• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru prezidents:. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.12.1998., Nr. 381/383 https://www.vestnesis.lv/ta/id/51019

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Saeimas Ārlietu komisijas paziņojumu Par satiksmes ministra telefonsarunu ar Krievijas vicepremjeru Par tiesu varu nākamgad Par apelācijas struktūru Valsts ieņēmumu dienestā

Vēl šajā numurā

22.12.1998., Nr. 381/383

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru prezidents:

— savā iknedēļas preses konferencē vakar, 21.decembrī

Par aktualitātēm

Esmu sagatavojis rīkojumu par Venta Baloža nozīmēšanu zemkopības ministra pienākumu pildīšanai. Šodien es ar viņu tikos, Baloža kungs ir gatavs uzņemties šos grūtos un varbūt pat nepateicīgos pienākumus līdz laikam, kad noskaidrosies zemkopības ministra amata liktenis.

Ar rītdienu, kā jau iepriekš solīju, es sāku vizītes ministrijās. Tuvāko divu nedēļu laikā es apmeklēšu visas ministrijas, lai kopīgi ar ministriem apspriestu nepieciešamos pasākumus, rīcības plānu valdības deklarācijas izpildei. Jau rīt man ir ieplānota tikšanās Tieslietu ministrijā, 24. decembrī – Labklājības ministrijā. Rīcības plāns, kas taps šo vizīšu rezultātā, būs valdības svarīgākie uzdevumi nākamajā gadā. Šie nebūs uzdevumi uz visiem četriem gadiem, jo uz tik ilgu laiku konkrētus darbus plānot ir grūti, bet tādi uzdevumi, kas pārsniedz gada robežas, ir atrodami valdības deklarācijā.

Mēs esam daudz runājuši par frakciju disciplīnu. Tā nav mana iegriba vai niķis. Mums ir koalīcijas līgums, kur viss ir pietiekami skaidri aprakstīts — kādi ir koalīcijas partiju, frakciju un arī Ministru prezidenta pienākumi. Es uzstādu stingras prasības gan sev, gan citiem. Tāpēc, lai nebūtu tā, ka vieni koalīcijas partneri izvairās no atbildības, visiem ministriem, kam vēl ir deputātu mandāti, ir noteikti jābūt Saeimas sēdēs.

Es gribētu atcerēties arī Kristovska kungam izskanējušos pārmetumus par dienesta automašīnas izmantošanu braucienā uz dzimto skolu. Lai būtu pilnīga skaidrība šajā jautājumā, man kā Ministru prezidentam darba diena ir 24 stundas. Tātad man nav personīgās dzīves. Tieši tādas prasības es izvirzu arī ministriem. Ja nav personīgās dzīves, tad nav arī iespēju izmantot automašīnu personīgajām vajadzībām.

Par valsts budžetu

Es gribu izteikt piezīmi sakarā ar informāciju, kas šad tad pavīd masu informācijas līdzekļos — ka kāds ministrs solās cīnīties par savas ministrijas budžetu. Viens — par aizsardzības, cits par vēl kādu. Rodas jautājums — par ko tad cīnīšos es kā Ministru prezidents? Vai pret visiem ministriem? Jo galu galā budžets mums ir viens, un gadiem ilgi ir pierādījies fakts — ja mēs kādam gribam ko pielikt, tad kādam citam mums ir jāatņem. Galu galā mēs taču gribam pēc vienprātības principa budžetu akceptēt arī Ministru kabineta sēdē.

Par attiecībām ar Krieviju

Rīt Ministru kabinetā mēs akceptēsim starpvaldību komisijas līdzpriekšsēdētāju no Latvijas puses, tiek piedāvāta Anatolija Gorbunova kandidatūra. Es ceru, ka mēs turpināsim sarunā ar Udaļcova kungu aizsākto dialogu ar Krieviju. Pozitīvas indikācijas mēs jūtam arī no Krievijas amatpersonu izteikumiem. Šis atkusnis jeb situācijas uzlabošanās ir jāturpina ātri un precīzi.

 

Pēc tam V.Krištopans atbildēja uz žurnālistu jautājumiem.

— Kā jūsu ģimene vērtē to, ka jūs esat Ministru prezidents 24 stundas diennaktī?

V.Krištopans: — Nav jauns nedz jautājums, nedz mana atbilde. Nevienu ar varu nespiež kļūt par Ministru prezidentu. Turklāt es ceru, ka man visu mūžu nebūs jābūt Ministru prezidentam un man pietiks laika arī privātajai dzīvei.

— Kā jūs vērtējat "Latvijas ceļa" kongresā izskanējušo koalīcijas partneru kritiku?

V.Krištopans: — Es nevienu negribu aizvainot. Situācija ir tāda, ka mēs neesam līdz galam sakārtojuši jautājumu par lēmumu pieņemšanas mehānismu. Es panākšu situāciju, ka koalīcijā par katru jautājumu, kas nonāks Saeimā, būs vienots viedoklis vai arī jautājums tiks atlikts. Lai nebūtu iespējama situācija, ka Saeimā pēkšņi parādās pilnīgi dažādi viedokļi arī pozīcijas vidū.

Tomēr, kā jūs saprotat, "Latvijas ceļa" mērķis nekādā gadījumā nav valdības krišana. Ņemot vērā to, ka mēs neesam strādājuši pat vēl ne mēnesi, jāsaka, ka laiks ārstē visas slimības. Ir vajadzīgs laiks, lai iestrādātos.

— Vai jūs pieļaujat, ka valdībā varētu ienākt Tautas partija?

V.Krištopans: — Ir jāatbild tā, kā es jau esmu teicis, — pašlaik es par to nedomāju. Ja Tautas partijai, kā jebkurai citai partijai, ir kādi priekšlikumi, es labprāt tos izskatīšu.

— Vai kopš valdības sastādīšanas brīža ir mainījušās jūsu un Tautas partijas attiecības, varbūt tās ir kļuvušas elastīgākas?

V.Krištopans: — Valdība tika akceptēta 26. novembrī. Valdība strādā. Nav ne mazākās vajadzības sākt veidot jaunu valdību, kamēr strādā šī.

— Kādēļ par zemkopības ministra pienākumu pildītāju jūs izvēlējāties tieši Ventu Balodi?

V.Krištopans: — Mūsu koalīcijas partneri uzskatīja, ka viņš vienīgais kaut ko saprot no lauksaimniecības.

— Vai jūs gādāsit arī ministriem kādas Ziemassvētku dāvanas?

V.Krištopans: — Lai cik tas būtu skumji, nekādas lielās dāvanas es ministriem apsolīt nevaru. Varbūt prēmijas, bet vēl nav nostrādāts pat mēnesis. Faktiski mēs ar ministriem esam vienojušies tā, ka pirmo balli sarīkosim tikai tad, kad būsim akceptējuši valsts budžetu. Pavisam nesen taču mums bija vecās valdības locekļu atvadu vakars.

— Vai valdības nākamā gada darba plānā jau ir kādi konkrēti darbi?

V.Krištopans: — Jā, turklāt daudzi. Ja mēs atceramies valdības deklarāciju — uz 1999. gadu attiecas ļoti daudzi likumu pieņemšanas termiņi. Piemēram, informātika mums ir jāapraksta daudz precīzāk — arī likumdošanas jomā.

— Vai jūs kā Ministru prezidents aģitēsit TB/LNNK biedrus par to, lai viņi atbalstītu sociāldemokrātu izvirzīto kandidatūru zemkopības ministra amatam?

V.Krištopans: — Mans viedoklis šai jautājumā ir pilnīgi skaidrs, kādēļ lai es par to vēl runātu. Es vienkārši gaidīšu TB/LNNK valdes lēmumu.

— Vai jūs joprojām uzskatāt, ka veselības valsts ministrs un pašvaldību lietu valsts ministrs būtu jāapstiprina tikai pēc budžeta apstiprināšanas?

V.Krištopans: — Ja kāda frakcija stingri pieprasīs šo posteņu apstiprināšanu, mēs to apspriedīsim koalīcijas padomē.

Dina Gailīte,

"LV" Saeimas un valdības lietu

redaktore

Pēc ieraksta "LV" diktofonā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!