• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts prezidents - darba vizītē Japānā 10.-15. decembrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.12.1998., Nr. 367/368 https://www.vestnesis.lv/ta/id/50879

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

11.12.1998., Nr. 367/368

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts prezidents:

— darba vizītē Japānā 10.–15. decembrī

JAP.JPG (34553 BYTES) Foto: Naokazu Oinuma, epa/A.F.I.

Vakar, 10.decembrī, Valsts prezidents Guntis Ulmanis darba vizītē ieradās Japānā.

Tiekoties ar Japānas premjerministru Keizo Obuči (attēlā), pārrunāta abu valstu savstarpējā sadarbība un tās attīstības iespējas. Valsts prezidents pateicās par viesmīlību un Latvijai sniegto atbalstu. G.Ulmanis atzīmēja, ka Japāna sniegusi būtisku palīdzību Latvijai — kopš 1996.gada ir piešķirta tehniskā palīdzība 75 878 127 latu vērtībā, kas izmantota ekonomikā, enerģētikā, valsts administrācijā, labklājībā un citās nozarēs. Japāna uzdāvinājusi Liepājas simfoniskajam orķestrim 200 000 latu, par kuriem tiks iegādāti jauni mūzikas instrumenti. Valsts prezidents atgādināja arī to, ka Japāna finansē japāņu valodas mācības Rīgas domes Japāņu skolā. G.Ulmanis, raksturojot Latvijas ekonomisko izaugsmi, uzsvēra, ka būtu veicināma japāņu uzņēmēju aktivitāte Latvijā.

Pārrunātas abu valstu iespējas atvērt vēstniecības Rīgā un Tokijā. Valsts prezidents atzīmēja, ka Latvija izskata šo jautājumu un izvērtē savas iespējas, savukārt Japānas premjerministrs informēja, ka Japāna jau ir pieņēmusi lēmumu atvērt vēstniecību Rīgā.

Japānas premjerministrs tikšanās laikā apliecināja cieņu pret Latvijas tautu, kas spējusi atgūt neatkarību un saglabāt savu nacionālo identitāti. Keizo Obuči izteica cerību apmeklēt Latviju.

Vakar Valsts prezidents un viņu pavadošā uzņēmēju delegācija tikās arī ar ārējās tirdzniecības veicināšanas organizācijas JETRO priekšsēdētāju Noboru Matakejamu un citiem organizācijas pārstāvjiem. Sarunu laikā pieņemti konkrēti lēmumi par Latvijas eksporta veicināšanu uz Japānu un Japānas investīciju piesaisti Latvijai.

Panākta vienošanās, ka nākamgad martā Latvijā ieradīsies JETRO pārstāvis, lai iepazītos ar tekstilprodukciju un izvēlētos paraugus, ko demonstrēt izstādē Japānas Biznesa centrā Tokijā. Šādas izstādes ļauj uzņēmējiem iepazīties ar produkciju un veicina tās importēšanu. Turklāt JETRO piedāvā regulāri divus mēnešus kādam no Latvijas uzņēmumiem strādāt Biznesa centrā, izmanto tā tehniku un komunikācijas, nemaksājot ne par īri, ne par izmantotajiem pakalpojumiem.

Īstenojot Valsts prezidenta darba vizītē panāktās vienošanās par sadarbību, JETRO nākamgad uz Latviju sūtīs ekspertu, kurš izanalizēs koka eksporta iespējas, jo par šīs produkcijas importu Japānā ir liela interese.

Sarunas laikā Japānas ārējās tirdzniecības veicināšanas organizācija tika informēta par Latvijas brīvajām ekonomiskajām zonām un ar tām saistīto likumdošanu. Izrādot interesi par šādu uzņēmējdarbības iespēju, JETRO aicināja Latvijas pārstāvjus nākamgad iepazīstināt japāņu uzņēmējus ar ekonomisko zonu darbības principiem un likumdošanu gadskārtējā gadatirgū, kas tiek rīkots tiem japāņu uzņēmējiem, kuri vēlas ieguldīt līdzekļus ārvalstīs. Turklāt organizācija piedāvā Latvijas uzņēmējiem dalību šajā gadatirgū bez maksas.

Šodien, 11. decembrī, Valsts prezidents Guntis Ulmanis un Aina Ulmanes kundze tiekas ar Japānas imperatoru Akihito un imperatrisi Mačiko, kā arī ar Japānas un Latvijas parlamentāro asociāciju. Šajā tikšanās reizē tiks pārrunāta līdzšinējā veiksmīgā sadarbība. Par Latvijas un Japānas labajiem kontaktiem vakar runāja arī Japānas premjerministrs.

Vēl šodien Valsts prezidents tiksies ar Higašikavas pilsētas pārstāvjiem — pilsētas mēru un kultūras darbiniekiem. Šīs Ziemeļjapānas pilsētiņas vadība 90. gadu sākumā meklēja sadarbības iespējas ar Latviju, lai tuvāk to iepazītu. Ir notikušas vairākas apmaiņas vizītes, Higašikavā notikusi latviešu fotomākslinieku izstāde, pilsētai ir cieši kontakti ar Rīgas Japāņu skolu, sūtot mācību grāmatas un aicinot viesos japāņu valodas pratējus. Pilsētā pēc tās apciemojuma ļoti populārs kļuvis Raimonds Pauls un viņa mūzika.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!