• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 1998. gada 8. decembra noteikumi Nr. 447 "Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu ierindas un komandējošā sastāva formas tērpu un atšķirības zīmju apraksts un mantiskās apgādes normas". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.12.1998., Nr. 367/368 https://www.vestnesis.lv/ta/id/50849

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr. 448

Noteikumi par pabalsta piešķiršanu Latvijas 1918.-1920.gada atbrīvošanas cīņu dalībniekiem

Vēl šajā numurā

11.12.1998., Nr. 367/368

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 447

Pieņemts: 08.12.1998.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 447

Rīgā 1998.gada 8.decembrī (prot. Nr. 66, 12.§)

Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu ierindas un komandējošā sastāva formas tērpu un atšķirības zīmju apraksts un mantiskās apgādes normas

Izdoti saskaņā ar likuma "Par policiju" 26.panta piekto daļu
un 32.panta pirmo daļu, likuma "Par ugunsdrošību"
22.panta trešo daļu un 26.panta piekto daļu
un Robežsardzes likuma 40.panta 6.punktu

 

1. Šie noteikumi nosaka Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu ierindas un komandējošā sastāva formas tērpu un atšķirības zīmju aprakstu (1. un 2.pielikums), kā arī mantiskās apgādes normas (3., 4., 5. un 6.pielikums).

2. Personas, kuras no dienesta Iekšlietu ministrijas sistēmas iestādēs tiek atbrīvotas sakarā ar zvēresta laušanu, disciplīnas neievērošanu, spēkā stājušos tiesas spriedumu par nozieguma izdarīšanu, neatbilstību dienestam vai pēc paša vēlēšanās pirms līgumā noteiktā termiņa, iekšlietu ministra noteiktajā kārtībā atlīdzina izsniegto mantiskās apgādes priekšmetu vērtību proporcionāli to nolietojumam.

3. Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu ierindas un komandējošā sastāva mantiskās apgādes rezerves atbilstoši šiem mērķiem paredzētajiem valsts budžeta asignējumiem tiek veidotas pakāpeniski, līdz to apmēri sasniedz 50 % no mantiskās apgādes rezervju gada patēriņa.

4. Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu ierindas un komandējošā sastāva formas tērpu nēsāšanas noteikumus un nolikumus par Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu ierindas un komandējošā sastāva krūšu nozīmēm un žetoniem apstiprina iekšlietu ministrs.

5. Šie noteikumi attiecībā uz Ieslodzījuma vietu pārvaldes darbiniekiem piemērojami līdz dienai, kad stājas spēkā Kriminālsodu izpildes likums.

6. Atzīt par spēku zaudējušiem:

6.1. Ministru Padomes 1991.gada 12.novembra lēmumu Nr.312 "Par robežsargu pagaidu formas tērpu";

6.2. Ministru Padomes 1993.gada 16.aprīļa lēmumu Nr.194 "Par Latvijas Republikas iekšlietu iestāžu ierindas un komandējošā sastāva mantiskās apgādes pagaidu normu apstiprināšanu" (Latvijas Vēstnesis, 1993, 18.nr.; 1998, 37.nr.).  

Ministru prezidents V.Krištopans  

Iekšlietu ministrs R.Jurdžs

 

1.pielikums
Ministru kabineta
1998.gada 8.decembra noteikumiem Nr.447

Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu ierindas un komandējošā sastāva formas tērpu un atšķirības zīmju apraksts

1. Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu ierindas un komandējošā sastāva formas tērps un atšķirības zīmes

1.1. Formas tērpa krāsas

1. Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu ierindas un komandējošā sastāva (turpmāk - darbinieki) formas tērpiem noteiktas šādas krāsas:

1.1. tumši zila - Valsts policijas darbinieku un Drošības policijas darbinieku formas tērpiem;

1.2. melna - Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieku, Ugunsdrošības tehniskās skolas klausītāju un Valsts robežsardzes peldošo līdzekļu personālsastāva formas tērpiem;

1.3. zaļa - Ieslodzījuma vietu pārvaldes darbinieku un Sardzes pulka darbinieku formas tērpiem;

1.4. tumši zaļa - Valsts robežsardzes darbinieku formas tērpiem;

1.5. atbilstoši Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu darbinieku formas tērpu krāsām - Latvijas Policijas akadēmijas darbinieku un kadetu formas tērpiem.

2. Pulkvežu formas tērpa bikšu uzšuvumiem un visiem apmalojumiem noteiktas šādas krāsas:

2.1. karmīnsarkana - Valsts policijas, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Ieslodzījuma vietu pārvaldes un Sardzes pulka pulkvežu formas tērpiem;

2.2. gaiši zaļa - Valsts robežsardzes pulkvežu formas tērpiem.

1.2. Vīriešu ziemas mētelis (1.attēls)

3. Pieguļoša silueta vilnas auduma mētelis ar divām iegrieztām sānu kabatām ar pārloku un divām iekškabatām, ar nobīdīto trīs pogu (diametrs - 22 mm) aizdari un piecām apdares pogām (diametrs - 22 mm). Mugurpuse ar vīli un šķēlumu. Uz mugurpuses vidukļa līnijas ar divām pogām (diametrs - 22 mm) piepogāts savilktnis. Iešūta apkakle ar atlokiem, piepogājama kažokādas apkakle (pulkvežu mēteļiem - piepogājama karakulādas apkakle melnā krāsā, uzpleču un apkakles apmales līdz atlokiem apstrādātas ar apmalojumu karmīnsarkanā (Valsts robežsardzes pulkvežu formas tērpiem - gaiši zaļā) krāsā). Iešūtas vienvīles piedurknes. Uz plecu vīlēm - uzpleči ar vienu pogu (diametrs - 14 mm) un dienesta pakāpes zīmēm. Uz kreisās piedurknes - dienesta emblēma. Apkakles stūros - zīmotne "LV".

1.3. Vīriešu vasaras mētelis (2.attēls)

4. Pusvilnas auduma mētelis ar divām iegrieztām sānu kabatām ar līstīti, ar nobīdīto divu pogu (diametrs - 22 mm) aizdari un četrām apdares pogām (diametrs - 22 mm). Iešūta atlokāma apkakle. Iešūtas divvīļu piedurknes. Uz plecu vīlēm - uzpleči ar vienu pogu (diametrs - 14 mm) un dienesta pakāpes zīmēm. Uz vidukļa līnijas cauri divām jostas cilpām izvērta josta ar sprādzi. Uz kreisās piedurknes - dienesta emblēma. Apkakles stūros - zīmotne "LV". Uz piedurknes līstītes - viena poga (diametrs - 22 mm).

1.4. Sieviešu ziemas mētelis (3.attēls)

5. Vilnas auduma mētelis ar piecu pogu (diametrs - 22 mm) aizdari. Priekšpuse ar atsevišķi piegrieztām sānu daļām un iegrieztām sānu kabatām ar pārloku. Mugurpuse ar vīli un šķēlumu. Iešūta atlokāma apkakle ar atsevišķi piegrieztu stāvdaļu. Uz plecu vīlēm - uzpleči ar vienu pogu (diametrs - 14 mm) un dienesta pakāpes zīmēm. Uz vidukļa līnijas cauri divām jostas cilpām izvērta josta ar sprādzi. Uz kreisās piedurknes - dienesta emblēma. Apkakles stūros - zīmotne "LV". Uz piedurknes - trīs pogas (diametrs - 14 mm).

1.5. Sieviešu vasaras mētelis (4.attēls)

6. Taisna silueta mētelis ar nobīdīto divu pogu (diametrs - 22 mm) aizdari un divām apdares pogām (diametrs - 22 mm). Priekšpuse ar krūšu iešuvēm un iegrieztām sānu kabatām ar līstīti. Mugurpuse ar vīli un šķēlumu. Uz plecu vīlēm - uzpleči ar vienu pogu (diametrs - 14 mm) un dienesta pakāpes zīmēm. Uz vidukļa līnijas - josta ar sprādzi. Uz kreisās piedurknes - dienesta emblēma. Apkakles stūros - zīmotne "LV". Uz piedurknes līstītes - viena poga (diametrs - 22 mm).

1.6. Ziemas virsjaka (5.attēls)

7. Pagarināta taisna silueta ūdensnecaurlaidīga auduma virsjaka ar siltinātu atpogājamu oderi un kažokādas apkakli (pulkvežu virsjakām - piepogājama karakulādas apkakle melnā krāsā), četrām uzšūtām (divām krūšu un divām sānu) kabatām ar spiedpogu pārloku, četrām iegrieztām kabatām (viena uz kreisās piedurknes (ar rāvējslēdzēju) un trīs iekškabatas). Virs labās krūšu kabatas - uzšuve ar uzvārdu. Priekšpuse ar rāvējslēdzēju un piecu spiedpogu aizdari. Iešūtas divvīļu piedurknes ar piešūtām trikotāžas aprocēm. Uz kreisās piedurknes - dienesta emblēma. Uz plecu vīlēm - uzpleči ar vienu spiedpogu un dienesta pakāpes zīmēm. Iešūta atlokāma apkakle, apkakles stūros - zīmotne "LV". Ar rāvējslēdzēju piestiprināma kapuce ar oderi. Virsjakas jostas daļā - no iekšpuses savelkama josta. Valsts policijas darbinieku virsjakām mugurdaļā plecu līmenī izvietots uzraksts "POLICIJA".

1.7. Īsā ziemas virsjaka (6.attēls)

8. Ūdensnecaurlaidīga auduma virsjaka ar siltinātu atpogājamu oderi un kažokādas apkakli, divām uzšūtām krūšu kabatām ar spiedpogu pārloku, divām iegrieztām sānu kabatām ar rāvējslēdzēju, vienu iegrieztu kabatu uz kreisās piedurknes (ar rāvējslēdzēju) un trīs iekškabatām. Virs labās krūšu kabatas - uzšuve ar uzvārdu. Priekšpuse ar rāvējslēdzēju un četru spiedpogu aizdari. Iešūtas divvīļu piedurknes ar vienas spiedpogas aizdari. Uz kreisās piedurknes - dienesta emblēma. Uz plecu vīlēm - uzpleči ar vienu spiedpogu un dienesta pakāpes zīmēm. Iešūta atlokāma apkakle, apkakles stūros - zīmotne "LV". Ar rāvējslēdzēju piestiprināma kapuce ar oderi. Virsjakas apakšmala ar jostu un diviem savilktņiem. Valsts policijas darbinieku virsjakām mugurdaļā plecu līmenī izvietots uzraksts "POLICIJA".

1.8. Ziemas bikses (puskombinezons) (7.attēls)

9. Ūdensnecaurlaidīga auduma puskombinezons ar siltinātu oderi. Priekšpuse ar rāvējslēdzēju un vienu spiedpogu. Divas iegrieztas sānu kabatas ar rāvējslēdzēju.

1.9. Virsjaka (8.attēls)

10. Pusvilnas auduma virsjaka ar vienrindas trīs pogu (diametrs - 22 mm) aizdari un vienas pogas (diametrs - 22 mm) aizdari uz jostas. Priekšpuse ar divām uzšūtām krūšu kabatām ar pārloku un ar divām iekškabatām. Pārloki piepogājami ar vienu pogu (diametrs - 22 mm). Virs labās kabatas - uzšuve ar uzvārdu. Mugurpuse ar piešūtu atdaļu un divām vertikālām ielocēm. Piedurknes ar piešūtu aproci un divu pogu (diametrs - 14 mm) aizdari. Uz plecu vīlēm - uzpleči ar vienu pogu (diametrs - 14 mm) un dienesta pakāpes zīmēm. Iešūta apkakle ar atsevišķi piegrieztu stāvdaļu. Uz kreisās piedurknes - dienesta emblēma. Apkakles stūros - zīmotne "LV". Virsjakas apakšmala ar jostu, kuras sānu daļās iestrādāta gumija. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieku virsjakām uzpleču un apkakles apmales līdz atlokiem apstrādātas ar apmalojumu karmīnsarkanā krāsā.

1.10. Kombinētās bikses (ziemas bikses) (9.attēls)

11. Pusvilnas auduma bikses ar vidukļa līnijā piešūtu jostu, rāvējslēdzēja aizdari priekšpusē (vidus vīlē), sprādzi uz jostas un sintētiska materiāla cilpām, divām pogām bikšu sašaurinātajā apakšdaļā un pēdsloksni (valkāšanai zābakos) ar divām pogām. Uz jostas - astoņas cilpas un divi savilktņi. Priekšpuse ar divām ielocēm (pa vienai katrā pusē) un divām ieslīpām kabatām. Mugurpuse ar divām iešuvēm un vienu iegriezto kabatu ar cilpu un pogu. Ziemas bikses - ar iepogājamu silto oderi.

1.11. Vīriešu virskrekls (10.attēls)

12. Pieguļoša silueta pusvilnas auduma virskrekls ar vienrindas piecu pogu (diametrs - 14 mm) aizdari pa aizdarsloksni un vienu pogu (diametrs - 14 mm) uz apkakles stāvdaļas, divām uzšūtām krūšu kabatām ar vienu pogu (diametrs - 14 mm) katrā pārlokā, uzpleču pārvalkiem un īsām vai garām piedurknēm. Mugurpuse ar piešūtu atdaļu. Virs labās krūšu kabatas - uzšuve ar uzvārdu. Iešūta apkakle ar atsevišķi piegrieztu stāvdaļu. Uz kreisās piedurknes - dienesta emblēma. Apkakles stūros - zīmotne "LV".

1.12. Vīriešu žakete (11.attēls)

13. Taisna silueta pusvilnas auduma žakete ar divām uzšūtām krūšu kabatām ar vienu pogu (diametrs - 22 mm) katrā pārlokā, divām iegrieztām sānu kabatām ar pārloku un divām iekškabatām. Priekšpuse ar vienrindas četru pogu (diametrs - 22 mm) aizdari. Virs labās krūšu kabatas - uzšuve ar uzvārdu. Iešūta apkakle ar atlokiem. Iešūtas vienvīles piedurknes ar trīs apdares pogām (diametrs - 14 mm). Uz plecu vīlēm - uzpleči ar vienu pogu (diametrs - 14 mm) un dienesta pakāpes zīmēm. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieku formas tērpiem uzpleču un apkakles apmales līdz atlokiem apstrādātas ar apmalojumu karmīnsarkanā krāsā. Uz kreisās piedurknes - dienesta emblēma. Apkakles stūros - zīmotne "LV".

1.13. Bikses (12.attēls)

14. Pusvilnas auduma bikses ar rāvējslēdzēja aizdari (vīriešu biksēm - priekšpusē vidus vīlē, sieviešu biksēm - sānos labajā pusē) un sprādzi uz jostas. Uz jostas - astoņas cilpas un divi savilktņi. Priekšpuse ar divām ielocēm (pa vienai katrā pusē) un divām ieslīpām kabatām. Mugurpuse ar divām iešuvēm un vienu iegriezto kabatu ar cilpu un pogu (sieviešu biksēm - bez kabatas). Pulkvežu biksēm uz bikšu ārējās vīles uzšūtas divas 20 mm platas lentes karmīnsarkanā (Valsts robežsardzes pulkvežu formas tērpiem - gaiši zaļā) krāsā.

1.14. Vīriešu parādes žakete (13.attēls)

15. Taisna silueta vilnas auduma žakete ar divu pogu (diametrs - 22 mm) aizdari un četrām apdares pogām (diametrs - 22 mm). Priekšpuse ar divām iegrieztām sānu kabatām ar pārlokiem, kreisajā pusē augšā - iegrieztā kabata ar līstīti. Iešūta apkakle ar atlokiem. Iešūtas vienvīles piedurknes ar trīs apdares pogām (diametrs - 14 mm). Uz plecu vīlēm - uzpleči ar vienu pogu (diametrs - 14 mm) un iešūtām dienesta pakāpes zīmēm. Uzpleču apmale apstrādāta ar 10 mm platu lentīti dzeltenā krāsā. Mugurdaļa ar vīli. Uzpleču un apkakles apmales līdz atlokiem, kā arī sānu kabatu pārloki un piedurknes 100 mm no galiem apstrādāti ar apmalojumu karmīnsarkanā (Valsts robežsardzes darbinieku formas tērpiem - gaiši zaļā) krāsā. Uz kreisās piedurknes izšūta dienesta emblēma. Apkakles stūros - zīmotnes "LV" ar iekšējo apdari tumši sarkanā krāsā.

1.15. Vīriešu parādes bikses (14.attēls)

16. Vilnas auduma bikses ar piešūtu jostu. Uz jostas - astoņas cilpas un divi savilktņi. Priekšpuse ar divām ielocēm (pa vienai katrā pusē), atsevišķi piegrieztām sānu daļām un kabatām sānu vīlēs. Mugurdaļa ar divām iešuvēm un vienu kabatu ar līstīti un pogu. Uz bikšu ārējās vīles - divas 20 mm platas uzšuves karmīnsarkanā krāsā.

1.16. Sieviešu žakete (15.attēls)

17. Pieguļoša silueta pusvilnas auduma žakete ar nobīdīto divu pogu (diametrs - 22 mm) aizdari un četrām apdares pogām (diametrs - 22 mm). Priekšpuse ar četrām iešuvēm un divām iegrieztām sānu kabatām ar pārlokiem. Kreisajā pusē augšā - iegrieztā kabata ar līstīti. Labajā pusē kreisās krūšu kabatas līmenī - uzšuve ar uzvārdu. Mugurpuse ar vīli. Iešūtas divvīļu piedurknes. Uz kreisās piedurknes - dienesta emblēma. Elkoņa vīle beidzas ar šķēlumu un trīs apdares pogām (diametrs - 14 mm). Uz plecu vīlēm - uzpleči ar vienu pogu (diametrs - 14 mm) un dienesta pakāpes zīmēm. Iešūta atlokāma apkakle ar atsevišķi piegrieztu stāvdaļu. Apkakles stūros - zīmotne "LV". Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieku formas tērpiem uzpleču un apkakles apmales līdz atlokiem apstrādātas ar apmalojumu karmīnsarkanā krāsā.

1.17. Sieviešu svārki (16.attēls)

18. Pusvilnas auduma svārki ar oderi, vidukļa līnijā piešūtu jostu un rāvējslēdzēja aizdari, mugurpuses vīlē uz jostas - vienas pogas aizdare. Priekšpuse ar divām iešuvēm. Mugurpuse ar divām iešuvēm, vīli un šķēlumu.

1.18. Sieviešu blūze (10.attēls)

19. Pieguļoša silueta pusvilnas auduma blūze ar vienrindas piecu pogu (diametrs - 14 mm) aizdari pa aizdarsloksni un vienu pogu (diametrs - 14 mm) uz apkakles stāvdaļas, divām uzšūtām krūšu kabatām ar vienu pogu (diametrs - 14 mm) katrā pārlokā, uzpleču pārvalkiem un īsām vai garām piedurknēm. Mugurpuse ar piešūtu atdaļu. Virs labās krūšu kabatas - uzšuve ar uzvārdu. Iešūta apkakle ar atsevišķi piegrieztu stāvdaļu. Uz kreisās piedurknes - dienesta emblēma. Apkakles stūros - zīmotne "LV".

1.19. Sieviešu blūze ar īsām piedurknēm (17.attēls)

20. Krekla auduma blūze ar piecu pogu aizdari pa aizdarsloksni un vienu pogu uz apkakles stāvdaļas. Priekšpuse ar uzšūtām krūšu kabatām un pārloku ar vienu pogu. Mugurpuse ar piešūtu atdaļu. Iešūtas īsas vienvīles piedurknes. Uz plecu vīlēm - uzpleči ar pārvalkiem, vienu pogu un dienesta pakāpes zīmēm. Virs labās kabatas - uzšuve ar uzvārdu. Virs kreisās kabatas - uzšuve ar dienesta nosaukumu.

1.20. Sieviešu blūze ar garām piedurknēm (18.attēls)

21. Krekla auduma blūze ar piecu pogu aizdari pa aizdarsloksni un vienu pogu uz apkakles stāvdaļas. Priekšpuse ar uzšūtām krūšu kabatām un pārloku ar vienu pogu. Virs labās kabatas - uzšuve ar uzvārdu. Virs kreisās kabatas - uzšuve ar dienesta nosaukumu. Mugurpuse ar piešūtu atdaļu. Iešūtas vienvīles piedurknes ar piešūtu aproci un vienas pogas aizdari. Uz plecu vīlēm - uzpleči ar pārvalkiem, vienu pogu un dienesta pakāpes zīmēm.

1.21. Vīriešu krekls ar garām piedurknēm (19.attēls)

22. Krekla auduma krekls ar garām piedurknēm un divām uzšūtām kabatām. Uz plecu vīlēm - uzpleči ar pārvalkiem, vienu pogu un dienesta pakāpes zīmēm. Virs labās kabatas - uzšuve ar uzvārdu. Virs kreisās kabatas - uzšuve ar dienesta nosaukumu.

1.22. Vīriešu krekls ar īsām piedurknēm (20.attēls)

23. Krekla auduma krekls ar īsām piedurknēm un divām uzšūtām kabatām. Mugurpuse ar piešūtu atdaļu. Uz plecu vīlēm - uzpleči ar pārvalkiem, vienu pogu un dienesta pakāpes zīmēm. Virs labās kabatas - uzšuve ar uzvārdu. Virs kreisās kabatas - uzšuve ar dienesta nosaukumu.

1.23. Kaklasaite (21.attēls)

24. Vilnas, zīda vai cita auduma kaklasaite karmīnsarkanā krāsā.

1.24. Sieviešu kaklasaite (22.attēls)

25. Dubultšuvuma kaklasaite no zīda auduma karmīnsarkanā krāsā ar baltu lenti pa vidu. Piepogājama ar divām pogām.

1.25. Kaklasaites saspraude (23.attēls)

26. Dzeltena metāla saspraude (garums - 60 mm, platums - 5 mm): vidū - 11 mm plats un 11 mm augsts vairogs, pa diagonāli - valsts karoga krāsu salikums, virs vairoga - trīs 3 mm augstas piecstaru zvaigznes zelta krāsā. Valsts robežsardzes darbinieku formas tērpiem - dzeltena metāla saspraude (garums - 60 mm, platums - 5 mm): 10 mm no labās puses 13 mm plats un 15 mm augsts vairogs zaļā krāsā ar 1 mm platu dzeltenu apmali. Vairoga vidū - burts "R'' dzeltenā krāsā. No vairoga uz abām pusēm 10 mm garas un 5 mm platas ozola lapas.

1.26. Sieviešu kakla apsējs (24.attēls) - tikai Valsts robežsardzes darbinieku formas tērpiem

27. Trijstūrveida dubultšuvuma kakla apsējs no zīda auduma karmīnsarkanā krāsā ar 8 mm platu baltu lenti gar garāko malu. Kakla apsēja garums - 90 cm, platums platākajā vietā - 15 cm.

1.27. Sieviešu kakla apsēja saspraude (25.attēls) - tikai Valsts robežsardzes darbinieku formas tērpiem

28. Dzeltena metāla gredzenveida saspraude (platums - 5 mm, diametrs - 18 mm). Priekšējā daļā - 13 mm plats un 15 mm augsts vairogs zaļā krāsā ar 1 mm platu dzeltenu apmali. Vairoga vidū - burts "R" dzeltenā krāsā. No vairoga uz abām pusēm - 10 mm garas un 5 mm platas ozollapas.

1.28. Zeķes

29. Pusvilnas vai kokvilnas zeķes tumši zilā, zaļā vai melnā krāsā (sievietēm - gaiši brūnā) krāsā.

1.29. Cimdi

30. Ādas cimdi melnā krāsā vai pusvilnas cimdi tumši zilā, zaļā vai melnā krāsā.

1.30. Siksna

31. Ādas vai sintētiska materiāla siksna melnā vai brūnā krāsā. Platums - 50 mm.

1.31. Parādes josta (26.attēls)

32. Dzeltena auduma lente ar ieaustu apmalojumu un zīmējumu karmīnsarkanā (Valsts robežsardzes darbinieku formas tērpiem - gaiši zaļā) krāsā. Ovāla sprādze no dzeltena metāla ar reljefu simetrisku ozollapu dekoru un Latvijas Republikas valsts mazā ģerboņa attēlu.

1.32. Pulovers (27.attēls)

33. Adīts pusvilnas pulovers. Uz pleciem un piedurknēm - putekļauduma uzšuves. Uz plecu vīlēm - uzpleči ar pogu (diametrs - 14 mm) un dienesta pakāpes zīmēm. Uz piedurknēm virs elkoņiem uzšūtas kabatas. Uz kreisās piedurknes kabatas - dienesta emblēma. Krūšu daļas labajā pusē kakla izgriezuma apakšdaļas līmenī - uzšuve ar uzvārdu.

1.33. Ziemas cepure ar nagu (28.attēls)

34. Cepure ar ūdensnecaurlaidīga auduma virsdaļu ar piepogājamu kažokādas uzmali (pulkvežu cepurēm - karakulādas uzmale melnā krāsā) un nagu. Virs naga piestiprināta melna siksniņa. Priekšpuses vidū - kokarde.

1.34. Sieviešu vasaras cepure (29.attēls)

35. Ovālas formas vilnas auduma cepure ar nagu. Priekšējā daļā - melna siksniņa, kas galos piestiprināta ar divām pogām. Priekšpuses vidū - kokarde.

1.35. Laiviņcepure (30.attēls)

36. Pusvilnas auduma cepure, ko veido divas sānsienas, pamatne un uzmale. Sānsienu pamatnes vīlē un gar uzmales malu - apmalojums karmīnsarkanā (Valsts robežsardzes darbinieku formas tērpiem - gaiši zaļā) krāsā. Priekšpuses vidū - kokarde.

1.36. Berete (31.attēls)

37. Vilnas auduma berete attiecīgajam dienestam atbilstošā formas tērpa krāsā. Priekšpuses vidū - kokarde.

1.37. Vasaras cepure (naģene) (32.attēls)

38. Pusvilnas auduma cepure ar ovālas formas augšējo daļu, pamatni un apmali. Priekšpusē - nags. Augšējās daļas šķautnes apmale un augšējās daļas stiprinājuma vieta pie pamatnes apstrādāta ar apmalojumu karmīnsarkanā (Valsts robežsardzes darbinieku formas tērpiem - gaiši zaļā) krāsā. Pamatnes priekšpusē ar divām pogām (diametrs - 14 mm) sānos piestiprināta pīta dekoratīva aukliņa zelta krāsā. Pamatnes priekšpuses vidū - kokarde.

1.38. Žokejcepure (33.attēls)

39. Auduma žokejcepure ar pagarinātu nagu un dekoratīvu pogu augšējā daļā. Virs naga ar divām pogām sānos piestiprināta pīta dekoratīvā aukliņa melnā krāsā. Priekšpuses vidū - kokarde.

1.39. Kokarde (34.attēls)

40. Mazliet ieliekta dzeltena metāla vai uz auduma izšūta kokarde ar ozollapu vainagā ietvertu uz priekšu izvirzītu Latvijas Republikas valsts mazā ģerboņa attēlu. Kokardes garums - 50 mm, augstums - 30 mm.

1.40. Akselbantes (35.attēls)

41. Akselbantes izgatavotas no auklām dzeltenā (zelta) krāsā ar zeltītiem metāla uzgaļiem. Akselbantes valkājamas pie parādes žaketes.

1.41. Apmetnis (36.attēls)

42. Ūdensnecaurlaidīga auduma apmetnis ar atlokāmu apkakli un kapuci, kas piepogāta ar četrām pogām. Priekšpuse ar iegriezumu, aizpogājama ar piecām pogām. Priekšpusē - rokām divi izgriezumi, kas aizpogājami ar divām pogām. Iekšpusē - divi pirkstu turētāji.

1.42. Lietusmētelis (37.attēls)

43. Brīva silueta ūdensnecaurlaidīga auduma mētelis ar piešūtu kapuci. Priekšpuse ar septiņu spiedpogu aizdari, iegrieztām sānu kabatām un diviem roku izgriezumiem ar spiedpogu. Iešūtas vienvīles piedurknes. Valsts policijas darbinieku lietusmēteļiem mugurdaļā plecu līmenī izvietots uzraksts "POLICIJA" un uz piedurknēm lietusmēteļa apakšējā daļā - gaismu atstarojoša lente.

1.43. Lauka formas tērps

44. Vasaras lauka formas tērps - vasaras kostīms attiecīgajam dienestam atbilstošā krāsā, apakškrekls ar īsām piedurknēm, saišu zābaki, vasaras cepure un ieroču josta.

45. Ziemas lauka formas tērps - ziemas kostīms attiecīgajam dienestam atbilstošā krāsā, saišu zābaki, ziemas cepure, ieroču josta, šalle un cimdi.

1.44. Apavi

46. Vīriešu kurpes - melnas vai brūnas klasiskā stila ādas kurpes ar ielīmētu ādas saistzoli. Purngals var būt nošūts ar dubultvīli. Augšējā daļā sānu aizdares saitējamas ar aukliņu caur caurumiem katrā pusē. Ādas vai cita materiāla zole. Zems papēdis.

47. Vīriešu zābaki - melni vai brūni klasiskā stila zābaki ar augstiem (20(25 cm) stulmiem, saitējami vai ar rāvējslēdzēju. Ciets purngals. Ādas vai cita izturīga materiāla zole. Zems papēdis.

48. Sieviešu kurpes - melnas vai brūnas klasiskā stila ādas kurpes ar ādas vai cita materiāla zoli.

49. Sieviešu zābaki - melni vai brūni zābaki ar gariem stulmiem vai puszābaki, ar rāvējslēdzēju vai bez tā. Ādas vai cita materiāla zole.

1.45. Pogas (38.attēls)

50. Poga (diametrs - 14 mm) no dzeltena vai oksidēta metāla. Uz pogas - reljefs Latvijas Republikas valsts mazā ģerboņa attēls un 1 mm plata apmale.

51. Poga (diametrs - 22 mm) no dzeltena vai oksidēta metāla. Uz pogas - reljefs Latvijas Republikas valsts mazā ģerboņa attēls un 2 mm plata apmale.

1.46. Uzpleči

52. Uzpleči (platums - 40 mm, garums 100(140 mm) izgatavoti no auduma attiecīgā formas tērpa krāsā un piestiprināti pie apģērba ar pogu (diametrs - 14 mm). Uzpleču pārvalki - no auduma attiecīgā formas tērpa krāsā. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieku formas tērpiem uzpleču apmales apstrādātas ar apmalojumu karmīnsarkanā krāsā.

1.47. Dienesta pakāpju atšķirības zīmes

53. Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu darbiniekiem uz uzplečiem ir šādas dienesta pakāpju atšķirības zīmes:

53.1. ierindas sastāvam:

53.1.1. ierindniekam - nav atšķirības zīmju (39.attēls);

53.1.2. Latvijas Policijas akadēmijas kadetam un Ugunsdrošības tehniskās skolas klausītājam - uzpleča vidū visā tā garumā pa horizontāli 10 mm plata dzeltena josla (40.attēls);

53.2. jaunākajam komandējošajam sastāvam:

53.2.1. kaprālim - 25 mm attālumā no uzpleča apakšējās daļas pa vertikāli viena 10 mm plata dzeltena josla (41.attēls);

53.2.2. seržantam - 25 mm attālumā no uzpleča apakšējās daļas pa vertikāli divas 10 mm platas dzeltenas joslas (42.attēls);

53.2.3. virsseržantam - 25 mm attālumā no uzpleča apakšējās daļas pa vertikāli viena 20 mm plata dzeltena josla (43.attēls);

53.2.4. virsniekvietniekam - 17 mm attālumā no uzpleča apakšējās daļas pa vertikāli viena 10 mm plata dzeltena josla un viena 3 mm augsta dzeltena metāla zīmotne nošķeltas četrstūra piramīdas veidā. Katras sānu plaknes vidējā trešdaļa - ar trīs šķēlumiem, pārējās virsmas - ar rievotu faktūru. Malu garums - 12 mm. Uz augšējās šķēluma plaknes - apaļš vainadziņš ar gludu izcilni vidū (44.attēls);

53.3. vidējam komandējošajam sastāvam - 3 mm augstas dzeltena metāla zīmotnes nošķeltas četrstūra piramīdas veidā. Katras sānu plaknes vidējā trešdaļa - ar trīs šķēlumiem, pārējās virsmas - ar rievotu faktūru. Malu garums - 12 mm. Uz augšējās šķēluma plaknes - apaļš vainadziņš ar gludu izcilni vidū. Zīmotnes uz uzplečiem izvietotas atbilstoši darbinieka speciālajai dienesta pakāpei (45., 46. un 47.attēls):

53.3.1. leitnantam - divas (45.attēls);

53.3.2. virsleitnantam - trīs (46.attēls);

53.3.3. kapteinim - četras (47.attēls);

53.4. vecākajam komandējošajam sastāvam - 5 mm augstas dzeltena metāla zīmotnes astoņstaru zvaigznes veidā. Šķautnes ar rievotu faktūru. Uz augšējās šķēluma plaknes - vainadziņš (diametrs - 4 mm) ar gludu izcilni vidū. Zīmotnes uz uzplečiem izvietotas atbilstoši darbinieka speciālajai dienesta pakāpei (48., 49. un 50.attēls):

53.4.1. majoram - viena (48.attēls);

53.4.2. pulkvežleitnantam - divas (49.attēls);

53.4.3. pulkvedim - trīs (50.attēls).

1.48. Emblēmas

54. Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu darbiniekiem uz formas tērpa piedurknes ir šādas emblēmas:

54.1. Valsts policijas darbiniekam - vairogveida emblēma (51.attēls) ar zīmējumu dzeltenā un baltā krāsā uz melna fona. Emblēmas centrā - baltā aplī (diametrs - 60 mm) dzeltens auseklītis, uz kura uzlikts balts zobens ar lejup vērstu asmeni. Emblēmas augstums - 110 mm, platums platākajā daļā - 105 mm. Uz emblēmas uzraksts: ar dzelteniem burtiem - "LATVIJAS VALSTS", ar baltiem burtiem - "POLICIJA";

54.2. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbiniekam un Ugunsdrošības tehniskās skolas klausītājam - vairogveida emblēma (52.attēls) uz melna fona. Emblēmas augstums - 110 mm, platums platākajā daļā - 105 mm. Augšējā daļā uzraksts ar dzelteniem burtiem - "UGUNSDZĒSĪBAS UN GLĀBŠANAS DIENESTS". Emblēmas centrā sarkans aplis (diametrs - 55 mm, malu platums - 2 mm), kurā izvietota dzeltena astoņstaru zvaigzne (platums - 50 mm). Zvaigznes centrā - sarkans aplis (diametrs - 24 mm, malu platums -2 mm), aiz kura malām redzamas sarkanas grieķu krusta daļas. Apļa centrā sakrustoti āmurs un bīdatslēga dzeltenā krāsā;

54.3. Iekšlietu ministrijas bruņoto formējumu personālsastāvam - vairogveida emblēma (53.attēls) ar zīmējumu dzeltenā un melnā krāsā uz aizsargkrāsas fona. Emblēmas centrā baltā aplī (diametrs - 60 mm) dzeltens auseklītis, uz kura uzlikts balts zobens ar lejup vērstu asmeni. Emblēmas augstums - 110 mm, platums platākajā daļā - 105 mm. Augšējā daļā uzraksts: ar dzelteniem burtiem - "IEKŠLIETU MINISTRIJAS", ar baltiem burtiem - "SPĒKI";

54.4. pārējiem Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu darbiniekiem - vairogveida emblēma (54.attēls) ar zīmējumu dzeltenā un baltā krāsā uz melna fona. Emblēmas centrā baltā aplī (diametrs - 60 mm) dzeltens auseklītis, uz kura uzlikts balts zobens ar lejup vērstu asmeni. Emblēmas augstums - 110 mm, platums platākajā daļā - 105 mm. Augšējā daļā uzraksts: ar dzelteniem burtiem - "IEKŠLIETU", ar baltiem burtiem - "MINISTRIJA";

54.5. Valsts robežsardzes darbiniekam - vairogveida emblēma (55.attēls) ar 1 mm platu divu līniju kontūru dzeltenā krāsā gar malu. Emblēmas augstums - 97 mm, platums platākajā daļā - 75 mm, šaurākajā - 55 mm. Vairoga augšējā daļā - trīs zvaigznes dzeltenā (zelta) krāsā uz melna fona. Vidusdaļā - robežsardzes stabs ar svītrotu dalījumu sarkanā un baltā krāsā (vienādā platumā). Kreisajā pusē stabam - lauva, labajā pusē - grifs (attiecīgi sarkanā un sudraba krāsā), abi ar ķetnām tur uzslieto stabu. Lauvas un grifa mēle - dzeltenā (zelta) krāsā. Zem lauvas un grifa, kā arī zem robežstaba pamatnes - ozolzaru vītne zaļā krāsā. Apakšējā daļā - sarkanbaltsarkana lente;

54.6. Latvijas Policijas akadēmijas darbiniekam un kadetam - vairogveida emblēma (56.attēls) ar zīmējumu zelta, baltā un zaļā krāsā uz karmīnsarkana fona. Emblēmas augšējā daļā puslokā izvietotas trīs piecstaru zvaigznes zelta krāsā, zem tām uzraksti zelta krāsā: uz sarkanā fona - "LATVIJAS POLICIJAS", uz baltās svītras - "AKADĒMIJA". Emblēmas apakšējā daļā uz simetriski izvietotām zaļām ozollapām - grāmata zelta krāsā. Emblēmas augstums - 90 mm, platums - 80 mm;

54.7. Drošības policijas darbiniekam - emblēma (57.attēls), kuras centrā ir balts krusts ar paplašinātiem, krustotiem galiem (turpmāk - Māras krusts) uz vairoga fona. Vairogs papildināts ar stilizētu vanaga siluetu. Zīmējums ir melnā krāsā uz karmīnsarkana fona, vanaga siluets un vairoga kontūrlīnija - zelta krāsā. Zem vairoga izvietota simetriska ozollapu vītne zaļā krāsā. Vairogs ar Māras krustu un ozollapu vītne izvietoti simetriski melni iekrāsota apļa centrā. Ārējais (melno apli aptverošais) aplis ir baltā vai melnā krāsā. Ārējā apļa ārējā kontūrlīnija ir melnā vai baltā krāsā. Ārējā apļa augšējā daļā pa loku ir izvietots uzraksts baltā vai melnā krāsā - "DROŠĪBAS POLICIJA", apakšējā daļā - "LATVIJAS REPUBLIKAS IEKŠLIETU MINISTRIJA" arī baltā vai melnā krāsā. Starp abiem uzrakstiem simetriski izvietoti divi Māras krusti;

54.8. Drošības policijas pretterorisma vienības "Omega" personālsastāvam - emblēma (58.attēls), kuras centrā uz melna vairoga ir grieķu alfabēta burts "omega" zaļā krāsā. Vairoga augšējā daļā stilizēts vanaga siluets sudraba krāsā. Zem vairoga - uzraksts "OMEGA" sudraba krāsā. Emblēmas augšējā daļā ir uzraksts "PRETTERORISMA VIENĪBA", apakšējā daļā - "LATVIJAS REPUBLIKAS IeM DROŠĪBAS POLICIJA". Starp abiem uzrakstiem simetriski izvietoti divi Māras krusti;

54.9. Patruļpolicijas vienības darbiniekam - emblēma (59.attēls), kuras pamatā ir dzeltens zobens ar lejup vērstu asmeni, uz kura uzlikts apaļš tumši brūns senlatviešu vairogs ar dzeltenu apmali. Centrā uz vairoga attēlots 45- leņķī pret horizontāli pagriezts Māras krusts dzeltenā krāsā. Zīme uzlikta uz diagonāli izvietota sarkanbaltsarkano krāsu salikuma. Abās tās pusēs horizontāli un simetriski izvietoti pieclapu ozolzari ar lapām augšup: kreisajā pusē - virs baltās svītras, labajā pusē - zem baltās svītras;

54.10. Sardzes pulka darbiniekam - vairogveida emblēma (60.attēls), kura izgatavota no auduma aizsargkrāsā. Apkārt emblēmai 5 mm no malas izšūta dzeltena līnija. Emblēmas augstums - 100 mm, platums platākajā daļā - 90 mm. Emblēmas vidū izvietots zaļš krusts ar paplašinātiem galiem. Krusta kreisajā paplašinājumā - burts "S", labajā - burts "P" dzeltenā krāsā. Krusta vidū vertikāli izvietots balts zobens ar lejup vērstu asmeni. Uz zobena izvietots vairogs sarkanā krāsā, kuru pa diagonāli šķērso balta līnija. Virs zobena krusta paplašinājumā izvietotas trīs dzeltenas zvaigznes.

1.49. Uzšuves un atpazīšanas zīmes

55. Visu Iekšlietu ministrijas dienestu darbiniekiem uz formas tērpa ir uzšuves ar attiecīgā darbinieka uzvārdu melnā krāsā. Uzšuves garums 100(150 mm, platums - 30 mm. Uzšuvei ir 2 mm plata dzeltena apmale un 12 mm augsti burti dzeltenā krāsā.

56. Valsts policijas darbiniekiem pie formas tērpa krekla virs kreisās kabatas ir krekla krūšu uzšuve (61.attēls) melnā krāsā ar dzeltenu apmali un uzrakstu "POLICIJA". Uzšuves garums - 100 mm, platums - 25 mm, burtu augstums - 12 mm.

57. Ceļu policijas, Kriminālpolicijas, Transporta policijas un Ugunsdrošības tehniskās skolas darbiniekiem uz formas tērpa ir lokveida uzšuve (62., 63., 64. un 65.attēls): uz melna fona dzeltens uzraksts - "CEĻU POLICIJA", "KRIMINĀLPOLICIJA", "TRANSPORTA POLICIJA" vai "TEHNISKĀ SKOLA". Uzšuves garums - 150 mm, platums - 25 mm. Apkārt uzšuvei - 2 mm plata dzeltena apmale.

58. Ceļu policijas darbiniekiem uz formas tērpa ir gaismu atstarojošas uzšuves.

59. Valsts robežsardzes darbiniekiem uz formas tērpa ir uzšuve (66.attēls) melnā krāsā ar dzeltenu uzrakstu "ROBEŽSARDZE". Apkārt uzšuvei - 2 mm plata dzeltena apmale. Uzšuves garums 100-130 mm, platums - 20 mm.

1.50. Zīmotnes

60. Burti "LV" (67.attēls): augstums - 12 mm, platums - 10 mm, biezums - 3 mm. Apakšējā daļā savienoti. Burtu apmales - reljefas, vidusdaļa - zelta krāsā vai karmīnsarkanā krāsā, padziļināta - uz visu formas tērpu apkakļu stūriem (izņemot kreklu apkakles un kažokādas apkakles).

2. Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu ģenerāļu formas tērps un atšķirības zīmes 2.1. Formas tērpa krāsas

61. Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu ģenerāļu formas tērpiem noteiktas šādas krāsas:

61.1. tumši zila - Valsts policijas un Drošības policijas ģenerāļu formas tērpiem;

61.2. melna - Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta ģenerāļu formas tērpiem;

61.3. zaļa - Ieslodzījuma vietu pārvaldes un Sardzes pulka ģenerāļu formas tērpiem;

61.4. tumši zaļa - Valsts robežsardzes ģenerāļu formas tērpiem;

61.5. atbilstoši Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu darbinieku formas tērpu krāsām - Latvijas Policijas akadēmijas ģenerāļu formas tērpiem.

62. Ģenerāļu formas tērpa bikšu iekantēm, uzšuvumiem un visiem apmalojumiem noteiktas šādas krāsas:

62.1. karmīnsarkana - Valsts policijas, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Ieslodzījuma vietu pārvaldes un Sardzes pulka ģenerāļu formas tērpiem;

62.2. gaiši zaļa - Valsts robežsardzes ģenerāļu formas tērpiem.

2.2. Ziemas mētelis (68.attēls)

63. Pieguļoša silueta vilnas auduma mētelis ar divām iegrieztām sānu kabatām ar pārloku un divām iekškabatām, ar nobīdīto trīs pogu (diametrs - 22 mm) aizdari un piecām apdares pogām (diametrs - 22 mm). Iešūta apkakle ar atlokiem. Apkakles stūros - ar zeltītiem diegiem izšūta zīmotne. Piepogājama karakulādas apkakle melnā krāsā ar apkakles stūros izšūtām zīmotnēm. Mugurpuse ar vīli un šķēlumu. Uz mugurpuses vidukļa līnijas ar divām pogām (diametrs - 22 mm) piepogāts savilktnis. Iešūtas vienvīles piedurknes. Uz plecu vīlēm - no zeltītiem diegiem pīti uzpleči ar apmalojumu karmīnsarkanā (Valsts robežsardzes ģenerāļu formas tērpiem - gaiši zaļā) krāsā ar vienu pogu (diametrs - 14 mm). Uz kreisās piedurknes - ar metalizētiem diegiem izšūta attiecīgā dienesta (iestādes) emblēma. Sānu kabatām, apkaklei, priekšējai aizdares malai, savilktņiem un uzplečiem - apmalojums karmīnsarkanā (Valsts robežsardzes ģenerāļu formas tērpiem - gaiši zaļā) krāsā.

2.3. Ziemas virsjaka (69.attēls)

64. Pagarināta taisna silueta vilnas auduma vai cita auduma virsjaka ar piepogājamu karakulādas apkakli melnā krāsā ar apkakles stūros izšūtām zīmotnēm, četrām uzšūtām (divām krūšu un divām sānu) kabatām ar spiedpogu pārloku, piecām iegrieztām kabatām (divas uz piedurknēm (ar rāvējslēdzēju) un trīs iekškabatas). Priekšpuse ar rāvējslēdzēju un spiedpogu aizdari. Iešūtas divvīļu piedurknes ar piešūtām aprocēm. Uz plecu vīlēm - uzpleči. Uz kreisās piedurknes - dienesta emblēma. Iešūta atlokāma apkakle, apkakles stūros - zīmotne divu zeltītu ozollapu veidā. Uzpleči, apkakle un krūšu un sānu kabatu pārloki apstrādāti ar apmalojumu karmīnsarkanā (Valsts robežsardzes ģenerāļu formas tērpiem - gaiši zaļā) krāsā. Virsjakas jostas daļā - no iekšpuses savelkama josta.

2.4. Vasaras mētelis (70.attēls)

65. Pusvilnas auduma mētelis ar divām iegrieztām sānu kabatām ar līstīti, nobīdīto divu pogu (diametrs - 22 mm) aizdari un četrām apdares pogām (diametrs - 22 mm). Iešūtas divvīļu piedurknes. Uz plecu vīlēm - uzpleči. Uz vidukļa līnijas cauri divām jostas cilpām izvērta josta ar sprādzi. Uz kreisās piedurknes - ar metalizētiem diegiem izšūta attiecīgā dienesta emblēma. Iešūta atlokāma apkakle ar apkakles stūros izšūtām zīmotnēm. Apkaklei un priekšējai aizdares malai - apmalojums karmīnsarkanā (Valsts robežsardzes ģenerāļu formas tērpiem - gaiši zaļā) krāsā.

2.5. Žakete (71.attēls)

66. Taisna silueta vilnas auduma žakete ar nobīdīto divu pogu (diametrs - 22 mm) aizdari un divām apdares pogām (diametrs - 22 mm), divām uzšūtām krūšu kabatām ar pārloku, divām iegrieztām sānu kabatām ar aizpogājamu pārloku un divām iekškabatām. Mugurpuse ar vīli un šķēlumu. Iešūta apkakle ar atlokiem. Iešūtas vienvīles piedurknes ar trīs apdares pogām (diametrs - 14 mm), uzpleči ar vienu pogu (diametrs - 14 mm). Uzpleči, apkakles apmales līdz atlokiem, kā arī krūšu un sānu kabatu pārloki apstrādāti ar apmalojumu karmīnsarkanā (Valsts robežsardzes ģenerāļu formas tērpiem - gaiši zaļā) krāsā. Uz kreisās piedurknes - dienesta emblēma. Apkakles stūros - zīmotne divu zeltītu ozollapu veidā.

2.6. Bikses (72.attēls)

67. Vilnas auduma bikses ar piešūtu jostu vidukļa līnijā, rāvējslēdzēja aizdari priekšpusē (vidus vīlē) un sprādzi uz jostas. Uz jostas - astoņas cilpas un divi savilktņi. Priekšpuse ar divām ielocēm (pa vienai katrā pusē) un divām ieslīpām kabatām. Mugurpuse ar divām iešuvēm un vienu iegriezto kabatu ar cilpu un pogu. Bikšu ārējās vīlēs no karmīnsarkana (Valsts robežsardzes ģenerāļu formas tērpiem - gaiši zaļa) auduma iešūtas 2 mm platas iekantes un divi 20 mm plati uzšuvumi.

2.7. Ziemas cepure (73.attēls)

68. Cepuri veido priekšējā un aizmugurējā siena, virsdaļa un karakulādas uzmale melnā krāsā. Karakulādas uzmale piepogājama ar spiedpogām. Cepures augšējās daļas apmale apstrādāta ar apmalojumu karmīnsarkanā (Valsts robežsardzes ģenerāļu cepurēm - gaiši zaļā) krāsā. Pamatnes priekšpusē ar divām pogām piestiprināta pīta dekoratīva aukliņa zelta krāsā. Cepures priekšgalā nags, kurš apšūts ar ozollapu dekoru zelta krāsā. Cepures priekšpuses vidū - kokarde ar krāsainu Latvijas Republikas valsts lielā ģerboņa attēlu.

2.8. Vasaras cepure (74.attēls)

69. Cepure ar ovālas formas augšējo daļu, pamatni un apmali. Priekšpusē nags, kurš apšūts ar ozollapu dekoru zelta krāsā. Augšējās daļas šķautnes apmale un augšējās daļas stiprinājuma vieta pie pamatnes apstrādāta ar apmalojumu karmīnsarkanā (Valsts robežsardzes ģenerāļu cepurēm - gaiši zaļā) krāsā. Pamatnes priekšpusē ar divām pogām (diametrs - 14 mm) piestiprināta pīta dekoratīva aukliņa zelta krāsā. Pamatnes priekšpuses vidū - kokarde ar krāsainu Latvijas Republikas valsts lielā ģerboņa attēlu.

2.9. Kokarde (75.attēls)

70. Mazliet ieliekta dzeltena metāla kokarde ar krāsainu Latvijas Republikas valsts lielā ģerboņa attēlu. Kokardes garums - 57 mm, augstums - 43 mm.

2.10. Formas tērpu veidi

71. Svētku (parādes) formas tērps - valkājams ar baltu kreklu. Svētku (parādes) tērps jāpapildina ar parādes siksnu, pītu akselbanti zelta krāsā, baltiem cimdiem un baltu šalli.

72. Lauka formas tērps - kokvilnas vai pusvilnas auduma virsjaka un bikses attiecīgajam dienestam atbilstošā krāsā. No zīda diegiem pīti uzpleči attiecīgajam dienestam atbilstošā krāsā. Uz apkakles atlokiem attiecīgajam dienestam atbilstošā krāsā ar zīda diegiem izšūtas uzšuves divu ozollapu veidā. Galvā cepure vai berete attiecīgajam dienestam atbilstošā krāsā, kuras priekšpuses vidū - kokarde ar Latvijas Republikas valsts lielā ģerboņa attēlu.

73. Ikdienas formas tērps - valkājams ar kreklu attiecīgajam dienestam atbilstošajā krāsā (gaiši zilu, melnu vai zaļu).

 

Iekšlietu ministrs R.Jurdžs

1.JPG (52253 BYTES)
2.JPG (46622 BYTES)
3.JPG (49211 BYTES)
4.JPG (71169 BYTES)
5.JPG (111454 BYTES)
6.JPG (54843 BYTES)

3.pielikums
Ministru kabineta
1998.gada 8.decembra noteikumiem Nr.447

Valsts policijas, Drošības policijas un Ieslodzījuma vietu pārvaldes ierindas un komandējošā sastāva mantiskās apgādes normas

I. Vidējā un vecākā komandējošā sastāva mantiskā apgāde

Nr.

p.k.

 

Priekšmeta nosaukums

 

 

Daudzums

(vienam cilvēkam)

Lietošanas ilgums

(gadi)

Piezīmes numurs

 

1

2

3

4

5

1.

Vasaras cepure (naģene)

1 gab.

3

5

2.

Žokejcepure

1 gab.

2

1, 5

3.

Berete

1 gab.

3

2, 5

4.

Laiviņcepure

1 gab.

2

 

5.

Vasaras cepure (siev.)

1 gab.

3

 

6.

Ziemas cepure ar nagu

1 gab.

3

 

7.

Ziemas virsjaka

1 gab.

3

3

8.

Ziemas bikses (puskombinezons)

1 gab.

3

4

9.

Vasaras mētelis

1 gab.

5

5

10.

Virsjaka vai virskrekls (vīr., siev.)

1 gab.

1,5

51

11.

Kombinētās bikses

1 gab.

1,5

6

12.

Pulovers

1 gab.

4

5

13.

Žakete (vīr., siev.)

1 gab.

3

7

14.

Bikses (vīr., siev.)

1 gab.

2

 

15.

Parādes žakete

1 gab.

5

5

16.

Parādes bikses

1 gab.

5

5

17.

Parādes cepure

1 gab.

5

5

18.

Svārki (siev.)

1 gab.

2

8

19.

Ikdienas krekls (blūze)

3 gab.

2

9, 12

20.

Balts krekls (blūze)

1 gab.

2

9

21.

Kaklasaite

3 gab.

2

 

22.

Kaklasaites saspraude

1 gab.

10

5

23.

Vasaras zābaki

1 pāris

3

10

24.

Ziemas zābaki

1 pāris

3

10

25.

Zābaki (siev.)

1 pāris

2

10

26.

Kurpes (vīr., siev.)

1 pāris

1,5

 

27.

Kokvilnas zeķes

3 pāri

1

5

28.

Pusvilnas zeķes

1 pāris

1

5

29.

Cimdi (pirkstaini)

1 pāris

2

5

30.

Šalle

1 gab.

5

5

31.

Siksna (ieroču josta)

1 gab.

6

11

32.

Akselbantes

1 gab.

10

5

33.

Kokarde

Izsniedz kopā ar formas tērpu

 

 

34.

Atšķirības zīmes

Izsniedz kopā ar formas tērpu

 

 

35.

Uzpleču pārvalki

Izsniedz kopā ar formas tērpu

 

 

Piezīmes:

1. Izsniedz Kārtības policijas darbiniekiem. Personām, kurām izsniegta žokejcepure, laiviņcepures lietošanas ilgums tiek pagarināts par diviem gadiem.

2. Izsniedz Drošības policijas darbiniekiem. Personām, kurām izsniegta berete, laiviņcepures lietošanas ilgums tiek pagarināts par diviem gadiem.

3. Personām, kurām izsniegts kombinezons, ziemas virsjaka vai cita veida speciālais tērps, virsjakas lietošanas ilgums tiek pagarināts par trijiem gadiem.

4. Izsniedz personām, kas pilda ārējā dienesta pienākumus.

5. Izsniedz pēc valsts dotācijas piešķiršanas.

5.1 Virskreklus izsniedz Kārtības policijas darbiniekiem.

6. Kombinēto bikšu vietā atļauts izsniegt bikses bez pēdsloksnes. Lietošanas ilgums nemainās.

7. Žaketes vietā atļauts izsniegt jaku. Lietošanas ilgums nemainās.

8. Sieviešu svārku vietā atļauts izsniegt bikses. Lietošanas ilgums nemainās.

9. Pēc saņēmēja vēlēšanās izsniedz kreklus ar īsām vai garām piedurknēm un baltā krekla vietā - ikdienas kreklu.

10. Zābaku vietā atļauts izsniegt kurpes.

11. Personām, kas pilda ārējā dienesta pienākumus ar ieroci, siksnas (ieroču jostas) lietošanas ilgums ir trīs gadi.

12. Iecirkņa inspektoriem un ceļu policijas inspektoriem, kas strādā lauku apvidos, izsniedz trīs kreklus uz pusotru gadu.

II. Ierindas un jaunākā komandējošā sastāva mantiskā apgāde

Nr.

p.k.

 

Priekšmeta nosaukums

Daudzums

(vienam cilvēkam)

Lietošanas ilgums

(gadi)

Piezīmes numurs

 

1

2

3

4

5

1.

Žokejcepure

1 gab.

2

1, 10

2.

Berete

1 gab.

3

2

3.

Laiviņcepure

1 gab.

3

 

4.

Vasaras cepure (siev.)

1 gab.

3

 

5.

Ziemas cepure ar nagu

1 gab.

3

 

6.

Ziemas virsjaka

1 gab.

3

3

7.

Ziemas bikses (puskombinezons)

1 gab.

3

4

8.

Virsjaka vai virskrekls (vīr., siev.)

1 gab.

1,5

41

9.

Kombinētās bikses

1 gab.

1,5

5

10.

Žakete (siev.)

1 gab.

3

 

11.

Bikses (vīr., siev.)

1 gab.

1,5

 

12.

Svārki (siev.)

1 gab.

2

6

13.

Pulovers

1 gab.

3

10

14.

Ikdienas krekls (blūze)

3 gab.

2

7

15.

Balts krekls (blūze)

1 gab.

2

7

16.

Kaklasaite

3 gab.

2

 

17.

Vasaras zābaki

1 pāris

2

8

18.

Ziemas zābaki

1 pāris

2

 

19.

Zābaki (siev.)

1 pāris

2

8

20.

Kurpes (vīr., siev.)

1 pāris

1,5

 

21.

Kokvilnas zeķes

3 pāri

1

 

22.

Pusvilnas zeķes

1 pāris

1

 

23.

Cimdi (pirkstaini)

1 pāris

2

 

24.

Šalle

1 gab.

5

 

25.

Siksna (ieroču josta)

1 gab.

5

9

26.

Bikšu siksna

1 gab.

2

 

27.

Kokarde

Izsniedz kopā ar formas tērpu

 

 

28.

Atšķirības zīmes

Izsniedz kopā ar formas tērpu

 

 

29.

Uzpleču pārvalki

Izsniedz kopā ar formas tērpu

 

 

Piezīmes:

1. Izsniedz Kārtības policijas darbiniekiem. Personām, kurām izsniegta žokejcepure, laiviņcepures lietošanas ilgums tiek pagarināts par diviem gadiem.

2. Izsniedz Drošības policijas darbiniekiem. Personām, kurām izsniegta berete, laiviņcepures lietošanas ilgums tiek pagarināts par diviem gadiem.

3. Personām, kurām izsniegts kombinezons, ziemas virsjaka vai cita veida speciālais tērps, virsjakas lietošanas ilgums tiek pagarināts par trijiem gadiem. Īso ziemas virsjaku izsniedz kārtībniekiem autovadītājiem.

4. Izsniedz personām, kas pilda ārējā dienesta pienākumus.

4.1 Virskreklus izsniedz Kārtības policijas darbiniekiem.

5. Kombinēto bikšu vietā atļauts izsniegt bikses bez pēdsloksnes. Lietošanas ilgums nemainās.

6. Sieviešu svārku vietā atļauts izsniegt bikses. Lietošanas ilgums nemainās.

7. Jaunākajiem iecirkņa inspektoriem un personālsastāvam, kas pilda ārējā dienesta pienākumus, ikdienas krekla (blūzes) lietošanas ilgums ir pusotrs gads. Pēc saņēmēja vēlēšanās izsniedz kreklus ar īsām vai garām piedurknēm un baltā krekla vietā - ikdienas kreklu.

8. Zābaku vietā atļauts izsniegt kurpes. Lietošanas ilgums nemainās.

9. Personām, kas pilda ārējā dienesta pienākumus ar ieroci, siksnas (ieroču jostas) lietošanas ilgums ir trīs gadi.

10. Izsniedz pēc valsts dotācijas piešķiršanas.

III. Ierindas un komandējošā sastāva apgāde ar inventāru*

Nr.

p.k.

 

Priekšmeta nosaukums  

 

Daudzums

(vienam cilvēkam)

Lietošanas ilgums

(gadi)

Piezīmes numurs

 

1

2

3

4

5

1. Uzkabe un priekšmeti pie posteņa apģērba  

1.1.

Uzkabe ar maksti (balta)

1 kompl.

3

1

1.2.

Dokumentu soma

1 gab.

5

2

1.3.

Planšete

1 gab.

5

3

1.4.

Svilpe

1 gab.

5

 

1.5.

Ūdensnecaurlaidīgs apmetnis vai lietusmētelis

1 gab.

3

4

2. Gultas piederumi un veļa**  

2.1.

Spalvu spilvens

1 gab.

5

 

2.2.

Spilvendrāna

2 gab.

1

 

2.3.

Palags

2 gab.

1

 

2.4.

Matracis

1 gab.

3

 

2.5.

Pusvilnas sega

1 gab.

4

 

2.6.

Dvielis

2 gab.

1

 

* Inventārs ir Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu īpašums, un personālsastāvs to lieto tikai dienesta pienākumu pildīšanas laikā.

** Izsniedz ierindas un komandējošā sastāva personām, kas dzīvo dienesta viesnīcās, kā arī izmantošanai policistu atpūtas istabās.

Piezīmes:

1. Izsniedz ceļu policijas inspektoriem.

2. Izsniedz ierindas un jaunākā komandējošā sastāva personām, kas pilda ārējā dienesta pienākumus.

3. Izsniedz vidējā un vecākā komandējošā sastāva personām.

4. Izsniedz ierindas un komandējošā sastāva personām, kas pilda ārējā dienesta pienākumus.

IV. Ierindas un komandējošā sastāva apgāde ar speciālo apģērbu, speciālajiem apaviem un aizsargierīcēm (inventāru)

Nr.

p.k.

 

Priekšmeta nosaukums

 

Daudzums

(vienam cilvēkam)

Lietošanas ilgums

(gadi)

Piezīmes numurs

 

1

2

3

4

5

1. Policistiem autovadītājiem un personām, kuru rīcībā nodots motocikls

1.1.

Virsvalks vai kombinezons

1 gab.

2

4

2. Ceļu policijas inspektoriem  

2.1.

Ūdensnecaurlaidīgs kombinezons

1 gab.

3

4

2.2.

Veste no gaismu atstarojoša materiāla

1 gab.

5

 

2.3.

Lietusmētelis

1 gab.

4

 

2.4.

Motociklista ķivere

1 gab.

4

1

2.5.

Aizsargbrilles

1 gab.

4

2

3. Inspektoriem kinologiem un policistiem, kuri strādā ar dienesta suņiem  

3.1.

Ziemas virsjaka (darba)

1 gab.

3

 

3.2.

Ziemas bikses

1 gab.

3

 

3.3.

Vasaras kostīms (virsjaka, garās bikses)

1 kompl.

3

 

3.4.

Kokvilnas virsvalks

1 gab.

2

 

3.5.

Gumijas zābaki

1 pāris

3

 

3.6.

Ziemas cimdi

1 pāris

1

 

3.7.

Brezenta cimdi

1 pāris

1

 

3.8.

Dresētāja virsjaka (vatēta)

1 gab.

1,5

3

3.9.

Dresētāja garās bikses (vatētas)

1 gab.

1,5

3

3.10.

Dresētāja uzroči (vatēti)

1 pāris

1,5

3

4. Personām, kas pilda dienesta pienākumus īslaicīgās aizturēšanas izolatoros  

4.1.

Kokvilnas virsvalks (balts)

3 gab.

2

 

4.2.

Dvielis

2 gab.

1

 

Piezīmes:

1. Uz katru motociklu ar piekabi papildus izsniedz vienu ķiveri.

2. Neizsniedz personām, kas saņēmušas ķiveri ar aizsargekrānu.

3. Izsniedz personām, kas strādā ar pēdu dzinējiem suņiem, patruļsuņiem un apsardzes suņiem. Struktūrvienībām, kur ir vairāk nekā trīs suņi, vatētās virsjakas un vatētos uzročus izsniedz uz diviem gadiem, bet vatētās garās bikses - uz trijiem gadiem.

4. Izsniedz pēc valsts dotācijas piešķiršanas.

V. Drošības policijas pretterorisma vienības "Omega" personālsastāva apgāde ar speciālo apģērbu (inventāru)

Nr.

p.k.

 

Priekšmeta nosaukums

 

 

Daudzums

(vienam cilvēkam)

Lietošanas ilgums

(gadi)

1

2

3

4

1. Visam personālsastāvam  

1.1.

Kombinezons (melns)

1 gab.

1

1.2.

Kombinezons (kamuflāžai)

1 gab.

1

1.3.

Saišu zābaki

1 pāris

1

1.4.

Krosa kurpes

1 pāris

1

1.5.

Bikses (melnas)

1 gab.

1

1.6.

Bikses (kamuflāžai)

1 gab.

1

1.7.

Vasaras cepure (melna)

1 gab.

1

1.8.

Vasaras cepure (kamuflāžai)

1 gab.

1

1.9.

Ziemas virsjaka (melna)

1 gab.

2

1.10.

Ziemas bikses (melnas)

1 gab.

2

1.11.

Ziemas virsjaka (kamuflāžai)

1 gab.

2

1.12.

Ziemas bikses (kamuflāžai)

1 gab.

2

1.13.

Pulovers (melns)

1 gab.

1

1.14.

Berete (zaļa)

1 gab.

1

1.15.

Apakškrekls ar īsām piedurknēm

1 gab.

1

1.16.

Apakškrekls ar īsām piedurknēm (kamuflāžai)

1 gab.

1

1.17.

Apakškrekls ar īsām piedurknēm (sietiņš)

1 gab.

1

1.18.

Propilēna veļa (krekls, bikses, zeķes)

1 kompl.

3

1.19.

Speciālie aizsargcimdi

1 pāris

1

1.20.

Adīta sejas maska (melna)

1 gab.

3

1.21.

Adīta sejas maska (balta)

1 gab.

3

1.22.

Kokvilnas sejas maska (kamuflāžai)

1 gab.

1

1.23.

Kamuflāžas maskhalāts (snaiperiem - speciāls)

1 gab.

3

1.24.

Balts maskhalāts (snaiperiem - speciāls)

1 gab.

3

1.25.

Taktiskā veste

1 gab.

2

1.26.

Soma ekipējumam

1 gab.

3

1.27.

Paklājsoma ieroču pārnēsāšanai

1 gab.

3

1.28.

Mugursoma

1 gab.

3

1.29.

Lukturis

1 gab.

3

1.30.

Ķivere ar vizoru (alpīnistiem - arī ar kakla aizsargu)

1 gab.

5

1.31.

Kaujas nazis

1 gab.

3

1.32.

Aizsargveste ar keramikas platēm

1 gab.

7

1.33.

Blašķe

1 gab.

5

1.34.

Polikarbonāta brilles (šaušanai)

1 gab.

3

1.35.

Elkoņu un ceļu aizsargi

1 kompl.

3 (alpīnistiem - 2 gadi)

1.36.

Platā bikšu josta

1 gab.

5

2. Autovadītājiem  

2.1.

Kokvilnas virsvalks vai kombinezons

1 gab.

2

2.2.

Ūdensnecaurlaidīgs ziemas kombinezons

1 gab.

5

2.3.

Cimdi (pirkstaini)

1 pāris

1

2.4.

Ziemas cimdi (pirkstaini)

1 pāris

3

2.5.

Gumijas zābaki

1 pāris

3

2.6.

Brezenta cimdi

1 pāris

1

2.7.

Planšete

1 gab.

5

3. Inspektoriem kinologiem un darbiniekiem, kuri strādā ar dienesta suņiem  

3.1.

Ziemas virsjaka (darba)

1 gab.

3

3.2.

Ziemas bikses

1 gab.

3

3.3.

Vasaras kostīms (virsjaka, garās bikses)

1 kompl.

3

3.4.

Kokvilnas virsvalks

1 gab.

2

3.5.

Gumijas zābaki

1 pāris

3

3.6.

Ziemas cimdi

1 pāris

1

3.7.

Brezenta cimdi

1 pāris

1

3.8.

Dresētāja virsjaka (vatēta)

1 gab.

1,5

3.9.

Dresētāja garās bikses (vatētas)

1 gab.

1,5

3.10.

Dresētāja uzroči (vatēti)

1 pāris

1,5

3.11.

Suņu brezenta kaklasiksna

1 gab.

2

3.12.

Brezenta pavada (1,5 m)

1 gab.

2

3.13.

Metāla uzpurnis

1 gab.

3

3.14.

Ādas uzpurnis

1 gab.

2

3.15.

Metāla trauki (3 l) suņu barošanai

2 gab.

4

4. Alpīnistiem  

4.1.

Alpīnista sistēma

1 gab.

2

4.2.

Astotnieki (pāris)

2 gab.

1

4.3.

Astotnieki (speciālie)

2 gab.

1

4.4.

Karabīnes

4 gab.

1

4.5.

Žumāri

2 gab.

5

4.6.

Glābšanas virve

1 gab.

3

4.7.

Automātiskais glābšanas virves bloķētājs (D09)

1 gab.

5

4.8.

Divriteņa trīsis

1 gab.

3

4.9.

Melna virve (10 mm)

50 m

1

4.10.

Treniņu virve (10 mm)

50 m

1

4.11.

Virve (5 mm)

50 m

2

4.12.

Gurnu soma virvēm

1 gab.

2

4.13.

Inventāra soma

1 gab.

2

4.14.

Lukturis ar stiprinājumu pie ķiveres

1 gab.

2

4.15.

Speciālie ādas cimdi

5 gab.

1

4.16.

Pistoles maksts ar jostas stiprinājumu

1 gab.

3

4.17.

Pistoles maksts ar kājas stiprinājumu

1 gab.

3

4.18.

Drošības lente

6 m

5

4.19.

Kāpšļi betonam, kokam (kāpšanai)

1 pāris

5

Piezīme. Darbinieki, kuri nav alpīnistu grupā, papildus treniņa inventāram tiek nodrošināti ar alpīnista ekipējumu (viens komplekts uz trijiem cilvēkiem; lietošanas termiņš - trīs gadi).

VI. Valsts policijas Kārtības policijas Operatīvās reaģēšanas rotas speciālais apģērbs

Nr.

p.k.  

Priekšmeta nosaukums

 

Daudzums

(vienam cilvēkam)

Lietošanas ilgums

(gadi)

1

2

3

4

1.

Virsjaka

1 gab.

1,5

2.

Veste

1 gab.

1,5

3.

Bikses

1 gab.

1,5

4.

Cepure

1 gab.

1,5

  Iekšlietu ministrs R.Jurdžs

 

4.pielikums
Ministru kabineta
1998.gada 8.decembra noteikumiem Nr.447

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta ierindas un komandējošā sastāva mantiskās apgādes normas

I. Vidējā un vecākā komandējošā sastāva mantiskā apgāde

Nr.

p.k.  

Priekšmeta nosaukums

Daudzums

(vienam cilvēkam)

Lietošanas ilgums

(gadi)

Piezīmes numurs

1. Policistiem autovadītājiem un personām, kuru rīcībā nodots motocikls  

1.

Vasaras cepure (naģene)

1 gab.

3

6

2.

Laiviņcepure

1 gab.

3

 

3.

Žokejcepure

1 gab.

2

6, 7

4.

Ziemas cepure ar nagu

1 gab.

3

 

5.

Ziemas mētelis

1 gab.

3

1

6.

Ziemas virsjaka

1 gab.

3

 

7.

Vasaras mētelis

1 gab.

5

6

8.

Virsjaka

1 gab.

2

3

9.

Kombinētās bikses

1 gab.

2

2

10.

Pulovers vai veste

1 gab.

4

6

11.

Žakete (vīr., siev.)

1 gab.

3

3

12.

Bikses (vīr.)

1 gab.

2

 

13.

Svārki vai bikses (siev.)

1 gab.

2

 

14.

Parādes žakete (vīr.)

1 gab.

10

6

15.

Parādes bikses (vīr.)

1 gab.

10

6

16.

Ikdienas krekls (blūze)

3 gab.

2

4

17.

Balts krekls (blūze)

1 gab.

2

4

18.

Kaklasaite

3 gab.

2

 

19.

Kaklasaites saspraude

1 gab.

 

6

20.

Zābaki (vīr.)

1 pāris

2

5

21.

Zābaki (siev.)

1 pāris

2

5

22.

Kurpes (vīr., siev.)

1 pāris

1,5

 

23.

Kokvilnas zeķes

3 pāri

1

6

24.

Pusvilnas zeķes

1 pāris

1

6

25.

Cimdi (pirkstaini)

1 pāris

2

6

26.

Šalle

1 gab.

5

6

27.

Siksna

1 gab.

6

6

28.

Akselbantes

1 gab.

10

6

29.

Kokarde

Izsniedz kopā ar formas tērpu

 

 

30.

Atšķirības zīmes

Izsniedz kopā ar formas tērpu

 

 

31.

Uzpleču pārvalki

Izsniedz kopā ar formas tērpu

 

 

Piezīmes.

1. Personām, kurām izsniegta ziemas virsjaka, ziemas mēteļa lietošanas ilgums tiek pagarināts par diviem gadiem.

2. Kombinēto bikšu vietā atļauts izsniegt bikses. Lietošanas ilgums nemainās.

3. Žaketi izsniedz pēc saņēmēja vēlēšanās. Personām, kurām izsniegta žakete, virsjakas lietošanas ilgums tiek pagarināts par diviem gadiem.

4. Pēc saņēmēja vēlēšanās izsniedz kreklus ar īsām vai garām piedurknēm un baltā krekla vietā - ikdienas kreklu.

5. Zābaku vietā atļauts izsniegt kurpes. Lietošanas ilgums nemainās.

6. Izsniedz pēc valsts dotācijas piešķiršanas.

7. Personām, kurām izsniegta žokejcepure, laiviņcepures lietošanas ilgums tiek pagarināts par diviem gadiem.

II. Ierindas un jaunākā komandējošā sastāva mantiskā apgāde

Nr.

p.k. 

Priekšmeta nosaukums

Daudzums

(vienam cilvēkam)

Lietošanas ilgums

(gadi)

Piezīmes numurs 

1.

Laiviņcepure

1 gab.

3

 

2.

Žokejcepure

1 gab.

2

5, 6

3.

Ziemas cepure ar nagu

1 gab.

3

 

4.

Ziemas virsjaka

1 gab.

3

 

5.

Kombinētās bikses

1 gab.

3

1

6.

Virsjaka

1 gab.

3

 

7.

Žakete (siev.)

1 gab.

3

 

8.

Svārki vai bikses (siev.)

1 gab.

2

 

9.

Pulovers vai veste

1 gab.

3

4

10.

Ikdienas krekls (blūze)

3 gab.

2

2

11.

Balts krekls (blūze)

1 gab.

2

2

12.

Kaklasaite

3 gab.

2

 

13.

Zābaki (vīr.)

1 pāris

2

3

14.

Zābaki (siev.)

1 pāris

2

3

15.

Kurpes (vīr., siev.)

1 pāris

2

 

16.

Kokvilnas zeķes

3 pāri

1

 

17.

Pusvilnas zeķes

1 pāris

1

 

18.

Cimdi (pirkstaini)

1 pāris

2

 

19.

Šalle

1 gab.

5

 

20.

Siksna

1 gab.

2

 

21.

Siltā veļa

1 kompl.

2

 

22.

Kokarde

Izsniedz kopā ar formas tērpu

 

 

23.

Atšķirības zīmes

Izsniedz kopā ar formas tērpu

 

 

24.

Uzpleču pārvalki

Izsniedz kopā ar formas tērpu

 

 

 

Piezīmes:

1. Kombinēto bikšu vietā atļauts izsniegt bikses.

2. Pēc saņēmēja vēlēšanās izsniedz kreklus ar īsām vai garām piedurknēm un baltā krekla vietā - ikdienas kreklu.

3. Zābaku vietā atļauts izsniegt kurpes. Lietošanas ilgums nemainās.

4. Izsniedz pēc saņēmēja vēlēšanās. Personām, kurām izsniegts pulovers vai veste, virsjakas lietošanas ilgums tiek pagarināts par pusotru gadu.

5. Personām, kurām izsniegta žokejcepure, laiviņcepures lietošanas ilgums tiek pagarināts par diviem gadiem.

6. Izsniedz pēc valsts dotācijas piešķiršanas.

III. Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta personālsastāva apgāde ar speciālo apģērbu (inventāru*)

Nr.

p.k. 

Priekšmeta nosaukums

Daudzums

(vienam cilvēkam)

Lietošanas ilgums

(gadi)

Piezīmes numurs

 

1. Speciālais apģērbs  

1.1.

Speciālais aizsargtērps darbam dūmos un ugunī**

1 kompl.

3

1, 6

1.2.

Kokvilnas darba formas tērps

1 kompl.

1

 

1.3.

Kokvilnas kombinezons

1 gab.

1

2, 7

1.4.

Kokvilnas virsvalks

1 gab.

1

3

1.5.

Gumijots priekšauts

1 gab.

2

4

1.6.

Ugunsdzēsēju ķiveres pasega

1 gab.

3

5

1.7.

Kažokādas cimdi ar atlokiem

1 pāris

3

6

1.8.

Aizsargcimdi ar atlokiem

2 pāri

1

6

1.9.

Kokvilnas cimdi (pirkstaini)

1 pāris

1

7

1.10.

Gumijas zābaki (garie)

1 pāris

3

8

1.11.

Zābaki

1 pāris

2

 

1.12.

Speciālie aizsargzābaki

1 pāris

3

6

2. Gultas piederumi un veļa ***  

2.1.

Spalvu spilvens

1 gab.

5

 

2.2.

Spilvendrāna

2 gab.

1

 

2.3.

Palags

2 gab.

1

 

2.4.

Matracis

1 gab.

3

 

2.5.

Pusvilnas sega

1 gab.

4

 

2.6.

Dvielis

2 gab.

1

 

* Inventārs ir Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu īpašums, un personālsastāvs to lieto tikai dienesta pienākumu pildīšanas laikā.

** Katrai struktūrvienībai tiek iedalīti speciālie tērpi rezervei ar tādu aprēķinu, lai ar tiem nodrošinātu 15 % no ugunsgrēka dzēšanā iesaistīto darbinieku skaita. Šāda rezerve nepieciešama, lai varētu nekavējoties nomainīt bojātu speciālo tērpu, ja ugunsgrēks ir ilgstošs vai ja saņemts nākamais izsaukums.

*** Izsniedz ierindas un komandējošā sastāva personām, kas dzīvo dienesta viesnīcās, kā arī izmantošanai ugunsdzēsēju atpūtas istabās.

Piezīmes:

1. Ugunsdzēsības inspektoriem izsniedz uz pieciem gadiem.

2. Izsniedz tehniskās apkalpes personālsastāvam.

3. Izsniedz sakaru līdzekļu remonta meistariem, gāzu un dūmu aizsardzības dienesta meistariem un mantziņiem.

4. Izsniedz personālsastāvam, kas strādā ar bīstamiem šķidrumiem.

5. Izsniedz personālsastāvam, kas saņēmis ugunsdzēsēju ķiveres.

6. Izsniedz personālsastāvam, kas piedalās ugunsgrēku dzēšanā.

7. Izsniedz specializēto automašīnu vadītājiem.

8. Izsniedz divus pārus uz katru specializēto automašīnu.  

Iekšlietu ministrs R.Jurdžs

5.pielikums
Ministru kabineta
1998.gada 8.decembra noteikumiem Nr.447

Sardzes pulka ierindas un komandējošā sastāva mantiskās apgādes normas

I. Vidējā un vecākā komandējošā sastāva mantiskā apgāde

Nr.

p.k. 

Priekšmeta nosaukums

Daudzums

(vienam cilvēkam)

Lietošanas ilgums

(gadi)

Piezīmes numurs

1.

Vasaras cepure (naģene)

1 gab.

3

2

2.

Laiviņcepure

1 gab.

3

 

3.

Žokejcepure

1 gab.

1

2

4.

Ziemas cepure ar nagu

1 gab.

3

 

5.

Ziemas virsjaka

1 gab.

4

 

6.

Ziemas mētelis

1 gab.

3

1

7.

Ziemas virsjaka (lauka)

1 gab.

3

 

8.

Virsjaka

1 gab.

2

 

9.

Kombinētās bikses

1 gab.

2

 

10.

Žakete

1 gab.

3

 

11.

Bikses

1 gab.

3

 

12.

Vasaras lauka formas tērps

1 kompl.

1

 

13.

Ikdienas krekls

3 gab.

2

 

14.

Balts krekls

1 gab.

2

 

15.

Kaklasaite

3 gab.

2

 

16.

Saišu ziemas zābaki

1 pāris

3

 

17.

Saišu zābaki

1 pāris

3

 

18.

Kurpes

1 pāris

2

 

19.

Siksna (ieroču josta)

1 gab.

6

 

20.

Šalle

1 gab.

5

2

21.

Kokarde

3 gab.

6

 

22.

Atšķirības zīmes

Izsniedz kopā ar formas tērpu

 

 

Piezīmes:

1. Personām, kurām izsniegts ziemas mētelis, ziemas virsjakas lietošanas ilgums tiek pagarināts par diviem gadiem.

2. Izsniedz pēc valsts dotācijas piešķiršanas.

II. Ierindas un jaunākā komandējošā sastāva mantiskā apgāde

Nr.

p.k.

Priekšmeta nosaukums

Daudzums

(vienam cilvēkam)

Lietošanas ilgums

(gadi)

1

2

3

4

1.

Vasaras cepure (laiviņa)

1 gab.

2

2.

Žokejcepure

1 gab.

1

3.

Ziemas cepure ar nagu

1 gab.

3

4.

Ziemas virsjaka

1 gab.

4

5.

Ziemas virsjaka (lauka)

1 gab.

3

6.

Virsjaka

1 gab.

2

7.

Kombinētās bikses

1 gab.

2

8.

Žakete

1 gab.

3

9.

Bikses

1 gab.

3

10.

Vasaras lauka formas tērps

1 kompl.

1

11.

Ikdienas krekls

3 gab.

2

12.

Balts krekls

1 gab.

2

13.

Kaklasaite

3 gab.

2

14.

Saišu zābaki

1 pāris

3

15.

Kurpes

1 pāris

2

16.

Siksna (ieroču josta)

1 gab.

6

17.

Kokarde

3 gab.

6

18.

Atšķirības zīmes

Izsniedz kopā ar formas tērpu

 

III. Obligātā valsts dienesta ierindas un jaunākā komandējošā sastāva mantiskā apgāde

Nr.

p.k.  

Priekšmeta nosaukums

Daudzums

(vienam cilvēkam)

Lietošanas ilgums

(gadi)

1

2

3

4

1.

Žokejcepure

1 gab.

1

2.

Ziemas cepure ar nagu

1 gab.

1

3.

Ziemas virsjaka

1 gab.

1

4.

Lauka formas tērps

1 kompl.

0,5

5.

Parādes formas tērps

1 kompl.

1

6.

Saišu zābaki

1 pāris

0,5

7.

Ikdienas krekls

2 gab.

1

8.

Balts krekls

1 gab.

1

9.

Kaklasaite

2 gab.

1

10.

Vasaras apakšveļa

2 kompl.

1

11.

Ziemas apakšveļa

2 kompl.

1

12.

Kokvilnas zeķes

3 pāri

1

13.

Pusvilnas zeķes

2 pāri

1

14.

Cimdi (pirkstaini)

1 pāris

1

15.

Cimdi (dūraini)

1 pāris

1

16.

Kabatas lakatiņi

4 gab.

1

17.

Siksna (ieroču josta)

1 gab.

1

18.

Bikšu siksna

1 gab.

1

19.

Kokarde

2 gab.

1

20.

Atšķirības zīmes

Izsniedz kopā ar formas tērpu

 

IV. Obligātā valsts dienesta ierindas un jaunākā komandējošā sastāva apgāde ar gultas piederumiem un veļu

Nr.

p.k.

 

Priekšmeta nosaukums

Daudzums

(vienam cilvēkam)

Lietošanas ilgums

(gadi)

1

2

3

4

1.

Spalvu spilvens

1 gab.

4

2.

Spilvendrāna

2 gab.

1

3.

Palags

2 gab.

1

4.

Matracis

1 gab.

3

5.

Pusvilnas sega

1 gab.

4

6.

Dvielis

2 gab.

1

V. Ierindas un komandējošā sastāva apgāde ar speciālo apģērbu (inventāru)

Nr.

p.k.  

Priekšmeta nosaukums

Daudzums

(vienam cilvēkam)

Lietošanas ilgums

(gadi)

1

2

3

4

1. Ēdnīcas pārziņiem, pavāriem instruktoriem, šefpavāriem un ēdnīcas dežurantiem  

1.1.

Balts virsvalks

2 gab.

0,5

1.2.

Pavāra cepure

2 gab.

0,5

2. Pavāru palīgiem  

2.1.

Pavāra apģērbs

2 kompl.

0,5

2.2.

Priekšauts

2 gab.

0,5

2.3.

Čības

1 pāris

1

2.4.

Zeķes

3 pāri

1

3. Ēdnīcas strādniekiem  

3.1.

Kombinezons vai virsvalks (zils vai balts)

2 gab.

0,5

3.2.

Priekšauts

1 gab.

1

3.3.

Gumijas zābaki

1 pāris

2

4. Kinologiem, kas strādā ar dienesta suņiem  

4.1.

Dresētāja virsjaka (vatēta)

1 gab.

3

4.2.

Dresētāja garās bikses (vatētas)

1 gab.

3

4.3.

Dresētāja uzroči (vatēti)

1 pāris

3

4.4.

Vasaras kombinezons

1 gab.

3

4.5.

Gumijas zābaki

1 pāris

3

4.6.

Ziemas cimdi

1 pāris

1

5. Elektriķiem, sanitārtehniķiem, autovadītājiem un mehāniķiem  

5.1.

Kokvilnas kombinezons

1 gab.

2

5.2.

Darba cimdi

1 pāris

1

5.3.

Gumijas zābaki

1 pāris

3

6. Sargiem sargposteņos  

6.1.

Apmetnis

1 gab.

5

6.2.

Puskažoks

1 gab.

6

6.3.

Kažoks

1 gab.

6

6.4.

Velteņi

1 pāris

5

6.5.

Galošas velteņiem

1 pāris

3

6.6.

Gumijas zābaki

1 pāris

2

6.7.

Vatētās bikses

1 gab.

3

7. Medicīnas darbiniekiem medicīnas daļā  

7.1.

Balts virsvalks

3 gab.

2

7.2.

Tumšs virsvalks

2 gab.

2

7.3.

Dvielis

2 gab.

1

8. Slimniekiem medicīnas daļā  

8.1.

Ziemas pidžama

1 gab.

2

8.2.

Vasaras pidžama

1 gab.

1

8.3.

Hospitāļa halāts

1 gab.

2

8.4.

Kokvilnas zeķes

2 pāri

1

8.5.

Čības

1 pāris

2

8.6.

Palags

1 gab.

2

8.7.

Spilvendrāna

1 gab.

1

8.8.

Dvielis

2 gab.

1

9. Noliktavas pārziņiem  

9.1.

Tumšs virsvalks

2 gab.

1

  Iekšlietu ministrs R.Jurdžs

 

6.pielikums
Ministru kabineta
1998.gada 8.decembra noteikumiem Nr.447

Valsts robežsardzes ierindas un komandējošā sastāva mantiskās apgādes normas

I. Vidējā un vecākā komandējošā sastāva mantiskā apgāde

Nr.

p.k.

Priekšmeta nosaukums

Daudzums

(vienam cilvēkam)

Lietošanas ilgums

(gadi)

Piezīmes numurs

1.

Vasaras cepure (naģene)

1 gab.

4

 

2.

Berete

1 gab.

3

 

3.

Vasaras cepure (siev.)

1 gab.

4

 

4.

Ziemas cepure ar nagu

1 gab.

3

 

5.

Ziemas virsjaka

1 gab.

3

 

6.

Žakete (vīr.)

1 gab.

4

 

7.

Žakete (siev.)

1 gab.

3

 

8.

Bikses (vīr.)

1 gab.

2

 

9.

Svārki (siev.)

1 gab.

2

 

10.

Virsjaka (vīr.)

1 gab.

3

 

11.

Lauka virskrekls (blūze)

1 gab.

3

1

12.

Lauka bikses

1 gab.

2

 

13.

Pulovers

1 gab.

3

 

14.

Ikdienas krekls (blūze)

3 gab.

2

2

15.

Balts krekls (blūze)

1 gab.

2

 

16.

Kaklasaite

2 gab.

2

 

17.

Kaklasaites saspraude

1 gab.

4

 

18.

Kakla apsējs (siev.)

2 gab.

2

 

19.

Kakla apsēja saspraude

1 gab.

4

 

20.

Saišu zābaki

1 pāris

2

4, 5

21.

Zābaki (siev.)

1 pāris

2

 

22.

Kurpes (vīr., siev.)

1 pāris

1,5

 

23.

Kokvilnas zeķes

3 pāri

2

 

24.

Pusvilnas zeķes

2 pāri

2

 

25.

Cimdi (pirkstaini)

1 pāris

3

 

26.

Šalle

1 gab.

4

 

27.

Siksna (ieroču josta)

1 gab.

6

3

28.

Vasaras apakšveļa

2 kompl.

3

 

29.

Ziemas apakšveļa

1 kompl.

3

 

30.

Kokarde (metāla)

1 gab.

4

 

31.

Uzpleči

2 pāri

2

 

32.

Atšķirības zīmes

Izsniedz kopā ar formas tērpu

 

 

Piezīmes:

1. Pārvalžu virsniekiem virskrekla (blūzes) lietošanas ilgums ir četri gadi.

2. Pēc saņēmēja vēlēšanās izsniedz kreklus ar īsām vai garām piedurknēm.

3. Personām, kas pilda dienesta pienākumus ar ieroci, siksnas (ieroču jostas) lietošanas ilgums ir pieci gadi.

4. Saišu zābaku vietā atļauts izsniegt kurpes. Lietošanas ilgums nemainās.

5. Uz zaļās robežas saišu zābaku nēsāšanas termiņš ir pusotrs gads.

II. Ierindas un jaunākā komandējošā sastāva mantiskā apgāde

Nr.
p.k.

 

  Priekšmeta nosaukums

Daudzums
(vienam cilvēkam)

Lietošanas ilgums

(gadi)

Piezīmes

1.

Berete

1 gab.

2

 

2.

Vasaras cepure (siev.)

1 gab.

4

 

3.

Ziemas cepure ar nagu

1 gab.

3

 

4.

Ziemas virsjaka

1 gab.

3

 

5.

Žakete (siev.)

1 gab.

3

 

6.

Bikses (vīr.)

1 gab.

2

 

7.

Svārki (siev.)

1 gab.

2

 

8.

Virsjaka (vīr.)

1 gab.

2

 

9.

Lauka virskrekls (blūze)

1 gab.

1,5

 

10.

Lauka bikses

1 gab.

1,5

 

11.

Pulovers

1 gab.

3

 

12.

Ikdienas krekls (blūze)

3 gab.

2

Pēc saņēmēja vēlēšanās izsniedz ar īsām vai garām piedurknēm

13.

Balts krekls (blūze)

1 gab.

2

 

14.

Kaklasaite

2 gab.

2

 

15.

Kaklasaites saspraude

1 gab.

4

 

16.

Kakla apsējs (siev.)

2 gab.

2

 

17.

Kakla apsēja saspraude

1 gab.

4

 

18.

Saišu zābaki

1 pāris

1,5

 

19.

Zābaki (siev.)

1 pāris

2

 

20.

Kurpes (vīr., siev.)

1 pāris

2

 

21.

Kokvilnas zeķes

3 pāri

1,5

 

22.

Pusvilnas zeķes

2 pāri

1,5

 

23.

Cimdi (pirkstaini)

1 pāris

2

 

24.

Šalle

1 gab.

3

 

25.

Siksna (ieroču josta)

1 gab.

5

 

26.

Bikšu siksna

1 gab.

3

 

27.

Vasaras apakšveļa

2 kompl.

2

 

28.

Ziemas apakšveļa

1 kompl.

2

 

29.

Uzpleči

2 pāri

2

 

30.

Atšķirības zīmes

 

 

 

III. Ierindas un komandējošā sastāva apgāde ar inventāru*

Nr.

p.k.  

Priekšmeta nosaukums

Daudzums

(vienam cilvēkam)

Lietošanas ilgums

(gadi)

Piezīmes 

1. Uzkabe un priekšmeti pie posteņa apģērba  

1.1.

Kabatas lukturītis

1 gab.

5

Izsniedz Valsts robežsardzes personālsastāvam, kurš pilda dienesta pienākumus robežkontroles punktos un robežpārejas punktos

1.2.

Ūdensnecaurlaidīgs apmetnis

1 gab.

6

Izsniedz Valsts robežsardzes personālsastāvam, kurš pilda dienesta pienākumus robežkontroles punktos un robežpārejas punktos

2. Gultas piederumi un veļa **

2.1.

Spalvu spilvens

1 gab.

4

 

2.2.

Spilvendrāna

2 gab.

3

 

2.3.

Palags

2 gab.

3

 

2.4.

Matracis

1 gab.

4

 

2.5.

Pusvilnas sega

1 gab.

4

 

2.6.

Dvielis

2 gab.

3

 

* Inventārs ir Valsts robežsardzes īpašums, un personālsastāvs to lieto tikai dienesta pienākumu pildīšanas laikā.

** Gultas piederumi un veļa tiek izsniegti Valsts robežsardzes personālsastāvam, kurš dzīvo dienesta viesnīcās, kā arī izmantošanai robežsargu atbalsta punktu atpūtas istabās.

IV. Ierindas un komandējošā sastāva apgāde ar speciālo apģērbu, speciālajiem apaviem un aizsargierīcēm

Nr.

p.k.

Priekšmeta nosaukums

Daudzums

(vienam cilvēkam)

Lietošanas ilgums

(gadi)

1

2

3

4

1. Robežsargiem, kuri pārbauda kuģu tilpnes un dzelzceļa vagonus

1.1.

Kombinezons un cepure

1 gab.

3

1.2.

Vasaras cepure (siev.)

1 gab.

4

2. Robežsargiem autovadītājiem

2.1.

Kokvilnas virsvalks vai kombinezons

1 gab.

2

3. Robežsargiem kinologiem

3.1.

Ziemas virsjaka (darba)

1 gab.

3

3.2.

Ziemas bikses (darba)

1 gab.

5

3.3.

Vasaras kostīms (virsjaka un garās bikses)

1 kompl.

3

3.4.

Kokvilnas virsvalks

1 gab.

2

3.5.

Gumijas zābaki

1 pāris

3

3.6.

Ziemas cimdi

1 pāris

2

3.7.

Brezenta cimdi

1 pāris

2

3.8.

Dresētāja virsjaka (vatēta)

1 gab.

3

3.9.

Dresētāja garās bikses (vatētas)

1 gab.

4

3.10.

Dresētāja uzroči (vatēti)

1 pāris

3

Iekšlietu ministrs R.Jurdžs  

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!