• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Norēķinu kārtība par dabas gāzi iedzīvotājiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.03.1998., Nr. 84/85 https://www.vestnesis.lv/ta/id/51271

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Energoapgādes regulēšanas padomes informācija

Par dabas gāzes abonentu maksas apstiprināšanu

Vēl šajā numurā

31.03.1998., Nr. 84/85

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Precizēts 07.04.1998., Latvijas Vēstnesis Nr.91/94 (1152/1155)

Akciju sabiedrība "Latvijas gāze"

Norēķinu kārtība par dabas gāzi iedzīvotājiem

Norēķinu kārtība izstrādāta saskaņā ar "Gāzes piegādes un lietošanas noteikumiem" — LR MK Nr. 23, 20.01.1998.g. un "Kārtību, kādā dzīvokļa īrnieks vai īpašnieks norēķinās par saņemtajiem komunālajiem pakalpojumiem" — LR MK Nr. 253, 22.07.1997.g.

I. Vispārīgie jautājumi

1. Šie noteikumi nosaka Piegādātāja un Patērētāja savstarpējās attiecības norēķinos par gāzes piegādi un izlietoto gāzi.

2. Noteikumi attiecas uz iedzīvotājiem, kuru dzīvokļos, dzīvojamās un saimniecības ēkās uzstādītās gāzes aparatūras kopīgā jauda nepārsniedz 130 kW.

3. Norēķinu periods ir viens kalendārais mēnesis.

4. Maksājumi, šo noteikumu izpratnē, ir abonentu maksa (kopā ar PVN) un maksa par gāzi (kopā ar PVN):

— pēc tarifa uz 1 cilvēku;

— pēc skaitītāja rādījuma;

— pēc izlīdzinātā patēriņa.

5. Maksājumi jāveic 20 dienu laikā pēc norēķinu perioda beigām.

6. Par katru nokavēto maksājuma dienu jāmaksā kavējuma nauda 0,15% no parāda kopsummas. Kavējumu naudas aprēķinu veic maksājumu pieņemšanas vietās.

7. Parāda kopsumma ietver nokavēto maksājumu par gāzi, abonentu maksu un PVN.

8. Samaksa par tekošo norēķinu periodu izdarāma tikai pēc iepriekšējo, nokavēto, maksājumu nokārtošanas.

Ja Patērētājs maksājuma dokumentā uzrāda kārtējo apmaksas periodu pirms kavēto maksājumu nokārtošanas, Piegādātājs to ieskaita nokavētā maksājuma dzēšanā un tekošie maksājumi tiek uzskatīti par nokavētiem.

9. Ja maksājumi nav izdarīti 20 dienu laikā pēc norēķinu perioda, Piegādātājs ir tiesīgs pārtraukt gāzes padevi un piedzīt parādu, brīdinot Patērētāju 3 dienas iepriekš.

10. Nesavlaicīgas norēķināšanās gadījumā Piegādātājs Patērētājam var izsūtīt atgādinājumu, kuram, neapmaksas gadījumā, seko brīdinājums par gāzes padeves pārtraukšanu un parāda piedziņu tiesas ceļā atbilstoši CVPK normām. Izdevumus, kuri rodas Piegādātājam saistībā ar parādu piedziņu, sedz Patērētājs.

11. Patērētājam gāzes padevi atkārtoti atjauno piecu darba dienu laikā pēc tam, kad Patērētājs ir samaksājis parādu, kavējuma naudu un sedzis Piegādātāja aprēķinātos gāzes padeves pārtraukšanas un atjaunošanas izdevumus.

12. Ja Piegādātājs konstatē tīšus skaitītāja bojājumus, ir bojātas vai norautas skaitītāja vai gāzes vadu plombas vai izdarīti citi pārkāpumi, kuru dēļ ir samazināts gāzes patēriņa rādījuma lielums vai radīta iespēja gāzi lietot bez maksas, Piegādātājs pārtrauc gāzes padevi un sastāda aktu divos eksemplāros, no kuriem vienu eksemplāru izsniedz Patērētājam. Akts ir spēkā arī tad, ja Patērētājs atsakās to parakstīt. Piegādātājs, pamatojoties uz aktu, izdara pārrēķinu trīskāršā apmērā par laika posmu no pēdējās Piegādātāja izdarītās pārbaudes vai skaitītāja uzstādīšanas dienas. Patēriņa normas izlietotās gāzes aprēķiniem — pielikums Nr. 1.

13. Ja Patērētājs vēlas pārtraukt gāzes lietošanu un ir saņēmis mājas īpašnieka piekrišanu, Patērētājs brīdina par to Piegādātāju 10 darba dienas iepriekš un pēc gāzes lietošanas pārtraukšanas 5 darba dienu laikā pilnībā norēķinās ar Piegādātāju. Patērētājam jāsedz gāzes padeves atslēgšanas izdevumi.

14. Patērētājam ir tiesības izdarīt avansa maksājumus. Cenu un tarifu maiņas gadījumā par avansā izdarītiem maksājumiem tiek izdarīts pārrēķins.

15. Ja Patērētājs atkārtoti aizkavē maksājumus, Piegādātājs ir tiesīgs noteikt iepriekšēju samaksu mēneša vidējā maksājuma apmērā, bet ne ilgāk kā 6 mēnešus pēc kārtas.

16. Ja Patērētājs Piegādātāja izsniegtās maksājumu kvītis ir nozaudējis vai sabojājis un prasa izsniegt tās atkārtoti, Patērētājs sedz šo kvīšu izgatavošanas un nosūtīšanas izmaksas.

17. Norēķinu dienesta dažādu izziņu izsniegšana Patērētājam citu institūciju vajadzībām ir maksas pakalpojums.

II. Norēķini ar iedzīvotājiem,

kuru dzīvokļos nav uzstādīti gāzes patēriņa skaitītāji

18. Patērētāji, kuru dzīvokļos nav uzstādīti gāzes patēriņa skaitītāji, pašapkalpošanās kārtībā aizpilda maksāšanas paziņojumu un kvīti, norādot norēķina mēnesi, abonentu maksu un maksu par gāzi pēc spēkā esošiem tarifiem vienam cilvēkam, to reizinot ar dzīvoklī pierakstīto cilvēku skaitu.

19. Korekcijas par pagaidu prombūtnē esošiem tiek veiktas atbilstoši valdības izdotajiem spēkā esošiem noteikumiem.

III. Norēķini ar iedzīvotājiem, kuru dzīvokļos, dzīvojamās

un saimniecības ēkās uzstādīti gāzes patēriņa skaitītāji

20. Patērētāji, kuru dzīvokļos, dzīvojamās un saimniecības ēkās uzstādīti gāzes patēriņa skaitītāji, norēķinu perioda samaksu veic pēc izlīdzinātā gāzes patēriņa un attiecīgas abonentu maksas.

21. Izlīdzināto patēriņu nosaka Piegādātājs:

— iepriekšējā pārskatu perioda (parasti gads) faktisko patēriņu dalot ar faktisko mēnešu skaitu (parasti 12);

— Patērētājiem, kuri gāzi lieto apkurei, pārskata perioda faktisko patēriņu Piegādātājs koriģē uz gada normālo vidējo gaisa temperatūru. Korekcijas pamatojums ir Republikas meteoroloģiskā dienesta dati.

22. Patērētājs maksājumus veic ar Piegādātāja pa pastu nosūtītām kvītīm. Kvītis nosūta vienu reizi gadā 12 mēnešiem ar uzrādītu izlīdzināto mēneša patēriņu m3.

23. Apmaksas summu attiecīgā mēneša kvītī aprēķina Patērētājs, reizinot attiecīgā norēķinu periodā spēkā esošo gāzes viena kubikmetra cenu (kopā ar PVN) ar kvītī norādīto mēneša izlīdzināto patēriņu, un pieskaita abonentu maksu (kopā ar PVN).

24. Piegādātājs vienu reizi gadā nosūta Patērētājam "Skaitītāju nolasīšanas kartes", kurās Patērētājs kartē norādītajā datumā ieraksta skaitītāja stāvokli un nosūta to Piegādātājam. Nolasīšanas kartes nosūtīšanu ir apmaksājis Piegādātājs.

25. Pamatojoties uz nolasīšanas kartē uzrādīto skaitītāja rādījumu, Piegādātājs veido gada pārskatu, kurā salīdzina faktisko patēriņu ar iepriekšējā gada pieņemto patēriņu izlīdzinātajam maksājumam.

Ja faktiskais patēriņš ir bijis lielāks, — Patērētājam jāsamaksā starpība pēc papildu kvīts pie 22. punktā norādītajām kvītīm.

Ja faktiskais patēriņš ir bijis mazāks, — Patērētājs par pārskatā norādīto pārmaksas summu samazina 22. punktā norādītos maksājumus.

26. Ja Patērētājs nolasījuma kartē noteiktajā termiņā nav nosūtījis karti Piegādātājam vai faktiskais patēriņš, kas aprēķināts, pamatojoties uz Patērētāja nolasīšanas kartē fiksētajiem skaitītāja rādījumiem, būtiski atšķiras no iepriekšējā gada datiem vai Piegādātājam rodas citas pamatotas šaubas par patēriņa pareizību, Piegādātājam ir tiesības:

— pieprasīt atkārtotu skaitītāja rādījuma nolasījumu;

— veikt skaitītāja rādījumu kontrolpārbaudi pie Patērētāja.

27. Ja Patērētājam ir pamatojums būtiski samazināt vai palielināt gāzes daudzumu izlīdzinātā patēriņa noteikšanai — tas iepriekš jāsaskaņo ar Piegādātāju.

28. Vairākģimeņu dzīvokļos, kuros gāzes patēriņu uzskaita viens skaitītājs, maksājumus veic atbildīgais īrnieks, kuru nosaka dzīvojamās ēkas īpašnieks (viņa pilnvarotā persona).

29. Ja Patērētājam rodas šaubas par gāzes skaitītāja rādījumiem, Patērētājs par to paziņo Piegādātājam. Pēc Patērētāja pieprasījuma Piegādātājs izdara skaitītāja pārbaudi. Ja ārpuskārtas pārbaudē nav konstatēti trūkumi skaitītāja darbībā, ar skaitītāja pārbaudi saistītos izdevumus sedz Patērētājs.

30. Skaitītāja pārbaudes vai remonta laikā uzstāda citu skaitītāju vai arī aprēķinus par izlietoto gāzi izdara atbilstoši vidējai pēdējā mēneša slodzei.

31. Ja Piegādātājam un Patērētājam rodas domstarpības par izlietotās gāzes maksājumu parādiem un citiem ar gāzes lietošanu saistītiem zaudējumiem Piegādātājam, tās izšķir tiesa likumā noteiktajā kārtībā.

IV. Pārejas noteikumi maksai pēc izlīdzinātā patēriņa

32. Pāreja uz izlīdzināto maksājumu notiek pakāpeniski. Par pāreju uz izlīdzināto patēriņu Piegādātājs paziņo Patērētājam, nosūtot maksājumu kvītis ar uzrādītu izlīdzināto patēriņu, uzrādot pārejas datumu.

33. Līdz 22. punktā norādīto izlīdzinātā patēriņa kvīšu saņemšanai Patērētājs maksu izdara par norēķinu perioda faktisko patēriņu pēc skaitītāja rādījuma.

V. Norēķinu kārtības ieviešana

34. Norēķinu kārtība par dabas gāzi iedzīvotājiem stājas spēkā ar 1998. gada 1. maiju.

1. pielikums

Dabasgāzes diferencētās patēriņa normas sadzīves vajadzībām

un apkurei dzīvojamās un saimniecības ēkas iedzīvotājiem

 

Gāzes patēriņa norma m

3

uz 1 cilvēku dzīvokļos ar:

Gāzes patēriņa  norma m3 uz kopējās apsildāmās platības 1 m2 mājās (dzīvokļos) ar griestu augstumu

Nr. p. k.

Mēneši

gāzes plīti un centralizētu karstā ūdens apgādi

gāzes plīti bez gāzes ūdens sildītājiem un centralizētas karstā ūdens apgādes

gāzes plīti un gāzes ūdens sildītājiem

līdz  2,5 m

virs  2,5 m

1. Janvāris 8,5 14,1 24,4 6,63 7,95
2. Februāris 7,9 13,2 22,7 5,90 7,08
3. Marts 8,2 13,7 23,7 5,52 6,63
4. Aprīlis 7,6 12,7 22,0 3,67 4,41
5. Maijs 7,1 11,8 20,4 0,38 0,45
6. Jūnijs 5,8 9,6 16,6
7. Jūlijs 4,1 6,9 11,8
8. Augusts 4,3 7,1 12,3
9. Septembris 5,8 9,6 16,6 0,38 0,45
10. Oktobris 7,1 11,9 20,6 3,67 4,41
11. Novembris 7,7 12,9 22,2 4,60 5,52
12. Decembris 8,1 13,5 23,4 6,05 7,26
Kopā pa gadu: 82,2 137,0 236,7 36,80 44,16

Piezīme:

1. Gāzes patēriņa gada normas noteiktas pēc SNiP 2.04.08–87 "Gāzes apgāde", ņemot vērā vidējo 1997. gada gāzes kaloritāti — 8028 k.kal/n.m3.

2. Mēneša nevienmērīgais gāzes patēriņš apkures vajadzībām aprēķināts, ņemot vērā mēneša vidējās ārējā gaisa temperatūras un apkures dienu skaitu mēnesī. Pārējām vajadzībām — faktiskos statistiskos patēriņus.

3. Ja gāze tiek izmantota kā apkurei, tā sadzīves vajadzībām, — kopējo patēriņu aprēķina, apkures daļai pieskaitot gāzes patēriņu uz cilvēkiem sadzīves vajadzībām atkarībā no dzīvokļa labiekārtotības un gāzes izmantošanas veida šīm vajadzībām.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!