• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pret organizētiem un ekonomiskiem noziegumiem - ar vienotību un gudrību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.03.1998., Nr. 84/85 https://www.vestnesis.lv/ta/id/51267

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pret organizētiem un ekonomiskiem noziegumiem - ar vienotību un gudrību (turpinājums)

Vēl šajā numurā

31.03.1998., Nr. 84/85

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pret organizētiem un ekonomiskiem noziegumiem — ar vienotību un gudrību

DAGMĀRA UŠČA,

Organizēto un ekonomisko noziegumu

izmeklēšanas virsprokurore, — "Latvijas Vēstnesim"

USCA.JPG (7081 BYTES)

Foto: Ainars Meiers — "Latvijas Vēstnesim"

— Jūsu vadītā prokuratūra, cik zināms, ir visai jauna. Pastāstiet, lūdzu, par tās darbības galvenajiem virzieniem!

— Prokuratūras sistēmā Organizēto noziegumu izmeklēšanas prokuratūra tika izveidota 1994. gada jūlijā. To arī varētu uzskatīt par atskaites punktu. Atbilstoši ģenerālprokurora pavēlei mums vajadzēja izmeklēt lietas, kas saistītas ar organizēto noziedzību.

Kas īsti ir organizētā noziedzība? Precīzas definīcijas nemaz nav. Nenoliedzami, uz to attiecināma izspiešana — tā dēvētais rekets — un arī citi noziegumi, kurus pastrādājusi organizēta grupa. Šajās lietās tad mūsu prokurori veic izmeklēšanu un uztur valsts apsūdzību tiesā. Viņiem jāpiedalās arī apelācijas un kasācijas instancēs. Bez tam — jāuzrauga šo noziegumu pirmstiesas izmeklēšanas sākumstadija IeM Organizētās noziedzības apkarošanas birojā.

Mūsu prokurori ir veikuši kriminālvajāšanu arī lietās par nelikumīgu šaujamieroču iegādi un glabāšanu. Nesen par šādu noziegumu notiesāja noziedzības pasaulē pazīstamu personu J.Kaļvas (tā saucamā Klopa) sievu O.Kaļvu un arī S.Grigorjeva (tā saucamā Grigas) sievu N.Grigorjevu.

Pavisam nesen divas personas tika notiesātas par vairāku tālvadības mīnu iegādi, glabāšanu un realizāciju. Starp citu, šīs sprāgstvielas atrada policijas darbinieki, strādājot kopā ar mūsu prokuroru, kurš izmeklēja izspiešanu kādā lielā grupā. Analizējot lietu, viņš nonāca pie secinājuma: šie cilvēki saistīti ar personām, kuras glabāja un piegādāja šim grupējumam tālvadības mīnas.

Kriminālkodeksā paredzētais sods par šādu kriminālsodāmu darbību ir bargs: brīvības atņemšana līdz desmit gadiem. Taču tiesa piesprieda septiņus gadus brīvības atņemšanas un, piemērojot likumu par amnestiju, noteica galīgo sodu — 3 gadus un 6 mēnešus brīvības atņemšanas.

1995. gadā notika vēl viena reorganizācija, kas skāra mūsu prokuratūru, un tās nosaukums kopš tā laika ir Organizēto un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūra (OENIP). Tagad mūsu uzdevums — darboties arī ekonomisko noziegumu izmeklēšanā, uzraudzībā un arī iztiesāšanā. Ekonomisko noziegumu kategorijai ir pieskaitāma kontrabanda, izvairīšanās no nodokļu maksāšanas, amatnoziegumi un citi, kuru rezultātā nodarīti zaudējumi valsts interesēm. Pēc likuma pantiem šie nodarījumi it kā neatbilst organizētajai noziedzībai, tomēr finansu un ekonomisko noziegumu rezultātā tiek nodarīti lieli zaudējumi valsts budžetam, un šie noziegumi ir ēnu ekonomikas sastāvdaļa.

— Pēdējā laikā aktuāla ir kontrabandas apkarošana, tiek atklāta arī viltotas naudas izgatavošana.

— Jā, pērn policija atklāja un aizturēja viltotu latu izgatavotāju grupu. Viņi bija darbojušies tik meistarīgi, ka pat Latvijas Bankas speciālistiem nācās visai grūti konstatēt viltojumu. Šajā krimināllietā ir astoņi apsūdzētie un drīzumā mēs plānojam pabeigt pirmstiesas izmeklēšanu.

Kas attiecas uz kontrabandu, mūsu prokuratūrai ir piekritīga akcīzes preču nelikumīga izvešana vai ievešana pāri Latvijas muitas robežai.

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!