• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 1998. gada 28. jūlija noteikumi Nr. 269 "Augstskolu studentu un absolventu militārās pamatapmācības noteikumi". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.07.1998., Nr. 223/224 https://www.vestnesis.lv/ta/id/51413-augstskolu-studentu-un-absolventu-militaras-pamatapmacibas-noteikumi

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.270

Vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas kārtība un valsts sociālās apdrošināšanas pabalstu piešķiršanas, aprēķināšanas un izmaksas kārtība

Vēl šajā numurā

31.07.1998., Nr. 223/224

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 269

Pieņemts: 28.07.1998.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 269

Rīgā 1998.gada 28.jūlijā (prot. Nr. 40, 4.§)

Augstskolu studentu un absolventu militārās pamatapmācības noteikumi

Izdoti saskaņā ar Obligātā militārā dienesta likuma 3.panta trešo daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Šie noteikumi nosaka kārtību, kādā notiek augstskolu studentu un absolventu (turpmāk — studenti) militārās pamatapmācības kursa apgūšana valsts licencētās augstskolās (turpmāk — augstskola).

2. Augstskolu studentu militārās pamatapmācības (turpmāk — militārā mācība) kurss ir divu gadu mācību programma, pēc kura sekmīgas beigšanas students saņem sertifikātu un viņam tiek piešķirta rezerves kaprāļa dienesta pakāpe.

II. Militārās mācības organizācija

3. Militārā mācība šo noteikumu izpratnē ir pasākumu komplekss, kura realizācija nodrošina karavīra profesijas apgūšanu.

4. Militārā mācība augstskolu studentiem tiek organizēta pēc brīvprātības principa saskaņā ar normatīvajos aktos noteikto studiju kārtību.

5. Militārās mācības apgūšanā tiek iesaistīti tikai tie studenti, kuri ir Latvijas pilsoņi.

6. Aizsardzības ministrija un augstskola noslēdz līgumu, kas nosaka tiesības un pienākumus militārās mācības jomā, kā arī militārās mācības noteikumus.

7. Augstskola, pamatojoties uz studentu iesniegumiem, līdz katra gada 1.oktobrim informē Aizsardzības ministriju par to studentu skaitu, kuri vēlas apgūt militāro mācību. Ņemot vērā apmācāmo skaitu, augstskolā tiek izveidota mācību rota (vads).

8. Studenti, kuri vēlas apgūt militāro mācību, iziet obligāto veselības pārbaudi Aizsardzības ministrijas Militārās medicīnas centrā, nokārto pirmszvēresta mācību kursa ieskaites, dod karavīra zvērestu un noslēdz ar Aizsardzības ministriju līgumu.

9. Militārā mācība notiek saskaņā ar aizsardzības ministra apstiprinātām militārās mācības programmām.

10. Militārās mācības plāns tiek saskaņots ar augstskolas studiju plānu.

11. Militāro mācību vada mācību bataljona komandējošā sastāva virsnieki (militārās mācības pasniedzēji), kuri sagatavoti pedagoģiskajam darbam.

12. Militārās mācības teorētiskās nodarbības notiek augstskolā semestra laikā reizi nedēļā darbdienā (vakarā) — divas akadēmiskās stundas, praktiskās nodarbības notiek semestra laikā divas reizes mēnesī sestdienā vai svētdienā — pa sešām stundām, bet lauka mācības notiek vasaras brīvlaikā — trīs nedēļas vasaras militārajā nometnē pēc katra teorētiskā kursa apgūšanas.

13. Augstskolu fiziskās audzināšanas katedras nodrošina studentu fizisko sagatavošanu saskaņā ar attiecīgās augstskolas un Aizsardzības ministrijas noslēgto līgumu.

III. Militārās mācības materiālais nodrošinājums

14. Militārā mācība nodrošināma no Aizsardzības ministrijas budžetā studentu apmācībai paredzētajiem līdzekļiem.

15. Lauka mācību laikā studenti nodrošināmi ar lauka formas tērpiem, ekipējumu un ēdināšanu saskaņā ar obligātā militārā dienesta kareivjiem noteiktajām normām.

16. Aizsardzības ministrija nodrošina militārās mācības procesu ar pasniedzējiem, mācību līdzekļiem, ieročiem, formas tērpiem, ekipējumu un munīciju, kā arī organizē vasaras militārās nometnes.

17. Augstskolas nodrošina studentus, kuri apgūst militāro mācību, ar mācību telpām un nodrošina šo telpu uzturēšanai nepieciešamos komunālos pakalpojumus. 

Ministru prezidents G.Krasts

Aizsardzības ministrs T.Jundzis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!