• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Daugavas krastos gaida britu karaļnama pārstāvi (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.05.1998., Nr. 157/158 https://www.vestnesis.lv/ta/id/51364

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Konfesiju vadītāji - Ādažos

Vēl šajā numurā

29.05.1998., Nr. 157/158

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Daugavas krastos gaida britu karaļnama pārstāvi

Turpinājums no 1.lpp.

Princis Endrjū nemitīgi papildināja savas militārās zināšanas dažādās mācību iestādēs un karaspēka daļās, līdz 1991. gada rudenim arī pildot militāro dienestu kā lidojumu komandieris.

Kopš 1997. gada janvāra viņš kalpo Apvienotās Karalistes Aizsardzības ministrijas Jūras spēku operāciju direktorātā. 1992. gadā Jorkas hercogs no Edinburgas hercoga saņēma Jūras kadetu korpusa admirāļa pakāpi. 1992. gadā viņš ieguva arī Karaliskā īru pulka vecāka pulkveža pakāpi. Pavisam nesen Jorkas hercogs tika iecelts par Karaliskā Jaunzēlandes pulka vecāko pulkvedi. Jorkas hercogam ir arī vairāki citi militārie goda nosaukumi.

Neraugoties uz intensīvo militāro dienestu, Jorkas hercogs arī aktīvi pilda reprezentācijas misiju un pērn vien piedalījies 131 oficiālā pasākumā Apvienotajā Karalistē un ārzemēs. Viņš ir Karaliskā Viktorijas ordeņa komandors.

1986. gadā princis Endrjū saderinājās ar Sāru Fergusoni, laulības notika Vestminsteres abatijā. Precību laikā princis Endrjū tika iecelts par Jorkas hercogu un Sāra — par Jorkas hercogieni. 1992. gadā tika paziņots, ka hercogs un hercogiene dzīvos šķirti, un 1996. gadā viņi izšķīra savu laulību. Taču hercogs un hercogiene turpina kopīgi rūpēties par saviem bērniem — abām meitām.

Rīgā Jorkas hercogs ieradīsies 1. jūnijā no Sanktpēterburgas. Tajā pašā dienā viņš kopā ar Latvijas Republikas ārlietu un aizsardzības ministriem un Francijas Republikas vēstnieku Latvijā apmeklēs Bolderājā pieminekli angļu un franču eskadrai, kas palīdzēja nosargāt Latvijas neatkarību mūsu valsts pirmajos gados. Dienas vidū Jorkas hercogs Rīgas pilī tiksies ar Valsts prezidentu Gunti Ulmani, bet pēc tam apmeklēs Valsts bērnu klīniskās slimnīcas kardioloģijas centru. Pēc tam apmeklēs "Lattelekom" jauno ciparu centrāli.

Vizītes otrajā dienā Jorkas hercogs izbrauks uz Ādažiem un pēcpusdienā izlidos uz Viļņu.

"Latvija augstu vērtē Lielbritānijas Karalistes ieguldījumu Latvijas brīvības centienu atbalstīšanā un neatkarības atzīšanā," teikts mūsu valsts Ārlietu ministrijas paziņojumā. "Gadā, kad Latvija svin savas valsts pastāvēšanas 80. gadadienu, Lielbritānijas karaļnama pārstāvja vizīte atkārtoti apliecina Latvijas un Lielbritānijas ciešās vēsturiskās saites, augsto sadarbības līmeni un kopīgu nākotnes redzējumu."

Lai uzzinātu, kā Jorkas hercoga vizīti vērtē Anglija, "Latvijas Vēstnesis" vērsās ar jautājumu pie Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes vēstnieka Nikolasa Džerolda ( Nicholas Jarrold ):

— Jūsu ekselence, kā jūs raksturotu Viņa Karaliskās Augstības Jorkas hercoga vizīti Latvijā?

— Tas ir ļoti nozīmīgs notikums vismaz trīs iemeslu dēļ. Vispirms šī vizīte ir likumsakarīgs turpinājums Velsas prinča vizītei Latvijā 1995. gadā un jūsu Valsts prezidenta vizītei Apvienotajā Karalistē 1996. gadā. Otrkārt — Jorkas hercogs ir Karaliskās jūras kara flotes virsnieks. Kā atceraties, šī mēneša sākumā Rīgā vizītē bija ieradusies mūsu fregate "Somersets", un šis ir arī jubilejas gads, atceroties britu un franču eskadras ierašanos Rīgā. Tas ir ļoti simboliski. Treškārt — šī vizīte raksturo ļoti labās mūsu valstu attiecības.

Es domāju, ka arī Jorkas hercoga vizītes programma uzskatāmi parāda mūsu valstu labās attiecības. Jo vizītes laikā tiks atgādināts arī par mūsu valstu vēsturiskajām draudzības saitēm. Ne velti Viņa Karaliskā Augstība noliks ziedus Bolderājā, apliecinot cieņu britu jūrniekiem, kas atdevuši dzīvību, atbalstot neatkarīgo Latvijas valsti. Pēc tam Jorkas hercogs apmeklēs bērnu kardioloģijas centru un uzdāvinās slimnīcas iekārtu un medikamentus, kas ir dziļi simbolisks žests. Viņš arī apmeklēs "Lattelekom" jauno centrāli, kas tapusi, pateicoties Lielbritānijas investīcijām. 2. jūnijā Viņa Karaliskā Augstība apmeklēs Ādažus, kur vēros Baltijas bataljona mācības. Līdz ar to tiks apliecināta vēl viena joma, kurā Lielbritānija sniedz un arī turpmāk sniegs jūsu valstij palīdzību.

Protams, Jorkas hercogs būs klāt mūsu vēstniecības rīkotajos dārza svētkos Rīgā, atzīmējot Viņas Majestātes karalienes dzimšanas dienu.

Jānis Ūdris,

"LV" ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!