• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
No Ķīnas Lielā mūra var tālu redzēt. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.11.1998., Nr. 341/342 https://www.vestnesis.lv/ta/id/50726

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

No Ķīnas Lielā mūra var tālu redzēt (turpinājums)

Vēl šajā numurā

13.11.1998., Nr. 341/342

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

No Ķīnas Lielā mūra var tālu redzēt

Novembra pirmajās dienās Ķīnas Tautas Republiku pēc šīs valsts vēstniecības ielūguma apmeklēja Latvijas žurnālistu delegācija. "Latvijas Vēstnesis" sāk publicēt sava ārpolitikas redaktora Jāņa Ūdra iespaidus, vērojumus un pārdomas, pēc trim gadiem atkal apciemojot Latvijai it kā tālo zemi. Valsti, kurā dzīvo piektā daļa zemeslodes iedzīvotāju un kurai ir aizvien lielāka loma mūsu planētas drošības arhitektūrā. Skatiens no gigantiskās Ķīnas uz mūsu šķietami nelielo valsti jubilejas dienās ir jo svarīgs arī Latvijas drošības kontekstā.

Dzīve savā ritējumā met brīžiem negaidītus lokus, un cilvēkam ne reizi vien atkal nākas pēc laika atgriezties tajā pašā vietā. Taču ne vairs tajā pašā laikā, jo nav iespējams divreiz iekāpt vienā un tajā pašā upes ūdenī.

Žurnālistu dzīvē šī parādība ir īpaši raksturīga. Un atkārtoto Ķīnas apmeklējumu gan var ierindot likumsakarību kategorijā. Jau pirmā saruna ar Ķīnas Tautas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Jao Peišenu par šo projektu liecināja, ka lielajai, Latvijai draudzīgajai valstij sava ārējā tēla veidošanā joprojām galvenais un pats būtiskākais kritērijs ir objektivitāte. Ķīnas realitāšu patiess atspoguļojums — bez idealizēšanas un izskaistinājumiem, taču arī bez virspusīgas tendenciozitātes. Šajos principos bija balstīta arī "Latvijas Vēstneša"pirmā aprakstu sērija par Ķīnu 1995. gada nogalē. Atsaucoties uz to, Ķīnas vēstnieks lūdza šo rindu autora ieteikumus, kā PADARĪT relatīvi īso (tikai sešas dienas) Latvijas žurnālistu vizīti Ķīnā iespējami auglīgāku. "Izlemiet paši, ko visvairāk vēlaties redzēt un uzzināt, "pirms vizītes mums vairākkārt uzsvēra vēstnieks.

Objektīvi vērtējot, tā bija liela Ķīnas puses uzticēšanās un paļaušanās. Jo ne plašajā pasaulē, ne arī diemžēl mūsu valstī joprojām nav pieejama pasaules vislielākās valsts iedzīvotāju skaita ziņā dinamiskajai attīstībai adekvāta informācija. Kādu laiku pastiprināti sekojot pasaules un arī Latvijas plašsaziņas līdzekļos izplatītajai informācijai par Ķīnu, nācās pārliecināties, ka galvenais akcents joprojām tiek likts uz negācijām, kas daudzos gadījumos ir tālu no īstenības. Nereti faktu objektīvu izvērtējumu kavē Ķīnas savdabības, vispirms jau gigantiskā iedzīvotāju skaita, ignorēšana. Piemēram, nesen viena no pasaules vadošajām jaunumu aģentūrām izplatīja dramatiskos toņos ieturētu rakstu "Ķīnieši izvēlas pašnāvību", kurā bija pavēstīts, ka pašnāvnieku skaits Ķīnā pārsniedz autokatastrofās bojāgājušo skaitu. Taču, izskaitļojot rakstā minēto skaitļu attiecību pret Ķīnas iedzīvotāju skaitu, izrādījās, ka pašnāvnieku īpatsvars valstī krietni atpaliek no Eiropas "standartiem". Iedziļinoties šajā analīzē, atlika vien pabrīnīties arī par relatīvi mazo satiksmes upuru skaitu aizvien dzīvākajās Šanhajas (13 miljoni iedzīvotāju), Pekinas (12 miljoni) un citu Ķīnas daudzmiljonu pilsētu ielās.

Atkārtotā sastapšanās ar Ķīnu šo rindu autoram lika (ne jau pirmo reizi) kritiski pārvērtēt arī mūsu pašu valsts žurnālistu attiecības ar profesionālo ētiku un arī padomāt par mūsu Rietumu kolēģu nereti tendenciozo vienpusību. Piemērus šai parādībai varētu minēt daudz, taču būtiskākais ir šīs parādības saknes.

Acīmredzot, sabrūkot padomju impērijai un pasaules komunisma sistēmai, pasaulē izveidojies visai populārs viedoklis par sociālistisko un komunistisko ideju anahronismu.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!