• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lauku tūrisms Latvijā: stabila attīstība un izaugsmes iespējas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.12.1998., Nr. 367/368 https://www.vestnesis.lv/ta/id/50904

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par dzīvojamo māju privatizāciju

Vēl šajā numurā

11.12.1998., Nr. 367/368

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lauku tūrisms Latvijā: stabila attīstība un izaugsmes iespējas

Par atpūtas industriju kā biznesu

VAKS2.JPG (30911 BYTES) Lauku tūrisms Latvijā stabili attīstās jau piekto gadu. Tūristu pieprasījums pēc atpūtas laukos gadu no gada strauji pieaug, tāpēc šīs nozares pārstāvjiem svarīgi kaut reizi gadā tikties un pārrunāt kā labāk organizēt darbu, plānot attīstību un izvērtēt iespējas lauku atpūtā ne tikai Latvijā, bet arī ārpus tās.

Pagājušās nedēļas nogalē starptautiskajā konferencē "Par lauku tūrisma attīstību Latvijā un Eiropā" piedalījās pārstāvji no Somijas, Vācijas, Lietuvas un Igaunijas tūrisma organizācijām, eksperti no PHARE lauku ekonomikas dažādošanas programmas, kā arī pašmāju interesenti.

Latvijā lauku tūrisma uzņēmēji apvienojušies asociācijā "Lauku ceļotājs". Arī "Lauku ceļotājam" šogad aprit pieci darbības gadi. To gaitā "Lauku ceļotāja" dalībnieku skaits ir vairākkārtīgi palielinājies. Ar asociācijas "Lauku ceļotājs" starpniecību pērn brīvdienas laukos ir pavadījuši vairāk nekā 4000 tūristu; no šī skaita aptuveni 20 procentu ir ārvalstu viesu.

Lauku vides tīkotāji pārsvarā ir rīdzinieki vai arī ārzemju speciālisti, kas strādā Rīgā. Latvijas daba īpaši pievilcīga šķiet arī tūristiem no Vācijas un Skandināvijas valstīm.

Asociācijas "Lauku ceļotājs" prezidente Asnāte Ziemele atzīst, ka pašlaik lauku tūrisma potenciāls tiek izmantots tikai daļēji. Viens no iemesliem — naudas trūkums. Uzņēmējiem, kas vēlas attīstīt šo pakalpojumu laukos, ir visai grūti, reizēm pat neiespējami dabūt kredītus par pieņemamām procentu likmēm. Pašlaik gan valsts piešķir subsīdijas 3,5 tūkstošu latu apmērā no aizdevuma pamatsummas, taču kopumā tā ir niecīga summa.

Lauku tūrismu negatīvi iespaido arī pašu uzņēmēju pasivitāte, informācijas trūkums pat par elementārām lietām. Ārzemju tūrisma firmu vadītāji runāja arī par atpūtas vietu kvalitātes nodrošināšanu, datorsistēmas pielietojumu vietu rezervēšanā, kā arī interneta iespēju izmantošanu.

Starp citu, interneta tīklā arī "Lauku ceļotājam" jau ir sava mājas lapa. Tajā iespējams iepazīties ar atpūtas vietu aprakstiem, iespējamajiem pakalpojumiem; ar interneta palīdzību var pasūtīt vietu izvēlētajā mītnē.

Asociācija "Lauku ceļotājs" sekmīgi turpina sadarboties ar Ziemeļvalstu tūrisma organizācijām, apgūstot to pieredzi, piesaistot arvien vairāk viesu. Jāatzīmē, ka ārvalstu tūristi Latvijā cer saņemt tādu pašu servisa līmeni kā pašu mājās.

Konferencē "Lauku ceļotājs" prezentēja arī jauno katalogu 1999.gadam "Atpūta laukos 99". Nākamajā sezonā "Lauku ceļotājs" piedāvās atpūtu 92 lauku mājās; 22 no tām darbosies pirmo gadu. Katalogā iekļautas arī 16 viesnīcas laukos un mazpilsētās, kā arī dažādi kempingi.

Dagnija Muceniece

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!