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras filiālei pēc pabalsta pieprasītāja pastāvīgās dzīvesvietas iesniegumu par pabalsta piešķiršanu, darbnespējas lapu B vai tai pielīdzināmu ārvalstī izsniegtu darbnespēju apliecinošu dokumentu, kas apliecināts Ministru kabineta 1996.gada 29.oktobra noteikumu Nr.419 "Darbnespējas lapu izsniegšanas kārtība" 8.punktā noteiktajā kārtībā.

20. Likuma "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" 4.panta otrajā daļā noteiktajos gadījumos pabalsta pieprasītājs vai tā pilnvarota persona papildus šo noteikumu 19.punktā minētajiem dokumentiem iesniedz vai nosūta Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras filiālei pēc pabalsta pieprasītāja pastāvīgās dzīvesvietas to dokumentu kopijas, kas apliecina faktu, ka pabalsta pieprasītājs atrodas sociāli apdrošinātas personas apgādībā (laulības apliecība, dzimšanas apliecība, aizbildnības un aizgādnības iestādes lēmums, uztura līgums u.tml.). Faktu, k a pabalsta pieprasītājs nestrādā, apliecina izraksts no darba grāmatiņas, kurā ir ieraksts par atlaišanu no darba, vai izziņa, ka pabalsta pieprasītājs nav strādājis algotu darbu.

21. Nepilnīgi vai neskaidri aizpildītas darbnespējas lapas tiek atdotas to iesniedzējiem.

22. Pabalsta pieprasītājs, kas ir nodarbināts pie Latvijas Republikā reģistrēta darba devēja, kura pastāvīgā dzīvesvieta ir ārvalstīs, pabalsta saņemšanai nepieciešamos dokumentus iesniedz Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras filiālē pēc darba devēja juridiskās adreses.

23. Lai saņemtu apbedīšanas pabalstu, pabalsta pieprasītājs vai tā pilnvarota persona iesniedz Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras filiālē pēc pastāvīgās dzīvesvietas vai, ja tādas nav, pēc darba devēja juridiskās adreses iesniegumu par pabalsta piešķiršanu un dzimtsarakstu nodaļas izsniegtu noteikta parauga izziņu par miršanas fakta reģistrāciju.

24. Ja persona mirusi ārvalstī un apbedīšanas pabalsta pieprasītājam nav izziņas par miršanas fakta reģistrāciju, pabalsta pieprasītājs iesniedz Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras filiālē iesniegumu par pabalsta piešķiršanu un notariāli apliecinātu miršanas apliecības (sertifikāta) kopiju.

25. Maternitātes, slimības un apbedīšanas pabalstu izmaksu nodrošina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra.

26. Likuma "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" 4.panta otrajā daļā noteiktajos gadījumos maternitātes pabalsta summu sadala divās vienādās daļās un pirmo daļu izmaksā par grūtniecības periodu, bet otro — par pēcdzemdību periodu.

VI. Noslēguma jautājumi

27. Ja grūtniecības un dzemdību atvaļinājums vai darbnespēja iestājusies līdz 1998.gada 1.augustam un nepārtraukti turpinās pēc 1998.gada 1.augusta, maternitātes un slimības pabalstus par visu grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma vai darbnespējas laiku izmaksā saskaņā ar normatīvajiem aktiem, kas ir spēkā līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai.

28. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 1996.gada 22.oktobra noteikumus Nr.406 "Vidējās izpeļņas aprēķināšanas un maternitātes, slimības un apbedīšanas pabalstu piešķiršanas, aprēķināšanas un izmaksas kārtība" (Latvijas Vēstnesis, 1996, 180.nr.).

29. Noteikumi stājas spēkā ar 1998.gada 1.augustu.

 

Ministru prezidents G.Krasts

Labklājības ministra vietā — izglītības un zinātnes ministrs J.Gaigals

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!